Jan Verbeke Producties

Jan Verbeke Producties JVPro is een mediabedrijf dat dagelijks in de weer is voor onder meer VRT Radio&TV en eigen videopro Beide vennootschappen werden opgericht door Jan Verbeke.
(1)

Jan Verbeke Producties is een fusie vanaf 1 januari 2004 van Persbureau Jan Verbeke en de NV Jan Verbeke Producties. In oktober 1982 schreef Jan Verbeke zijn eerste stukken voor de Krant van West-Vlaanderen. Hij combineerde die functie met een job in het onderwijs. Het was toenmalig hoofdredacteur van De Krant van West-Vlaanderen Emiel Ramoudt die Jan stimuleerde om van zijn hobby zijn beroep te m

aken. In het medialandschap maakte hij meteen naam. Vanaf februari 1984 werd hij correspondent voor Radio-2 West-Vlaanderen , later medewerker voor Kortrijk voor de krant `Het Volk'. Vandaag is Jan Verbeke Producties BVBA uitgegroeid tot een sterk mediabedrijf dat werkt met eigen mensen en middelen. Dertig mensen zijn bij ons dagelijks in de weer voor ondermeer VRT nieuws-en duidingsprogramma’s. Eigen journalisten, regisseurs en researchers behandelen complexe onderwerpen en schrijven teksten, maken radio- of televisiebijdrages. Wij beschikken ook over zes vaste cameraploegen met hightech materiaal en alle middelen die nodig zijn voor de betere videoproducties. Daarnaast heeft Jan Verbeke Producties ook een sterke afdeling videoproductie. Sinds 2006 worden er imago-, overheids-, en bedrijfsfilms gemaakt.

27/07/2022

Meer dan 40.000 mensen zakten af naar Roeselare om Wout Van Aert het 12de DOVY Natourcriterium te zien winnen. Yves Lampaert bleek na 50 rondjes aan het Pieter de Coninckplein sneller aan de streep. Eerder die avond was Jelle Wallays een aantal seconden sneller in de tijdrit. Wout Van Aert, buitenaa...

09/06/2022

KORTRIJK- Team Protocol serveert de komende maanden lokale Kortrijkse biertjes gebrouwen uit de rijke Kortrijkse brouwersgemeenschap. “Het is de ideale gelegenheid om onze Kortrijkse ambachtelijke bieren in de kijker te zetten”, vindt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). 6 brouwer...

21/04/2022

KORTRIJK- De stad Kortrijk sluit een raamovereenkomst van zo’n 4 miljoen euro af om het huidige cameranetwerk in de stad verder uit te breiden. Het gaat om een overeenkomst gespreid over 5 jaar. Andere besturen kunnen hier ook op inschrijven. Het punt werd deze week goedgekeurd op de gemeenteraad,...

Geslaagde 28ste editie van de 6 uren van Kortrijk.
22/11/2021

Geslaagde 28ste editie van de 6 uren van Kortrijk.

De 28ste editie van de 6 Uren van Kortrijk is vlot verlopen. Vincent Verschuere werd voor de 6de keer de eindoverwinnaar.

17/09/2021

Het werd een groots volksfeest zondag op het Polenplein in Roeselare. Met de geboorte van Jempi, de 18de reus van Roeselare, realiseerde Johan Huvaere, voorzitter van de reuzenvereniging Reusselaere zijn droom: de wielerheld van de Rodenbachstad in een reuzenlijf gieten als eerbetoon aan de jonge Jean-Pierre Monseré die in 1971 omkwam tijdens een kermisrit in Retie. Een jaar eerder had hij het wereldkampioenschap voor de profs in Leicester gewonnen.

“Het moet een feest worden voor en door het volk”, zegt Peter Kiepe, de regisseur van het geboortefeest en de aansluitende reuzenstoet. Hij kreeg gelijk want onder een prachtig herfstzonnetje daagden vorige zondag talrijke kijklustigen op. Niet alle commentaren over de nieuwe reus waren volmondig positief. Het moet gezegd dat Jempi er een ‘beetje zwaar’ bijliep, het corpulente lijf was op meer vlakken niet in verhouding met de prachtige kop die er opstond. Een fenomeen dat je wel ziet bij meer coureurs die de fiets een tijd langs de kant laten staan, maar geen onoplosbaar probleem want aan het karkas kan worden gewerkt. In de stoet van de dertig reuzen die zondag door de straten van Roeselare wandelden en rolden, was het wel een onderwerp. De meeste reuzen waren rank en slank, Jempi kwam als laatste in de rij en ontlokte naast vele ‘oohs’ en aahs’ toch ook heel wat opmerkingen over zijn omvang.

De eindbeoordeling over het geboortefeest en de optocht blijft echter positief en doet je wegdromen naar de mogelijkheden die een stad als Roeselare krijgt met zo’n prachtige reuzentraditie. De optocht van zondag deed denken aan de goede oude tijd toen reuzen nog prominent aanwezig waren tijdens de vele optochten die door de straten trokken.

Vlaams erfgoed
Vlaamse reuzen maken al eeuwen deel uit van het Vlaamse erfgoed. Het is een grensoverschrijdend fenomeen want ook in Frans-Vlaanderen had elk dorp of elke stad wel één of meer reuzen op stal staan die ten gepaste tijden werden buiten gerold of gedragen voor een stoet of optocht. Een traditie die de laatste decennia aan het tanen was, maar die in de eerste helft van de 20te eeuw massa’s volk op de been bracht. Religieuze optochten, historische praalstoeten of andere ommegangen waren toen niet geslaagd als er niet één of meer reuzen meeliepen. In de tijd dat levend erfgoed nog als folklore werd bestempeld waren er zelfs ‘Reuzencongressen’, feestdagen waar alle reuzen van de streek aan deelnamen. In Kassel verzamelden in 1928 30 reuzen uit Frankrijk en België, in 1956 tijdens het Pinkstercongres kwamen er in Rijsel zelfs 60 reuzen op bezoek. Het geboortefeest van Jempi deed daar aan denken, met 30 reuzen uit Vlaanderen en een paar uit Noord-Frankrijk leek het wel op de grote traditie van weleer. En tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Waarom niet?

Reuzen werden tijdens Franse Revolutie uit openbaar leven verbannen
In het verleden kreeg de reuzenfamilie het regelmatig zwaar te verduren, tijdens de Franse revolutie werden de reuzen bijvoorbeeld uit het openbare leven verbannen. Maar de giganten hebben de Franse revolutie overleefd en beleefden later een ware heropleving. Sinds de jaren zestig werd het reuzenpatrimonium ook in onze streken wat verwaarloosd. Maar er is geen enkele reden waarom we nu niet aan de start van een echte reuzenreveille zouden staan. Zeker met de steun van verenigingen als Reusselaere die hopelijk aan dezelfde weg blijven timmeren. In tijden waar besturen veel belang hechten aan stadsmarketing, kunnen Jempi en de andere reuzen tot een belangrijke troef uitgroeien om een stad als Roeselare nog meer leven in te blazen.

09/04/2021

Vandaag was het een historische dag in Moorsele. Maar zelfs op zo'n dag steekt het soms flink tegen...

17/03/2021

Kortrijk investeert sterk in streetart, een ideale kunstvorm om bestaande locaties te transformeren en mensen verborgen plaatsen in de stad opnieuw te laten leren kennen. Een paar maand geleden werden nieuwe werken onthuld op Kortrijk Weide, in het kader van het gratis fotofestival Track and Trace sieren vogels, eenhoorns, vis en indringende gezichten 3 nieuwe locaties. Aan de Dambrug, de Noordbrug en het Begijnhofpark. Streetart is op zijn best wanneer het in interactie gaat met de omgeving: enkele fietsers die passeren, een auto die voorbij rijdt en een …euh…

15/03/2021

Gisteren stonden heel wat advocaten van het klimaat zich op te warmen in Kortrijk aan de oevers van de Leie. Morgen start de klimaatzaak voor de rechtbank waar ze onze regering tot de orde willen roepen. De boodschap was vooral: we doen al die moeite voor onze kinderen!"

10/03/2021

Al meer dan een week dobbert een Toppereend rond op zijn ‘onderduikadres’ in Kortrijk. Een Topper duikeend zie je niet zo veel in onze regio, een exemplaar dat zo lang op dezelfde plek verblijft en nog altijd geen aanstalten maakt om terug te trekken naar zijn habitat in het noorden van Europa, is echt uitzonderlijk.
“Vogelaars een vogelspotters komen van heinde en verre afgezakt naar dit plekje om de duikeend op de gevoelige plaat te zetten”, zegt Emmanuel Desmet van de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen. “De topper is totaal niet mensenschuw en laat zich gewillig fotograferen terwijl hij op driehoekmossels of Chinese wolhandkrabben aan het knabbelen is. Om de zoveel tijd duikt hij onder, letterlijk. Dan verdwijnt hij voor 20 seconden of langer onder de waterspiegel om mossels en krabben te zoeken op de bodem van de Leie.”
De Toppereend dobbert nu al meer dan een week op dezelfde plek in de Leie, recht tegenover de Wiking in Kortrijk. Hoe lang hij nog op zijn ‘onderduikadres’ zal blijven, is de vraag. Hij kan elk moment vertrekken naar het noorden waar al gauw het broedseizoen aanbreekt. (BDW)

07/02/2021

Het perverse coronakapitalisme volgens PVDA
De slotactie van de solidariteitscampagne van de PVDA lokte een 50-tal mensen naar het Schouwburgplein, mét mondmasker en op voldoende afstand. Hun boodschap: “De werkende klasse heeft ons door deze pandemie gehaald, niet de kletsende klasse”.
Nathalie Eggermont omschreef het coronavirus als een klassevirus. ”Superrijken zoals de bol dot coms van deze wereld en de Jef Bezos’sen stapelden hun miljarden in enkele maanden tijd op elkaar. Op de kap van tienduizenden koeriers, orderpickers en kleine zelfstandigen die in volle lockdown hun winkel moesten sluiten.”
PVDA vraagt een echte loonsverhoging, meer investeringen in de zorg, meer handen aan bed, pensioen op 60 jaar, zorg dragen voor de jeugd want zij worden vergeten bij de versoepelingen. “Er moet een echte miljonairstaks komen. Het is niet aan gewone werkende klasse om de crisis te betalen. Niet nog een keer. Niet deze keer”, aldus Eggermont. .

21/01/2021

ROESELARE- De zangstonde in de tearoom van DC Ten Elsberge wordt al een tijdje niet meer gehouden. Gevolg van de coronamaatregelen, wat dacht je. Stijn en Sanne trekken daarom Roeselare rond als 'zull*zangers', met drie liedjes, een gitaar wat koffie en een gebakje bellen ze aan bij de mensen en doen hun ding. Ze komen niet binnen, maar blijven de hele tijd op de 'zulle' voor de woning...

28/11/2020

Vrijdag, de dag voor de Caps Urban Cross in Kortrijk liepen heel wat mensen rond op en rond het parcours waar de laatste hand aan werd gelegd door de organisatie. Wandelaars lieten er nog snel de hond uit, dagjestoeristen en wielertoeristen fietsten traag voorbij langs de Leieboorden om de vorderingen in de gaten te houden en arbeiders knoopten de laatste banners vast aan de nadarhekken. Rond de middag flitste Europees kampioen Eli Yserbyt uit Bavikhove voorbij. “Ik reed een trainingsritje in de buurt achter de brommer en besloot om hier snel nog wat rondjes te draaien. “Het parcours ligt er goed bij, niet zo zwaar als vorig jaar. Ik heb er wel mijn zinnen op gezet, ja. Maar de koers moet natuurlijk nog gereden worden.” Vanmiddag weten we of Yserbyt het heeft gehaald.

https://twitter.com/Basdewilde1/status/1316659381673451520
15/10/2020

https://twitter.com/Basdewilde1/status/1316659381673451520

“In werd de Sint-Rochuskerk verkocht voor een kwart miljoen euro aan een kunstverzamelaar uit . Wally Loosveldt zal er zijn privé-verzameling in onder brengen in een privé-museum dat af en toe haar deuren opent voor het publiek.”

08/10/2020

Roeselare Boomt
Schouder aan schouder werd ‘Roeselare Boomt’ voorgesteld door de stad Roeselare, Agentschap Natuur en Bos en de vzw ‘Meer Bomen in Roeselare’. Met het plantseizoen voor de deur schakelt Roeselare een tandje bij om haar ambitie van 100.000 nieuwe bomen in deze legislatuur waar te maken. Dat is best een hoog aantal. In Kortrijk bijvoorbeeld werden de vorige legislatuur (2012-2018) ‘slechts’ 85.000 bomen aangeplant voor een bevolking van zo’n 75.000 Kortrijkzanen.
“Ik weet het, 100.000 is ambitieus voor een stad van 65.000 inwoners. Op Vlaams niveau spreekt men van één bijkomende boom per inwoner”, zegt schepen van Natuur en Bos Michele Hostekint (SP.A). “Maar we leggen de lat best wel hoog”. Sinds vorig jaar werden al 15.000 nieuwe boompjes geplant, er zijn dus nog 85.000 exemplaren te gaan. 70.000 jonge bomen zullen de stadsrandbossen aandikken, 20.000 bomen krijgen een plaats in verschillende stadsprojecten en -ontwikkelingen en 10.000 bomen komen in de tuin van particulieren.

Gene Vangampelaere (vzw Meer Bomen in Roeselare)vindt het project broodnodig. Hij richtte met enkele andere boomliefhebbers twee jaar geleden de vzw op, precies omdat er in de centrumstad zo weinig exemplaren te vinden zijn. “Ondertussen zijn er exact 15.058 bomen bijgekomen, en dat is een goede zaak. Maar er zijn ook zo’n 200 bomen verdwenen. Serieuze, volgroeide bomen, en dat moeten we ook in de gaten blijven houden. Want een prachtig wilg van 100 jaar oud is veel meer waard dan een klein bos jonge boompjes.”

Op www.klimaatswitch.be kan je alle info bekomen rond de komende acties in Roeselare. De acties starten met de week van het bos (11 tem 17 oktober). De kick-off is in RSL het Bergmolenbos (zie foto) waar je op verschillende manieren kennis kan maken met het bos. Op 22 november kan je zelf een boom planten tijdens de boomplantactie die een stuk grond van 2,8 hectare moet omtoveren tot een jong bos.

06/10/2020

Groen en Fietsersbond zoeken draagvlak voor fietsstraten in Roeselare

Groen en de Fietsersbond van Roeselare zoeken steun onder de Roeselaarse bevolking voor meer Fietsstraten in de Rodenbachstad. Het voorstel werd al eens gedaan op de gemeenteraad in september. De meerderheidspartijen stelden toen dat er geen draagvlak was voor zo’n initiatief. Terwijl in andere centrumsteden fietsstraten wel degelijk welkom zijn (zoals in Mechelen en Kortrijk). Groen wil de Fietsersbond steunen en zet een petitie op om het tegendeel te bewijzen. Gisteren werd de petitie opgestart en nu zijn er al bijna 250 handtekeningen. “Als je op onze petitie drukt, kom je terecht op een pagina met meer uitleg en de vraag om de petitie mee te ondertekenen”, klinkt het bij de Roeselaarse fietsfanaten.

23/09/2020

Doortocht Ingooigem van het BK Wielrennen

17/09/2020
17/09/2020
15/09/2020

In Kortrijk sterft een boom...
Het zou de start kunnen zijn van een liedjestekst of een novelle, maar volgens GROEN Kortrijk is het harde realiteit aan de Verlaagde Leieboorden. “De oude linde die er staat is zachtjes aan het sterven omdat de stad Kortrijk de boom heeft verwaarloosd en bij de heraanleg van de Verlaagde Leieboorden enkel cruciale fouten heeft gemaakt. Door de bestrating krijgt de groene reus te weinig water en te weinig lucht, waardoor de boom stilletjes aan afsterft”, zegt Philippe Avijn van Groen. Hij vindt dat de linde op de hoek van de Leiestraat en de Handboogstraat bewijst dat Kortrijk meer aandacht moet besteden aan haar bomen.
“Een bomenbeleidsplan zou op haar plaats zijn in de stad. Vooral meer aandacht en zorg voor volwassen bomen want die geven schaduw en verkoeling in Kortrijk. De Verlaagde Leieboorden zijn tekenend: vroeger stonden hier mooie grote platanen, maar met de heraanleg een paar jaar geleden, zijn die allemaal verdwenen en werden de oevers omgetoverd tot een kale stenen vlakte”, aldus Avijns.
Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), schepen van Groenonderhoud, weet ook dat de boom het moeilijk heeft. “Maar volgens onze experts is dat het gevolg van een hitteslag. We houden de boom in de gaten en het kan best dat de linde er gewoon doorkomt.”

09/09/2020
17/08/2020

Thomas Ameye (Koers museum van de Wielersport) over 50 jaar Leicester en de gelijkenissen tussen Monseré en Evenepoel....

Vannacht in de ondergelopen Bethunelaan in Kortrijk. Waar zit die verstopte afvoer nu weer? En de inzittenden van deze a...
14/08/2020

Vannacht in de ondergelopen Bethunelaan in Kortrijk.

Waar zit die verstopte afvoer nu weer?

En de inzittenden van deze auto konden op tijd ontsnappen maar zaten wel een tijdje op het dak van de auto tot het water terug wat was gezakt.

08/08/2020

Heb je meegeteld? Dertien keer werden de weggebruikers gewaarschuwd over nakende wegenwerken op de E403. Dertien keer! Deze keer zijn de herstellingswerken aan het wegdek dat door de warmte omhoog was gekomen in Lichtervelde richting Brugge, zonder incidenten verlopen. Andere keren is het kommer en kwel door vrachtwagens die in de staart van een file knallen of andere catastrofes. De boodschap is eenvoudig. Pas bij een boodschap over nakende werken je rijstijl aan. En als je een keer naast zo'n bord kijkt, geeft niet echt. Je krijgt nog zoveel kansen om je te herpakken.... In Lichtervelde waren dat er minstens twaalf.

Vier maanden geleden liep ik langs de winkeletalages in een lege Boterstraat in Ieper. Tientallen winkels deelden er elk...
24/07/2020

Vier maanden geleden liep ik langs de winkeletalages in een lege Boterstraat in Ieper. Tientallen winkels deelden er elk op hun manier mee dat hun zaak in lockdown-modus was gegaan. Aan elk raam hing een affiche met een zakelijke, dramatische, korte of grappig bedoelde boodschap voor de klanten. “Dit maken we maar één keer mee”, dacht ik toen en maakte er een fotoreeks van. Vandaag vraag ik me af of het bij die ene keer zal blijven….

Iedereen reed vroeger met spoed naar deze dienst om totaal andere redenen, maar nu zet je er best wat spoed achter om de...
16/07/2020

Iedereen reed vroeger met spoed naar deze dienst om totaal andere redenen, maar nu zet je er best wat spoed achter om de gevel nog één keer te bekijken. Want na 15 augustus is het te laat. Dan begint de sloop van het ziekenhuiscomplex aan de Loofstraat en verdwijnt een stukje geschiedenis van Kortrijk...

De huiszwaluw is een bedreigde diersoort in onze streek en daar wil de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen iets aan doen...
16/07/2020

De huiszwaluw is een bedreigde diersoort in onze streek en daar wil de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen iets aan doen. Vroeger hingen hun nesten in hele kolonies onder de dakgoten langs de steenwegen en in de dorpen maar de manier van bouwen maakte hier komaf mee. In 1986 telde men nog kolonies in alle deelgemeenten van Kortrijk, tegenwoordig heb je enkel in Heule-Watermolen en de Haantjeshoek in Heule nog een klein straatkolonie.
De Vogelwerkgroep en de stad Kortrijk delen nu 70 kunstnesten uit aan iedereen die interesse heeft. Huiszwaluwen zijn nuttig want ze eten hele kilo’s aan muggen en andere vliegende insecten. Deze kleine trekvogels keren steevast terug naar hun nest na hun overwintering in Afrika. Bert Herrewyn, schepen van biodiversiteit, heeft een twee kunstnesten in zijn handen. Een zelfde exemplaar werd aan café Sint-Antonius gehangen naast een paar oude, traditionele nesten die werden gebouwd met modder vermengd met speeksel van de diertjes. Het dorpscafé is al jaren lang een ontmoetingsplaats voor tooghangers en huiszwaluwen, zo blijkt nu. Emmanuel Desmet van de Vogelwerkgroep speurt ondertussen de hemel af op zoek naar vogels die nog een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

25/06/2020

Xpo-Kortrijk was vandaag het toneel voor de bedeling van bijna 2000 hygiënepakketten, bedoeld voor jeugdorganisaties die de zomer coronaproof willen doorkomen. De pakketten werden bedeeld door De Ambrassade met steun van de stad Kortrijk, Xpo Kortrijk en de KSA Noordzeegouw en KSA West. Zo'n pakket is bedoeld voor bubbels van 50 personen en bevat beschermende mondmaskers, handgel, zakdoekjes, allesreiniger, papier op een grote rol, ... Onontbeerlijk in coronatijd. Vlaams minister van Jeugd verdeelde 15.000 pakketten in heel Vlaanderen. Vandaag en morgen kunnen de Zuid-West-Vlaamse jeugdverenigingen hun pakket nog ophalen in hal 5 van Kortrijk Xpo.

23/06/2020

Leerlingen van de lagere school van de Levensboom staken vandaag de handen uit de mouwen om de Floating Gardens te beplanten me typische planten van het Leielandschap. Het is één van de blikvangers van Contrei Live, een internationaal kunstenparours dat op 9 juli van start gaat in dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Komt dat zien!

22/06/2020

De mannen van Belpop Bonanza boksen in Kuurne een muzikale wandeling in mekaar over de Belgische popgeschiedenis. Er is stof genoeg voor een mooi hoofdstuk. ....

20/06/2020
Alle fauteuils op de parterre in de Kortrijkse schouwburg moeten de deur uit. De schouwburg krijgt hierdoor misschien de...
19/06/2020

Alle fauteuils op de parterre in de Kortrijkse schouwburg moeten de deur uit. De schouwburg krijgt hierdoor misschien de allure van een balzaal, maar het is een noodzakelijke ingreep om coronaproof te werken. Na een impasse van drie maanden waarbij een deel van het personeel technisch werkloos werd wegens het gebrek aan activiteiten, hoopt de schouwburg eind augustus terug op te starten. Volgende week starten de werkzaamheden. Ondertussen is er tijdens de zomervakantie wel een alternatief programma voorzien.

Genoeg afstand scheppen tussen de aanwezigen is de boodschap in coronatijd als je theater wil brengen en daarom moeten de zetels vedwijnen. “De helling wordt ook weggewerkt en de hele zaal komt op de zelfde hoogte als het podium, een beetje zoals het vroeger ook was”, zegt directeur Alexander Ververken. “In 1920 werd het gebouw geopend als schouwburg én feestzaal, compleet met een mechanisme onder de vloer waardoor het niveau kon aangepast worden. Het mechanisme isjaren geleden verwijderd, maar het idee van een vlakke vloer schept mogelijkheden. Zoals een lunchvoorstelling waarbij iedereen aan een tafeltje kan zitten, of waarom niet, een dansvoorstelling midden in het publiek. ”
“Je moet creatief zijn in moeilijke tijden en dan krijg je een origineel concept”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) die razend benieuwd is wat een parterre zonder zitplaatsen zal geven. “ Voor heel wat mensen is het belangrijk dat cultuur en theater terug wordt opgestart in Kortrijk. Daarom was die ingreep ook broodnodig. En als ik he tgoed heb, is het ook een origineel idee”.
De schouwburg in Kortrijk is 100 jaar oud. Bedoeling is dat dit jubileum ook wordt gevierd. “Wie leuke ideeën heeft rond voorstellingen of optredens is welkom. Het wordt een zeer interessant schouwburgjaar, dat horen we ook bij de artiesten en gezelschappen die hier zullen optreden. Ze reageren alvast zeer enthousiast op onze plannen”, aldus Ververken en Ronse.

19/06/2020

ROESELARE-Rino Vandromme(68) en zijn schoonbroer Marc Renier(67) fietsen naar Compostella. Gisteren vertrokken de twee wielerfanaten bij een heerlijk ochtendzonnetje, 's avonds kwamen ze na een rit van 100 km aan in Vallenciennes. Ze vertrokken aan museum Koers en werden uitgewuifd door een ruime bubbel. "Het is niet de bedoeling dat we er een koers van maken", zeggen Rino en Marc die waarschijnlijk drie tot vier weken nodig hebben om hun doel te bereiken.

15/06/2020

Na bijna drie maanden werd de Frans-Belgische grens terug geopend, ook op de Leiebrug in Wervik. Burgemeester Youro Casier nam de honneurs waar voor Wervik, hij ontving de Franse Staatssecretaris Jean-Beaptise Lemoyne net op de grens, in het het midden van de Leiebrug. Een belangrijk moment voor de Wervikse geschiedenisboekjes....

12/06/2020

Vandaag startte het achtste zomerspeelplein op de Grote Markt in Kortrijk. De Voor kinderen van 4 tot 8 jaar, onder toeziend oog van de ouders en met maximum 20 kinderen tegelijk. Want we zitten nog steeds in de coronatijd. Vandaag waren er iets meer kinderen, maar ze kwamen allemaal uit dezelfde bubbel.

10/06/2020

Beelden op het openbaar domein in Kortrijk krijgen allemaal een handige QR-code. Vandaag was het de b***t aan ‘Stabiele Geborgenheid’ in het kasteelpark van Heule. Het beeld werd vorig jaar in november vernield door onbekenden. De brokstukken werden gerestaureerd door Luc Verbeke, kunstenaar uit Heule. Hij mocht ook het plakkaat plaatsen met de naam van de kunstenaar (Luc Decroubele) die het beeld in 1971 creëerde en de QR-code. De volgende beelden die een QR-code krijgen: Metamorfose, Tineke van Heule, de Vlasvrijertjes, Tormento en ‘Een hart voor Overleie’. Als je deze QR-code scant kom je op de Beeldbank terecht met meer info over het werk. Vanmorgen was niet alleen Luc Verbeke van de partij bij de inhuldiging, maar ook leden van ‘Inner Magic Circle’, de Kortrijkse goochelclub én peter van het beeldhouwwerk.

Meer blauw op straat krijg je vooral midden juni. Vlaanderen telt nog steeds 1400 vlasvelden en rond deze periode staan ...
09/06/2020

Meer blauw op straat krijg je vooral midden juni. Vlaanderen telt nog steeds 1400 vlasvelden en rond deze periode staan die in bloei. De paarsblauwe bloempjes geven het effect van een blauwe laag op de wiegende velden. Een prachtig zicht, vooral ’s morgens vroeg want dan begint de bloei van de vlasbloem die slechts een paar uur duurt. Met een kaart op www.vlasveldeninvlaanderen.be kom je de vlasvelden op het spoor. In onze streek staan er nog tientallen aangeduid. Texture, museum over Leie en vlas, stippelde een aantal fietsroutes uit die je na een bezoekje aan het museum naar verschillende vlasakker leidt. (www.texturekortrijk.be) (foto- Vlasveld tussen Heule en Sente)

Maandagavond waren er geen betogingen en relletjes in het centrum van Kortrijk maar was er wel een indrukwekkende politi...
09/06/2020

Maandagavond waren er geen betogingen en relletjes in het centrum van Kortrijk maar was er wel een indrukwekkende politiemacht om dit te voorkomen. Tientallen agenten in gevechtsuitrusting hadden zich opgesteld in een perimeter rond de Foot Locker, een winkel in de Korte Steenstraat en vestiging van de internationale keten die zoals alle Europese vestigingen vanaf 16u de deuren sloot naar aanleiding van de Black All Lives Matter-beweging. Op sociale media circuleerde een oproep voor een betoging, maar de burgemeester van Kortrijk en het stadsbestuur verbiedt samenscholingen, laat staan betogingen. Onder meer vanuit de Atakwa-moskee was er een oproep om thuis te blijven en zeker niet over te gaan tot betogingen met geweld of plunderingen. Uiteindelijk bleef het rustig in Kortrijk, ondanks tientallen jongeren die duidelijk kwamen afgezakt naar Kortrijk om te betogen in het kader van de Black All Lives Matter. Of gewoon uit nieuwsgierigheid.

08/06/2020

Adres

Herdersstraat 4 Bus 32
Roeselare
8800

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Jan Verbeke Producties nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Jan Verbeke Producties:

Video's

Delen


Comments

Dennis Vandermeersch, een kinesist uit Heule, heeft minder werk dan voor de coronacrisis en dat vult hij onder meer op met de productie van gezichtsschermen. Geen mondmaskers, want hij kan niet na**en, maar wel schermen die worden geconstrueerd met de hulp van zijn 3D-printer. Hij heeft er al een tiental gemaakt voor zichzelf maar ook voor dokters en medische personeel in de buurt. En die reageren zeer tevreden.
Een persconferentie in coronatijden. Ze zijn al zeer zeldzaam en als ze er zijn doen ze onwezenlijk aan. Vanmorgen in Kortrijk langs de Leieboorden: iedereen hield duidelijk voldoende afstand.
Elke 2 jaar krijgen de nieuwe meester-molenaars hun diploma van de vzw Molenforum Vlaanderen. Deze vrijwilligers hebben meer dan 100 uren stage achter de rug bij een molenaar op een windmolen of watermolen en moeten eerst slagen in een zware theoretische cursus. Het gaat goed met onze levende molens in Vlaanderen. Alles samen hebben we toch nog honderden wind-, water- en rosmolens die maal- of draaivaardig zijn. En dat kan alleen maar dankzij deze vrijwilligers!
Ideetje voor de nieuwe fusieclub Kortrijk Spurs: de chant van de Tottenham Hotspurs. Klinkt perfect in de Lange Munte, volgens mij.
Jef passeerde vanmorgen zijn laatste eindmeet...
Binnenkort de vierde editie van het Memento Woordfestival in Kortrijk (15 tem 17 maart 2019). Toch best aanstippen op je agenda!
Weer een dramatische zondagmiddag op de E40, deze keer in Nevele. Een Finse vrachtwagenchauffeur reed in op de achterste twee voertuigen van een file. Een vrouw uit Aalter overleefde het niet, een kind uit Waasmunster raakte kritiek gewond. De autosnelweg werd twee uur lang afgesloten.
Het bedje van onze Rode Duivels is gespreid in Moskou. Mede dankzij een beddenfabrikant uit Maldegem en een transporteur uit Poperinge. Bijgaand filmpje gaat hierover...
De hoeve te Coucx, een 15de -eeuwse hoeve die beschermd werd als monument en waarvan het hoofdgebouw dienst doet als bezoekerscentrum van het stadsgroen Marionetten, moet worden ‘gereanimeerd’. De accommodatie kreeg een grondige renovatie in 2010 en vrijwilligers houden het sindsdien open als bezoekerscentrum verbonden aan de Marionetten. Maar het kan beter, veel beter vinden Arne Vandendriessche (Open VLD-schepen) en Bert Herrewyn (sp.a-schepen).
“Net als andere gebouwen in de stad Kortrijk, moet hoeve te Coucx worden ‘gereanimeerd’ en dat geb***t volgens een beproefd Kortrijks recept”, zegt schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche. Het complex zal aan een zeer lage prijs verhuurd worden voor een viertal maanden, in de hoop dat een creatieve ondernemer de site terug ‘op de kaart’ kan zetten, bijvoorbeeld als horecazaak. Deze methode leverde al succes op met de Raadskelder onder het stadhuis, de Villa Overleie en laatst nog het kaartershuisje aan het Plein.
Volgende week komt het lastenboek van de villa Coucx op het schepencollege. Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn hoopt op een creatieve invulling die een extra troef kan betekenen voor bezoekers aan de Marionetten
Schepen Arne Vandendriessche van Mensen en Gebouwen zag de opportuniteit en hoopt ook op een succesvolle invulling.
KORTRIJK VOORUIT- de weg is (gelukkig) nog lang...

Kortrijk Vooruit stelde gisteren twaalf nieuwe kandidaten voor. Voorlopig houdt het buitenbeentje in de Kortrijkse politiek het vooral op namen noemen. In maart scoorde de nieuwe politieke beweging behoorlijk met de voorstelling van lijsttrekker Dirk Dupont (64), ex Open VLD’er en voorzitter van Unizo. Met de tweede lading kandidaten telt KV nu veertien mannen. ‘De voorbode van een volledige lijst van 41’, maakt voorzitter Geo Verstichel (64) zich sterk. De volgende kandidatenrelease draait rond het vrouwelijke KV. Want met lijstduwer Catherine Waelkens (64) en Dominique Vanbossele (57) op de tweede plaats, moet dit beter. “Ge zult nog verschieten”, bezweert Verstichel iedereen. “Er komen meer namen, van vrouwen en uit de deelgemeenten”.
KV heeft toch nog een paar zwakke kanten: naast te mannelijk is het een (te) Kortrijkse lijst die niet jong oogt. Geen gemiddelde leeftijd van 85 zoals soms smalend wordt gezegd bij politieke tegenstanders, maar na de voorstelling van de KV-lijsttrekker op 15 maart 2018, lag de gemiddelde leeftijd wel ruim boven 55 jaar. Met de nieuwe kandidaten die gisteren werden voorgesteld, zakt het gemiddelde tot 48,6 jaar. Dat is al een pak beter, maar of het jong genoeg is?
Over het programma wil KV nog niet veel concrete zaken kwijt. Het parkeerbeleid wordt zeker op de korrel genomen met, zo bleek gisteren op de voorstelling, Gaston Laverge (Ex voorzitter Horeca -Zuid-West-Vlaanderen) als kanonnier van dienst. Jamal Qnioun, de sympathieke Kortrijkse brulboei die nooit een blad voor de mond neemt, heeft tijdens de persconferentie al meegedeeld dat veiligheid, minder criminaliteit en het bestrijden van het radicalisme zijn strijdpunten zijn. Topics die goed liggen in de groep van KV en bij heel wat mensen van Kortrijk en deelgemeenten.
De partij noemt zichzelf kleurloos en niet gebonden aan één of andere zuil. Eigenlijk is dat er dubbelop, want twee keer hetzelfde. Maar van het adjectief kleurloos moeten ze af, want dat heeft eerder een negatieve connotatie. Werk voor de communicatieafdeling. En als je niet gebonden bent aan één of andere zuil, zal je met een goed programma moeten afkomen om duidelijk te maken dat ‘verbinding’ één van de kernwoorden wordt van de KV-ideologie. Iedereen is benieuwd.
Nog een werkpuntje. Rolstoelpatiënt David Marinelli (25) wil de tekortkomingen aankaarten van onder meer het toegankelijkheidsbeleid in de stad Kortrijk. Een mooie kandidaat, maar zorg dan toch dat de man zijn standpunt kan toelichten op het verhoog van Brasserie ’t Eiland, nààst de andere kandidaten. En niet vanuit het publiek, ergens tussen de bar en de inkom van het café. KV had blijkbaar niet gedacht aan de ontoegankelijkheid van het verhoog in het café. Een werkpunt dat meteen een pijnlijk punt werd tijdens de voorstelling gisteren.
Met de initialen KV van Kortrijk Vooruit zit het alvast goed, zeker bij voetbalminnend Kortrijk. En de sfeer lijkt ook opperbest binnen de partij. Politiek gezien is KV in staat om één of meer zetels te halen, want ze recupereren sowieso een aantal malcontenten die het niet eens zijn met de hoerastemming binnen de stadscoalitie. De kandidaten die nu op de lijst staan, ogen niet slecht. En er komt nog meer bij. Maar als de eindmeet nadert begint iedereen te drummen en gaat de snelheid de hoogte in. Net als in een wielerpeloton. En iedereen weet wat je dan kan krijgen. Maar zoals gezegd, het is gelukkig nog een lange weg .
De derde editie van Memento (9-10 maart 2018), het woordfestival in Kortrijk, was qua publieke opkomst een voltreffer. Met een kleine duizend bezoekers bereikte het festival dubbel zoveel mensen als de vorige editie in 2018. De blikvangers waren de Poëtische bokskampen die werden gehouden in het Groeningeheem. In een lokaaltje werd zaterdag voor één dag een heuse boksring opgetrokken en werden kampen gehouden tussen dichters en boksers. “Hierbij maakte elk gebruik van zijn eigen wapens, de vuisten of de taal”, vertelt Jonas Bruyneel, Letterzetter van Kortrijk en bedenker van het concept. De boksers werden geleverd door Ali’s Gym, een Kortrijkse boksclub en de dichters waren deelnemers van de Belgische Poetryslams, een wedstrijdvorm waarin dichters hun eigen werk op het toneel brengen. Alles gebeurde in de boksring en meteen werd duidelijk dat er heel wat overeenkomsten zijn tussen de kunst van het boksen en het dichten.
Onderzoeksjournalistiek uit Roeselare... ;-)
#}