10/08/2024
MEDALION LITERAR
Valeria Calma Pleșu
Valeria Calma Pleșu, autoare a mai multor cărți, 35 la număr, dintre care lansate 28, cu titluri, respectiv teme diverse, apreciate, de succes, iar restul în curs de apariție, la edituri.
A participat la Cenacluri literar-artistice încă din anii tinereții, grație pasiunii și talentului literar înnăscut. A activat timp de 21 de ani în cadrul Cenaclului ,,Condeie Muncitorești", al Clubului ,,Electroputere", Craiova.
A colaborat și la revista ,,Ramuri", când Ministru al Culturii era Marin Sorescu. Se desfășurau concursuri pe oraș, unde obținea deseori premiul I. A colaborat și cu ziarul ,,Scânteia", timp de 18 ani, până în 1989.
A participat și la Cenaclul ,,Prietenii lui Eminescu", timp de 13 ani, ca membru societar. Apoi, timp de trei decenii a participat la Cenaclul literar ,,Alexandru Macedonski", ca membru titular al Societății Scriitorilor Olteni, membru fondator și Președinte al Societății Scriitorilor Olteni fiind domnul Mihai Duțescu, regretat și valoros poet al Craiovei.
În prezent, activează de patru ani în cadrul Cenaclului ,,Uniunea Artelor" din Craiova.
În cadrul activității sale literar-artistice, desfășurată pe parcursul a 54 de ani, a studiat și actoria și a urmat Școala Populară de Artă. Își desfășoară în paralel serviciul și activitatea literar-artistică, obținând, în ambele domenii, numeroase distincții și premii.
În activitatea literar-artistică obține: Premiul I pe oraș, la un concurs din Craiova, în anul 1986; apoi premiul I pe județul Dolj, în anul 1987, o diplomă specială, care subliniază cele patru domenii în care excelează Valeria Calma Pleșu (poezie, cultură, educație, societate); în 1988, ca urmare a premiilor obținute, reprezintă orașul Craiova la concursul pe țară de la București, unde primește Premiul II, pentru Proză, Poezie, Idee și Compoziție.
Cenaclurile literare la care a activat pe parcursul a 54 de ani au fost și gazda lansării a 28 de cărți, cu teme și titluri apreciate, unele dintre aceste lansări realizându-se și în cadrul Cenaclului ,,Uniunea Artelor", la care autoarea activează în prezent.
Alături de mirajul condeiului, a iubit de asemenea, cântecul și dansul popular, fiind cursant și modelator la Școala Populară de Artă. Pentru meritele sale deosebite a fost invitată în platoul 3TV și la Radio Sud, participând la emisiuni culturale.
Anul 2002 a debutat prin publicarea a trei cărți: ,,Vatra străbună", ,,Versuri de dor" și ,,Viața de azi", urmând apoi o paletă multiplă de creații literare, prin publicarea altor cărți, cu titlurile: ,,Lege-Fărădelege", ,,Privesc Universul Interior și Exterior", ,,Tristețea iubirii", toate acestea lansate până în 2006.
Între timp, înregistrează și 80 de piese muzicale, pe 4 CD-uri. În anul 2008 este invitată la emisiune, la ETNO TV, la București.
Urmează o perioadă de tranziție între versul clasic și versul alb, ce dă o notă de eleganță, dar și de schimbare, creionând un alt drum literaturii. Cristina Mariana Bălășoiu, președintă a Cenaclului literar ,,Literatura la noi acasă", adaugă și ea cuvinte de laudă asupra cărții ,,Satul meu pitoresc". Rodica Nicoleta Ion semnează, în paginile revistei ,,Uniunea Artelor", câteva cronici literare despre Valeria Calma Pleșu, iar marele scriitor și avocat Sava Ionescu i-a făcut o caracterizare literară excelentă. Reviste și ziare, oameni literari, cenacluri, toate dau o notă pozitivă, venind în întâmpinarea Valeriei Calma Pleșu.