01/04/2022
Minda majoriti kaum Cina dalam Pendidikan.
1. Pendidikan adalah isu paling mustahak dalam majoriti Keluarga Cina. Lebih daripada agama dan kebudayaan.
2. Kualiti pendidikan adalah lebih penting daripada Bahasa.
3. Susunan piliham jenis sekolah di Malaysia mengikut keutamaan buat majoriti ibubapa cina:
-Sekolah Antarabangsa ( jika berkemampuan )
-Sekolah Swasta O level ( jika berkemampuan )
-Sekolah Kluster seperti SMK SABS Kuantan, TKC N.Sembilan, SMK Kolej SAH Alor Setar, MRSM
-Sekolah persendirian (UEC) untuk kawasan tengah dan selatan semenanjung & SMJK (SPM) untuk Utara dan Pantai Timur semenanjung.
-Sekolah Menengah Kebangsaan
4. Majoriti Ibubapa sanggup gadaikan yang boleh digadaikan untuk pendidikan anak, contohnya bapa saya, ambil loan dan jual rumah untuk menampung pendidikan saya di UK.
5. Saudara Mara akan kumpul duit jikalau seseorang anak saudara masuk Universiti.
6. Sebelum 90-an, ibubapa akan menampar, memukul, memarah, atau menghukum anak sekadar keputusan Peperiksaan yang kurang memuaskan.
7. Jika berkemampuan, setiap anak akan pergi 5-10 tiusyen setelah kelas.
8. Kalau ada 10 ringgit, 9 ringgit akan didermakan kepda sekolah dan 1 ringgit kepada tokong.
9. Persaingan antara pelajar adalah tinggi di sekolah majoriti Cina dan menyebabkan sifat kiasu dan tekanan, yang bakal mendatangkan kerjayaan dalam kerjaya dalam masa hadapan.
10. Yang selalu main isu perkauman, adalah mereka yang kurang berpendidikan bahpun berpendidikan Cina. Sebab pendidikan Cina mementingkan peradaban, moral, budi, sopan dan taat kepada Raja dan Negara.
Untuk makluman
Apek Cina