09/06/2025
Al-Fatihah
Kemalangan tragis melibatkan sebuah bas yang membawa pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) berlaku pada awal pagi 9 Jun 2025 di Jalan Raya Timur Barat, Gerik, Perak⁽¹⁾.
Bas tersebut, yang dalam perjalanan dari Jerteh, Terengganu ke kampus UPSI, bertembung dengan sebuah Perodua Alza, menyebabkan bas terbalik⁽¹⁾⁽²⁾. Seramai *15 individu disahkan maut*, termasuk *13 yang meninggal dunia di lokasi kejadian* dan *dua lagi di hospital* ⁽¹⁾⁽³⁾. Selain itu, *tujuh mangsa mengalami kecederaan parah*, manakala *20 berada dalam zon kuning dan enam dalam zon hijau* di Hospital Gerik⁽³⁾.
Operasi menyelamat melibatkan pelbagai agensi termasuk Angkatan Pertahanan Awam (APM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), serta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)⁽²⁾. Pasukan penyelamat terpaksa menggunakan peralatan hidraulik untuk mengeluarkan mangsa yang terperangkap dalam bas⁽²⁾.
Pihak UPSI telah mengesahkan bahawa majoriti penumpang bas adalah pelajar universiti tersebut yang sedang dalam perjalanan pulang ke kampus selepas bercuti sempena Aidiladha⁽²⁾.
Kejadian ini telah mengundang simpati seluruh negara, Punca sebenar kemalangan bas UPSI pada 9 Jun 2025 masih dalam siasatan pihak berkuasa⁽¹⁾. Polis sedang menjalankan siasatan menyeluruh untuk mengenal pasti faktor-faktor yang menyebabkan perlanggaran antara bas yang membawa pelajar UPSI dan sebuah Perodua Alza di Jalan Raya Timur-Barat, Gerik, Perak⁽¹⁾.
Setakat ini, tiada pengesahan rasmi mengenai punca utama kejadian, dan orang ramai diminta untuk tidak membuat spekulasi yang boleh menjejaskan siasatan⁽¹⁾.