19/01/2026
UNTUK SIARAN SEGERA
BN Sabah Pimpin Penyelarasan Kerajaan Perpaduan, Fokus Menang PRK Kinabatangan & Lamag
Mesyuarat Penyelarasan Kerajaan Perpaduan Negeri Sabah hari ini telah dipengerusikan oleh Datuk Jafry Ariffin, Ketua UMNO Sabah, bagi memastikan gerak kerja jentera lebih tersusun dan strategi kempen diperkukuh untuk PRK P.187 Kinabatangan dan N.58 Lamag.
Mesyuarat tersebut turut dihadiri oleh wakil-wakil kepimpinan daripada BN, GRS, PKR, UPKO, dan PBRS, sekali gus mencerminkan kesepaduan serta komitmen bersama untuk memastikan kemenangan calon-calon Barisan Nasional, iaitu Mohd Kurniawan Naim (Parlimen Kinabatangan) dan Mohd Ismail Ayob (DUN Lamag).
Datuk Jafry Ariffin menekankan kepentingan mengukuhkan perpaduan kerajaan negeri melalui parti-parti komponen dalam Kerajaan Perpaduan, sambil menyampaikan penghargaan khusus kepada Datuk Seri Hajiji Haji Noor, Ketua Menteri Sabah dan Presiden GRS, atas sokongan padu beliau terhadap penyelarasan ini.
Beliau menegaskan bahawa kestabilan politik dan keberkesanan pentadbiran negeri sangat bergantung kepada kesepakatan parti-parti komponen dalam membina dasar yang konsisten, menyeluruh, dan berpandangan jauh demi kepentingan rakyat.
“PRK ini bukan sekadar pertandingan politik, tetapi soal mandat rakyat dan kestabilan masa depan kawasan. Kita bergerak sebagai satu pasukan, satu suara dan satu matlamat untuk menang,” kata Datuk Jafry Ariffin.