ولسوالی ورس Waras District

ولسوالی ورس Waras District برای اخبار دقیق، موثق، قابل اعتماد و مطمئین ولسوالی ورس صفحه ما را لایک کنید.

هفت و هشت ثورقسمت دوم هشت ثوربعد از کودتای نیروهای نظامی و پایان نظام خوانوادگی در افغانستان اصلاحات وسیع اجتماعی در افغ...
28/04/2023

هفت و هشت ثور
قسمت دوم هشت ثور
بعد از کودتای نیروهای نظامی و پایان نظام خوانوادگی در افغانستان اصلاحات وسیع اجتماعی در افغانستان روی دست گرفته شد که بعضی از این اصلاحات قرار ذیل بود:
۱. تقسیم و تصفیه اراضی: در قسمت تصفیه اراضی و تفکیک اراضی و توزیع آنان برای دهاقین پلان های روی دست گرفته شد. قبلا در زمان داود خان و ظاهرشاه فیودالها زمین های بیشماری را تحت تصرف داشتند اما مالیه پرداختی آنان به دولت در کمترین حد بود. دولت دموکراتیک خلق افغانستان این اراضی را تصفیه و برای خوانین بر اساس مالیه دهی آنان زمین شان را تحویل و بقیه را که ملکیت دولت شمرده می شد به دهاقین بدون زمین بدون قیمت توزیع نمود.
۲. مبارزه با دین خوران: ملاها از جمله طبقات مفت خور مانند خوانین شمرده می شد که هر دو با فریب و نیرنگ مثل زالو از خون مردم غریب افغانستان تغذیه می نمودند. ملاها پول های گزاف تحت نام عشر، زکات، خمس و سهم از مردم که درآمد روزانه هر خوانوار به نیم دالر نمی رسید جمع آوری و آنرا مصرف می نمودند و از یکسو فرهنگ مصرف گرایی مذهبی را رواج داده بودند تا تکه نانی را از دهن طفل غریب بگیرند و خودشان نوش جان کند. رهبران حزب دموکراتیک خلق با درک وضعیت درصدد اصلاح این فرهنگ برآمدند و ملایان اینچنینی را جهت اصلاح فراخواندند.
وقتی دو اصلاحات ذکر شده بالا همزمان اجرا شد فیودالها و ملایان منافع شان را در خطر دیدند بنا در پی راه چاره جهت تامین منافع خویش برآمدند.
ادامه در قسمت بعد...

هفت و هشت ثور      قسمت اول هفت ثورسرزمین وسیع از دریای سند الی سواحل مدیترانه از بحر هند الی مرزهای روسیه ،که افغانستان...
27/04/2023

هفت و هشت ثور
قسمت اول هفت ثور
سرزمین وسیع از دریای سند الی سواحل مدیترانه از بحر هند الی مرزهای روسیه ،که افغانستان نیز جزء از آن است، روزگاری آریانا نام داشت و پادشاه فعال، زیرک و هوشیاری بنام کوروش کبیر بر این منطقه حکومت می کرد. بعد از سقوط سلسله هخامنشی ها و دوران یونانو-باختری همچنان این سرزمین هویت تاریخی خویش حفظ نمود. بعد از ظهور اسلام و حمله اعراب به این سرزمین متاسفانه هویت فرهنگی و ملی این خطه رو به زوال گذاشت رسم الخط عربی و واژگان و اصطلاحات عربی در زبان پهلوی مروج شد و کم کم این خطه و دیار در بین همسایگان تقسیم و بعضا در ممالک همسایه منحل گردید. دو قسمت مجزا از هم قسمت شرقی( افغانستان و تاجکستان امروزی) تقریبا با قسمت غربی (ایران امروزی) قطع روابط نمودند. بعد از آن قسمت شرقی خراسان مسمی گردید و قسمت غربی ایران. اگرچه بنیاد و اساس آریانای کهن در بخدی قدیم پایه گذاری شده بود اما متاسفانه فرهنگ آریایی در قسمت شرقی آسیب بیشتر دید. بعد از ظهور نادر افشار که یک جنرال ترک تبار ایرانی بود و قسمت های زیادی از هند را اشغال نموده بود وضعیت این منطقه آشفته تر شد. احمدشاه ابدالی یک فرمانده افغان او بعد از مرگ وی قسمت های شرقی (خراسان) را و این خاک را افغانستان نام نهاد. در زمان ظاهرشاه مبارزات مردم جهت براندازی حکومت های خوانوادگی اوج گرفت و وقتی وی دید حکومت از دست خواندان آنها خارج می شود با حیله جمهوریت حکومت را به داود خان پسر کاکایش واگذار کرد. اما مردم از این حیله آگاه بودند و دست از مبارزات خویش برنداشتند. در زمان داود خان اصلاح طلبان طبقه کارگر و روشنفکران جهت تساوی، عدالت و برابری دست به فعالیت های مدنی و سیاسی زدند اما از اینکه استخبارات کشورهای غربی و عربی نفوذ گسترده در افغانستان داشتند این روشنفکران سرکوب و زندانی شدند. در نتیجه قوای مسلح نیز همراه روشنفکران و مردم جهت تحقق عدالت اجتماعی از بین بردن نظام خوانوادگی دست به کودتا زدند و در هفت ثور سال ۱۳۵۷ توانست آخرین بازمانده حکومت های خوانوادگی را از میان بردارند. یک سلسله اصلاحات اساسی جهت تحقق عدالت اجتماعی نیز روی دست گرفته شد. از جمله توزیع اراضی و تامین حقوق کارگری. متاسفانه اژدهای خفته استخبارات غرب و عرب و اسرائیل از نوپایی حکومت دموکراتیک خلق استفاده نموده و با شعار اسلام گرایی از ناراضیان اصلاحات نیروی خشن و بیرحم ایجاد نمودند که باعث بربادی افغانستان و ادامه قتل و کشتار و آوارگی مردم این کشور شد.

ما را در یوتیوب دنبال کنیدFollow us on Youtubeولسوالی ورس Waras District
30/03/2023

ما را در یوتیوب دنبال کنید
Follow us on Youtube
ولسوالی ورس Waras District

21/02/2023

علل عقب مانی هزاره ها ( قسمت سوم)
در کنار بیسوادی و عوامل مذهبی، عامل دیگری که باعث گردیده هزاره ها عقب بماند عوامل سیاسی است. در کل هزاره ها قبل از جنگ با عبدالرحمن خان بوسیله خان ها اداره می گردید و عمدتا شکل قبایلی داشت. خوانین از لحاظ سیاسی بسیار بی سواد بودند و هیچ برنامه ای برای شکوفایی و افزایش قدرت خود هم نداشتند در زمان احمدشاه ابدالی پشتون های کمتری در قندهار نسبت به هزاره ها زندگی می کردند، اما عدم درک سیاسی خوانین هزاره باعث گردید که قدرت سیاسی قندهار به پشتون ها برسد. در حالیکه خوانین هزاره مشغول خوش گذرانی بود احمدشاه ابدالی برای توسعه حکومت خویش تلاش می کرد و زمین های مردم هزاره را بحیث معاشات سربازان خود به آنها پرداخت می کرد، اما بازهم خواب غفلت خوانین هزاره نپرید. تا زمان تیمورشاه تقریبا حلقه جلال آباد الی قندهار وصل گردید. و مناطق جنوبی در یک تصفیه کامل قرار گرفت. در زمان عبدالرحمن آخرین نقشه پشتونیزه سازی انجام یافت دریغا که مردم وقتی بیدار شدند که تیغ جلاد بر روی گردن شان قرار گرفته بود. بعد از قتل عام دوران عبدالرحمن هزاره ها دیگر شانسی حضور در صحنه سیاسی کشور را پیدا نکرد. رهبران جهادی نیز دوره سیاسی خانه جنگی داخلی را بجا گذاشت که میراث آن کاشتن کینه های عمیق در بین این مردم است.

19/02/2023

علل عقب مانی هزاره ها ( قسمت دوم)
در کنار بیسوادی یکی از علل عقب مانی هزاره ها عوامل مذهبی می باشد. مذهب یکی از قدیمی ترین پدیده های اجتماعی است که بشر آنرا ایجاد نموده است. در جهان ادیان بی شمار وجود دارد طبق این آمار، مسیحیان با ۳۱ درصد جمعیت دنیا را تشکیل می‌دهند، که خود این دین به گروه‌های: کاتولیک رومی با ۱۸ درصد، پروتستان ۸ درصد، و همچنین ارتدکس با چهار و انگلیکان ۱ درصد را تشکیل میدهند.مسلمانان با ۲۴٫۹ درصد، هندوئیست ۱۵ درصد، بودیست ۶ درصد، سیک ۰٫۳ درصد، یهودی ۰٫۱۸ درصد، و بهایی با ۰٫۰۷ درصد جمعیت را و ادیان دیگر ۱۰ درصد را تشکیل می‌دهند. ۱۵ درصد جمعیت جهان بی‌دین برآورد می‌شود . البته هر کدام از گروه ها خود به بخش هایی جزیی تر تقسیم می شود مانند مسلمانان که به شیعه، سنی و... تقسیم می‌شود. هر یک از این ادیان روش های فردی و اجتماعی و قواعد زیادی بر زندگی انسان ها وضع نموده است. از جمله این ادیان دین اسلام بیشترین قواعد فقهی بوجود آورده، و قایل به بوجود آمدن حکومت اسلامی است. اگرچه کشورهای غربی نیز در قرون وسطی حکومت دینی را تجربه کردند اما تجربه طولانی تری این نوع حکومت ها را کشورهای اسلامی تجربه کرده اند. در میان مذاهب مختلیف در دین اسلام مذهب شیعه به باورهای خرافاتی و ماورائی طبیعی مختلیف مانند مهدویت، قدرت خارق العاده امامان ... بیشتری آلوده گردیده است. مذهب شیعه به باورهای چون مظلوم نمایی، عزاداری مصرف پول در مراسم های مختلیف مذهبی، ثروت گریزی و قدرت گریزی مزین گردیده است. تاریخ نشان می دهد مردم هزاره از زمان ساکن شدن در افغانستان الی زمان شاه طهماسب صفوی که این مردم به مذهب شیعه گرویدند تاریخ شکوفای داشتند ولی بعد از آن این مردم هرگز روزگار خوش ندیدند. از سوی دیگر مذهب شیعه این مردم را بحیث متحد جمهوری اسلامی معرفی کرده اند که باعث ایجاد شکاف بین هزاره ها و کشورهای غربی گردیده است. از سوی دیگر مذهب شیعه باعث گردیده تا گروه های تندرو سنی به حملات مرگ بار علیه این مردم راه اندازی کند. در نتیجه مذهب یکی از عوامل است که باعث عقب مانی هزاره های گردیده است و باید تلاش گردد تا هویت هزاره جدای از شیعه شناخته شود.

14/02/2023

عوامل عقب مانی هزاره ها( قسمت اول)..........

هزاره یکی از اقوام آسیایی که عمدتا در افغانستان، پاکستان و ایران زندگی می کنند اما این قوم در شرایط اسفناک، فقر مفرط و با حداقل امکانات زندگی می نماید. علل یا عوامل این عقب مانی دراز مدت چیست؟ چرا با وجود تلاش متمادی این مردم تا هنوز نتوانسته اند از لحاظ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به خود کفایی برسد؟ در اینجا کوشش گردیده بطور مختصر علل و عوامل این عقب مانی بررسی گردد.
اولین و مهمترین عامل، عامل بیسوادی است. بیسوادی یکی از عوامل عقب مانی در تمامی جوامع به شمار می رود. با تعریف جدیدی که یونسکو ارایه داده باسوادی، توانایی «تغییر» (Change) است و باسواد کسی است که بتواند با آموخته‌هایش، تغییری در زندگی خود ایجاد کند. از این نقطه نظر می توان سطح سواد این مردم را بطور ذیل طبقه بندی کرد.
۱. کسانی که توانایی خواندن و نوشتن به زبان مادری خویش را دارد( بین ۴۰ الی ۵۰ فیصد)
۲. کسانی که توانایی استفاده از کمپیوتر و یک زبان دیگر را دارد.( بین ۱۰ الی ۱۵ فیصد)
۳. کسانی که از مهارت های دوازده گانه سواد برخوردار است (۵ الی ۷ فیصد)
۴. کسانی که با علم شان عملا تغییری بنیادی در وضعیت موجود بوجود آورده( ۰ فیصد)
طبق این تعریف سواد بسیاری از لیسانس ها، ماسترها و حتی دکترها را نمی توان در در جمع باسوادان در نظر گرفت. شاید بسیاری ادعا کنند که ۵۰ فیصد دانشجویان دانشگاه کابل هزاره ها است ولی با تعریف بالا کسی که عملا توانایی تغییر را نداشته باشد با سواد قلمداد نمی شود. ممکن است کسی ادعا کند که دکتر شکردخت جعفری در انگلیس توانست یک روش و دستگاه درمان سرطان را اختراع کند بله وی از نظر اینکه موفق به اختراع آن گردیده قابل تقدیر است ولی آیا دستگاه مذکور با قابلیت تولید انبوه در جوامع استفاده می گردد؟ جواب نخیر پس تا زمان که وی موفق نگردیده تا اختراع خویش را به تولید برساند عملا هیچ تغییری را ایجاد نکرده است. بیسوادی ناشی از عدم توانایی تغییر در تمام بخش ها اعم از اقتصادی، سیاسی، اجتماعی،... یکی از عوامل عقب مانی جامعه هزاره به شمار می رود.

ولسوالی ورس در منتهی الیه جنوب غربی شهر بامیان قرار دارد ویکی از دورترین ولسوالى های بامیان است. ١٧٢ کیلومتر با مرکز ولا...
07/02/2023

ولسوالی ورس در منتهی الیه جنوب غربی شهر بامیان قرار دارد ویکی از دورترین ولسوالى های بامیان است. ١٧٢ کیلومتر با مرکز ولایت فاصله داشته ،از طرف غرب با ولسوالی اشترلی دایکندی، از طرف شرق با ولسوالی حصه دوم ولایت میدان وردک، از طرف شمال با ولسوالی پنجاب باميان و از طرف جنوب با ولسوالی ناور ولایت غزنی وصل است. جمعیت آن بالغ بر ١٢٣،٢٩٢ هزار نفر و مساحتش ٢٩٨٨ کیلومترمربع می‌باشد.
دریایی که از پنجاب به این ولسوالی می‌آید در منطقه دوآّب بین رزگ و ایگ به آب ایسپی غو می‌پیوندد و در ادامه در نزدیکی قریه دیوان به دریای هلمند که از ولسوالی بهسود ولایت میدان جریان دارد می‌پیوندد و مسیر خود را طی می‌نماید.
ورس دارای دهکده‌های متعدد است در مجموع ورس از پنج زون(منطقه) تشکیل شده‌است که عبارت است از منطقه شیو قل، سرخجوی، چجین،تخت و سراب؛ که هر یک از این مناطق دارای قریه جات متعددی است به عنوان مثال منطقه ایسپی غو از قریه جات: کنگ، دیوان، جیجان، علیا و سفلی، سر پل، استراب، نیقول، وارزاغ، پایین آب، قولک، کبتگ، ایگ، کسک، جرگ،کلدار، توسور، وازدرغان، لوره، للج، پتابقول، کندوگ، سیاه قول و… هستند ایسپی غو (اسیپی=سفید/غو=سنگ) را از آن جهت ایسپی غو گفته‌اند که اغلب سنگ‌های کوهستان‌های این منطقه سفید رنگ می‌باشد.
تخت ورس، ایسپی غو، شیوقل، کنگ، یِگ، رزگ، [قول مسعود]، تنگ زردگ، سینه بولاق، قوناق، جوقول، سرو) که یکی از مناطق یا منطقه بسیار زیبای ورس است که در قریه‌های متعددی مثل: تنور، باریکی، خاک سیدقولی، رشک، نهورک، سفید نهور، نیک، میاندیک، قول پیری، اسپسنگ، قول محمد، بدقولک، شگتگ، قاف جوی، لدو، بید قول، پشه کل، آچه مزار «که زیارت بسیار بزرگ به اسم شاه سرورآغا در آن جا وجود دارد که در ایام سال ده‌ها هزار زائرین به زیارت آن می‌آید»، بونه غول قلعه شینیه، جویکاکه، آبقول و سیا قولک از مناطق معروف سراب است)، کوسه، بریکی، لیگان، تینل، قفقول، پتابجوی و تگابغار از مناطق معروف ورس است.
مردم ورس به‌طور عموم هزاره هستند و به زبان فارسی دری و گویش هزارگی تکلم می‌کنند. ناگفته نماند این مردمان بسیارسخت کوش و باصفاهستند. زیارتگاه ها: ۱.مزارشاه سرو(امام علی)که ازچندین چشمه کنارهم اززمین میجوشد.بنقل ازبزرگان اسب امام علی علیه السلام پایش را درزمین زده واین چشمه هاسرازیرشده است.ازین رو مردم محلی و جاهای دیگرآن منطقه رامقدس شمرده و زیارت میکنند. ۲.کوه شنده که ب اعتقادبزرگان امام علی تکه ای ازکوه بزرگتررا که کمی بالاتراست باانگشت خودجداکرده وان را پایین تردرزمین شنده است.روی این کوه فرورفتگی نقش انسانی است ک درحال سجده میباشد و جای مهر دست وپاوزانوی شخص نمازخوان مشخص است همچنین نقش تسبیحی ک گویی پاره شده ومهره های ان ریخته است میباشد.درقسمت دیگری ازسنگ نقش زیارتی شبیه ب مزارامام رضا یا امام علی میباشد.احتمال میرود شخص نمازخوان روی ان تکه سنگ خودامام علی باشد.

Address

Waras
Bamyan

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when ولسوالی ورس Waras District posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share

Category