Majalah Perajurit - Penjana Pemikiran Pertahanan

Majalah Perajurit - Penjana Pemikiran Pertahanan Ikuti laman Facebook Perajurit untuk artikel eksklusif dan berita terkini.

31/07/2025

Mereka wujud tanpa dikenali namun jasa mereka jadi kenangan.

Selamat Hari Pahlawan

Eksesais Keris Strike 2025 berjaya dilaksanakan oleh Tentera Darat Malaysia (TDM), US Army serta AustralianArmy di beber...
30/07/2025

Eksesais Keris Strike 2025 berjaya dilaksanakan oleh Tentera Darat Malaysia (TDM), US Army serta AustralianArmy di beberapa lokasi di negeri Perak.

Majalah Perajurit diberi peluang untuk mengikuti segmen latihan medan secara in-depth bersama penyerta Eks Keris Strike dan juga Eks Lembing Sakti

Keris Strike berasal sebagai latihan bilateral antara TDM dan US Army tetapi berubah menjadi latihan trilateral pada siri sebelum ini apabila Rifle Company Butterworth Australian Army mengambil bahagian buat julung kalinya.

Eksesais ini bermula sejak 17 Julai dan melabuhkan tirai semalam, merangkumi pelbagai latihan termasuk Staff Exercise (STAFFEX), Subject Matter Expert Exchange (SMEE) dan Field Training Exercise (FTX).

Tambahan p**a, Keris Strike Siri 30/2025 ini jua melibatkan pemerhati untuk kali pertama, di mana delegasi Japan Ground Self-Defense Force (JGSDF) dan Royal Thai Army (RTA) menyertai Keris Strike dan Lembing Sakti untuk memerhati. Penyertaan pemerhati kali ini menunjukkan potensi ataupun kemungkinan untuk Keris Strike berevolusi ke sebuah eksesais multilateral seperti Super Garuda Shield, Talisman Sabre mahupun Cobra Gold pada masa depan.

Bawah 4 Divisyen TDM, 2 Briged terlibat bersama 2 Rejimen Renjer Diraja (RRD), 9 Rejimen Renjer Diraja 23 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), 1-27 Infantry Regiment, 25th Infantry dan 6 Royal Australian Regiment, RCB dan juga beberapa unit National Guard.

Sepanjang FTX tersebut, 2 RRD diattachkan bersama RCB manakala 9 RRD ditugaskan bekerjasama dengan 25th ID untuk mencapai objektif.

Selain itu, antara aset US Army yang penting turut hadir di Malaysia, pelancar roket Multiple Launch Rocket System (MLRS) M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) turut berkesempatan menyertai Eksesais Lembing Sakti buat kali pertama dan melancarkan roket bersama Astros II milik TDM.

Panglima Tentera Darat dalam ucapannya menzahirkan penghargaan di atas kerjasama erat yang telah terjalin sejak 30 tahun di antara TDM dan Amerika Syarikat serta Tentera Darat Australia sebagai rakan strategik baharu dalam eksesais ini.

Perlaksanaan eksesais ini merupakan salah usaha Tentera Darat Malaysia dalam memantapkan kesiapsiagaan warganya dalam menghadapi pelbagai cabaran keselamatan semasa disamping memperkukuh hubungan pertahanan serta kerjasama strategik demi kestabilan dan keselamatan serantau.

LCS KEDUA NEGARA, RAJA MUDA NALA, DILANCARKAN Sumber Teks/foto: TLDM/LUNASLumut, 3 Julai 2025 – Kapal Tempur Pesisir (LC...
03/07/2025

LCS KEDUA NEGARA, RAJA MUDA NALA, DILANCARKAN

Sumber Teks/foto: TLDM/LUNAS

Lumut, 3 Julai 2025 – Kapal Tempur Pesisir (LCS) kedua negara yang diberi nama RAJA MUDA NALA telah dilancarkan secara rasmi hari ini dalam satu upacara penuh istiadat di Lumut Naval Shipyard (LUNAS). Upacara ini diserikan dengan keberangkatan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

Penamaan dan pelancaran LCS 2 telah disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Norashikin, Permaisuri Selangor. Upacara ini menandakan satu lagi pencapaian penting dalam Program Kapal Tempur Pesisir (LCS), yang membuktikan keupayaan tempatan dalam pembinaan kapal ketenteraan berteknologi tinggi demi kedaulatan maritim negara.

Kelas Maharaja Lela

Program ini akan terus memperkasa kedaulatan maritim negara dan memperkukuh keupayaan pertahanan masa hadapan. Kapal Tempur Pesisir dibina berdasarkan reka bentuk korvet Gowind 2500 yang dibangunkan oleh NAVAL Group.

Kelas Maharaja Lela adalah kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) paling canggih direka untuk operasi maritim 4 dimensi. Nama RAJA MUDA NALA dipilih bagi menghormati pewaris takhta Selangor yang sinonim dengan keberanian, kepahlawanan dan semangat juang dalam mempertahankan kedaulatan negeri. Penamaan ini melambangkan kesinambungan warisan kepahlawanan diraja dengan usaha pertahanan maritim negara masa kini — menjadikan RAJA MUDA NALA simbol keazaman, keberanian dan semangat mempertahankan kedaulatan.

Penyerahan April 2027

Menurut Kepten Rosnizam Che Puteh TLDM (Bersara) , Pengarah Projek LCS LUNAS, Ujian Penerimaan di Pelabuhan (Harbour Acceptance Trials) dijadual bermula pada Januari 2026, diikuti dengan Ujian Penerimaan di Laut (Sea Acceptance Trials) pada September 2026. Penyerahan Fizikal LCS2 p**a dirancang pada April 2027.

Upacara ini turut dihadiri oleh Timbalan Menteri Pertahanan, YB Adly Zahari mewakili Menteri Pertahanan; Panglima Angkatan Tentera, YBhg. Jeneral Tan Sri Hj Mohd Nizam Jaffar dan Panglima Tentera Laut, YBhg. Laksamana Tan Sri (Dr.) Zulhelmy Ithnain.

Kehadiran para pemimpin tertinggi pertahanan ini mencerminkan sokongan padu terhadap kesinambungan Program LCS dan keyakinan terhadap keupayaan industri pertahanan tempatan.

Pelancaran RAJA MUDA NALA mencerminkan komitmen berterusan LUNAS untuk terus ke arah Defining Excellence di bawah kepimpinan Ketua Pegawai Eksekutif, Ir. Azhar Jumaat. Ia merupakan satu lagi langkah penting dalam menyiapkan pembinaan kapal-kapal LCS, selaras dengan misi untuk memperkukuh industri pertahanan negara dan mengangkat Malaysia sebagai pemain utama di peringkat serantau.

Menurut Ir. Azhar Jumaat, pencapaian ini mencerminkan pendekatan secara 'Whole-of-Nation' dalam memperkukuh kedaulatan maritim negara.

Mengenai Lumut Naval Shipyard Sdn Bhd (LUNAS)

LUNAS adalah pemain utama dalam industri maritim Malaysia. Dengan rekod yang terbukti dalam pembinaan kapal, pembaikan kapal dan perkhidmatan maritim berkaitan. LUNAS komited untuk menyediakan penyelesaian inovatif dan berkualiti tinggi bagi memenuhi keperluan pelanggan yang sentiasa berkembang. Limbungan ini kekal sebagai rakan strategik dalam menjaga kepentingan maritim Malaysia dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.

TUDM DAPAT PTU BAHARUJeneral Dato’ Sri Haji Muhamad Norazlan Aris mengambil alih tampuk pemerintahan sebagai Panglima Te...
27/06/2025

TUDM DAPAT PTU BAHARU

Jeneral Dato’ Sri Haji Muhamad Norazlan Aris mengambil alih tampuk pemerintahan sebagai Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam majlis serah terima tugas di Pangkalan Udara Subang pada 26 Jun. Jen Tan Sri Dato’ Sri Mohd Asghar Khan menyerahkan tugas kepada Lt Jen Norazlan yang berkhidmat sebagai Timbalan PTU sejak Jun 2022.

Dengan kehadiran Panglima Angkatan Tentera (PAT) Jen Mohd Nizam dalam menyaksikan acara tersebut, Lt Jen Norazlan dinaikkan pangkat sebagai PTU ke-21 dan menerima bintang keempatnya sebagai Jeneral. Selain itu, Lt Jen Dato’ Nur Hafis turut dilantik sebagai Timbalan PTU (TPTU) manakala Lt Jen Dato’ Muhammad Tarminzi dilantik sebagai Panglima Pendidikan dan Latihan Udara.

Jen Norazlan memulakan kerjaya ketenteraannya sebagai kadet pada tahun 1985 sebelum maju ke latihan penerbangan TUDM pada tahun 1988, kemudian menjadi juruterbang pelbagai pesawat termasuk Aermacchi MB339A, A-4PTM Skyhawk, Mikoyan Gurevich MiG-29N/UB dan Sukhoi Su-30MKM. Tambahan p**a, Jen Norazlan juga menjadi jurulatih beberapa platform seperti MiG-29N/UB, MB339CM dan Su-30MKM.

Sebelum berkhidmat sebagai TPTU, Gen Norazlan memegang beberapa jawatan termasuk Panglima Operasi Udara, Panglima Bantuan Udara, Ketua Staf Markas Pemerintahan Operasi Udara, Timbalan Asisten Ketua Staf Perancangan dan Pembangunan, Komander Pangkalan Udara Gong Kedak serta Pegawai Pemerintah 11 Skuadron.

PTU ke-20, Jen Mohd Asghar Khan yang jua merupakan juruterbang Su-30MM dan MiG-29N/UB berkhidmat lebih 42 tahun, menjadi PTU pada Mac 2022. Sepanjang pemerintahan Gen Mohd Asghar Khan, pelbagai aset untuk TUDM diperolehi, merangkumi sistem pesawat tanpa pemandu medium-altitude long endurance (MALE) Anka-S Turkish Aerospace Industries (TUSAS), pesawat pejuang ringan FA-50M Korea Aerospace Industries (KAI), pesawat rondaan maritim P-72M Leonardo, radar pertahanan udara Thales GM400 Alpha dan helikopter Leonardo yang dipajak.

Dalam ucapannya pemisahannya, Jen Mohd Asghar Khan berkata bahawa aset-aset tersebut akan diterima mulai Oktober tahun ini sehingga hujung 2028.

Perolehan ini sejajar dengan pelan pembangunan keupayaan 2055 (CAP55) dan digariskan dalam Kertas Putih Pertahanan. Di samping itu, struktur latihan dan pembangunan modal insan terus dikukuhkan dengan menghantar anggota ke dalam serta luar negara untuk latihan demi memastikan kesiapsiagaan TUDM dalam pengoperasian aset-aset baharu ini dengan efektif.

Jen Norazlan menambah bahawa TUDM mengikuti perkembangan global dengan dekat, terutama konflik Rusia-Ukraine, India-Pakistan, Iran-Israel, berharap untuk belajar lebih banyak dari konflik begini dan mengambil kira dalam perancangan sekiranya perkembangan terbaharu tidak sesuai dengan hala tuju atau doktrin TUDM. PTU juga berkata bahawa inisiatif CAP55 akan terus dilaksanakan, tetapi memberitahu rakan-rakan media bahawa hala tujunya akan diberitahu secara terperinci dalam Perintah Ulungnya pada Julai 3.

Perajurit diberi peluang berlayar bersama Japan Coast Guard (JCG) atas kapal peronda Mizuho yang bertolak dari Pelabuhan...
27/06/2025

Perajurit diberi peluang berlayar bersama Japan Coast Guard (JCG) atas kapal peronda Mizuho yang bertolak dari Pelabuhan Klang pada pagi Jun 25 untuk berlatih bersama KM Banggi, sebuah kapal Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Malaysia Coast Guard) sekitar perairan Kuala Selangor.

Latihan Bersama

Latihan fasa laut JCG-MCG itu bermula apabila sebuah bot kecil dari Mizuho yang disimulasikan sebagai kapal disyaki dipintas oleh kapal interceptor APMM setelah dikejar dan dikepung oleh Mizuho dan KM Banggi.

Setelah fasa pertama, fasa seterusnya melibatkan latihan teknik penahanan (Arresting Technique) di mana pasukan MMEA menahan dua orang suspek yang tidak memberikan kerjasama.

Beberapa siri latihan berjaya dilaksanakan sepanjang latihan tersebut, merangkumi penggunaan LRAD, 𝘗𝘶𝘳𝘴𝘶𝘪𝘵 & 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘧𝘰𝘳 𝘚𝘵𝘰𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘌𝘹𝘦𝘳𝘤𝘪𝘴𝘦.

Seterusnya, latihan komunikasi radio di antara KM Banggi dan Mizuho. Latihan ini bertujuan mengukuhkan lagi kemahiran dan kecekapan kepada Radio Operator dalam mengendalikan peralatan komunikasi semasa kapal di laut kelak.

Akhirnya, latihan fasa laut diakhiri dengan Photo Exercise (PHOTEX) sebelum p**ang ke pelabuhan.

Hubungan Erat

Melalui latihan ini, kedua-dua agensi penguatkuasaan maritim berkongsi amalan terbaik dalam operasi pengawasan dan keselamatan maritim, sekali gus memperkukuh kerjasama serantau dalam menangani isu-isu keselamatan perairan dan bencana maritim.

Hubungan erat ini mencerminkan komitmen berterusan antara Maritim Malaysia dan JCG dalam mempertingkat keupayaan operasi maritim serta mewujudkan perairan yang selamat, aman dan terjamin.

Kredit kepada sumber: Media Kagat𝐁𝐄𝐑𝐉𝐔𝐀𝐍𝐆 𝐁𝐄𝐑𝐀𝐊𝐇𝐋𝐀𝐊, 𝐆𝐀𝐆𝐀𝐇 𝐃𝐈𝐀𝐍𝐆𝐊𝐀𝐒𝐀 - 𝐊𝐀𝐆𝐀𝐓 𝐏𝐄𝐑𝐓𝐀𝐌𝐀 𝐋𝐔𝐋𝐔𝐒 𝐊𝐔𝐑𝐒𝐔𝐒 𝐀𝐒𝐀𝐒 𝐏𝐄𝐍𝐄𝐑𝐁𝐀𝐍𝐆𝐀𝐍Beliau...
26/06/2025

Kredit kepada sumber: Media Kagat

𝐁𝐄𝐑𝐉𝐔𝐀𝐍𝐆 𝐁𝐄𝐑𝐀𝐊𝐇𝐋𝐀𝐊, 𝐆𝐀𝐆𝐀𝐇 𝐃𝐈𝐀𝐍𝐆𝐊𝐀𝐒𝐀 - 𝐊𝐀𝐆𝐀𝐓 𝐏𝐄𝐑𝐓𝐀𝐌𝐀 𝐋𝐔𝐋𝐔𝐒 𝐊𝐔𝐑𝐒𝐔𝐒 𝐀𝐒𝐀𝐒 𝐏𝐄𝐍𝐄𝐑𝐁𝐀𝐍𝐆𝐀𝐍

Beliau menggabungkan diri dalam kor yang berteras tunjang moto ‘Berjuang Berakhlak’, ditauliahkan sebagai pegawai KAGAT melalui skim Pegawai Kadet Graduan Siri 34 pada tahun 2020 dan telah berkhidmat di pasukan pertama di Batalion Ke-14 RAMD (Mek), Gemas, Negeri Sembilan sebelum ditukarkan ke Batalion Ke-2 Rejimen Sempadan, Jeli, Kelantan.

Minat untuk menakluk langit, merebut peluang sebelum kehilangan, maka beliau iaitu Kapt Syahir bin Azmi (3015825) anak kelahiran Johor Bahru, Johor telah memulakan karier penerbangannya dengan melalui Kursus Survival, diikuti oleh Kursus Ilmu Penerbangan Asas Siri 86/24 di Institut Penerbangan (INSPEN) 1 sebelum diterima masuk ke INSPEN 2 bagi menyambung Kursus Asas Penerbangan Helikopter Siri 66/24.

Kelulusan agama, biasa terpandang di corong-corong mimbar khutbah dan kuliah, namun beliau mampu menterjemahkan sesuatu yang lain pada karekter seorang ilmuan agama sehingga beliau ternobat sebagai Pegawai KAGAT pertama yang lulus Kursus Asas Penerbangan. Sepanjang latihan intensif tersebut, beliau membuktikan bahawa kecekalan, kesungguhan dan ruh jihad seorang agamawan bukan hanya terbatas di medan ceramah tetapi juga mampu menguasai kokpit pesawat helikopter demi memastikan keselamatan dan kedaulatan negara sentiasa terpelihara.

Agar menjadi contoh dan teladan buat yang baharu dan masih muda usia perkhidmatan itulah dia warga ‘Berjuang Berakhlak’ dan Teras Pemangkin Kerohanian ATM, mampu terbang tinggi di angkasaraya. Suatu kebanggaan buat KAGAT dan seluruh kepimpinannya. Syabas buat Kapt Syahir bin Azmi, graduan Universiti Al-Bayt, Mafraq, Jordan yang mampu merekah tradisi dan membelah diri seorang Dai Askari Dai Rabbani. Selamat maju jaya dari Ketua Pengarah dan warga KAGAT seluruhnya. BERJUANG BERAKHLAK, GAGAH DIANGKASA.


TLDM SELAMATKAN NELAYAN INDONESIA HANYUTSumber:Teks/foto MPABLumut 24 Jun - Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) lewat ma...
26/06/2025

TLDM SELAMATKAN NELAYAN INDONESIA HANYUT

Sumber:Teks/foto MPAB

Lumut 24 Jun - Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) lewat malam semalam telah menyelamatkan dua
orang nelayan warga Indonesia yang hanyut di laut.

Bot nelayan yang berasal dari Tanjung Balai, Indonesia tersebut telah berada di laut sejak 19 Jun lalu untuk menangkap ikan, namun mengalami kerosakan pada enjin bot pada pagi Sabtu, 21 Jun lalu. Kerosakan menyebabkan bot hanyut dan terpaksa dikendalikan secara manual.

Dua individu yang juga awak-awak bot tersebut masing-masing berumur 23 dan 25 tahun berada dalam keadaan keletihan setelah berada dalam bot selama 3 hari dengan keadaan laut yang agak bergelora.

Mereka bagaimanapun berjaya membawa bot tersebut menghampiri Pulau Jarak, yang terletak 39 batu nautika (72km) di barat Kuala Perak, Perak pada tengah malam Selasa sebelum dibantu oleh kru Stesen Jarak TLDM.

Atas dasar kemanusiaan, selain memberi bantuan, perlindungan sementara, kru Stesen Jarak TLDM turut membekalkan nelayan berkenaan dengan bekalan makanan dan bantuan asas lain.

Bot yang mengalami kerosakan enjin juga telah dapat dibaiki dengan bantuan kru Stesen Jarak TLDM.

Maklumat berkaitan kejadian telah dipanjangkan kepada pihak Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Perak untuk tindakan lanjut. Bot yang telah dibaiki ini akan diiringi keluar perairan negara oleh KM MALAWALI.

Sebagai sebuah institusi yang bertanggung jawab terhadap keselamatan dan kedaulatan perairan negara, TLDM sentiasa peka terhadap aspek keselamatan dan kebajikan komuniti maritim di Malaysia. Bantuan akan dihulurkan kepada pihak yang memerlukan tanpa mengira kewarganegaraan selari dengan undang-undang dan konvensyen antarabangsa.

TLDM bagaimanapun menasihatkan komuniti maritim yang merancang untuk ke laut agar memastikan vessel yang digunakan berada dalam keadaan baik bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

Pelabuhan Klang 23 Jun 2025 - Kapal peronda Japan Coast Guard (JCG) Mizuho berlabuh di Pelabuhan Klang pagi ini merupaka...
24/06/2025

Pelabuhan Klang 23 Jun 2025 - Kapal peronda Japan Coast Guard (JCG) Mizuho berlabuh di Pelabuhan Klang pagi ini merupakan lawatan pertama kapal JCG ke Malaysia sejak pandemik.

Selain itu, ketibaan Mizuho ke Pelabuhan Klang turut menandakan permulaan misi strategik JCG bersama rakan sejawat mereka dari Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Malaysia Coast Guard).

Berlayar terus dari Jepun, Mizuho disambut oleh delegasi APMM dan Kedutaan Jepun yang terdiri daripada Pemangku Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) APMM Laksamana Muda Mohd Zawawi, Timbalan Komandan (Operasi) JCG Laksamana Madya Kanosue Hiroaki, Duta Jepun ke Malaysia Shikata Noriyuki serta pegawai Japan International Cooperation Agency (JICA) dan Mobile Coordination Team (MCT).

Kenyataan APMM menyatakan, “Lawatan Mizuho ini diharap menjadi titik tolak kepada lebih banyak kerjasama dua hala antara kedua-dua agensi dalam mengekang jenayah rentas sempadan, meningkatkan kemampuan dalam mencari dan menyelamat (SAR), selain mengangkat hubungan maritim ke tahap strategik, demi memastikan rantau ini kekal bebas dan berdaulat untuk generasi akan datang.”

Latihan Bersama

Dengan lawatan selama 5 hari bermula hari ini hingga 27hb, Mizuho akan melaksanakan latihan dan operasi bersama anggota APMM dan juga KM Banggi.

Antara latihan yang akan dijalankan termasuk latihan teknik penahanan (Arresting Technique Training), latihan penggunaan Long Range Acoustic Device (LRAD), SAR dan visit, board, search and seizure (VBSS).

Keupayaan

Mizuho dilengkapi senjata utama Bofors 40mm dan meriam 20mm. Di samping itu, Mizuho mampu mengoperasikan dua buah helikopter dari geladak terbangnya dan kelihatan sebuah helikopter jenis Sikorsky S76 dalam hangar Mizuho pada waktu ini.

Dalam sidang media, Laksamana Kanosue berkata bahawa matlamat lawatan ini adalah untuk memupuk kerjasama dan penyelarasan dengan rakan maritim serantau selaras dengan orde antarabangsa berasaskan peraturan.

Objektif

“Objektif kami bukan untuk mencetuskan konflik, tetapi untuk mencapai persefahaman bersama dengan negara-negara berkaitan mengenai undang-undang antarabangsa serta memastikan agensi penguat kuasa mereka bertindak sewajarnya.”

Seterusnya, kerjasama ini akan meningkatkan keupayaaan Malaysia dalam pembanterasan jenayah maritim, terutama di laluan perairan utama seperti Selat Melaka.

Laksamana Muda Zawawi menambah, "Langkah ini jelas menunjukkan keyakinan tinggi pihak JCG terhadap keupayaan APMM dalam melaksanakan tugas penguatkuasaan maritim di zon perairan Malaysia.”

Lawatan Perdana Menteri Jepun Shigeru Ishiba ke Malaysia pada awal tahun ini turut menekankan kepentingan kerjasama antara JCG-APMM, dan lawatan Mizuho kali ini buktinya.

PERBARISAN PENYAMPAIAN SAYAP PENERBANGAN BAGI KURSUS ASAS PENERBANGAN SIRI 86/24 DAN KURSUS ASAS PENERBANGAN HELIKOPTER ...
21/06/2025

PERBARISAN PENYAMPAIAN SAYAP PENERBANGAN BAGI KURSUS ASAS PENERBANGAN SIRI 86/24 DAN KURSUS ASAS PENERBANGAN HELIKOPTER SIRI 66/24

Seramai 27 graduan yang mengikuti latihan Juruterbang dimana 12 daripadanya ialah juruterbang pesawat sayap kaku di INSPEN 1 dan 15 daripada mereka adalah juruterbang helikopter dari INSPEN 2 .

Seramai 19 orang pelatih dari TUDM, 5 orang pelatih dari TDM dan 3 orang pelatih dari TLDM.

Perajurit di Indo Defence 11-14 Jun 2025 Dihoskan oleh Kementerian Pertahanan, Indo Defence Expo & Forum ialah pameran t...
15/06/2025

Perajurit di Indo Defence 11-14 Jun 2025

Dihoskan oleh Kementerian Pertahanan, Indo Defence Expo & Forum ialah pameran teknologi pertahanan dan jualan tiga perkhidmatan dwitahunan serta acara promosi untuk pengeluar peralatan pertahanan dan keselamatan antarabangsa, yang telah diadakan sejak 2004 di JIExpo Kemayoran, Jakarta, Indonesia.

Diadakan serentak dengan Ekspo & Forum Aeroangkasa Indo dan Ekspo & Forum Marin Indo, Ekspo itu dianggap sebagai pameran pertahanan terbesar di Asia Tenggara dan salah satu ekspo terbaik dalam acara kalendar dunia.

Jakarta, Indonesia, 11 Jun 2025 – Pesawat pengangkut tentera A400M pertama untuk Tentera Udara Indonesia telah keluar da...
12/06/2025

Jakarta, Indonesia, 11 Jun 2025 – Pesawat pengangkut tentera A400M pertama untuk Tentera Udara Indonesia telah keluar dari bengkel cat di Barisan Perhimpunan Akhir (FAL) di Seville, Sepanyol. Ini menandakan satu pencapaian industri utama sebelum penghantarannya yang dijadualkan akhir tahun ini.

Pengeluaran pesawat dari bengkel cat ini menandakan peralihan pesawat ke peringkat akhir pengeluaran sebelum penerbangan sulungnya. Pesawat kini menjalani ujian di darat.

Pesawat kedua untuk Indonesia juga menunjukkan kemajuan yang stabil di barisan pengeluaran. Pesawat tersebut telah mencapai ‘kuasa pertama’ (first ‘power on’) dan kini sedang menjalani ujian sistem hidraulik serta semakan simulasi juruterbang.

Indonesia telah membuat tempahan untuk dua buah A400M pada tahun 2021. Kemasukan A400M ke dalam perkhidmatan akan mempertingkatkan keupayaan operasi negara, menyokong pelbagai misi termasuk pengangkutan udara strategik dan taktikal, pemindahan perubatan, bantuan kemanusiaan dan pengisian bahan api di udara.

Dengan kapasiti muatan sehingga 37 tan, A400M mampu membawa peralatan berat seperti helikopter dan kenderaan tentera merentasi jarak sehingga 2,400 batu nautika, serta beroperasi dari landasan pendek atau yang tidak disediakan (unprepared air strips) – satu keupayaan penting untuk operasi bantuan bencana di kawasan terpencil.

Tambahan p**a, peranannya sebagai tangki pengisian bahan api pelbagai platform turut meningkatkan kecekapan operasi dan ketahanan misi Tentera Udara Indonesia.

TIGA BUAH KAPAL TLDM DILUCUT  TAULIAH Sumber teks/foto: BKS MPABLUMUT 5 Jun - Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) hari i...
06/06/2025

TIGA BUAH KAPAL TLDM DILUCUT TAULIAH

Sumber teks/foto: BKS MPAB

LUMUT 5 Jun - Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) hari ini mencatatkan satu lagi detik bersejarah apabila tiga buah kapal miliknya iaitu Kapal Diraja (KD) LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL, KD LAKSAMANA TAN PUSMAH dan KD PENDEKAR secara rasmi dilucutkan tauliah dalam satu istiadat penuh tradisi ketenteraan yang berlangsung di Tambatan Pangkalan Lumut, Pangkalan TLDM Lumut.

Istiadat penuh tradisi tentera laut tersebut telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri (Dr.) Zulhelmy bin Ithnain.

Kemuncak acara adalah ketukan loceng dan penurunan gada-gada bagi KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL, KD LAKSAMANA TAN PUSMAH dan KD PENDEKAR menjadi simbolik penamatan tauliah dan status aktif kapal-kapal tersebut yang telah banyak berjasa dalam menjaga kedaulatan perairan maritim negara.

Ketiga-tiga kapal yang dilucutkan tauliah hari ini telah menabur bakti dalam pelbagai misi operasi dan eksesais sejak mula memasuki perkhidmatan. Ianya termasuk operasi rondaan perairan tempatan, pelaksanaan eksesais dalam negara dan antarabangsa serta penugasan khas dalam misi bantuan kemanusiaan serta pelbagai tugasan diplomasi pertahanan.

Pelucutan tauliah bagi ketiga-tiga kapal ini adalah sebahagian daripada rancangan pemodenan armada TLDM, selaras dengan Program Transformasi TLDM 15 ke 5.

Program ini diwujudkan bagi mendapatkan p**angan pelaburan yang terbaik seiring dengan peningkatan keupayaan TLDM dalam memenuhi keperluan mempertahankan kedaulatan serta integriti wilayah maritim negara.

Turut hadir dalam upacara hari ini adalah barisan pengurusan tertinggi TLDM, mantan Pegawai Memerintah kapal, jemputan khas serta warga terakhir yang berkhidmat di kapal-kapal tersebut.

Sejarah Ringkas Kapal-Kapal Yang Dilucut Tauliah

KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL ialah kapal perang kelas korvet dalam Skuadron Kapal Korvet Ke-24.

Dibina di Itali pada tahun 1982 untuk Tentera Laut Iraq, kapal ini tidak pernah diserahkan susulan sekatan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ketika Perang Teluk 1990.

Malaysia kemudian membeli kapal ini pada tahun 1995 dan ditauliahkan ke dalam perkhidmatan TLDM pada 28 Julai 1997.

Sejak itu, kapal ini telah mencatatkan jarak pelayaran sebanyak 486,487.1 batu nautika merangkumi pelbagai jenis eksesais dan latihan.

KD LAKSAMANA TAN PUSMAH merupakan kapal korvet dalam Skuadron Kapal Korvet Ke-24 melalui sejarah perolehan yang sama. Ditauliahkan ke dalam perkhidmatan TLDM pada 31 Julai 1999.

Sepanjang perkhidmatannya, kapal ini aktif dalam operasi pengawasan maritim, rondaan pengawasan, menjalani latihan di peringkat tempatan dan antarabangsa serta penguatkuasaan undang-undang maritim negara. KD LAKSAMANA TAN PUSMAH telah mencatatkan jarak pelayaran sebanyak 315,907.6 batu nautika. No

KD PENDEKAR merupakan kapal dalam Skuadron Kapal Pembinasa Laju Pertama (FAC 1) dan antara platform tempur permukaan terawal dalam perkhidmatan TLDM. Dibina di Sweden, kapal ini dilancarkan pada 11 November 1978 dan ditauliahkan pada 21 Ogos 1979.

Sepanjang lebih empat dekad perkhidmatan, KD PENDEKAR telah melaksanakan pelbagai operasi termasuk rondaan pengawasan, penguatkuasaan maritim serta eksesais bilateral dan multilateral. Kapal ini telah mencatatkan jarak pelayaran sebanyak 820,077.64 batu nautika dan menjadikannya antara aset TLDM yang paling banyak beroperasi di lautan.

Address

Phileo Damansara 1
Petaling Jaya
46350

Opening Hours

Monday 09:00 - 05:00
Tuesday 09:00 - 05:00
Wednesday 09:00 - 05:00
Thursday 09:00 - 05:00
Friday 09:00 - 05:00

Telephone

+60379601148

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Majalah Perajurit - Penjana Pemikiran Pertahanan posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Majalah Perajurit - Penjana Pemikiran Pertahanan:

Share

Category