
02/08/2023
📚 Nieuw e-book online: Schisis - Uitgave 2023
👉 Ontdek het hier: https://www.tvgg-ebooks.be/product/schisis-uitgave-2023/
Officiële account van het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg.
📚 Nieuw e-book online: Schisis - Uitgave 2023
👉 Ontdek het hier: https://www.tvgg-ebooks.be/product/schisis-uitgave-2023/
👉 Nieuw nummer online! In dit nummer:
✔️ Alcohol tijdens Covid-19: meer aanmeldingen op de spoedgevallendienst.
✔️ Acute nierschade bij cirrose: definitie, fenotypen en aanpak.
✔️ Hittegolven en suïcide: is er een verband?
✔️ TikTok en Tourette: maken sociale media echt ziek?
✔️ De rat, terug van weggeweest: 2 casussen van leptospirose en rattenbeetziekte.
✔️ En nog verschillende andere artikels.
Bekijk het volledige nummer op www.tvgg.be
👉 Ontdek onze vacatures:
✔️ Voltijds arts-specialist endocrinologie & diabetologie: Limburg
✔️ Algemeen directeur: Vlaams-Brabant
✔️ Orthopedisch chirurg: Oost-Vlaanderen
✔️ Gastro-enteroloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Gynaecoloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Arts-specialist in de neurologie: Oost-Vlaanderen
✔️ Vrij assistent gastro-enterologie/inwendige ziekten: Antwerpen
Meer weten? https://tvgg.be/nl/vacatures
Zeggen dat de klimaatverandering onze gezondheid beïnvloedt, is een open deur intrappen. We worden namelijk genoegzaam geconfronteerd met data die aantonen dat de aarde warmer wordt en dat dit fenomeen de bewoners ervan, zoals de mens, op allerlei manieren schaadt.
Dit artikel heeft geen samenvatting.
Sinds de coronapandemie is het aantal adolescenten, vooral meisjes, met tics opvallend toegenomen. “Sociale media maken ziek”, stelt socioloog Robert Bartholomew in de YouTube-documentaire “Is social media making you sick?”. “Kwetsbare jongeren ontwikkelen tics door mensen te volgen die tics etaleren op TikTok.”
Dit artikel heeft geen samenvatting.
In dit artikel worden de belangrijkste studies en meta-analyses betreffende SGLT2-remmers en hun metabole, cardiovasculaire en renale effecten besproken en in een Belgische praktijkcontext geplaatst.
De laatste jaren zijn de natrium-glucose-cotransporter-2-remmers (SGLT2i) zo mogelijk de meest besproken anti-diabetesmiddelen geworden, met effecten die hun oorspronkelijke doel, namelijk glucoseverlaging, overstijgen. De gluco-metabole eigenschappen van SGLT2i zijn alom bekend met een beperkte HbA...
Artsen die dopamineagonisten zoals pramipexol voorschrijven als behandeling voor het rustelozebenensyndroom, moeten zich bewust zijn van de mogelijke ontwikkeling van impulscontrolestoornissen zoals seksuele ontremming of pathologisch gokken in de maanden na de start van de therapie, ook bij lage dosissen.
Bij een 56-jarige dame werd de diagnose van het rustelozebenensyndroom (RLS) gesteld. In eerste instantie startte men een magnesiumsupplement op, maar dit bracht geen verbetering, net zomin als het daaropvolgende pregabaline, hoewel alfa-deltaliganden momenteel de eerstekeuzebehandeling vormen. De o...
📲 Nieuwe casus online: Onverklaarbare, therapieresistente hypokaliëmie
TvGG Academy biedt een uitgebreide selectie geaccrediteerde online casussen voor de zorgsector:
✅ Geaccrediteerde online casussen
✅ Interactieve modules met video’s en vragen
✅ Eenvoudig deelnemen op elk apparaat
👉 Ontdek de casus hier: www.tvgg-academy.be
Met de nodige interesse las ik het artikel van De Boom et al. met als titel ‘Streptobacillaire rattenbeetziekte: casus en literatuurbespreking’.
Dit artikel heeft geen samenvatting
📚 Nieuw e-book online: Pre-eclampsie - Uitgave 2023
👉 Ontdek het hier: https://www.tvgg-ebooks.be/product/pre-eclampsie-uitgave-2023/
Systemische mastocytose is een zeldzame oorzaak van secundaire osteoporose. Bij onverklaarde osteoporose is het echter belangrijk om hiernaar te screenen middels het bepalen van het serum basaal tryptase en het opsporen van een p.D816V KIT-mutatie.
Systemische mastocytose (SM) is een zeldzame oorzaak van secundaire osteoporose. Mastocytose is een chronische myeloproliferatieve aandoening die gekarakteriseerd wordt door abnormale groei en/of activatie van mestcellen. De ziekte is geassocieerd met activerende KIT-mutaties. De 2 meest voorkomende...
“In 10 stappen weer zorgeloos slapen en energiek zijn overdag.” De tekst op de cover schept hoge verwachtingen.
Dit artikel heeft geen samenvatting.
⚡ Onze nieuwe casus gemist?
👉 Ontdek hem snel via www.tvgg-academy.be
Chronisch gebruik van lachgas induceert een functioneel vitamine B12-tekort, hetgeen leidt tot voornamelijk neurologische symptomen. Een MRI bevestigt de diagnose met typische afwijkingen ter hoogte van het ruggenmerg.
In deze casus bespreken de auteurs de gevaren en de medische relevantie van het toenemende recreatieve gebruik van lachgas. Lachgas is een legaal en vlot verkrijgbaar gas dat vooral als drug bij jongeren de laatste jaren aan populariteit wint. Bij de medicinale toepassingen wordt lachgas met zuursto...
Delirante manie is een ernstig en acuut psychiatrisch toestandsbeeld met kenmerken van zowel manie, delirium als katatonie. Een tijdige diagnose en een spoedige behandeling met een benzodiazepine zijn noodzakelijk, met aanvullend elektroconvulsietherapie indien nodig.
Delirante manie is een ziektebeeld met manische, delirante en katatone kenmerken en symptomen. In sommige gevallen kan de aandoening fulminant verlopen, met mogelijk ernstige schade aan de orgaansystemen tot gevolg. Dit artikel beschrijft 2 gevallen van delirante manie bij een 51-jarige vrouw met ee...
👉 Ontdek onze vacatures:
✔️ Voltijds arts-specialist endocrinologie en diabetologie: Limburg
✔️ Hematoloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Psychiater: Nederland
✔️ Arts-specialist in de anesthesie - intensieve zorgen: Oost-Vlaanderen
✔️ Consultancy in Department of Cardiology: Denemarken
✔️ Staflid anesthesie: West-Vlaanderen
✔️ Geriater: Oost Vlaanderen
✔️ Neuroloog: Antwerpen
✔️ Nefroloog: Antwerpen
Meer weten? https://tvgg.be/nl/vacatures
Patiënten met trigeminusneuralgie en multiple sclerose vormen een moeilijk te behandelen groep. Deze gevallenreeks toont aan dat het mogelijk is om met radiofrequente thermocoagulatie op korte termijn en op een veilige manier een substantiële pijnreductie te bekomen bij deze aandoening.
Patiënten met trigeminusneuralgie en multiple sclerose (TNMS) vormen een moeilijk te behandelen groep. Vaak biedt een behandeling met behulp van medicatie onvoldoende pijnstilling. Bij deze patiënten kan radiofrequente thermocoagulatie ter hoogte van het ganglion van Gasser worden uitgevoerd. Deze...
👉 Nieuw nummer online, helemaal in het teken van ons bewegingsstelsel! In dit nummer:
✔️ De fietshelm verplichten, een goed idee?
✔️ Patellofemorale pijn: een uitdaging voor clinici.
✔️ Frozen shoulder: gepersonaliseerde behandeling als leidraad.
✔️ Proximale hamstringavulsie na trauma: een casusbespreking.
✔️ Een ongewone oorzaak van kuitpijn bij een 13-jarige jongen.
✔️ En nog verschillende andere artikels.
Bekijk het volledige nummer op www.tvgg.be
Met de regelmaat van de klok krijgt onze redactie inzendingen waarbij aanbevelingen worden geformuleerd voor de aanpak van een klinisch probleem.
Dit artikel heeft geen samenvatting.
In de zomermaanden fietsen we massaal, musculair of elektrisch. Het doet de discussie over het al dan niet invoeren van een fietshelmverplichting opnieuw oplaaien. Wat zijn de pro’s en de contra’s?
Dit artikel heeft geen samenvatting.
📲 Nieuwe casus online: Koorts, spierpijn en afwijkende laboratoriumuitslagen
TvGG Academy biedt een uitgebreide selectie geaccrediteerde online casussen voor de zorgsector:
✅ Geaccrediteerde online casussen
✅ Interactieve modules met video’s en vragen
✅ Eenvoudig deelnemen op elk apparaat
👉 Ontdek de casus hier: www.tvgg-academy.be
De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is een hoogtepunt van de mimetische kunst. Het biedt zelfs details aan die een medicus kunnen uitdagen om een eeuwenoud mysterie te ontrafelen.
In dit artikel wordt een van de meest markante en iconische schilderijen uit de kunstgeschiedenis, de Mona Lisa, besproken vanuit de invalshoek van een klinisch bioloog. Dit is geen exacte wetenschap, maar een poging om het meesterwerk in een verklarend medisch daglicht te plaatsen. Het is een casus...
📚 Nieuw e-book online: Zwangerschap - Uitgave 2023
👉 Ontdek het hier: https://www.tvgg-ebooks.be/product/zwangerschap-uitgave-2023/
Het belang van mantelzorgers in de huidige maatschappij valt nauwelijks te onderschatten.
Om hen bij te staan in de dagelijkse zorg voor hun geliefden, worden steeds meer initiatieven opgericht, getuige hiervan het volgende artikel:
https://tvgg.be/nl/artikels/zorgzaam-leuven-binnen-de-nationale-projecten-rond-chronische-zorg-een-succesvolle-oefening-in-buurtgerichte-zorgreorganisatie
Bij de bespreking van de Cochrane-review over acute keelpijn in het TvGG-nummer van december 2022 staat het volgende: “de incidentie van acuut gewrichtsreuma was lager in de groep die behandeld werd met antibiotica tegenover de controlegroep: odds-ratio 0,36”.
Dit artikel heeft geen samenvatting
De American Diabetes Association/European Association for the Study of Diabetes-consensus van 2022 voor de behandeling van hyperglykemie bij diabetes type 2 wordt samengevat voor de Belgische situatie.
Tijdens het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Stockholm werd recent de nieuwe consensus voorgesteld over de behandeling van hyperglykemie bij diabetes type 2 (T2D)). De 2 leidende diabetesverenigingen van de Verenigde Staten (American Diabetes Association - ADA)...
Dit artikel vat de nieuwe richtlijnen en aanbevelingen samen voor de behandeling van acuut cardiogeen longoedeem, acuut coronair syndroom en hypoglykemie met verminderd bewustzijn in de eerste lijn.
Zowel tijdens als na de kantooruren worden huisartsen geconfronteerd met urgenties. Van de huisarts wordt in deze situaties een correcte en snelle aanpak verwacht. Dit artikel is een samenvatting van het tweede deel van de richtlijnen en praktijkadviezen voor de behandeling van urgente aandoeningen....
⚡ Onze nieuwe casus gemist?
👉 Ontdek hem snel via www.tvgg-academy.be
Dit artikel vat de nieuwe richtlijnen en aanbevelingen samen voor de behandeling van convulsies, anafylaxie en agitatie in urgente situaties in de eerste lijn.
Zowel tijdens als na de kantooruren worden huisartsen geconfronteerd met urgenties. Van de huisarts wordt dan een correcte en snelle aanpak verwacht. Dit artikel is een samenvatting van het eerste deel van de richtlijnen en praktijkadviezen voor de behandeling van urgente aandoeningen in de eerste l...
📚 Nieuw e-book online: Bacteriën- Uitgave 2023
👉 Ontdek het hier: https://www.tvgg-ebooks.be/product/bacterien-uitgave-2023/
Bepaalde types cutane lymfomen hebben een gunstige prognose en kunnen spontaan regresseren. De behandeling bestaat uit excisie, radio- of chemotherapie, maar ook een lage dosis methotrexaat. Denk eraan bij het wondnazicht!
Een algemeen goed gezonde 68-jarige man biedt zich aan met een progressieve, ulcererende, livide zwelling op de rechterelleboog. Na clinicopathologische correlatie wordt de diagnose van een primair cutaan anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL) gesteld. Dit behoort tot de heterogene groep van de ALC...
👉 Ontdek onze vacatures:
✔️ Spoedarts: Oost-Vlaanderen
✔️ Gynaecoloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Pneumoloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Gastro-enteroloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Endocrinoloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Algemeen internist: Oost-Vlaanderen
✔️ Geriater: Oost-Vlaanderen
✔️ Cardioloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Zaalarts interne geriatrie: West-Vlaanderen
✔️ MKA-specialist: Antwerpen
✔️ Anesthesist: Oost-Vlaanderen
✔️ 2 Voltijdse neurochirurgen: Oost-Vlaanderen
✔️ Oftalmoloog: Oost-Vlaanderen
✔️ Resident algologie: West-Vlaanderen
Meer weten? https://tvgg.be/nl/vacatures
Het syndroom van Erasmus is een zeldzame aandoening waarbij systeemsclerose ontstaat na blootstelling aan silica. Vroegtijdige herkenning en een multidisciplinaire aanpak zijn van primordiaal belang voor een betere uitkomst voor de patiënt.
Een 71-jarige patiënt biedt zich aan vanwege progressieve dyspneu. Het bijkomende onderzoek onthult de aanwezigheid van interstitieel longlijden. Het CT-grafische beeld van nodulaire conglomeraten en micronodulaire afwijkingen met dominantie in de middelste en de bovenste velden is compatibel met s...
📲 Nieuwe casus online: Gewichtsverlies, vermoeidheid en purpurische huiduitslag
TvGG Academy biedt een uitgebreide selectie geaccrediteerde online casussen voor de zorgsector:
✅ Geaccrediteerde online casussen
✅ Interactieve modules met video’s en vragen
✅ Eenvoudig deelnemen op elk apparaat
👉 Ontdek de casus hier: www.tvgg-academy.be
In dit manuscript wordt aan de hand van 3 casussen koperdeficiëntie belicht als een eerder zeldzame oorzaak van een perifere axonale polyneuropathie en myelumlijden.
Koper is in ons dieet vooral terug te vinden in granen, peulvruchten, vis en vlees. Koperdeficiëntie treedt op als gevolg van onvoldoende opname en malabsorptiesyndromen (zoals na bariatrische chirurgie of bij glutenenteropathieën) en kan ook sneller in de hand gewerkt worden door ethylisme. Een t...
👉 Nieuw nummer online met als thema ‘schisis’! In dit nummer:
✔️ Overzicht van de huidige schisiszorg in Vlaanderen.
✔️ Embryologie en genetica bij schisis.
✔️ Oor- en gehoorproblemen bij schisis.
✔️ Schisis en zwangerschapsafbreking: ethische aspecten.
✔️ Logopedie, orthodontie en chirurgie bij schisis.
✔️ En nog verschillende andere artikels.
Bekijk het volledige nummer op www.tvgg.be
Voor u ligt een uitgave van het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg met als thema ‘schisis in Vlaanderen’. Schisis is nog steeds het meest voorkomende congenitale craniofaciale defect met een incidentie van ongeveer 1 op 700 geboortes.
Dit artikel heeft geen samenvatting
Kankerpatiënten volgen allerhande diëten die kant noch wal raken. Omdat malnutritie en cachexie een belangrijke impact hebben op de prognose, is tijdig ingrijpen met professioneel advies broodnodig.
Dit artikel heeft geen samenvatting.
De meeste patiënten die lijden aan MS, hebben last van spasticiteit, soms in zeer ernstige mate.
Het volgende artikel biedt een overzicht van de impact ervan op het dagelijkse leven, de behandelwijzen en de gunstige invloed van sport:
https://tvgg.be/nl/artikels/behandeling-van-spasticiteit-met-enkele-overwegingen-naar-sport-toe
Een adequaat chirurgisch herstel van de lip en het verhemelte is van groot belang om de esthetische en functionele gevolgen van schisis in het verdere leven te voorkomen of te beperken.
Kinderen met schisis ondergaan vaak meerdere chirurgische ingrepen ter herstel van de lip en/of het verhemelte. De lipsluiting gebeurt meestal tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden, al dan niet voorafgegaan door een prechirurgische orthopedische behandeling. De toegepaste technieken voor het herstel...
Celestijnenlaan 39 Bus 00. 01
Leuven
3001
Maandag | 09:00 - 16:00 |
Dinsdag | 09:00 - 16:00 |
Woensdag | 09:00 - 16:00 |
Donderdag | 09:00 - 16:00 |
Vrijdag | 09:00 - 17:00 |
Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.