02/07/2025
De gemeenteraad van 24 juni
Over de jaarrekening
Bij het punt over de jaarrekening greep Bart Michiels (cd&vPLUS) de spreekwoordelijke koe bij de horens om ons nog eens in te peperen hoe goed hij en zijn cd&v-kompanen het wel gedaan hebben tijdens de vorige legislatuur.
Bart Michiels: “Wij zullen deze jaarrekening goedkeuren. Met overtuiging én met enkele duidelijke bedenkingen.
Wie de cijfers aandachtig leest, ziet dat 2024 afsluit met een positief budgettair resultaat van 6,8 miljoen euro. En als we dat doortrekken naar het meerjarenplan, komen we eind 2027 uit op een gecumuleerd overschot van 10 miljoen euro. Voor de komende drie jaar zijn er dan nog investeringen voorzien voor in totaal 77 miljoen euro.
Dat is het resultaat van het degelijke financieel beleid in de vorige legislatuur. We hebben toen ons huiswerk grondig gemaakt, misschien zelfs té voorzichtig. We hebben inkomsten realistisch ingeschat, uitgaven niet onderschat. En de jaarrekening bevestigt dat die aanpak gewerkt heeft. De expert in de commissie bevestigde bovendien dat er in sommige begrotingsposten nog altijd wat “lucht” zit. Dat biedt marge in onze meerjarenplanning.
En ik zeg met nadruk “ons” meerjarenplan, want tot op vandaag hebben we nog geen aangepaste versie gezien voor deze legislatuur.
We kunnen dus met recht en reden zeggen dat we een gezonde, sterke uitgangspositie hebben nagelaten. De stadskas is niet leeg. Er is financiële ruimte om te werken, te investeren, te plannen.
Bovendien: in de vorige legislatuur hebben we toch wel een behoorlijke hervorming van het belastingbeleid doorgevoerd. Daarbij hebben we onder meer een aantal pestbelastingen, zeker ook op bedrijven, afgeschaft en hervormd. We hebben gekozen voor eenvoud, billijkheid en draagvlak. Deze jaarrekening toont aan dat die keuzes hebben gewerkt.
Daarom willen we ook duidelijk stellen: we verwachten dat die principes gehandhaafd blijven. Er is vandaag géén reden om te raken aan de opcentiemen op de onroerende voorheffing of de aanvullende personenbelasting. Er is géén noodzaak tot belastingverhogingen of extra reglementen.
Maar als we tegelijk vaststellen dat nu al heel wat retributies en tarieven met 30% worden opgetrokken, dan is waakzaamheid geboden. Door de huidige ingrepen die al als voorafname op die aanpassing van de meerjarenplanning ingevoerd zijn, zien we dat er al extra lasten bijkomen, bij burgers, verenigingen en ondernemers, bijna via de achterdeur. Ik verwijs gewoon al naar de verhoging van de saneringsbijdrage op de waterfactuur, en naar wat we net hebben goedgekeurd. We, ik niet.
Samengevat: een sterke jaarrekening die aantoont dat voorzichtig en doordacht beleid loont. Laten we dat niet te snel vergeten, overboord kieperen of anders gaan framen.”
Hans Vets (Stadslijst) interpreteerde de cijfers toch lichtelijk anders:
“Over cijfers zijn Bart en ik het niet altijd eens, zeker niet over de interpretaties. (nvdr: de burgemeester zei laconiek: ‘ik geef Hans gelijk’, waarop wat hoongelach weerklonk). Het is duidelijk dat er wat geschoven is in ‘24 en ‘25 met investeringen in projecten enzovoort en dat er daardoor nu opeens een positief getal uitkomt is goed. Ik moet ook zeggen dat de voorstelling van de jaarrekening zeer gestructureerd was. Langs de andere kant stelde ik ook de vraag van hoe gaan de responsabiliseringsbijdragen uiteindelijk verwerkt worden? En ik weet dat uw antwoord is ‘in december in het meerjarenplan’, maar ge weet dat ge daar tijdens de verkiezingscampagne mee bezig geweest zijt. Ik heb daar ook de ramingen opgevraagd van ’23 van het Agentschap Binnenlands Bestuur, er is toen 75 miljoen langetermijnschuld bijgeboekt. Nu is dat opnieuw 43 miljoen, dus dat wil zeggen dat op twee jaar tijd de totale schuld op de balans is verdubbeld. In het meerjarenplan staat niks in over een zwembad, niks over feestzalen en zeker al niks over een ijsbaan. Dus daar is een grote uitdaging en ik wil eigenlijk rechtstreeks een vraag stellen aan CFO schepen Van Sande. Voelt gij u comfortabel om een auto te besturen waarin ge nu enkel in de achteruitkijkspiegel moogt kijken? Ik zou in uw geval proberen om daar zeer snel zicht op te krijgen, want al die pensioenverplichtingen gaan ooit in cash in de resultatenrekening terecht komen waardoor de autofinancieringsmarge onder druk komt, en al die projecten die nu allemaal besproken worden, en al die dromen… Iedereen weet: een arme stad, daar gebeurt niks. Als CFO moeten we toch een visie hebben hoe we dit gaan aanpakken en oplossen.”
Nathalie Van Sande (Vooruit): “Hans, bedankt om toch al een deel van mijn antwoord hier voor te brengen. En om daarmee te beginnen: nee, dat voelt niet comfortabel. Ik zou ook niet fier zijn op een jaarrekening als deze waarmee de toekomst best wel gehypothekeerd is. En Bart, als je een jaarrekeningcijfer vergelijkt met een meerjarenplan, moet u toch wel eerlijk zijn. In het meerjarenplan van ’24 stonden bijvoorbeeld de personeelsuitgaven nog gebudgetteerd aan 100%, in ’24 is er 3,5 miljoen niet uitgegeven aan personeelskosten en die buffer is er in ’25 al uitgehaald door jullie. Dus het overgehevelde investeringssaldo is 13.3 miljoen, voorzien om in ’24 al gerealiseerd te worden maar gewoon overgezet naar ’25. En als je eerlijk bent, moet je dit toch wel af*****en van het zogezegde positieve budgettaire resultaat denk ik. Van 6.28 miljoen en dan zit je toch al direct terug negatief, als ik goed kan tellen. En ik kan goed tellen. En ondanks de opname van die 16 miljoen in 2024, he. In ’25 moet er nog voor 10 miljoen aan leningen opgenomen worden… Ik ben nu maar een paar dingen aan het opsommen, he. In ’26 voor 17 miljoen en in ’27 voor 1 miljoen om in het meerjarenplan een positief gecumuleerd budgettair resultaat te krijgen. Dus ik weet niet vanwaar al die positiviteit van u komt, want dat gaat onze toekomst toch wel een beetje belasten. Voor de politie- en de brandweerzones hebben jullie de dotaties laag gehouden, de volledige buffer laten opnemen en die dotaties gaan vanaf volgend jaar realistisch gemaakt worden en hebben dus een effect, ook op ons meerjarenplan. Moet ik er nog een paar opnoemen? Want ik heb er nog wel wat. Maar we kunnen het ook kort houden. In ’22 hebben jullie beslist om een lening van 2020 om te zetten van een termijn van 20 jaar naar een termijn van 30 jaar. Toekomstige leningen allemaal voorzien over 30 jaar om een positieve autofinancieringsmarge te bekomen. Maar de toekomst is natuurlijk 10 jaar langer belast. Dan wordt er gestoeft met het feit dat er voor 77 miljoen euro investeringen klaar staan, terwijl normaal gezien over een volledige legislatuur 50 miljoen toch wel een maximum is. Ik ben maar aan het zeggen hoe het er nu voor staat, he. Ik zou daar niet echt fier op zijn. En de schulden per inwoner zijn inderdaad ook toegenomen van 1.600 naar 2.000 euro. Dus die positiviteit … Ik zou dat achterwege laten.”
Bart Michiels: “Er bestaat zoiets als KPI’s en het hangt er inderdaad vanaf. Ik pluk ook graag kersen. Cherry picking, je kunt er een aantal cijfers uitkiezen en een aantal niet. Het is heel duidelijk dat je als bevoegd schepen not amused bent. Financiën is natuurlijk altijd een gedeelde verantwoordelijkheid geweest. Ik wens jullie en ook jullie coalitiepartner daar nog veel succes mee. Zij zijn even verantwoordelijk daarvoor.”
Tekst en beeld: Elle Van Loy