Green Civil

Green Civil GreenCIVIL is an organizational unit of CIVIL - Center for Freedom, a human rights organization based in the Republic of Macedonia. GreenCIVIL is working on awareness raising and civic education on green values, social justice and antinationalism.

ВО ПРЕСРЕТ НА ПРАЗНИКОТ КУРБАН БАЈРАМ ВО СКОПЈЕ ЌЕ БИДАТ ПОСТАВЕНИ СПЕЦИЈАЛНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ОРГАНСКИ ОТПАД
19/07/2021
Во пресрет на празникот Курбан Бајрам во Скопје ќе бидат поставени специјални контејнери за органски отпад

ВО ПРЕСРЕТ НА ПРАЗНИКОТ КУРБАН БАЈРАМ ВО СКОПЈЕ ЌЕ БИДАТ ПОСТАВЕНИ СПЕЦИЈАЛНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ОРГАНСКИ ОТПАД

И годинава, во скопските општини каде што масовно се празнува верскиот празник Курбан Бајрам, ЈП Комунална хигиена – Скопје ќе постави посебни контејнери во кои гр...

ПОПЛАВИ ВО ГЕРМАНИЈА, ДОСЕГА НАД 150 ЗАГИНАТИ, ШТЕТА ОД НЕКОЛКУ МИЛИЈАРДИ ЕВРА
19/07/2021
Поплави во Германија, досега над 150 загинати, штета од неколку милијарди евра

ПОПЛАВИ ВО ГЕРМАНИЈА, ДОСЕГА НАД 150 ЗАГИНАТИ, ШТЕТА ОД НЕКОЛКУ МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Досега во поплавите предизвикани од невремето во Германија загинаа 157 лица, но се стравува дека бројот ќе биде уште поголем. Државата се соочува со најголема природ...

Жители на околните села во близина на планинскиот превој Буково денеска протестираа против работењето на депонијата „Бук...
17/07/2021
Протести поради запалена депонија во Буково кај Охрид

Жители на околните села во близина на планинскиот превој Буково денеска протестираа против работењето на депонијата „Буково“, притоа блокирајќи го пристапот на камионите и механизација на депонијата. Тие велат дека се револтирани затоа што отпадот на депонијата гори, притоа се шири непријатна миризба која не само што е тешко поднослива туку, како што велат, опасна по нивното здравје.

Жители на околните села во близина на планинскиот превој Буково денеска протестираа против работењето на депонијата „Буково“, притоа блокирајќи го пристапот на ....

Над 120 жртви се евидентирани во најсилната поплава што ја зафати Западна Европа. Спасувачките екипи веќе трет ден продо...
17/07/2021
Најмалку 120 луѓе загинаа досега од поплавите во Западна Европа

Над 120 жртви се евидентирани во најсилната поплава што ја зафати Западна Европа. Спасувачките екипи веќе трет ден продолжуваат да „чешлаат“ низ руинирани домови и деловни објекти во потрага по жртви од силните поплави во неколку градови во Западна Германија. Локалните власти стравуваат дека бројот на смртни случаи најверојатно ќе се зголеми.

Над 120 жртви се евидентирани во најсилната поплава што ја зафати Западна Европа. Спасувачките екипи веќе трет ден продолжуваат да „чешлаат“ низ руинирани домови и...

НАСА: РЕДОВНИОТ ЛУНАРЕН ЦИКЛУС ЌЕ ПРЕДИЗВИКУВА ПОПЛАВИ ВО КРАЈБРЕЖНИТЕ ПОДРАЧЈА МЕЃУ 2030 И 2040 ГОДИНА
17/07/2021
НАСА: Редовниот лунарен циклус ќе предизвикува поплави во крајбрежните подрачја меѓу 2030 и 2040 година

НАСА: РЕДОВНИОТ ЛУНАРЕН ЦИКЛУС ЌЕ ПРЕДИЗВИКУВА ПОПЛАВИ ВО КРАЈБРЕЖНИТЕ ПОДРАЧЈА МЕЃУ 2030 И 2040 ГОДИНА

Зачестени поплави ќе го погодуваат брегот на САД во текот на 2030-те поради редовниот лунарен циклус, што ќе го интензивира покачувањето на нивото на морето, што веќе ...

МЕРКО: НЕВЛАДИНИТЕ ОД ОХРИД ПРВО НЕКА СИ ГО ИСЧИСТАТ „СВОЈОТ ДВОР“, ПА ПОСЛЕ ДА БАРААТ „МУЗИЧКИ ЖЕЛБИ“
16/07/2021
Мерко: Невладините од Охрид прво нека си го исчистат „својот двор“, па после да бараат „музички желби“

МЕРКО: НЕВЛАДИНИТЕ ОД ОХРИД ПРВО НЕКА СИ ГО ИСЧИСТАТ „СВОЈОТ ДВОР“, ПА ПОСЛЕ ДА БАРААТ „МУЗИЧКИ ЖЕЛБИ“

„Некои работи ги изведуваме по наш терк затоа што имаме план и проект за тоа, и понекогаш ни се појавуваат и напади од здруженија, невладини итн… но, мислиме дека се...

ОСТАВИ ГО МЕСТОТО КАКВО (НЕ)САКАШ ДА ГО НАЈДЕШ
15/07/2021
Остави го местото какво (не)сакаш да го најдеш

ОСТАВИ ГО МЕСТОТО КАКВО (НЕ)САКАШ ДА ГО НАЈДЕШ

„Остави го местото какво (не)сакаш да го најдеш“ и „најнов модел на канта за ѓубре“, гласат коментарите на граѓанинот Велин Стојановски, кој ни испрати фотографии...

ЗАПОЧНА ПРОЦЕСОТ НА ЧИСТЕЊЕ НА ЛИНДАНОТ И НЕГОВИТЕ ИЗОМЕРИ ОД МАЛАТА ДЕПОНИЈА ВО КРУГОТ НА ОХИС
15/07/2021
Започна процесот на чистење на линданот и неговите изомери од малата депонија во кругот на ОХИС

ЗАПОЧНА ПРОЦЕСОТ НА ЧИСТЕЊЕ НА ЛИНДАНОТ И НЕГОВИТЕ ИЗОМЕРИ ОД МАЛАТА ДЕПОНИЈА ВО КРУГОТ НА ОХИС

Започна процесот на чистење на линданот и неговите изомери од малата депонија во кругот на ОХИС, што подразбира расчистување на теренот, обезбедување и поставувањ....

Преставници од земјите вклучени во проектот „Дримски Басен“ ја одржаа Осмата конференција, на која е направен осврт на ц...
14/07/2021
Државите од Дримскиот Басен во нова фаза на соработка

Преставници од земјите вклучени во проектот „Дримски Басен“ ја одржаа Осмата конференција, на која е направен осврт на целокупниот процес за соработка за управувањето со Дримскиот Басен и беа дискутирани чекорите што се предвидуваат за во иднина. На ссостанокот е потврдена заложбата на државите, но и на останатите заинтересирани субјекти за заедничко одржливо управување со ресурсот и интегрирани напори за развој.

Преставници од земјите вклучени во проектот „Дримски Басен“ ја одржаа Осмата конференција, на која е направен осврт на целокупниот процес за соработка за управув...

ГРАД СКОПЈЕ НАЈАВУВА НОВ МОСТ ПОМЕЃУ НАСЕЛБИТЕ КАРПОШ 4 И ЗЛОКУЌАНИ
12/07/2021
Град Скопје најавува нов мост помеѓу населбите Карпош 4 и Злокуќани

ГРАД СКОПЈЕ НАЈАВУВА НОВ МОСТ ПОМЕЃУ НАСЕЛБИТЕ КАРПОШ 4 И ЗЛОКУЌАНИ

Градоначалникот Петре Шилегов го потпиша договорот со Владата и ТАВ со кој се овозможува реализацијата на проектот за мостот на улица Љубљанска во Карпош, информи....

НАЦИОНАЛНИТЕ КОМИСИИ ЗА УНЕСКО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И АЛБАНИЈА НА ПРВ ЗАЕДНИЧКИ СОСТАНОК ВО ОХРИД
12/07/2021
Националните комисии за УНЕСКО на Северна Македонија и Албанија на прв заеднички состанок во Охрид

НАЦИОНАЛНИТЕ КОМИСИИ ЗА УНЕСКО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И АЛБАНИЈА НА ПРВ ЗАЕДНИЧКИ СОСТАНОК ВО ОХРИД

Националните комисии за УНЕСКО на Република Северна Македонија и на Република Албанија денеска во Охрид треба да ја одржат првата заедничка седница. Работната сре...

Како се станува набљудувач и други прашања за изборниот мониторинг на ЦИВИЛ
08/07/2021
Како се станува набљудувач и други прашања за изборниот мониторинг на ЦИВИЛ

Како се станува набљудувач и други прашања за изборниот мониторинг на ЦИВИЛ

ЦИВИЛ објави повик до сите заинтересирани полнолетни граѓанки и граѓани да аплицираат за краткорочни изборни набљудувачи. Крајниот рок за пријавување е 10 јули, на ...

Богоевски: Невладините највеќе им бодат очи на профитирачките структури
07/07/2021
Богоевски: Невладините највеќе им бодат очи на профитирачките структури

Богоевски: Невладините највеќе им бодат очи на профитирачките структури

-Со воведувањето на новите алатки за дигитална масовна комуникација, се пореметуваат природните циклични промени помеѓу конзервативните (десничарски) и прогресив...

Андоновски: Нападите врз граѓанското општество се антисемитизам, дехуманизација на цели групи луѓе
07/07/2021
Андоновски: Нападите врз граѓанското општество се антисемитизам, дехуманизација на цели групи луѓе

Андоновски: Нападите врз граѓанското општество се антисемитизам, дехуманизација на цели групи луѓе

-Тоа се тие кои со години и децении се присутни. Почнало уште од 90тите со плурализацијата, кога се забележило дека главните критичари на политичките елити се граѓан....

Нуредини: Историски исчекор за конечна заштита на Шар Планина
07/07/2021
Нуредини: Историски исчекор за конечна заштита на Шар Планина

Нуредини: Историски исчекор за конечна заштита на Шар Планина

Откако минатата недела, пратениците во Собранието на Република Северна Македонија со мнозинство од 66 гласови, за жал не 90 како на првото читање, го изгласаа нашиот ....

Богоевски: Невладините се влакното во автократскиот сендвич
07/07/2021
Богоевски: Невладините се влакното во автократскиот сендвич

Богоевски: Невладините се влакното во автократскиот сендвич

Нема едноставен и еден одговор зошто има црна пропаганда против граѓанското општество, преголема тема е, и третирањето на темава допрва ќе стане потребно. Зошто се ...

Дерала: Македонското општество се ослободи од режимот, но дел од режимските инсталации останаа
07/07/2021
Дерала: Македонското општество се ослободи од режимот, но дел од режимските инсталации останаа

Дерала: Македонското општество се ослободи од режимот, но дел од режимските инсталации останаа

Нападите и црната пропаганда против граѓанското општество во нашата земја имаат долга историја. Невозможно е да се набројат сите примери и начините на кои организ....

Граѓаните преку масовно онлајн пријавување на загадување ги активираа инспекторите за животна средина
07/07/2021
Граѓаните преку масовно онлајн пријавување на загадување ги активираа инспекторите за животна средина

Граѓаните преку масовно онлајн пријавување на загадување ги активираа инспекторите за животна средина

Над 300 пријави за загадување на животната средина поднеле граѓаните за помалку од пет месеци откако постои онлајн платформата на Државниот инспекторат за животна ....

Црната пропаганда против граѓанското општество (ВО ЖИВО)
07/07/2021
Црната пропаганда против граѓанското општество (ВО ЖИВО)

Црната пропаганда против граѓанското општество (ВО ЖИВО)

Нападите и црната пропаганда против граѓанското општество во нашата земја имаат долга историја. Невозможно е да се набројат сите примери и начините на кои организ....

(ИНТЕРВЈУ) МЕРКО: СИТЕ ДЕПОНИИ ВО МАКЕДОНИЈА СЕ ДИВИ, И ЈАС САКАМ ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМОТ СО СТРУШКАТА ДЕПОНИЈА
05/07/2021
Мерко: Сите депонии во Македонија се диви, и јас сакам да се реши проблемот со струшката депонија

(ИНТЕРВЈУ) МЕРКО: СИТЕ ДЕПОНИИ ВО МАКЕДОНИЈА СЕ ДИВИ, И ЈАС САКАМ ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМОТ СО СТРУШКАТА ДЕПОНИЈА

„Многу отворено ви кажувам дека и ние сме против нелегални депонии, а во цела Македонија сите депонии и градски и селски се без дозвола, немаат никакво одобрение, с....

ВО ЕУ ДЕНЕСКА СТАПУВА ВО СИЛА НОВИОТ ЗАКОН ПРОТИВ ПЛАСТИКА ЗА ЕДНА УПОТРЕБА
03/07/2021
Во ЕУ денеска стапува во сила новиот закон против пластика за една употреба

ВО ЕУ ДЕНЕСКА СТАПУВА ВО СИЛА НОВИОТ ЗАКОН ПРОТИВ ПЛАСТИКА ЗА ЕДНА УПОТРЕБА

Во Германија и другите членки на ЕУ од денеска (3.07.2021) треба да почнат да исчезнуваат производите од пластика за една употреба. Со новиот закон за пакувања би требал....

Светот и климатските промени
02/07/2021
Светот и климатските промени

Светот и климатските промени

Глечерите се топат, нивото на морето се зголемува, дождовните шуми умираат, а дивиот свет се обидува да го задржи ова брзо темпо. Стана јасно дека луѓето го предизви....

Претставникот од Македонското здружение на млади правници, Бојан Трпески, кое ги тужи Министерството за животна средина ...
02/07/2021
Трпевски: Има околу 1000 депонии во руралните средини

Претставникот од Македонското здружение на млади правници, Бојан Трпески, кое ги тужи Министерството за животна средина и просторно планирање, Општина Струга и јавното претпријатие „Комунално“ поради непреземање мерки за справување со дивата депонија, посочи дека целта им е да воспостави системска промена, која ќе води до ефикасно управување со отпадот во државата.

„Во Струга има сериозен проблем со дивата депонија која несомнено влијае врз животот и здравјето на луѓето, меѓутоа и на целиот екосистем во околината“, вели за ЦИ...

ЦИВИЛ, заедно со граѓанките и граѓаните, против лажните вести и говорот на омразата
29/06/2021
ЦИВИЛ, заедно со граѓанките и граѓаните, против лажните вести и говорот на омразата

ЦИВИЛ, заедно со граѓанките и граѓаните, против лажните вести и говорот на омразата

Постојаниот тим за мониторинг на ЦИВИЛ спроведува мониторинг на дезинформациите и говорот на омразата во изборен контекст, кој ги опфаќа интернет медиумите и соци...

Дерала: Рокот за пријава за набљудувачи на ЦИВИЛ на локалните избори, се продолжува до 10 јули
29/06/2021
Дерала: Рокот за пријава за набљудувачи на ЦИВИЛ на локалните избори, се продолжува до 10 јули

Дерала: Рокот за пријава за набљудувачи на ЦИВИЛ на локалните избори, се продолжува до 10 јули

На денешната прес конференција на ЦИВИЛ, под наслов „Отворено за сите прашања“, претседателот на Организацијата, Џабир Дерала соопшти дека рокот за пријавување з....

Централите на јаглен ќе се затворат до 2028 година, ќе се инвестира во нови 2200 мегавати од обновливи извори
24/06/2021
Централите на јаглен ќе се затворат до 2028 година, ќе се инвестира во нови 2200 мегавати од обновливи извори

Централите на јаглен ќе се затворат до 2028 година, ќе се инвестира во нови 2200 мегавати од обновливи извори

Планот за затворање на јаглените и фосилните централи е димензиониран до 2028 година, а во зелениот план е предвидено да се инвестира во нови 1600 мегавати од фотоволта...

Нуредини: Стимулираме инвестиции со конкретни мерки за демистифицирање на зеленото опоравување од кризата
18/06/2021
Нуредини: Стимулираме инвестиции со конкретни мерки за демистифицирање на зеленото опоравување од кризата

Нуредини: Стимулираме инвестиции со конкретни мерки за демистифицирање на зеленото опоравување од кризата

„Креираме и реализираме применливи зелени политики за да ја оствариме „Зелената агенда“ на Балканот како нов пристап за одржлив економски развој и обновување на...

Кога пилите ќе стивнатпишува: Даница Павловска Циги
15/06/2021
Кога пилите ќе стивнат

Кога пилите ќе стивнат

пишува: Даница Павловска Циги

Нормално е константно да се грижиме за зеленилото, за дрвјата како основен предуслов за нормален живот, за здравјето, наше и на нашите деца, особено што истражувања....

ЕУ усвои Фонд за зелена транзиција од 17,5 милијарди евра
07/06/2021
ЕУ усвои Фонд за зелена транзиција од 17,5 милијарди евра

ЕУ усвои Фонд за зелена транзиција од 17,5 милијарди евра

Советот на Европската унија денеска усвои Фонд за фер транзиција (ЈТФ) вреден 17,5 милијарди евра, чија цел е „да се направи зелена транзиција, фер и инклузивна“, пре....

Зелената енергија во фокусот на земјава со Интервентниот план за инвестиции на Владата
07/06/2021
Зелената енергија во фокусот на земјава со Интервентниот план за инвестиции на Владата

Зелената енергија во фокусот на земјава со Интервентниот план за инвестиции на Владата

Зелената енергија, односно енергијата од обновливи извори ќе биде во инвестицискиот фокус во следниве шест години со Интервентниот план за инвестиции 2021-2027 на Вла....

Address

Maksim Gorki 31/1
Skopje
1000

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Green Civil posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Green Civil:

Videos

Nearby media companies