Книжарница Или Или

Книжарница Или Или Bookstore in Skopje
(37)

Operating as usual

Понеделник-вторник-среда!Финишираме со десетте денови посветени на современата македонска книжевност.Нарачајте ИЛИ намин...
21/06/2021
Македонска книжевна недела јуни 2021.pdf

Понеделник-вторник-среда!
Финишираме со десетте денови посветени на современата македонска книжевност.
Нарачајте ИЛИ наминете меѓу 10 и 20 часот во книжарница и креирајте квалитетна „литературна летница“.

Или-Или
Ваше право на добра КНИГА

Романот на Кица Колбе „Жените Гаврилови“ – во преработено и проширено издание | Вечер ...1963 | Vecer MK
14/06/2021
Романот на Кица Колбе „Жените Гаврилови“ – во преработено и проширено издание | Вечер ...1963 | Vecer MK

Романот на Кица Колбе „Жените Гаврилови“ – во преработено и проширено издание | Вечер ...1963 | Vecer MK

КУЛТУРА Романот на Кица Колбе „Жените Гаврилови“ – во преработено и проширено издание Од страна на Вечер - 14/06/2021 - 10:58 20 Сподели Facebook Twitter Google+ Pinterest WhatsApp Email Print Viber В....

Од денес во продажба ;-)„Женското во овој роман го има приматот. Се’ се врти околу умешноста на жените. Нивната уметност...
14/06/2021

Од денес во продажба ;-)

„Женското во овој роман го има приматот. Се’ се врти околу умешноста на жените. Нивната уметност стигнува до големите светски културни центри, нивните имиња стојат во историјата на Баухаус, близу до имињата на големците како Паул Кле. Силата на таа уметност и умешност е голема и безвременска затоа што не ретко е испреплетана со скриените желби и страдања на тие жени (Гаврилови и македонски) кои во ткаежот, во таа поезија на бои и волна го вткајувале својот горешт љубовен копнеж. Игрите со јазикот се ненаметливи, доаѓаат некако природно, како самиот читател да трага по зборовите на своите предци и одеднаш се наоѓа пред портата на некој странски јазик.“

Александра Јуруковска, „Ткаење на текстот“, Дневник, 2009

Од денес во продажба ;-)

„Женското во овој роман го има приматот. Се’ се врти околу умешноста на жените. Нивната уметност стигнува до големите светски културни центри, нивните имиња стојат во историјата на Баухаус, близу до имињата на големците како Паул Кле. Силата на таа уметност и умешност е голема и безвременска затоа што не ретко е испреплетана со скриените желби и страдања на тие жени (Гаврилови и македонски) кои во ткаежот, во таа поезија на бои и волна го вткајувале својот горешт љубовен копнеж. Игрите со јазикот се ненаметливи, доаѓаат некако природно, како самиот читател да трага по зборовите на своите предци и одеднаш се наоѓа пред портата на некој странски јазик.“

Александра Јуруковска, „Ткаење на текстот“, Дневник, 2009

Од понеделник во Или-Или!„Жените Гаврилови се книга-загатка со многу приказна и многу текст, ама и со подтекст чијшто пр...
12/06/2021

Од понеделник во Или-Или!

„Жените Гаврилови се книга-загатка со многу приказна и многу текст, ама и со подтекст чијшто притисок одвај се издржува. Особено таму каде што се тематизираат и се проблематизираат комплексните меѓуженски односи, кои се една од доминантните оски на романот. Една од најважните нишки во неговиот суперипорен ткаеж. Прецизно до пароксизам и сурово до болка, авторката ги истражува односите помеѓу мајка и ќерка, помеѓу две сестри, помеѓу две пријателки, помеѓу жени од различни возрасти и социјални статуси... – за да го долови таинствениот лунарен принцип што ја управува женската егзистенција. Впрочем, тој принцип го управува и овој супериорно исткаен роман.
Додека поминувате низ него, несомнено ќе се фатите (многупати, на многу и многу страници) во грешна мисла дека имате работа со апсолутно екслузивен книжевен материјал во кој расните сценаристи и режисери би требало молскавично да ги препознаат потенцијалите рамни или барем блиски на оние од романите на Карен Бликстен („Моја Африка“), на Едит Вартон („Доба на невиноста“), на Вилијам Стајрон („Изборот на Софија“).“

Јелена Лужина, „Совршениот ткаеж“, Форум, 2009

Од понеделник во Или-Или!

„Жените Гаврилови се книга-загатка со многу приказна и многу текст, ама и со подтекст чијшто притисок одвај се издржува. Особено таму каде што се тематизираат и се проблематизираат комплексните меѓуженски односи, кои се една од доминантните оски на романот. Една од најважните нишки во неговиот суперипорен ткаеж. Прецизно до пароксизам и сурово до болка, авторката ги истражува односите помеѓу мајка и ќерка, помеѓу две сестри, помеѓу две пријателки, помеѓу жени од различни возрасти и социјални статуси... – за да го долови таинствениот лунарен принцип што ја управува женската егзистенција. Впрочем, тој принцип го управува и овој супериорно исткаен роман.
Додека поминувате низ него, несомнено ќе се фатите (многупати, на многу и многу страници) во грешна мисла дека имате работа со апсолутно екслузивен книжевен материјал во кој расните сценаристи и режисери би требало молскавично да ги препознаат потенцијалите рамни или барем блиски на оние од романите на Карен Бликстен („Моја Африка“), на Едит Вартон („Доба на невиноста“), на Вилијам Стајрон („Изборот на Софија“).“

Јелена Лужина, „Совршениот ткаеж“, Форум, 2009

Од понеделник (14. јуни) во Или-Или!„Женското во овој роман го има приматот. Се’ се врти околу умешноста на жените. Нивн...
10/06/2021

Од понеделник (14. јуни) во Или-Или!

„Женското во овој роман го има приматот. Се’ се врти околу умешноста на жените. Нивната уметност стигнува до големите светски културни центри, нивните имиња стојат во историјата на Баухаус, близу до имињата на големците како Паул Кле. Силата на таа уметност и умешност е голема и безвременска затоа што не ретко е испреплетана со скриените желби и страдања на тие жени (Гаврилови и македонски) кои во ткаежот, во таа поезија на бои и волна го вткајувале својот горешт љубовен копнеж. Игрите со јазикот се ненаметливи, доаѓаат некако природно, како самиот читател да трага по зборовите на своите предци и одеднаш се наоѓа пред портата на некој странски јазик.“

Александра Јуруковска, „Ткаење на текстот“, Дневник, 2009

Во Бејрут во одреден дел од годината, во текот на еден ден можете и да се капете во морето и да скијате на планините. Но...
09/06/2021

Во Бејрут во одреден дел од годината, во текот на еден ден можете и да се капете во морето и да скијате на планините. Но овој стар град во последниве декади се претвори во место на опасно живеење во кое гравитираат и тајни здруженија.

Уживајте во новата, жестока книга на Рави Хаж, како неформално надоврзување на романот „Играта на де Ниро“.

Во Бејрут во одреден дел од годината, во текот на еден ден можете и да се капете во морето и да скијате на планините. Но овој стар град во последниве декади се претвори во место на опасно живеење во кое гравитираат и тајни здруженија.

Уживајте во новата, жестока книга на Рави Хаж, како неформално надоврзување на романот „Играта на де Ниро“.

Од 14. јуни (понеделник)!
07/06/2021

Од 14. јуни (понеделник)!

Од 14. јуни (понеделник)!

„Франкфуртер алгемајне цајтунг“ на читателите им ја претставува книгата „Мојот маж“ на  Румена Бужаровска, која годинава...
04/06/2021
„Мојот маж“: македонски брачни драми | DW | 04.06.2021

„Франкфуртер алгемајне цајтунг“ на читателите им ја претставува книгата „Мојот маж“ на Румена Бужаровска, која годинава се појави во германски превод.

Весникот „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ на читателите им ја претставува книгата „Мојот маж“ на македонската писателка Румена Бужаровска, која годинава се пој....

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ! „Денот на црвот“ изобилува со свежи компарации никаде досега сретнати, ненаметлива духовитост, понекога...
04/06/2021

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ!

„Денот на црвот“ изобилува со свежи компарации никаде досега сретнати, ненаметлива духовитост, понекогаш и со одмерена доза сарказам. И без исклучок: проникливост и интелигентност! Сето ова во комбинација со неспорниот талент и безмалку зачудувачки зрелата раскажувачка вештина, му овозможува на нејзиното дело висок дострел. Јагода Михајловска Георгиева

Вешто раскажан, со суптилен хумор и умешно поврзување на настаните и лајтмотивите, овој роман, низ различни перспективи, проникливо ги истражува околностите, животните искуства и личната несигурност како мотиви зад постапките на многубројните впечатливи и реалистични ликови. Калина Малеска

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ!

„Денот на црвот“ изобилува со свежи компарации никаде досега сретнати, ненаметлива духовитост, понекогаш и со одмерена доза сарказам. И без исклучок: проникливост и интелигентност! Сето ова во комбинација со неспорниот талент и безмалку зачудувачки зрелата раскажувачка вештина, му овозможува на нејзиното дело висок дострел. Јагода Михајловска Георгиева

Вешто раскажан, со суптилен хумор и умешно поврзување на настаните и лајтмотивите, овој роман, низ различни перспективи, проникливо ги истражува околностите, животните искуства и личната несигурност како мотиви зад постапките на многубројните впечатливи и реалистични ликови. Калина Малеска

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ! Песните од новата стихозбирка на Лидија Димковска се директен одговор на горливите прашања кои ги поста...
04/06/2021

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ!

Песните од новата стихозбирка на Лидија Димковска се директен одговор на горливите прашања кои ги поставува актуелниот миг, и кои се поврзани со егзистенцијалните тегобности, личното и колективното сеќавање, односот на историјата и сегашноста, мигрантството, засилувањето на ксенофобијата, исчезнувањето на хуманоста и солидарноста, неизвесностите на постоењето – сето она што ни го донесе почетокот на векот, или што ние му го донесовме на овој век, од кој истрошивме дваесет и една година. Гоце Смилевски

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ!

Песните од новата стихозбирка на Лидија Димковска се директен одговор на горливите прашања кои ги поставува актуелниот миг, и кои се поврзани со егзистенцијалните тегобности, личното и колективното сеќавање, односот на историјата и сегашноста, мигрантството, засилувањето на ксенофобијата, исчезнувањето на хуманоста и солидарноста, неизвесностите на постоењето – сето она што ни го донесе почетокот на векот, или што ние му го донесовме на овој век, од кој истрошивме дваесет и една година. Гоце Смилевски

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ! На опустошената улица со поглед на гробиштата во христијанската енклава во Бејрут, се среќаваме со еден...
04/06/2021

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ!

На опустошената улица со поглед на гробиштата во христијанската енклава во Бејрут, се среќаваме со еден ексцентричен млад човек по име Павлов, син на локалниот гробар. Кога неговиот татко ќе се соочи со ненадејна и прерана смрт, на Павлов му приоѓа член на мистериозното друштво „Пеколен оган“ - антирелигиозна секта, која меѓу многуте бунтовни активности организира и таен погреб на отфрлените лица на кои им е оневозможен последниот обред. заради нивната религија или сексуалност.

„Ова е вистинско ремек-дело“, крикнува критичарот Лоренс Џозеф во освртот кон новиот роман на генијалниот Рави Хаж.

НОВО ОД ИЛИ-ИЛИ!

На опустошената улица со поглед на гробиштата во христијанската енклава во Бејрут, се среќаваме со еден ексцентричен млад човек по име Павлов, син на локалниот гробар. Кога неговиот татко ќе се соочи со ненадејна и прерана смрт, на Павлов му приоѓа член на мистериозното друштво „Пеколен оган“ - антирелигиозна секта, која меѓу многуте бунтовни активности организира и таен погреб на отфрлените лица на кои им е оневозможен последниот обред. заради нивната религија или сексуалност.

„Ова е вистинско ремек-дело“, крикнува критичарот Лоренс Џозеф во освртот кон новиот роман на генијалниот Рави Хаж.

Address

Ul.Vasil Glavinov Blok Br.3 Skopje 1000
Skopje
1000

Opening Hours

Monday 10:00 - 20:00
Tuesday 10:00 - 21:00
Wednesday 10:00 - 20:00
Thursday 10:00 - 20:00
Friday 10:00 - 20:00
Saturday 10:00 - 16:00

Telephone

02/3225-445

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Книжарница Или Или posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Книжарница Или Или:

Nearby media companies


Comments

НОВО ! НОВО ! НОВО !!! Од денес во книжарницата во продажба можете да ги најдете и книгите „Увача Божествени говори на Шри Сатја Саи Баба во суптилното тело“ од книга прва до книга седма. Денес е вистинското време да започнете со вашиот личен духовен развој за да имате подобро утре.
Најдобар подарок . Што уште да посакаш за под🌲?
Утревечер промоцијата на романот „Молчи со отворена уста“ од Снежана Младеновска Анѓелков звучно ќе ја збогати г-нот Мухамед Ибрахими ;-) https://www.facebook.com/events/2382717208709324/
Најдоброто за крај! Знаете дека уште вие останавте без саемски каталог? 🤭
adresa..
Најдобри! Поздрав :)
Beni Bezisten