Architecture News

(3)
House in Chamusca Da Beira _João Mendes RibeiroLocation: PortugalFrom the architect. The project for the House in Chamu...
05/15/2016

House in Chamusca Da Beira _João Mendes Ribeiro

Location: Portugal

From the architect. The project for the House in Chamusca da Beira consists in the requalification of a small built aggregate in a rural estate and on its enlargement with the construction from scratch of a new small building, directly articulated with the exterior space. The former woodshed of the main house was redesigned to function as an entrance space (from where you can enter the new building) and to receive an autonomous wooden structure that encloses a toilet. In this space the traditional constructive systems were kept, like the monopitched roof laid on a traditional wooden structure, that is extended to function as a porch over a small courtyard. The demolition of a set of unqualified outbuildings (storage rooms and garage), which were lean to the wall that limits the courtyard, allowed to enhance its presence and to recover the original building character. This wall is crossed by a tunnel made of corten steel, that establishes the transition between the new room and the former woodshed.

Architecture News
05/11/2016

Architecture News

Clifton 2A_SAOTALocation: Clifton, Cape Town, South AfricaFrom the architect. A flexible contemporary family residence o...
05/09/2016

Clifton 2A_SAOTA

Location: Clifton, Cape Town, South Africa
From the architect. A flexible contemporary family residence on a spectacular but challenging site

The site is positioned on the ridge below Lions Head with 270° views of the Atlantic Ocean, Camps Bay and the Twelve Apostles beyond. It is an extreme corner site – a compact wedge of steep, predominately south-facing hillside with exposure to prevailing winds and its longest boundary on a busy road. Careful analysis of all site conditions largely informed the design.

RESIDENCE IN SIKAMINOAt first glance, it seems that the design concept for this private home is based on merging it into...
05/08/2016

RESIDENCE IN SIKAMINO

At first glance, it seems that the design concept for this private home is based on merging it into the surroundings as much as possible. Located on a long and narrow rural site, the 60-metres-long roof rises slightly from the main volume, which has been embedded into the ground, recalling the distant mountains of Euboea. Thus, although the house seems to partially disappear, at the same time it insistently manifests its presence and vigour.
The building shell is made of reinforced concrete, which is exposed on the roof and walls. The buildings shell is bicolour: concrete grey and transparent brown, complemented by the landscaping of the surroundings and earth of the planted roof. The latter contributes to the attainment of a proper microclimate, whereas its hydro-absorption capacity allows for the rainwaters collection used for the plants irrigation. The vegetation on the roof is adjusted to the Greek climatic conditions, in particular those of Attica: helichrysum, drosanthemum, lavender, gauras, thyme. In this way, the self-sustaining, biodiverse ecosystem of the roof allows for the building to become part of the landscape.
The projects sustainability is attained by passive means: while energy conservation is achieved by the immersion into the ground and the earthy covering intensifies the protecting, cantilevered roof, the transparency of the house is mitigated by iron frames, sun-protecting blinds, and metallic shutters.
The sculptural clarity of the concrete roof was achieved by means of the inversion of all beams but one, which abuts at the central column: the hearth.

Nest & Cave House_Idis TuratoLocation: Opatija, CroatiaFrom the architect. The hinterland of the Opatija Riviera in Croa...
05/08/2016

Nest & Cave House_Idis Turato

Location: Opatija, Croatia
From the architect. The hinterland of the Opatija Riviera in Croatia is dotted with villas (built within a century and a half). Their upper, front side reveals nothing but entrances beyond which we can only imagine their spaciousness. Their scale and relation to the bay are entirely dependent on the seafront slope (perhaps, it is the tension arising from the assumption of something hidden what gives the spatial frame of Opatija’s hinterland its appeal).

House in PerivoliaHouse in Perivolia. (Chania, Crete)The building site is situated within the boundaries of the city of ...
05/08/2016

House in Perivolia

House in Perivolia. (Chania, Crete)
The building site is situated within the boundaries of the city of Chania, in an area of vineyards and orange groves, which is lately under development as an urban area, consisting mainly of two stories houses.
The shape of the building site is extremely elongated, with the narrow side facing the road and the long axis orientated East-West. The South West quadrant of it, develops a steep recession of 2,50 m with a supporting wall.
The intention of the architects is to:
Follow with exact fidelity the existing ground contour, which is extremely interesting.
Incorporate the wooden floor of the house into that of the surrounding ground, so as to eliminate the In-Out sensation.
Orientate all the living spaces but that of the office, towards the South with an ample view of the "White Mountains" mountain-range.

's cover photo
05/07/2016

's cover photo

Zaha Hadid Architects Will Develop Brownfield Site Adjacent to Prague's Railway StationZaha Hadid Architects (ZHA) has r...
05/07/2016

Zaha Hadid Architects Will Develop Brownfield Site Adjacent to Prague's Railway Station

Zaha Hadid Architects (ZHA) has revealed plans to design and redevelop more than 22,000 square meters of brownfield land in Prague, in a 90,000 square meter development adjacent to the city’s Masaryk Railway Station. ZHA was selected by project partner Penta, an investment company active in ten markets across Europe, as the winner of a 2014 competition for the site. Devising a new central business district, the ZHA plan seeks to integrate with existing means of transit, including suburban and domestic rail services, a bus terminal, Line B of the city’s metro, and a future airport rail link to Vaclav Havel International Airport. Approximately one kilometer from Prague’s central square, the design seeks to create a balance between the horizontality of the railway lines and the verticality and publicness of the Old Town.

Wave HouseArchitects:APOLLO Architects & AssociatesLocation:Kanagawa Prefecture, JapanProject Year:2014The client, who w...
05/07/2016

Wave House

Architects:APOLLO Architects & Associates
Location:Kanagawa Prefecture, Japan
Project Year:2014

The client, who works an advertising company and whose hobby is surfing, purchased a land by the beach and intended to build a family house with a courtyard there. The second floor overhangs the entrance approach and parking space for two cars, creating a floating facade.
The house has a U-shaped plan built around the courtyard on the ground floor. The courtyard is accessible directly from outside and we located the bathroom next to the courtyard so that one can directly enter there after coming home from surfing. The children’s room, which is connected to a study room, is also situated next to the courtyard so that they can comfortably study there while enjoying the view of the family’s memorial tree and the natural surroundings at the same time.
The second floor is an open space where they can observe the growing process of the memorial tree in the courtyard below. The kitchen in the back is a convenient open-counter style, and is connected to the dining room with a wide corner window. The living room is situated on the other side of the courtyard at the slightly lower level, connected to the dining room with a gently inclined ramp.
The large roof balcony is situated on the street side, providing a sense of openness and protecting the privacy at the same time. The window can be fully opened, connecting the interior and exterior spaces seamlessly. We intended to create a dramatic effect by locating rooms at different levels.
The family members on different floor levels can look up or down at each other across the courtyard. The repetitious pattern of wood strips on the ceiling provides the unique rhythmic accent above a simple space.

A'tolan HouseArchitects:Create + Think Design StudioLocation:TaiwanProject Year:2015A’tolan is the word meaning, “a ...
05/06/2016

A'tolan House
Architects:Create + Think Design Studio
Location:Taiwan
Project Year:2015

A’tolan is the word meaning, “a place with many rocks”, from the indigenous language of the natives on the east coast of Taiwan. It may also be interpreted as “piling of rocks”, “building wall with rocks”, or “a house made out of rocks.”

House on Pali Hill Architects:Studio MumbaiLocation:Bandra West, Mumbai, Maharashtra, IndiaAn existing house on a narrow...
05/06/2016

House on Pali Hill

Architects:Studio Mumbai
Location:Bandra West, Mumbai, Maharashtra, India

An existing house on a narrow site was stripped down, exposing its bare concrete frame to the surrounding trees. Re-programmed and built with an additional floor and terrace, the house sits protected inside layers of glass, wooden screens, planted trellises and curtains providing grades of privacy and enclosure within the urban environment.
The entrance gallery leads to a double height living space that opens out onto a timber deck and a public garden. A polished limestone floor gently reflects the landscape while pigmented lime plaster walls softly absorb light.
The house is discovered through a series of floating staircases, staggered in flight and orientation to open onto transitional spaces on each level, providing opportunities for pause and chance encounters.
On the first floor, light is drawn through a clerestory volume into the family room, rendering a warm glow to this open, generous space. A corridor leading to the bedrooms culminates in an intimate window seat.

Branksome Hall Athletics & Wellness CentreArchitects:MacLennan Jaunkalns Miller Architects Location:Toronto, ON, CanadaP...
05/06/2016

Branksome Hall Athletics & Wellness Centre

Architects:MacLennan Jaunkalns Miller Architects Location:Toronto, ON, Canada
Project Year:2015
Branksome Hall was established as an independent all girls school in the residential South Rosedale Heritage Conservation District in the urban heart of the City of Toronto, Canada — now a leading International Baccalaureate (IB) World School. The campus is set within a large 13-acre property characterized by lush, wooded ravine edges and open green spaces. The city’s extension of Mount Pleasant Road divided the campus into two sides and the students cross via a pedestrian bridge.
The new Athletic and Wellness Centre serves as the campus-wide meeting and gathering space with places to watch sport and provides informal studying spaces. It is a 2-storey, with green roof, building that includes an aquatic centre with teaching and training pools, gymnasium, fitness centre, yoga and dance studios, dining hall, servery, kitchen, open courtyards, ravine terraces, and administration and support spaces. The challenge was to fit the large volumes onto the building footprint and the requirements of competition volleyball in the gymnasium, with a 12m height restriction in the Rosedale residential neighbourhood. The aquatic hall is set one level lower with the gymnasium floating above. A series of transparent walkways with interconnected ground and second floors encourage students to pass by and see athletics – inspiring involvement in the athletic community. Large program spaces are balanced with intimate social interaction learning spaces with visual connections to nature and the ravine.
The new facility complements and provides a direct connection to its heritage and natural surroundings with a natural palette of materials, finishes, and textiles; with transparent views and abundant natural light permeating deep into program spaces and student commons. The subdued natural palette of concrete, light wood, masonry, stone and glass establishes an appropriate neutral backdrop to the colourful school uniforms, team jerseys and student life. Exterior glazing allow visibility to the life within, showcasing the Branksome Hall functions and creating an open and inviting public identity.

Verdun Memorial MuseumArchitects:Brochet-Lajus-Pueyo, Le-Conte NoirotLocation:Avenue de Douaumont, 55100 Verdun, FranceP...
05/06/2016

Verdun Memorial Museum
Architects:Brochet-Lajus-Pueyo, Le-Conte Noirot
Location:Avenue de Douaumont, 55100 Verdun, France
Project Year:2016
The city of Verdun was marked by a past attached to the history of the first world war.
Nowadays, the architectural and military heritage of the region is visited, showed and presented to the public in a method connected to memories.
The Verdun Memorial Museum represents one of the starting points of a tour which links together all these historical sites and monuments.
It plays the part of an introduction to the history of the Battle of Verdun. It is the reception place for all visitors.
The starting point of our research for this design was a concrete and stone building which had been built in the nineteen sixties according to the aesthetic codes of the nineteen thirties.
Vehicles were parked downstairs even though the entrance into the Memorial Museum was situated on the upper level through a sort of stone bridge.
Designed like an islet standing on a battlefield, the building was completely isolated from its context.
Architecturally rigid, the Eastern and Western walls were structured with a repetition of vertical openings, whereas the Northern and Southern walls were more austere. The flat roof was crowned with a concrete cupola forming a very light dome.
The principal challenge of our design was how to modernize the access to and the progression inside the building by adding technical and museum components on the car park level, thus reinforcing the geometry of the existent building.
So, on either side of the stone building, beneath a plant covered embankment, we bury the whole of the functions necessary to the development of the future permanent scenography of the Memorial.
At the front, the Northern extension built onto the secondary road has been designed like a trench into which to slip the reception functions of the Memorial and of the battlefield of Verdun.
This rift goes through the building from the East to the West and allows space for a vast Hall to the scale of the future Memorial.
The strong presence of the original building, on the level of the secondary road is magnified by the creation of a black stone square facing the initial entry which keeps its ceremonial function.
Lastly, the roof becomes an expression ground for a completely glazed level to crown the stone building.
This is the place for the development of the Memorial into an interpretation centre housing such new functions as a room for temporary exhibitions, a cafeteria, an information centre, an educational room and an area for children. These light and clear environments allow direct views of the surrounding landscapes of the battlefield, the Fort of Douaumont and the Ossuary.
The singularity of this building site situated on the scene of the battlefield of Verdun has haunted every member of the working team during this operation and still does today.
Working in this landscape which had been remodeled by the conflict imposes a respect of memories. This is how the quietness of this artificial forest, which today constitutes its setting, witnessed the rebirth of the Verdun Memorial Museum that the war veterans had wished for.

Monte Do CórregoArchitects:Atelier dos RemédiosLocation:São Domingos, 7540, PortugalProject:Year2016From a distant pa...
05/06/2016

Monte Do Córrego
Architects:Atelier dos Remédios
Location:São Domingos, 7540, Portugal
Project:Year2016
From a distant path on the outskirt of Santiago do Cacém, an amalgam of white solids emerges from the cork oaks of Portugal’s arid Alentejo. Under the scorching sun light, these gleaming blocks showcase Atelier dos Remédios' latest creative ambition - Monte do Córrego, a single-detached dwelling project commissioned by a family dreaming of experiencing the tranquility of a pastoral scenery.
The residence can be reached via a minimalist gate that opens into a vast stretch of land wherein the house stands subtlety into the terrain. Monte do Córrego is in part set into the ground, and as a result the massing of its front façade is diminished to create perceptible openings into the countryside behind the building, divulging the bucolic beauty of agricultural fields.
The front entrance is also covertly placed into the earth. A moment of surprise awaits once the sliding door unlocks to reveal the large interior expanse, the richness of the marbled concrete floor, and the numerous courtyards that are concealed within the green roof. The family can gather in one of many social spaces connected to the outdoor and each can as well remain reclusive within their independent sleeping quarters.
Shiko përkthimin

Constitución Public LibraryArchitects:Sebastian IrarrázavalLocation:Constitución, ChileProject Year: 2015The Public L...
05/05/2016

Constitución Public Library
Architects:Sebastian Irarrázaval
Location:Constitución, Chile
Project Year: 2015

The Public Library is part of a public-private inWWith regard to the formalization of the project; it is the result of three main decisions. Firstly: In order to overlook the millenary trees of the civic square that is in front of the site; to rise the library 1,6 meters over street level. Secondly: With the purpose to filter and balance the light; to cover the 3 main areas of the programme (children, young and adult readers) with 3 reticulated wood naves and Thirdly: In consideration to communicate the public character of the edifice; to organize the façade with 3 monumental glass cases that not only invites to see new books arrivals but also -with its benches and canopies - offer shelter to the passerby.ith regard to the formalization of the project; it is the result of three main decisions. Firstly: In order to overlook the millenary trees of the civic square that is in front of the site; to rise the library 1,6 meters over street level. Secondly: With the purpose to filter and balance the light; to cover the 3 main areas of the programme (children, young and adult readers) with 3 reticulated wood naves and Thirdly: In consideration to communicate the public character of the edifice; to organize the façade with 3 monumental glass cases that not only invites to see new books arrivals but also -with its benches and canopies - offer shelter to the passerby.itiative taken to rebuild the city of Constitución after the 8.8 degrees earthquake and tsunami that devastated the town during the year 2010. It is a small settlement situated in the very core of one of the biggest clusters of wood production in Chile. This situation gives identity to the town and also creates the best conditions to find not only high quality wood materials but also extremely well gifted carpenters to carefully craft a wooden building.

Address

New York, NY
10004

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Architecture News posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Architecture News:

Videos

Nearby media companies