Kelab Melayu Pulau Pinang

Kelab Melayu Pulau Pinang Hidup Melayu Pulau Pinang

Kelab Melayu Utara ditubuhkan pada tahun 2008 ,Motif penubuhan adalah untuk Menperkukuhkan martabat bangsa melayu di bumi sendiri ,selain merapatkan ukhwah dan juga dapat menbina jati diri Bangsa,Agama dan Negara

27/09/2025
26/09/2025
alhamduillah 🀲 rezeki tu
26/09/2025

alhamduillah 🀲 rezeki tu

Mohon Abg Amir jumpa Ratu Bonda utk sembang kot kot dia ada belen nak bantu utk subsidi ni.
24/09/2025

Mohon Abg Amir jumpa Ratu Bonda utk sembang kot kot dia ada belen nak bantu utk subsidi ni.

24/09/2025

Penang tak rilek.. Ada saja buat hal.. Harap dapat dikenakan tindakan tegas. πŸ™

Al-Fatihah (dibaca)Ψ₯Ω†Ψ§ Ω„Ω„Ω‡ وΨ₯Ω†Ψ§ Ψ₯Ω„ΩŠΩ‡ Ψ±Ψ§Ψ¬ΨΉΩˆΩ†Innalillahi wainnailaihi rojiβ€˜unSalam takziah diucapkan kepada keluarga arwah...
23/09/2025

Al-Fatihah (dibaca)

Ψ₯Ω†Ψ§ Ω„Ω„Ω‡ وΨ₯Ω†Ψ§ Ψ₯Ω„ΩŠΩ‡ Ψ±Ψ§Ψ¬ΨΉΩˆΩ†

Innalillahi wainnailaihi rojiβ€˜un

Salam takziah diucapkan kepada keluarga arwah Kak Min Pkim, bekas Ketua Wanita Pertama PKR Pulau Pinang.

Ψ§Ω„Ω„Ω‡Ω… اغفر Ω„Ω‡Ψ§ ΩˆΨ§Ψ±Ψ­Ω…Ω‡Ψ§ ΩˆΨΉΨ§ΩΩ‡Ψ§ واعف ΨΉΩ†Ω‡Ψ§
Allahummaghfirlaha warhamha wa β€˜afiha waβ€˜fu β€˜anha

Ya Allah, ampunilah arwah, kasihanilah dia, rahmatilah dia, lapangkanlah kuburnya, lindungilah daripada azab kubur, dan tempatkanlah dia dalam syurga-Mu bersama hamba-hamba-Mu yang beriman dan beramal soleh.

Salam takziah.

Boleh boikot utk melencong ke jepun..
23/09/2025

Boleh boikot utk melencong ke jepun..

23/09/2025

DS Piji menyenaraikan lima kelemahan skim subsidi petrol Madani Budi 95.

ππ„π‘π“π€πŒπ€
Katanya skim ini tidak menjimatkan subsidi RON95 seperti dirancang dan tidak signifikan untuk mengurangkan keperluan kerajaan berhutang kerana ia tidak bersasar.

Jadi, kesannya terhadap pengukuhan fiskal kerajaan tidak besar.

π‘²π’π’Žπ’†π’ 𝑳𝑺𝑺: BETUL. Mula-mula Madani kata boleh jimat sehingga RM16 bilion setahun. Kemudian diturunkan ke RM8 bilion awal tahun ini. Akhirnya jadi hanya RM2-4 bilion sahaja.

Jumlah kecil kalau dibandingkan dengan kos LRT Pulau Pinang naik dari RM10b ke RM17b dalam 2 tahun atau sewa 28 helikopter RM16.5b untuk 15 tahun.

Malah, penjimatan ini boleh terhapus dan bertukar menjadi beban kewangan lebih besar kepada kerajaan sekiranya harga minyak dunia meningkat kerana Madani sebenarnya telah menambah subsidi sebanyak 6 sen seliter.

Jadi, para penganalisis antarabangsa pasti kecewa dan rasa kena kencing dengan Madani yang pada awalnya bersuara seperto berani sangat mahu lakukan reformasi fiskal demi mengurangkan defisit dan hutang negara, tetapi akhirnya kecut dan melaksanakan dasar yang populis tanpa mengira masa depan negara.

Kalau ikut kaedah apungan penuh seperti zaman Najib atau skim diesel Madani tahun lepas, penjimatan bagi RON95 boleh cecah RM20b setahun.

πŠπ„πƒπ”π€
Subsidi tidak diagih secara adil. Sepatutnya golongan kurang berada dapat lebih berbanding golongan kaya.

π‘²π’π’Žπ’†π’ 𝑳𝑺𝑺: BETUL. Budi 95 beri semua orang termasuk pemilik kereta mewah dan T20 seperti PMX, Mincent dan Ikon Muda. Sebenarnya ia adalah sistem regresif.

Mereka yang guna motor atau kereta kecil dapat kurang subsidi berbanding kereta besar T20.

Pengguna pengangkutan awam p**a langsung tak dapat apa-apa.

Jika guna kaedah cash transfer masa Najib, B40 dan M40 dapat bantuan lebih bermakna, termasuk yang tak mampu beli kereta.

πŠπ„π“πˆπ†π€
Rafizi kata kuota 300 liter sebulan mungkin membebankan rakyat.

π‘²π’π’Žπ’†π’ 𝑳𝑺𝑺: SEPARUH BETUL. Bagi saya, 300 liter sebulan sudah lebih cukup bagi majoriti rakyat.

Saya tidak sokong konsep lebih guna = lebih banyak subsidi. Itu tidak adil pada mereka yang kurang guna.

Apungan harga pada zaman Najib juga dibuat untuk kurangkan penggunaan kereta, kurangkan kesesakan dan galakkan pengangkutan awam serta kurangkan pencemaran.

Jadi petrol murah tanpa had memang lari dari matlamat itu.

πŠπ„π„πŒππ€π“
Proses pembelian petrol lebih rumit sebab perlu imbas MyKad dan ada lesen memandu sah.

π‘²π’π’Žπ’†π’ 𝑳𝑺𝑺: SEPARUH BETUL. Memang leceh tetapi kalau guna apps Setel atau Touch N Go, hanya daftar sekali.

Masalah besar ialah pengguna kad debit/kredit masih perlu imbas MyKad - bermakna kena cucuk sampai 3 kali: MyKad, kad bank, bonuslink/loyalty card.

Kelebihan diberikan kepada Setel/Touch N Go untuk sekali cucuk sahaja tidak adil kerana ia sekat pilihan pengguna untuk pilih jenama petrol atau cara bayar.

πŠπ„π‹πˆπŒπ€
Skim ini tidak hentikan ketirisan.

π‘²π’π’Žπ’†π’ 𝑳𝑺𝑺: BENAR. Kuota besar boleh dijual semula. 300 liter boleh beri untung RM180 sebulan jika dijual pada harga pasaran.
Kereta berdaftar bawah syarikat juga dapat subsidi jika pemandu isi guna MyKad sendiri.

Namun kelemahan paling besar yang DS Piji malu untuk sebut ialah skim RON95 Madani ini langsung tidak guna PADU yang kos RM85 juta dia itu.

Akhirnya Rakyat rasa tertipu dan dipermainkan sebab disuruh isi PADU berkejar-kejar sebelum deadline, tapi kini data itu langsung tak digunakan.

21/09/2025
INFO TRAFIKPENUTUPAN SEMENTARA JALAN BURMA DAN LENCONGAN LALUAN JALAN PENANG KE JALAN LIM CHWEE LEONG12.30 Tengah Hari21...
21/09/2025

INFO TRAFIK
PENUTUPAN SEMENTARA JALAN BURMA DAN LENCONGAN LALUAN JALAN PENANG KE JALAN LIM CHWEE LEONG
12.30 Tengah Hari
21 September 2025

Dimaklumkan bahawa telah berlaku mendapan jalan di Jalan Burma (simpang masuk ke Jalan Transfer) yang membahayakan pengguna jalan raya.

Kini, anggota Warden Trafik Majlis Bandaraya Pulau Pinang bersama anggota Trafik Polis Diraja Malaysia ditempatkan di kawasan terlibat dan membuat kawalan aliran lalu lintas.

Kedua-dua arah dari Jalan Penang (dari KOMTAR dan dari Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) PDRM) ke Jalan Burma ditutup sementara untuk kerja-kerja pembaikkan segera.

Pengguna jalan raya di laluan tersebut akan dilencongkan ke Jalan Lim Chwee Leong bagi membolehkan kerja-kerja pembaikkan jalan dilakukan segera.

Sehubungan itu, orang awam adalah dinasihatkan agar merancang perjalanan anda dan menggunakan laluan alternatif sewajarnya.

β€œMemimpin Sambil Berkhidmat”








21/09/2025

Kejadian kebakaran sebuah rumah kedai di Jalan Transfer, Georgetown sekitar jam 3 pagi tadi...

Address

Tanah Melayu
Penang Island

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Kelab Melayu Pulau Pinang posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share