De wonderlijke avonturen van Alexander

De wonderlijke avonturen van Alexander Een podcast over het leven en de geschiedenis van Alexander de Grote
(7)

27/04/2024

Dag iedereen, veeel te lang geleden. Mijn welgemeende excuses. Mijn nieuwe job als leraar heeft tot op dit moment helaas al mijn energie opgezogen.

Ik vond het best ook erg dat ik de podcast moest stopzetten en had het dan ook moeilijk om nog mijn FB en e-mails te bekijken.

Ik ga de podcast zeker afwerken. Wanneer dat zal zijn, weet ik nog niet.

Wie dan nog wil volgen, is meer dan welkom. Wie heeft afgehaakt begrijp ik volkomen.

Hopelijk tot snel!!

09/09/2023

Dag iedereen, wegens een carrièreswitch (richting het onderwijs) lag/ligt de podcast even stil. Ik breng hem zo snel mogelijk terug op gang. Bedankt voor jullie geduld!

"De schilder van de stilte" is een prachtig geïllustreerde graphic novel over een bij ons misschien wat vergeten schilde...
26/07/2023

"De schilder van de stilte" is een prachtig geïllustreerde graphic novel over een bij ons misschien wat vergeten schilder die een melancholisch en droefgeestig romantisme internaliseerde en tegelijkertijd naar buiten bracht in zijn schilderijen.

Ik ben persoonlijk een groot fan van de komiek Stuart Lee en hij gebruikt Friedrichs bekendste schilderij "De Wandelaar boven de nevelen" in zijn onvolprezen show "Content Provider".

Maar genoeg geleuter, ik had het voorrecht een getekend exemplaar te kunnen aanschaffen van de even onvolprezen Bart Proost die auteur is van deze prachtige graphic novel! Ik kan het meer dan warm aanbevelen. Echt een warm, maar zeker ook melancholisch verhaal over het leven en al zijn strubbelingen

En bij deze wil ik ook toch even meedelen dat er binnenkort een nieuwe Alexander de Grote strip aankomt. Misschien moet ik de makers ervan eens interviewen😁

https://www.youtube.com/watch?v=6zimH49bnT8

Na de deugddoende ontdekkingstocht door Epirus en Thessalië, gaan we binnenkort opnieuw verder met aflevering 30, waar A...
24/07/2023

Na de deugddoende ontdekkingstocht door Epirus en Thessalië, gaan we binnenkort opnieuw verder met aflevering 30, waar Alexander "India" zal veroveren.

Het was gelukkig mijn zowat meest trouwe luisteraar Johan die opmerkte dat het de (vermoedelijke) geboortedatum was van Alexander enkele dagen geleden.

2.187 jaar voor de eedaflegging van Leopold I van België beviel de zoveelste vrouw van Filip II van Macedonië van een tweede zoon. Een gezonde deze keer.

Tijdens zijn geboorte was Artemis zo hard bezig met zijn bevalling dat ze haar tempel in Efeze liet afbranden. Μέγας Ἀλέξανδρος zou hem later terug laten opbouwen.

Schrijver Manfredi meent zelfs dat het heilig vuur van het zoroastrisme werd aangetast door Alexander zijn geboorte. Een leuk apocrief anekdootje, maar het Achemenidische rijk zou inderdaad nooit meer hetzelfde zijn.

U krijgt van mij voor de gelegenheid wat foto's mee van het orakel van Dodoni, het oudste Griekse orakel. Het lijdt weinig twijfel dat Alexander hier ooit een bezoekje aan heeft gebracht. Op zijn minst heeft hij het tweeling-orakel in Egypte bezocht.

In Dodoni staat trouwens een prachtig bewaard gebleven theater dat plaats bood aan 17.000 toeschouwers. Meer dan de moeite waard, zelfs onder de loden zon.

Tot binnenkort!

Het was prachtig in Epirus en Thessalië, maar ook wel bloedheet.Er staan drie reisverslagen op de podcast, die allemaal ...
23/07/2023

Het was prachtig in Epirus en Thessalië, maar ook wel bloedheet.

Er staan drie reisverslagen op de podcast, die allemaal zonder veel voorbereiding zijn opgenomen in de auto. Hierdoor kan de kwaliteit soms wat wisselend zijn, maar ik heb er toch wel plezier aan beleefd.

We gaan dit weekend naar recordtemperaturen in Noord-Griekenland, maar in de grot van Perama kan je toch maar beter een jas meenemen. De grot van 2 miljoen jaar oud vol prachtige stalactieten en stalagmieten kent een constante temperatuur van 17-18 °C en een vochtigheid van bijna 100%.

Ze werd ontdekt tijdens WOII, toen de bewoners wilden schuilen voor de Duitse bommen.

Het bezoek duurt een uurtje, waarbij je moeten opletten om niet uit te glijden. Een degelijke conditie kan geen kwaad, want je moet op het einde meer dan 160 treden naar boven nemen. Een vrouw voor ons moest echt even halt houden om uit te puffen.

Maar het is allemaal de moeite waard. De grot krijgt niet voor niets drie sterren in de Michelin gids.

Tenslotte wil ik hier nog even mijn steun betuigen aan alle Grieken die worden geraakt door de hitte en de vele bosbranden. Hopelijk komt het daar allemaal zo snel mogelijk in orde.

Op weg naar Epirus, de vroegere thuisbasis van de Molossen. Afstammelingen van Achilles en heersend over het koninkrijk ...
10/07/2023

Op weg naar Epirus, de vroegere thuisbasis van de Molossen. Afstammelingen van Achilles en heersend over het koninkrijk Epirus. Ook Alexander was een Molosser via zijn moeder, Olympias.

Later zal Pyrrhus van Epirus de Romeinen bestoken met zijn Pyrrhus overwinningen.

Wij gaan naar het district Epirus. Onderdeel van Griekenland. Het historische Epirus omvatte ook Albanië (vandaar het gekke accent van Angeline Jolie in de Alexander film).

Het zijn iets ruigere gebieden, met bergen en minder open vlaktes.

En nu, de vlieger op!

Dag iedereen,Ik wil beginnen met al mijn trouwe luisteraars te bedanken. Ondanks de onregelmatige publicatiedata werd de...
08/07/2023

Dag iedereen,

Ik wil beginnen met al mijn trouwe luisteraars te bedanken. Ondanks de onregelmatige publicatiedata werd de laatste aflevering in geen tijd 1000 keer beluisterd. Ongelooflijk bedankt daarvoor!

Ik vertrek binnen enkele dagen naar Epirus en Thessalië. Ik zal proberen zoveel mogelijk foto's en verslagjes te posten, en eventueel een geïmproviseerde ingesproken podcastaflevering over de reis.

Wie een beetje mee wil genieten van de Vikoskloof, Ioannina, de Meteora-kloosters, de Tempevallei en vele andere prachtige bezienswaardigheden kan dat vanaf volgende week.

Het wordt wel bakken daar, met temperaturen boven de 40 graden.

Hopelijk hebben jullie er iets aan. Ik heb in ieder geval mijn Grieks een klein beetje bijgeschaafd, maar echt converseren zit er wel nog niet in.

αντιο σας!

05/06/2023

U gelooft het of u gelooft het niet, maar aflevering 29 is bijna klaar!!

30/04/2023

Dag iedereen, de podcast ligt even stil, maar zal zo snel mogelijk terug worden opgestart.

Ik dank iedereen voor jullie geduld. Tot binnenkort!

Als u zich afvraagt waarom Alexander denkt dat hij bijna de hele wereld heeft veroverd, kan het nuttig zijn om deze were...
01/04/2023

Als u zich afvraagt waarom Alexander denkt dat hij bijna de hele wereld heeft veroverd, kan het nuttig zijn om deze wereldkaart van
Eratosthenes eens rustig te bekijken.

Dit was ongeveer hoe men dacht dat de wereld er toen uitzag. Alexander meende dan ook dat hij niet ver van "De Oostelijke Oceaan" was verwijderd. Wij weten ondertussen dat er nog een heel oostelijk Aziatisch stuk veroverd moest worden, als Alexander zich tot de echte koning van heel Azië wilde kronen. Om nog te zwijgen van andere continenten als Oceanië en Amerika.

Eratosthenes was een geleerde uit de 3e eeuw en een echte exponent van het hellenistische tijdperk. Zijn wereldvermaarde kaart was voor een stuk gebaseerd op de veroveringen van onze Basilevs.

Als u nu denkt dat die hellenen blijkbaar toch niet zo slim waren, dan zal u toch van gedachten moeten veranderen. Met de middelen en kennis die ze ter beschikking hadden, behaalden ze echt wel ongelooflijke resultaten. Zo was er weinig discussie over de vraag of de aarde plat of rond was. Eratosthenes maakte zelfs een berekening van de omtrek van onze planeet die akelig accuraat was.

Slimme jongens, die hellenen!

"Eratosthenes world map (German text) SVG" by Original: MagentaGreen Vector: MagentaGreen is licensed under CC BY-SA 3.0.
"How Eratosthenes calculated the circumference of the Earth" by NASA Universe is licensed under CC BY 2.0.
"Eratosthenes of Cyrene (in the Garamantes places, now Libya" by tzaralunga is licensed under CC BY 2.0.

Mijn recensie van "De Jonge Alexander" van Alex Rawson staat nu ook online:https://www.kleiotijdschrift.net/extra #/rece...
29/03/2023

Mijn recensie van "De Jonge Alexander" van Alex Rawson staat nu ook online:

https://www.kleiotijdschrift.net/extra #/recensies

Voor wie liever het geschreven dan het gesproken woord heeft, veel plezier!

We gaan dus naar India. Al wie nog meer onder de indruk is geraakt van Alexander, omdat hij heel het Indische subcontine...
27/03/2023

We gaan dus naar India. Al wie nog meer onder de indruk is geraakt van Alexander, omdat hij heel het Indische subcontinent heeft veroverd, moet ik wel lichtelijk teleurstellen. Onze Basilevs zal niet "India" veroveren zoals wij het nu kennen. In de verste verte niet.

Alexander zal slechts een miniem deeltje veroveren van wat wij nu verstaan onder de natiestaat India. Onze grote koning verovert eigenlijk niet meer of minder dan het Achemenidische rijk (op haar hoogtepunt, zie de kaart). En ook Cyrus en zijn volgelingen kwamen niet veel verder dan de Punjab en het meest NW-deel van het subcontinent.

Het is niet dat Alexander niet zal proberen om verder door te dringen naar het uiteinde van de bewoonde wereld. Zijn soldaten denken er echter anders over. Gelijk hadden ze trouwens. Het was nu al schier onmogelijk om heel het Perzische rijk administratief te besturen. Alexander was het minder om de administratie te doen. Hij zocht een plaats in de geschiedenisboeken. En die heeft hij gekregen ook. India of geen India.

Aflevering 29 komt eraan en daarmee ook de laatste "grote" veldslag op Indische bodem. Tot binnenkort!

"Mesopotamia - Persian Empire Map" by History Maps is marked with Public Domain Mark 1.0.

DRIE MAAL INDIKAAflevering 29 is in de maak en daarin reizen we naar India!! Eindelijk, zou Alexander zeggen.Het is voor...
16/03/2023

DRIE MAAL INDIKA

Aflevering 29 is in de maak en daarin reizen we naar India!! Eindelijk, zou Alexander zeggen.

Het is voor de koning en zijn gezelschap een tocht naar een magisch landschap met levensgrote mieren en vreemde mensachtige wezens met slechts één been.

Die foute inschatting hadden de Macedoniërs onder meer te danken aan Ktesias zijn boek de Indika dat vol met foute informatie stond, ook al was hij de dokter van de Perzische koning Artaxerxes II.

Het had natuurlijk ook te maken met het feit dat India geen drukbezochte plaats was voor de Grieken, maar evenmin voor de meeste inwoners van het Perzische rijk. In zo'n geval durft de fantasie nogal eens op hol te slaan. Zeker wanneer er toch best wat speciale dingen te bezichtigen waren, zoals massa's olifanten, apen en vreemde planten en struiken.

Onze goede vriend Arrianus zal later ook een boek de Indika schrijven dat een stuk realistischer is. Hierin beschrijft hij de reis van Nearchos die na Alexanders veroveringen via water terugkeerde, terwijl de Basilevs dit via land deed.

Naast de memoires van Nearchos gebruikte Arrianus ook een derde boek over India als bron, dat ook de titel Indika droeg. Deze keer geschreven door Megasthenes.

"map from 'Ancient India as described by Megasthenes and Arrian. Being a translation of the fragments of the Indika of Megasthenes collected by Dr. Schwanbeck and of the first part of the Indika of Arrian, by J. W. McCrindle ... With ... notes ... Reprinted, with additions, from the “Indian Antiquary,” etc'." is marked with Public Domain Mark 1.0.

By Michael Wolgemut - http://www.beloit.edu/~nurember/book/images/Miscellaneous/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=490581

THESSALIË – DE SAMENLEVINGThessalië was een verzameling van tientallen poleis, met Larissa en Ferai als leidende krachte...
14/03/2023

THESSALIË – DE SAMENLEVING

Thessalië was een verzameling van tientallen poleis, met Larissa en Ferai als leidende krachten. Het werd door haar zuiderburen zeker beschouwd als een onderdeel van de “Griekse” wereld, maar toch was het een beetje een buitenbeentje. Waar andere poleis vaak schipperden tussen een vorm van oligarchie of democratie werd Thessalië gezien als een gebied dat werd geregeerd door aristocratieën. Families waar de macht zomaar werd doorgegeven van vader op zoon en waar kunde en merite minder een rol speelden. In oligarchieën en democratieën werd van het volk of de elite verwacht dat ze zich inzetten voor het algemeen belang van de polis, eerder dan voor hun eigen achterban.

Het onderscheid tussen een oligarchie en een aristocratisch bestel is in mijn ogen relatief dun, maar daar gaat het hier niet over. Het gaat over de perceptie die vele Grieken hadden, wanneer ze het hadden over de Thessaliërs, waar machtige clans als de Aleuadai en de Scopai heersten, i.p.v. het volk of de elite.

Thessalië kende vele uitgestrekte landerijen waar aan landbouw, veeteelt en paardenkwekerij werd gedaan. Zwaar werk dat zonder enige twijfel werd uitgevoerd door vele slaven die waren buitgemaakt of opgekocht.

Specifiek voor Thessalië waren de zogenaamde penestai, een groep onderhorigen die volgens sommigen ook slaven waren, maar volgens anderen toch een iets vrijere status bekleedden. Ze worden vaak vergeleken met de heloten, de onderworpen bevolkingsgroep die moest werken zodat de Spartanen zich met vechten konden bezighouden.

Tussen aristocraten en slaven zat natuurlijk nog een heel scala aan vrije landbouwers en herders, ambachtslieden, kooplieden,… De kloof tussen arm en rijk zal relatief groot geweest zijn.

De machtscentra in Larissa en Ferai deden ook steeds hun best om het Noorden onder controle te houden waar de perioikoi leefden: een soort ondergeschikte bondgenoten die de Aleuadae hielpen wanneer die dat nodig achtten. Om mee te vechten in een oorlog bijvoorbeeld.

Het waren de tirannen van Ferae die een nobele poging deden om dit samenlevingsmodel in een andere richting te doen bewegen. Maar dat is voor een volgende keer.

"File:Central panel of a mosaic floor from a Roman villa at Corinth, depicting a pastoral scene, ca. 150 - 200 AD, Archaeological Museum of Ancient Corinth, Greece (14102818894).jpg" by Carole Raddato from FRANKFURT, Germany is licensed under CC BY-SA 2.0.
"Big herd of goats on beach near Kamiros ancient city." by Mary Gillham Archive Project is licensed under CC BY 2.0.

PAARDENTRANSPORT IN DE OUDHEIDHoe werden paarden in de oudheid over het water vervoerd? Het zal niemand verbazen dat ook...
04/03/2023

PAARDENTRANSPORT IN DE OUDHEID

Hoe werden paarden in de oudheid over het water vervoerd? Het zal niemand verbazen dat ook over dit vraagstuk best wat controverse bestaat.

Men heeft lang aangenomen dat Athene een aantal van haar triremen had omgebouwd voor het vervoer van paarden voor haar (faliekant mislukte) Siciliaanse expeditie in 415 v.Chr: de zogenaamde "hippagogon".

Dit wordt nu sterk in twijfel getrokken en sommige auteurs gaan er nu van uit dat het hier een vervoer van cavaleristen betrof, niet van de paarden zelf.

Onmogelijk zou het niet geweest zijn om paarden te vervoeren, maar de kans lijkt klein dat dit in grote hoeveelheden gebeurde. Het zou een enorme opdracht zijn geweest en zonder enig twijfel zouden er heel wat paarden tijdens de reis sneuvelden. Transport via kuststeden tot daar aan toe, maar de logistieke moeilijkheden die een dergelijk vervoer op open zee zouden hebben meegebracht, lijken te groot.

Meer dan waarschijnlijk zorgde Athene (of andere strijdende partijen) ervoor dat ze paarden ter beschikking kregen bij aankomst. Ofwel via bevriende steden, ofwel gewoon via een simpele handelstransactie.

Het is dan ook niet toevallig dat Alexander met zijn leger naar de Hellespont trok om daar de oversteek te maken. Een oversteek die hoogstens enkele kilometers lang was. Het is niet geheel duidelijk hoe Alexander de oversteek maakte, maar hier lijkt het wel mogelijk dat het via schepen gebeurde. Net omdat de afstand zo klein was. Tijdens een dergelijke afstand zijn praktische beslommeringen als eten, drank en paardenmest minder van belang (wat bij zeereizen natuurlijk wel cruciaal is). De boten moesten uiteraard wel aangepast worden: vooral het onderdek moest vlakker worden gemaakt.

Uiteraard kennen we het verhaal van Xerxes die in 480 v.Chr. een pontonbrug maakte die de hele Hellespont overspande. Er zijn geen aanwijzingen dat Alexander een dergelijke pontonbrug gefabriceerd heeft.

Tijdens Alexanders campagne in India beschrijft Arrianus hoe ook hier op een bepaald moment paarden via schip worden vervoerd.

Het vervoer van paarden via het water was dus zeker mogelijk, maar op open zee was het eerder ongebruikelijk. Gelukkig waren er in Azië genoeg paarden om op de kop te tikken: ofwel met behulp van goud of zilver, ofwel gewoon via brute macht. Meer dan eens beschrijven onze bronnen hoe Alexander en zijn leger honderden tot duizenden paarden confisqueren van veroverde bevolkingsgroepen.

https://www.academia.edu/41971277/Could_a_trireme_transports_war_horses_The_misunderstanding_behind_the_interpretation_of_the_ancient_Greek_term_%E1%BC%B1%CF%80%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AC_hippagoga_

"File:The trireme Olympias on 23 February 2019.jpg" by George E. Koronaios is licensed under CC BY-SA 4.0.
"El veritable Xerxes" by Sebastià Giralt is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.
"File:The Aral sea is drying up. Bay of Zhalanash, Ship Cemetery. Horse and foal, Aralsk, Kazakhstan.jpg" by Zhanat Kulenov is licensed under CC BY-SA 3.0.

THESSALIË - DE STEDENThessalië was een zeer landelijk gebied, dat had ik al duidelijk gemaakt. De rivier de Pineois en h...
03/03/2023

THESSALIË - DE STEDEN

Thessalië was een zeer landelijk gebied, dat had ik al duidelijk gemaakt. De rivier de Pineois en haar zijtakken voeren hier het water af naar de verschillende kusten.

Hoe belangrijk het platteland ook is en was, uiteindelijk wordt de politieke macht van een gebied door de geschiedenis heen meestal uitgeoefend in de steden waar leiders hun macht kunnen uitoefenen over een grotere concentratie aan onderdanen.

De (politieke) macht lag in Thessalië vooral bij 3 steden: Pherae, Larissa en Pharsalus. De 3 steden liggen allemaal relatief dicht bij mekaar; eerder in het zuidoostelijke deel van Thessalië, hoewel Larissa een stuk noordelijker ligt dan de overige twee.

Aan het begin van de 4e eeuw blijven vooral Pherae en Larissa over: beiden hebben lang gestreden over de heerschappij, maar zijn er nooit in geslaagd om een echte dominantie te ontwikkelen. Thessalië is vaker wel dan niet verdeeld. Zowel tijdens de Perzische oorlogen, de Peloponesissche als de Derde Heilige Oorlog spreekt Thessalië niet met één tong, en wordt het al te makkelijk uiteengespeeld door haar vijanden.

Enkel de tirannen van Pherae slagen erin om Thessalië (gedurende korte tijd) onder één vlag te verenigen. Aan deze tirannen zal ik een apart bericht wijden, omdat zeker Jason van Pherae dit meer dan verdient. Helaas sterft Jason veel te snel en dit zorgt er onder meer voor dat Thessalië niet klaar is om zich te verzetten tegen de natuurstorm die vanuit het Noorden de vlaktes overspoelt: Filip II.

Filip II zal uiteindelijk Thessalië onder controle krijgen en trouwen met twee Thessalische vrouwen. Niet toevallig eentje uit Pherae, en eentje uit Larissa. De ene is de moeder van Thessalonika, de andere van de latere Filip III (de zwakzinnige halfbroer van Alexander).

Geen van de 3 vermelde steden lagen aan de zee, maar Pherae slaagde er wel in om de belangrijkste haven in het gebied onder controle te krijgen: Pagasae, dichtbij de huidige havenstad Volos.
Op dit moment is Larissa de hoofdstad van Thessalië en van de vorige drie de enige die we nog echt een grootstad kunnen noemen, met meer dan 160.000 inwoners.

"Pherai - 302-286 BC - silver hemidrachm - head of Ennodia - Hypereia at fountain - Berlin MK AM" by ArchaiOptix is licensed under CC BY-SA 4.0.
"File:20111009 Anient Theater Larissa Thessaly Greece
Panorama.jpg" by User:Ggia is licensed under CC BY-SA 3.0.
"Ayia Kyriaki, mt.Pelion, Thessaly, Greece" by Demetrios Georgalas aka brexians is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

Als tussendoortje een boekbespreking van het boek "De Jonge Alexander" van Alex Rowson, in 2022 uitgegeven door Atlas Co...
28/02/2023

Als tussendoortje een boekbespreking van het boek "De Jonge Alexander" van Alex Rowson, in 2022 uitgegeven door Atlas Contact.

Kleio Tijdschrift heeft me gevraagd om een recensie van dit boek te maken, dus was deze boekbespreking weinig extra moeite.

Voor wie verhaal geïnteresseerd is in Alexanders verhaal: aflevering 29 is nog niet in wording, maar daar zou snel verandering in worden gebracht.

https://www.kleiotijdschrift.net/

https://www.atlascontact.nl/boek/de-jonge-alexander/

https://player.captivate.fm/episode/396e60e8-9958-494e-bad7-a7bf1b35d52e

'De auteur, (…), verweeft op leesbare en beeldende wijze het verhaal van dit onderzoek met de feiten die inmiddels aan het licht zijn gekomen. De lezer steekt hierdoor niet alleen veel op over de Oudheid, maar ook over de moderne archeologie.'

THESSALIË – EEN LAND OF EEN VOLK?Vandaag deel twee in mijn Thessalië-reeks in aanloop van mijn reis naar dit prachtige d...
27/02/2023

THESSALIË – EEN LAND OF EEN VOLK?

Vandaag deel twee in mijn Thessalië-reeks in aanloop van mijn reis naar dit prachtige deel van Griekenland.

Thessalië was op vele vlakken een Grieks buitenbeentje in de oudheid. In tegenstelling tot Macedonië werd het zonder veel discussie beschouwd als onderdeel van “Hellas”, maar op een bepaalde manier was het toch anders dan de anderen.

In tegenstelling tot Boëtië (Thebe), Attika (Athene) of de Peloponessos (Sparta) is Thessalië er maar zeer moeilijk (tot bijna nooit) in geslaagd om een Thessalische eenheid te creëren. Verschillende steden streden met elkaar over de heerschappij van het gebied. Een groep van aristocratische families vocht voor de Thessalische dominantie.

Historici buigen zich daarom nog altijd over de vraag of er wel iets bestond als een soort “Thessalisch” volksgevoel. Is Thessalië meer een gebied dat we nu aan het beschrijven zijn of voelden mensen zich vroeger ook echt Thessaliër (wat dat dan ook moge betekenen)? Was Thessalië meer dan de optelsom van zijn steden?

Thessalië heeft zelden tot nooit andere Griekse gebieden onder controle gehad en heeft maar zeer moeizaam een plek in de Griekse geschiedenisboeken veroverd als leidende kracht. Het gebrek aan archeologische opgravingen in het gebied zal daar zeker niet aan geholpen hebben.

Dit alles heeft er wel over gezorgd dat we nu spreken over Thessalië, eerder dan over de belangrijkste steden in het gebied. In dat opzicht is het tegengesteld aan de overige Griekse gebieden die ik hier net heb opgesomd en meer in lijn met de koninkrijken Macedonië en Epirus.

Thessalië was Griekenland, maar voor de Atheners, Spartanen en Thebanen bestond er weinig twijfel over dat zij allemaal toch net dat tikkeltje Griekser waren. Wat dat dan ook moge betekenen.

Genoeg voor vandaag. Volgende keer gaan we even een korte blik werpen op de belangrijkste Thessalische steden. Tot dan!

"Thessaly Plain" by Evgeni Dinev is licensed under CC BY 2.0.
"Springtime colors (Thessaly Greece)" by Yiannis Chatzitheodorou is licensed under CC BY-NC 2.0.

THESSALIË - HET LAND DER PAARDENTe lang, te weinig berichten. Tijd om daar wat verandering in te brengen.Deze zomer word...
25/02/2023

THESSALIË - HET LAND DER PAARDEN

Te lang, te weinig berichten. Tijd om daar wat verandering in te brengen.

Deze zomer wordt de vakantie doorgebracht in Thessalië. Hét moment om wat meer in te zoomen op dit Grieks gebied.

Thessalië is grofweg het gebied tussen het oude koninkrijk Macedonië in het Noorden en Boëtië (Thebe) in het Zuiden. Een relatief vlak gebied dat langs boven is afgesloten door de Tempevallei (de Olympusberg) en in het Zuiden Thermopylai (waar het verhaal van de befaamde 300 zich afspeelt).

Haar vlakke weides maakten Thessalië zeer geschikt voor landbouwteelt. Uitgestrekte weides waren echter vooral een paradijs voor iets anders: de paardenkweek. De beste paarden (en ruiters) waren afkomstig van Thessalië.

Zowel Filip II als Alexander III konden pas echt met hun veroveringen beginnen wanneer ze de Thessalische ruiters in hun leger hadden weten in te lijven. Zowel bij de veldslag in Chaeronea (waar Filip II de Grieken op de knieën kreeg) als Alexander zijn grote veldslagen in het Perzische Rijk speelden de Thessalische ruiters een cruciale rol.

Het mag dan ook niemand verbazen dat Alexanders paard Bucefalos ("Ossekop") werd gekocht van een Thessalische paardenhandelaar. Volgens de overlevering zou het paart 13 talenten gekost hebben. Alles kan, maar zelfs voor een koning is dit een onbegrijpelijk hoog bedrag voor één enkel paard. Hoeveel het ook gekost heeft, het was zijn prijs waard. Bucefalos zou jarenlang meevechten en na de vele veldslagen pas sneuvelen in 326 v.Chr. Alexander zal zelfs een stad naar hem vernoemen.

Thessalië was geen centraal bestuurd geheel en verschilde in dat opzicht sterk van zijn regionale rivalen in het oude Griekenland. Maar dat is iets waar we verder op ingaan in een volgend bericht.

"mr alexander y su bucefalo" by abustaca is licensed under CC BY-NC 2.0.
"File:Alessandro Magno doma Bucefalo 02.JPG" by Combusken is licensed under CC BY-SA 3.0.
"File:Seleucos I Bucephalos coin.jpg" by Uploadalt is licensed under CC BY-SA 3.0.
"Thessalian League - 470-450 BC - silver drachma - forepart of horse - trident - Berlin MK AM" by ArchaiOptix is licensed under CC BY-SA 4.0.
rowanwindwhistler, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
"File:Greece (ancient) Thessaly.svg" by Peripheries_of_Greece_numbered.svg: *Greek_Macedonia_map_with_subdivisions.svg: *Greece_2011_Periferiakes_Enotites.svg: Pitichinaccio derivative work: Philly boy92 (talk) derivative work: Fulvio314 is licensed under CC BY-SA 3.0.

Tot snel!

Het vierde deel van de verovering van het ruige oosten staat online: "27. Kleitus de Zwarte en Farnuces: over de doden n...
24/12/2022

Het vierde deel van de verovering van het ruige oosten staat online:
"27. Kleitus de Zwarte en Farnuces: over de doden niets dan goed"

https://player.captivate.fm/episode/ac2c8fc9-0c86-4ba4-baec-4139d237a47f
https://open.spotify.com/episode/7yMaNvOURRqUCsyttWKkTq?si=6fg_k9K6TmiYNasgkL0Ppg

Een aflevering vol taal vandaag, van een bijna uitgestorven wereldtaal tot een man die misschien nog zou leven als hij wat minder talen sprak.

Het is afzien vandaag in Bactrië en Sogdië, zowel voor Alexander en zijn soldaten als voor de lokale bevolking.

We nemen helaas ook afscheid van een aantal kundige officieren.

Zalig kerstfeest iedereen, oftewel:

Kritidazäli läbik!

"File:Afrosiab (8145369219).jpg" by David Stanley from Nanaimo, Canada is licensed under CC BY 2.0."
"Cleitus (Clitus) the Black" by tonynetone is licensed under CC BY 2.0."
"'Scene inspired by the Battles of Alexander the Great' - Attributed to Panayiotis Douxaras (1662-1729)" by Tilemahos Efthimiadis is licensed under CC BY 2.0."
"Historically rooted languages in Bactria" by Pmx is licensed under CC BY-SA 3.0."
"volapuk-crest" by The Public Domain Review is marked with Public Domain Mark 1.0."

We pikken hier opnieuw aan met onze reeks over Sicilië en de vakantiefoto's die ergens lagen te rusten in een (digitale)...
18/12/2022

We pikken hier opnieuw aan met onze reeks over Sicilië en de vakantiefoto's die ergens lagen te rusten in een (digitale) schuif.

Dit eiland bezit niet alleen prachtige landschappen, maar herbergt ook een ongelooflijk rijke geschiedenis. Het eiland heeft door de eeuwen heen een enorme resem aan "partners" gehad. Dit heeft ermee voor gezorgd dat Sicilië maar moeizaam een eigen identiteit heeft kunnen ontwikkelen (maar ik ken eigenlijk te weinig van de Siciliaanse cultuur om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen).

Sicilië was lange tijd de graanschuur van de Middellandse Zee en kent tot op vandaag een enorm bloeiende landbouw. Daarnaast is het enorm strategisch gelegen, pal in het midden van de Middellandse Zee. Het was echter niet altijd eenvoudig voor (leger)leiders om het eiland te verdedigen tegen een nakende inval of belegering. Troepen of voorraden sturen moest uiteraard altijd via schepen gebeuren. Niet dat dit ongewoon was in de oudheid (integendeel zelfs), maar het was toch net iets moeilijker te organiseren dan over land.

Het zijn allemaal mogelijke verklaringen voor de waslijst aan volkeren die de scepter over het eiland hebben gezwaaid van de Oudheid tot aan de Middeleuwen. Leest u even mee: de Grieken, de Carthagers, (natuurlijk) de Romeinen, de Vandalen, de Goten, de Byzantijnen, de Aghlabiden, de Fatimiden en jawel.... de Noormannen!

Het kasteel dat u op de foto ziet is namelijk een Normandisch kasteel helemaal in Sicilië. Gebouwd op een oude tempel ter ere van Venus.

Erice is echt prachtig. Je rijdt van de zee recht omhoog en hebt in het stadje een prachtig zicht op de Middellandse Zee en de omgeving. Het is een zeer oude stad die door de Grieken werd gesticht en waar je uren kan slenteren door pittoreske straatjes.

Na de val van het rijk van de Noormannen werd Sicilië opnieuw een speelbal van andere grootmachten, zoals de Habsburgers, de Spanjaarden, de Bourbons, en wie nog allemaal.

Olijven zijn nog steeds één van de belangrijkste Siciliaanse exportproducten. Hopelijk blijft het eiland gevrijwaard van de Xylella fastidiosa bacterie die in Zuid-Italië miljoenen olijfbomen aan het verwoesten is. Laten we zeggen dat het eiland al genoeg buitenlandse invloeden te verwerken heeft gehad en dat dit kleine beestje (afkomstig van Zuid-Amerika) van dit prachtige gebied mag wegblijven.

17/12/2022

Dag iedereen, na mijn werkgerelateerde burn-outs (of hoe je dat ook kan noemen), heb ik enkele weken geleden helaas een zware knieblessure opgelopen (bij het voetballen uiteraard). Daardoor heeft de podcast wat stilgelegen.

Ik wil nogmaals iedereen bedanken die mij berichten heeft gestuurd de afgelopen weken. Door mijn gehavende lichaam heeft een antwoord helaas wat op zich moeten wachten.

Ik ben aan de beterhand en ga beginnen werken aan aflevering 27. Ik zal ook proberen om hier de komende weken wat meer berichtjes te posten, zodat jullie wat leesvoer hebben tijdens deze bar koude dagen.

Tot binnenkort!

"In Sogdiana is niemand onsterfelijk" is de titel van aflevering 26, het derde onderdeel van "de verovering van het ruig...
05/11/2022

"In Sogdiana is niemand onsterfelijk" is de titel van aflevering 26, het derde onderdeel van "de verovering van het ruige oosten".

We komen aan in wat nu is uitgegroeid tot Khujand en we vechten een robbertje uit met de Skythen. Pret verzekerd!

https://player.captivate.fm/episode/7cac1d3f-1801-4d44-afa9-6ae19fb5b499

Antiquistik, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
"File:Buner reliefs Scythian bacchanalian cropped.jpg" by Dan Diffendale is licensed under CC BY-SA 2.0.
"20141005_Tajikistan_0980 crop Khujand" by Dan Lundberg is licensed under CC BY-SA 2.0.
"Ahura Mazda" by A.Davey is licensed under CC BY 2.0.

Adres


Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer De wonderlijke avonturen van Alexander nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar De wonderlijke avonturen van Alexander:

Delen

Type