Politicasters 2200

Politicasters 2200 Het reilen en zeilen in de Herentalse politiek. Luchtig, ludiek en vooral duidelijk.
(5)

Bart Michiels doet warme oproep“Bevestig online zodat je  je plaats op de wachtlijst niet verliest”Mensen die op een wac...
25/04/2024

Bart Michiels doet warme oproep

“Bevestig online zodat je je plaats op de wachtlijst niet verliest”

Mensen die op een wachtlijst voor de huur van een sociale woning staan, moeten hun dossier vóór donderdag 2 mei online bevestigen. Doen ze dat niet, dan worden ze van die lijst geflikkerd, met alle gevolgen van dien. Dat baart Bart Michiels (CD&V), schepen van Sociale Zaken, Zorg & Welzijn zorgen, zoals we een tijdje geleden al konden vernemen tijdens een gemeenteraad. Hijzelf en zijn diensten spannen zich in om alle betrokkenen via alle mogelijke kanalen te bereiken en hen duidelijk te maken dat ze hun dossier moeten bevestigen. “We hebben toevallig zonet nog overlegd,” zo steekt de schepen van wal. “Ondanks alle inspanningen die we al deden, zijn er in de betrokken regio en ook in Herentals toch nog een aantal dossiers niet in orde. We volgen alles nauwgezet op en proberen ervoor te zorgen dat niemand uit de boot valt.”

“We kunnen je helpen”
In de laatste rechte lijn naar de deadline lanceert de bevoegde schepen nog een warme oproep die gericht is aan alle betrokkenen: “Breng dit in orde vóór 2 mei. Dat is belangrijk, anders zou je wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan. Indien je het zelf niet in orde krijgt, dan kunnen we je helpen.”
Bart Michiels geeft nog mee dat er twee manieren zijn om je dossier te bevestigen. “Je kan zelf je dossier bevestigen, maar lukt dat niet, ga dan langs bij een van de loketten waar men hulp kan bieden. Ze gaan je daar graag verder helpen.”

Zie afbeeldingen voor meer info.

Tekst en beeld: El Caballero de la Triste Figura

Nieuwe politiecodex vanaf 1 juli van krachtHet heeft wat zweet en zwoegwerk tussen de vijf Neteland-gemeenten Herentals,...
24/04/2024

Nieuwe politiecodex vanaf 1 juli van kracht

Het heeft wat zweet en zwoegwerk tussen de vijf Neteland-gemeenten Herentals, Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar gekost om de bestaande politiecodex aan te passen aan het hedendaagse (ab)normaal, maar vanaf juli kan dan toch de nieuwe codex in werking treden.

Politiecodex 2.0
De aangepaste politiecodex is afgestemd op de actualiteit en bedoeling is om iedereen een gelijke behandeling te geven.
“Sinds de invoering van het systeem van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) in 2008 zijn de Neteland-gemeenten voortdurend bezig met het harmoniseren en moderniseren van de reglementen. Niet alleen op basis van de wetswijzigingen, maar ook op basis van de feedback van burgers, diensten en politie,” communiceert burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) in een persbericht.
De eerste versie van de politiecodex stamt uit 2011. Tijd voor een 2.0 dus.
“De vernieuwde codex stemt de diverse reglementen van de gemeenten nog meer op elkaar af, zodat de handhaving eenvormiger en beter kan. De politiecodex bevat alle politiereglementen in de vijf gemeenten van Neteland en wordt gebruikt om kleine overlast tegen te gaan. Dat gebeurt via de GAS-boetes in de politiecodex.”

Nieuwigheden
De nieuwigheden in de politiecodex belichamen hedendaagse tendensen, maar ook verscherpte bepalingen. “Er worden bijvoorbeeld regels vastgelegd rond deelvoertuigen en laadkabels op de openbare weg, maar er werden evengoed bijkomende bepalingen voor nachtwinkels, seksuitbatingen en pop-up bars in opgenomen. De Neteland-gemeenten hebben trouwens ook een akkoord rond de geluidsnormen op openluchtevenementen.”

Vanaf 14 jaar
Een belangrijke wijziging is de verlaging van de leeftijd waarop iemand een GAS-boete kan krijgen. “Dat gaat van 16 naar 14 jaar. Voor minderjarigen staat niet bestraffing centraal, maar wel bemiddeling en betrokkenheid van de ouders, wat een meer constructieve benadering vraagt. Op die manier willen de gemeenten overlast efficiënter kunnen aanpakken.”

Van kracht op 1 juli
Met deze aanpassingen stemmen de Neteland-gemeenten de politiecodex beter af op de actualiteit en streven ze een gelijke behandeling voor iedereen na. De nieuwe codex wordt ook dunner, beter leesbaar en duidelijker voor iedereen. Na goedkeuring door de vijf gemeenteraden wordt de vernieuwde politiecodex op 1 juli van kracht. “De goedkeuring ligt vanaf deze week voor in de verschillende gemeenten. In Herentals ligt dit punt ter goedkeuring voor op de gemeenteraad van 7 mei.”

De cijfers
Het aantal GAS-dossiers (aantal dossiers met minderjarigen en aantal bestuurlijke verslagen) gaat in stijgende lijn. De stijging in 2023 is vooral te danken aan het aantal bestuurlijke verslagen, waarbij Neteland vooral focust op zwerfvuil en sluikstorten. Dat merken we ook aan de top 10 van GAS-overtredingen.

Tekst en beeld: El Caballero de la Triste Figura

DE Z(w)evende DagWat hebben onze lokale ‘stadskundigen’ zoal uitgevreten deze week? Enkele lokale politici wagen de spro...
21/04/2024

DE Z(w)evende Dag

Wat hebben onze lokale ‘stadskundigen’ zoal uitgevreten deze week?

Enkele lokale politici wagen de sprong vooruit naar de titel van ‘staatskundige’. De verkiezingskoorts stijgt …

Op de z(w)evende dag staan we erbij en kijken we ernaar.

DE Z(w)evende DagOnze lokale politici onderhouden hun socials. Spitant, degoutant, interessant, ambetant of gewoon amusa...
14/04/2024

DE Z(w)evende Dag

Onze lokale politici onderhouden hun socials.

Spitant, degoutant, interessant, ambetant of gewoon amusant?

Op de z(w)evende dag staan we erbij en kijken we ernaar.

Jong N-VA lanceert jubileumbier‘Het Hertals Leeuwke’Leutig nieuwsje vanuit de politieke gelederen: Jong N-VA Herentals z...
12/04/2024

Jong N-VA lanceert jubileumbier

‘Het Hertals Leeuwke’

Leutig nieuwsje vanuit de politieke gelederen: Jong N-VA Herentals zet 5 kaarsjes op de verjaardagstaart en viert zijn jubilee met een eigen bier: ‘Het Hertals Leeuwke’.

Het gerstenat werd ontwikkeld in samenwerking met lokale bierbrouwer Vervoort. Het alcoholpercentage is 5,4% en qua smaak werd een perfecte balans gevonden tussen mout en een vleugje magnum hop. “Een unieke biersensatie die je smaakpapillen zal doen dansen,” zo luidt het. “De lichte bitterheid gaat met élégance over in een verfijnde afdronk. De T 58 gist zorgt dan weer voor een licht troebele textuur die de smaakbeleving verrijkt.”

En – dit hebben we maar van horen zeggen – drinkt ge te veel van dat Hertals Leeuwke, dan krijgt zijn soortgenoot de Vlaamse Leeuw je in zijn klauwen en ben je niet meer te temmen.

Het Hertals Leeuwke werd gebotteld in flesjes van 33cl en is te koop bij de leden van Jong N-VA Herentals en via de Facebookpagina www.facebook.com/JongNVAHerentals. Wil je je smaakpapillen eerst eens te luister leggen vooraleer je een sixpack (18.5 euro) of een bak (45 euro) koopt? De Mil van café The Roxy (Grote Markt – Herentals) schenkt dit bier ook.

Schol! (En als ge ni drinkt, dan blijft hem vol).

Tekst en foto’s: El Caballero de la Triste Figura

COLUMNPop-ups are popping downDe toekomst van enkele populaire zomerbars in Herentals is onzeker. Geen Jardin Albert lan...
08/04/2024

COLUMN
Pop-ups are popping down

De toekomst van enkele populaire zomerbars in Herentals is onzeker. Geen Jardin Albert langs de oevers van het Albertkanaal? En ook geen in de jachthaven? Als er al een concessiehouder gevonden wordt, zal oeverloze gezelligheid dan letterlijk zonder oevers zitten?
De socials staan er weer vol van en aan de opmerkingen te zien, weten de meeste veroordeelkundigen niet hoe de vork aan de steel zit. Ze geven van jetje en wijzen met hun verwijtende virtuele vingertjes de schuldigen aan: ‘Die van ’t stad vaneigens’, ‘De sossen natuurlijk’, ‘Mien heeft dat gedaan’ of ‘Neeje neeje. Die van ’t groen, de rotzakken, die gunnen ons zjust niks’, … De alles overheersende clichés dus die te pas en onpas, en bij de meest uiteenlopende onderwerpen, uit de kast worden gehaald.

Maar hoe zit het nu eigenlijk echt? Eigenlijk is het gewoon de Raad van State, de hoogste rechtbank van België, die oordeelde dat pop-up zomerbars niet langer 'sociaal-culturele instellingen' zijn, maar wel vallen onder 'handel en dienstverlening'. Wat erop neerkomt dat de uitbating van pop-up zomerbars aan strengere regels wordt onderworpen. Een zomerbar uitbaten is enkel nog mogelijk in woon- of recreatiegebied en het vergunnen van zomerbars op verkeerde bestemmingen zou onwettig zijn.

Het ligt dus niet aan het Herentalse bestuur, want de stad neemt hier de enige juiste beslissing. Onze lokale bewindvoerders zijn verplicht te handelen naar de uitspraak van de Raad van State. Ze moeten het volledige wettelijk kader, ook het luik over ruimtelijke ordening, toetsen. Het niet vergunnen van zomerbars op verkeerde bestemmingen, getuigt zelfs van goed bestuur. Met verstrekkende gevolgen voor de aanvragers voor zomerbars die vaak hun vlag willen planten op niet langer toegelaten bestemmingen.

En voor diegenen die opperen dat ze hun zomerse eet- en drinkgelag dan wel in een andere gemeente of stad gaan zoeken waar het volgens hen nota bene ook nog veel gezelliger is ook … Weet dat deze regels gelden voor heel het land. In onze stad zijn er nu eenmaal enkele pop-up bars die op een verkeerde bestemming voorzien worden.
Jardin Albert verliest dus zijn idyllische plekje langs het Albertkanaal en de pop-up aan de jachthaven zal wat van zijn waterromantiek moeten prijsgeven. Een bar uitbaten op de landtong tussen de jachthaven en het kanaal Herentals-Bocholt is niet meer mogelijk. Een eventuele concessiehouder zal zijn pop-up aldaar naar de parking moeten verkassen.

Het bestuur dat nu wel zijn goede wil toont om mee naar oplossingen te zoeken, communiceerde dat heel dit debacle de stad zorgen baart. Vraag is of de stad deze zorgen voor een stuk ook niet zelf baarde. Ik denk hierbij aan Peter Verpoorten, toenmalig gemeenteraadslid voor Groen, die zich een dik jaar geleden smalend uitliet over de jachthaven. Toen ging het weliswaar niet over een pop-up zomerbar, maar over het feit dat er geen vergunning kon afgeleverd worden voor de uitbating van een permanente horecazaak. Ik citeer: ‘Denk eens twee minuten na. Uw jachthaven, een recreatief iets, ligt dus deels in industriegebied. Ga je er industrie zetten? Ga je er containers lossen? Want dat is het enige wat in die zone kan. Dit is een voorbeeld van ondoordacht bestuur want dit is een probleem dat je zelf gecreëerd hebt. Maak een RUP en het is opgelost. Je moet dat planmatig wijzigen. Al de rest is naast de kwestie. Zo simpel is dat.’

Enfin. Ik hoop dat onze pop-up kroegbazen, uitbaters van eetgelegenheden en de stad nu andere idyllische plekjes, in woon- of recreatiegebied dus, zullen avonturen om zomerse gezelligheid te serveren.

Elle van Loy
aka El Caballero de la Triste Figura

PVDA On TourGisteren kwamen enkele kopstukken van PVDA afgezakt naar de foyer van cc ’t Schaliken. Jawel, ook in Herenta...
06/04/2024

PVDA On Tour

Gisteren kwamen enkele kopstukken van PVDA afgezakt naar de foyer van cc ’t Schaliken. Jawel, ook in Herentals kwam de PVDA On Tour het programma uit de doeken doen waarmee ze straks naar de verkiezingen trekken.

Met Jos D’ Haese (Vlaams parlementslid en 1e op de lijst voor het Vlaams Parlement), Greet Daems (volksvertegenwoordiger en 2e op de kamerlijst) en Rudy Kennes (voormalige sos, parlementair medewerker en 1e op de Europese lijst) haalde lokaal PVDA-gezant Maarten Vansina het zwaar geschut naar onze stad. Maarten zelf staat trouwens op de 12e plaats voor het Vlaams Parlement te blinken.

Maar dat terzijde. We zagen veel volk toch wel gisteren. Nee, gekruiste hamer-en-sikkelsymbolen in de vorm van tattoos, Che Guevarabaretten met buttons of Cubaanse sigaren hebben we niet gezien. Wel hoorden we een paar keer het ‘k-woord’ vallen, want Jos D’Haese sprak zijn publiek aan met ‘kameraden’. Om in eenzelfde adem te beklemtonen dat PVDA fier is op zijn marxistische identiteit maar het label ‘socialisten 2.0’ verkiest boven dat van communisten.

Behalve Jos - die in het parlement het werkwoord ‘jossen’ claimt (door Jos in je spreekwoordelijke ‘blootje’ gezet worden) waren ook Greet – ook wel ‘het vuur van de Kempen’ genoemd en Rudy - die altijd de kant van de arbeider kiest, de sprekers van dienst. Met 4 thema’s (eerlijke belastingen, koopkracht, de politieke graaicultuur en klimaat & betaalbaar openbaar vervoer) trachtten ze potentiële kiezers te overtuigen.

Feestjesschuimers jossen de sossen
We zagen in het verleden al hoe de sossen werden gejost. PVDA-gezanten uit diverse windstreken streken enkele jaren geleden immers in Herentals neer om mee het Feest van de Arbeid te claimen dat door de socialisten georganiseerd en bekostigd werd. En ook tijdens deze On Tour nodigde Jos D’Haese iedereen uit op de 1-mei viering die de centrumlinkse collega’s dit jaar in Herentals organiseren.

En wat hebben we zoal geleerd:
- Dat ge 100.000 jaar lang 2.500 euro per maand moet sparen om het fortuin van Fernand Huts te evenaren.
- Dat Vivaldi, en bij uitbreiding ook N-VA en Vlaams Belang, het altijd heeft gedaan.
- Dat PVDA 0% btw wil op voeding en basisproducten.
- Dat meer niet altijd beter is. Met bijvoorbeeld 4 mobiliteitsministers draaien openbaar vervoer en woon-werkverkeer op de grote wegen helemaal de soep in.
- Dat het gedaan moet zijn met astronomisch hoge graaipensioenen en vertrekpremies bij politiekers.
- Dat het echtig in ’t echt zomaar zou kunnen dat De Lijn en de NMBS goed marcheren.

Meer info over PVDA en PVDA Herentals vind je op Facebook (PVDA Herentals) of via www.pvda.be.

Tekst en beeld: El Caballero de la Triste Figura

De gemeenteraad van 26 maartOnleesbare verkeersborden en zonde van zone 30Els Sterckx (Vlaams Belang) wou wel eens een w...
04/04/2024

De gemeenteraad van 26 maart

Onleesbare verkeersborden en zonde van zone 30

Els Sterckx (Vlaams Belang) wou wel eens een woordje wisselen over de staat van de verkeersborden in onze stad. En dat was niet de eerste keer:

“In 2021 had ik dit punt al eens op de gemeenteraad gezet. Ik heb toen aangekaart dat heel wat verkeersborden en onderborden door slijtage en slecht onderhoud praktisch onleesbaar zijn geworden. Sommige door slijtage, andere zien zo groen dat ze niet meer leesbaar zijn. Toenmalig schepen Van Camp (N-VA) antwoordde mij toen dat de diensten de groene aanslag op de borden gingen verwijderen en dat de borden waarvan aan de diensten werd doorgegeven dat ze in slechte staat zijn, zouden vervangen worden. Al die borden die ik toen aanhaalde, zijn niet gereinigd of vervangen. Sommige zijn ondertussen nog in slechtere staat dan 3 jaar geleden. Het is toch de verantwoordelijkheid van de stad om de veiligheid van onze weggebruikers op de eerste plaats te zetten. Daar horen duidelijk leesbare verkeersborden ook bij. En dit nog, in mijn schriftelijke vraagstelling had ik het eigenlijk niet juist verwoord maar als je een zone 30 komt binnengereden, bijvoorbeeld vanaf de Ring aan den Aldi, dan zie je het bord van zone 50 van de stadskern staan en vlak daarachter dat van zone 30. Heel veel automobilisten zien dus over dat bord van zone 30 omdat dat te dicht bij het bord van de woonkern staat. Is het mogelijk om die borden iets verder uit mekaar te zetten, zowel aan de Herenthoutseweg als aan de Sint-Jobstraat? Er is ook veel vraag van de mensen van de Lierseweg waarom het daar pas vanaf de rode lichten zone 30 is en niet vanaf dat ze de Lierseweg oprijden vanop de Ring. En in verband met de verkeersborden die nog altijd onleesbaar zijn, wanneer gaan jullie deze eindelijk terug zichtbaar maken? Ik zie deze week plots overal boompjes en perkjes verschijnen die jullie na 5 jaar aanplanten, rotondes die na 5 jaar worden aangeplant. De legislatuur loopt ten einde en de verfraaiingswerken gebeuren ineens. Misschien is het dan ook de moeite om die verkeersborden aan te pakken. Gebeurt er vanuit de stad al een systematische controle van de borden? En hebben jullie nu al een inventaris opgemaakt van alle bestaande verkeersborden op ons grondgebied?”

Schepen Ik
Voorzitter Rutger Moons (CD&V): “Dan is het woord aan schepen Ik.” (nvdr: Rutger schertste over het feit dat schepen Eva een punt eerder zichzelf per ongeluk schepen Ik had genoemd. De grapjurk begot.)

We hebben volk nodig
Schepen Ik aka Eva Brandwijk (N-VA): “Voor uw vraagstelling die verkeerd gesteld was, moet ik efkes het antwoord schuldig blijven. Waarom de Lierseweg niet vanaf het begin zone 30 is, dat heeft ermee te maken dat wij daar niet voor gekozen hebben op plaatsen waar er gescheiden fietspaden zijn. Dus waar de fietsers niet op de weg moeten rijden, is er geen zone 30. Je hebt gelijk, het is de verantwoordelijkheid van de stad om voor ieders veiligheid te zorgen. De volledige inventaris van onze verkeersborden is afgerond in 2021 en sindsdien wordt er heel intensief gewerkt met de verkeersbordendatabank die voor Vlaanderen werd opgemaakt. Alle borden op Herentals grondgebied zijn toegevoegd op de verkeersbordendatabank en met de stedelijke werkplaats is er een duidelijke afspraak gemaakt dat zij elke wijziging doorgeven. Als externe aannemers in opdracht van de stad nieuwe bebordingen plaatsen, wordt na de definitieve oplevering van de opdracht de nieuwe signalisatie toegevoegd aan de verkeersbordendatabank. Maar we beseffen dat er meer aandacht moet besteed worden aan het reinigen of vernieuwen van bebording. We missen echter mankracht. We hebben volk nodig bij het team signalisatie en bij het team wegen & klus. Hierdoor is de werkdruk heel groot. We geven nu voorrang aan acute problemen zoals verzakkingen, de betalende dienstverlening zoals parkeerborden voor derden en evenementen en eigen werk. Graag maak ik dan ook via deze weg reclame voor onze jobbeurs op 17 april. Met de hoop dat we alle openstaande functies kunnen invullen.”

Euh …
Els Sterckx: “In uw antwoord op mijn vraag waarom het pas vanaf de rode lichten op de Lierseweg zone 30 is, geeft u aan dat dat is omdat er een gescheiden fietspad is. Maar dat is toch ook zo op de Herenthoutseweg en in de Sint-Jobstraat, waar jullie de zone 30 laten beginnen vanaf het moment dat je de bebouwde kom binnenrijdt? Daar zijn er ook gescheiden fietspaden. Daar kunde dan eigenlijk vanzelf zeggen ‘we gaan dat bord verplaatsen naar achter, waar de fietsers op de rijweg terecht komen.’ Zodat ook de mensen die onze stad binnenrijden duidelijk en beter kunnen zien waar de zone 30 begint.”

Herenthoutseweg is toegangspoort
Eva Brandwijk: “Voor de Herenthoutseweg hebben we expliciet gekozen om de zone 30 zo vroeg te starten omdat het echt een toegangspoort is van de schoolkinderen. Een bewuste keuze dus.”

Lierseweg is ook een toeganspoort
Els Sterckx: “Ik wil toch efkes meegeven dat op de Lierseweg ook heel veel fietsgaande jeugd passeert om het centrum binnen te rijden. Vooral diegenen die van Grobbendonk en Bouwel en zo komen. Ik wil maar zeggen: daar is dat ook en daar heb je toch bewust gekozen om het niet te doen. Dus zou het evengoed aan die andere wegen ook kunnen gebeuren.”

Tekst en beeld: El Caballero de la Triste Figura

De gemeenteraad van 26 maart Over de werken op de Watervoort Raadslid Jan Bertels (Vooruit) stelt zich wel vaker vragen,...
02/04/2024

De gemeenteraad van 26 maart

Over de werken op de Watervoort

Raadslid Jan Bertels (Vooruit) stelt zich wel vaker vragen, maar deze keer ging het over de bereikbaarheid van de omliggende straten Fermerijweg en Noord-Dauweland op de Watervoort: “De werkzaamheden zijn nog lopende en hebben zelfs wat vertraging opgelopen omwille van de weersomstandigheden. Ik wil het hebben over de toestanden die die werkzaamheden veroorzaken. Bijna een jaar geleden werden er door de inwoners terechte vragen gesteld met betrekking tot de bereikbaarheid van de woningen van Noord-Dauweland en de Fermerijweg die ontsloten worden via de Watervoort. Wat blijkt nu … Dat er inderdaad problemen zijn en dat die voorspelbaar waren. De Fermerijweg is soms volledig onderbroken en dan kan men Noord-Dauweland niet meer in of uit. We hebben al meegemaakt dat het huisvuil niet kon opgehaald worden, de PMD. In ’t verleden, en ook nu weer, moesten de inwoners van de Fermerijweg en Noord-Dauweland langs de werken in Watervoort, wat niet zo evident is. Je moet constant maneuvreren. Nu zijn ze daar bezig met het aanleggen van klinkers, het is niet evident om daar door te rijden. De werkmannen zijn gelukkig van goede wil, maar ze verliezen ook tijd want ze moeten machines verzetten. Ze moeten als het ware soms voor verkeersagent spelen om de richtingen te regelen zodat mensen elkaar kunnen kruisen. Dan rijst de vraag: waarom is dit niet beter bestudeerd? Waarom is er geen duidelijke communicatie geweest en ook nu nog steeds niet? De veiligheid is nu niet altijd gegarandeerd als je door werkende mensen moet rijden, letterlijk.
Waarom worden de paaltjes – dat is een andere mogelijke uitweg naar de Poederleesesteenweg – niet weggehaald zodat die uitweg tijdelijk kan gebruikt worden? Waarom is het zo dat die paaltjes de ene dag worden weggehaald en de andere dag teruggeplaatst worden zonder enige communicatie? Er zit daar geen regelmaat in terwijl vroeger al afgesproken werd als er daar grotere bouwwerken in die straat waren.
Nu zitten de mensen in het ongewisse, is de straat soms wel en soms niet bereikbaar, ook voor de hulpdiensten by the way. Wat zijn de afspraken die gemaakt zijn? Is er geen eenduidige communicatie? Wie is er in godsnaam verantwoordelijk voor het (terug)zetten van de paaltjes?”

Mien Van Olmen (CD&V): “Jan, je bent ook burgemeester geweest, je bent ook bevoegd geweest voor openbare werken. Ik denk dat je iets beter de gang van zaken kent bij dergelijke complexe weg- en rioleringswerken. Het is telkens een huzarenstuk om de werken op een goede manier te laten verlopen. Zoals steeds is die duidelijkheid belangrijk. Waarom is dat niet beter bestudeerd? Dat is goed bestudeerd, door het studiebureau in overleg met onze diensten en uiteraard ook met het schepencollege. De aannemer wist van bij het aanvatten van de opdracht wat de omleidingsroutes waren. Die zijn omstandig omschreven. Er zijn afspraken gemaakt rond bereikbaarheid, rond fasering, rond wat er moet gebeuren qua communicatie over doodlopende straten en hoe de aannemer de inwoners moet informeren. Er is heel duidelijk afgesproken wat de omleiding is die heel duidelijk niet aan de ontsluiting van een fietsdoorsteek – want je zegt nu heel gemakkelijk ‘paaltjes wegnemen’ – wordt voorzien. De aannemer wist vooraf dat tijdens de werken de bereikbaarheid gegarandeerd moet worden.
Tijdens het infomoment in april vorig jaar is heel duidelijk de fasering, omleiding en timing toegelicht. Dat staat vandaag nog altijd op de website van de stad. En er is daar inderdaad gevraagd: waarom kan er geen omleiding via die fietsdoorsteek? Onze diensten hebben dat nogmaals bekeken en kwamen tot de conclusie dat dat geen goeie zaak was. Dat zijn zuiver veiligheidsoverwegingen, vanuit het bestuur hebben we dat gecommuniceerd. We hebben inderdaad vastgesteld dat de paaltjes weggenomen werden. Zodra onze diensten daarvan op de hoogte waren, werden die teruggeplaatst uit veiligheidsoverwegingen. Dat is gebeurd bij de aanvang van de werken en dat is ook recent terug gebeurd. Onze diensten hebben die paaltjes nooit zelf weggenomen, maar zijn ze wel gaan terugplaatsen. Daar is ook meermaals melding van gemaakt bij de politie. Paaltjes wegnemen mag niet, dat is vandalisme. Wat betreft de bereikbaarheid voor de hulpdiensten: daar – en u weet dat heel goed – leggen we een omleidingsroute vast en de aannemer moet voor de signalisatie zorgen. Dat wordt ook gekeurd door de veiligheidsdiensten en dat wordt ingegeven via de gekende kanalen zodat de hulpdiensten weten of ze kunnen passeren of niet. Ik denk Jan, dat jij dat vooral met uw ervaring moet weten. Dat we daar op een goed bestudeerde manier mee omgegaan zijn en dat er een duidelijke communicatie was. Het is jammer dat bewoners daar het heft in eigen handen nemen, maar van zodra onze diensten daarvan op de hoogte waren zijn die paaltjes teruggeplaatst. Dus op uw vraag: wie was daar verantwoordelijk voor het wegnemen van de paaltjes? De bewoners, er zijn hiervan een aantal aanwijzingen. Mensen hebben ook gesignaleerd dat ze een bewoner de paaltjes zagen wegnemen.”

Jan Bertels: “Ik heb wel ervaring. Maar ik heb geen ervaring als schepen van ruimtelijke ordening maar wie weet, dat kan nog komen. En op openbare werken? Dat ook niet, maar bon, dat kan nog komen.”

Mien Van Olmen wees Jan erop dat hij ooit wel schepen van openbare werken was …

Jan Bertels: “Ah ja, ge hebt gelijk Mien. Helemaal in het begin, maar dat is al lang geleden. Das ‘zjust’. Maar ik weet wel één ding met mijn ervaring: er is een verschil met wat een studiebureau uitwerkt en wat er getekend wordt door een studiebureau en/of afgesproken wordt met een aannemer en wat er de facto op het terrein gebeurt. Ge moet maar gaan kijken he. Ge moet slalommen tussen de klinkers die nergens aangegeven staan. In ‘den donkere’ rijdt ge daar recht op. En als ge een slechte verlichting hebt op ‘uwe fiets’, dan rijdt ge er gewoon op. Ge moet maar eens gaan kijken hoe de Fermerijweg nu volgeparkeerd is. De mensen staan daar omdat ze niet anders kunnen, daar geraakt geen vrachtwagen door.
En dit vind ik wel ne straffe en ik heb goed geluisterd: de paaltjes zijn een tijd weggeweest. Je zei dat ze niet weggenomen zijn door de diensten van de stad. Wel, heel de buurt vertelt mij dat ze weggenomen zijn met toelating van de stad. Dus ofwel liegt de buurt allemaal, ofwel wordt er hier niet de volledige waarheid verteld. En ik hoop dat de mensen fatsoenlijk geholpen worden.”

Mien Van Olmen: “Jan, dat we die bezorgdheden van de buurt ter harte nemen, dat klopt he. En de aannemer wordt daar geregeld over aangesproken, want hij moet zorgen voor een veilige omleidingsroute. We hebben hem daar al meermaals op moeten wijzen.”

Tekst en beeld: El Caballero de la Triste Figura

‘The History of Flanders’Herentalsenaar vertolkt hoofdrolNu de ‘Canon van Vlaanderen’ naar het Engels werd vertaald, moe...
01/04/2024

‘The History of Flanders’
Herentalsenaar vertolkt hoofdrol

Nu de ‘Canon van Vlaanderen’ naar het Engels werd vertaald, moet daar natuurlijk ook een tv-programma van komen. Opmerkelijk is dat in ‘The History of Flanders’ niet Tom Waes de hoofdrol zal vertolken, maar wel een Herentalse politicus die nog volledig onbekend – en dus ook onbemind – is in acteurskringen. Maar daar kan dus snel verandering in komen.

Met het boek ’Canon of Flanders’ en de door de Vlaamse gemeenschap gesponsorde tv-reeks ‘The History of Flanders’ wil men de geschiedenis van Vlaanderen wereldwijd bekendheid geven. Dat kamerlid Theo Francken (N-VA) de vertaling op zijn conto mocht zetten, stond uiteraard in de sterren geschreven. Het Engels dat hij op de Israëlische televisie bovenhaalde om stevige kritiek te uiten op de Belgische regering, getuigde van een ongeziene samensmelting tussen het Vlaamsch en het Engels. Vlengels ten top dus. In de reeds vertaalde audioversie voor laaggeletterden horen we Theo Francken, aka Mister Vlengels himself, aan het woord.

Voor het tv-programma dropte productiehuis Nemo Limited Company een testosteronbommetje in de strijd. Niet onder de indruk van Tom Waes koos het bedrijf voor een zekere Pascal Van Nueten, horecant en N-VA-schepen in Herentals, om het verhaal te doen. Is er een coming star in de maak?
“Pascal is inderdaad totaal onbekend in de acteer- en politieke wereld, maar toch ligt onze keuze voor de hand”, aldus onze bron bij het productiehuis die anoniem wenst te blijven: “Hij heeft ongeveer dezelfde leeftijd als die Tom, is gespierd in taal en leden en hij heeft wél s*x appeal.”

Schepen Pascal was blij en vereerd met het aanbod, maar stelde toch een voorwaarde. Omdat hij onze stad op de politieke en culturele kaart wil zetten, eiste hij dat er een scène zou worden opgenomen aan het standbeeld ‘Den Boer’ dat herinnert aan de Vlaamsche Boerenkrijg. Mooi meegenomen is dat de boeren momenteel ‘hot’ zijn op de verkiezingsagenda en alle steun verdienen van de politiek.

Uit goede bron vernamen we dat er ook voor de figuranten geronseld werd in onze Herentalse politieke kringen. Mien Van Olmen zou de rol van de Dulle G***t vertolken, Liese Bergen doet de sociale kwestie van Emilie Claeys uit de doeken, Stefan Verraedt kruipt als copypaste van de echte in de huid van koning Boudewijn en in de episode over de Bloednacht in Leuven zien we een geënthousiasmeerde Jan Bertels en een oerkrachtige Bart Michiels vechten voor stemrecht.

Mocht dit verhaal een succes worden, aldus nog onze anonieme bron, dan zijn verdere plannen niet uitgesloten. Achter de schermen zou al worden nagedacht over een Kamp Dwaes dat in augustus zou worden opgenomen op de parkeervrij gemaakte zuidkant van de Grote Markt.

Tekst: El Caballero de la Triste Figura en Miss-Toestand

’t Is weer kermisDe Paaskermis, altijd goeie leut voor groot en klein. Eendjes vissen, de boksbal een lel verkopen, bots...
30/03/2024

’t Is weer kermis

De Paaskermis, altijd goeie leut voor groot en klein. Eendjes vissen, de boksbal een lel verkopen, botsen en protsen, kermisfrietje steken, smoutebollen smullen, zotte of zatte nachten in de kroegen …
Wij stapten mee in de ommegang toen de fine fleur van de lokale politiek de kermis officieel op gang trok. Epic!

Paaskermis
Nog tot en met woensdag 3 april. Alle dagen open vanaf 14 uur, op dinsdag 2 april vanaf 16 uur.
Locatie: Grote Markt, Herentals. Waar anders?

De gemeenteraad van 26 maartSprookjeshuwelijk op de klippen:veel ophef over de ophef rond HandelshartHet sprookjeshuweli...
29/03/2024

De gemeenteraad van 26 maart

Sprookjeshuwelijk op de klippen:
veel ophef over de ophef rond Handelshart

Het sprookjeshuwelijk tussen de middenstand en het bestuur is verworden tot een schandvlek in de annalen van de middenstandsgeschiedenis. Het zat er aan te komen: het huwelijk liep op de klippen. Ieder gaat zijn eigen weg, maar wel in alle vriendschap. Al is dat woord ‘vriendschap’ niet van harte … De ontbinding van EVA Handelshart op de gemeenteraad maakt dan ook enkele kwade tongen los.

Evelyn Breugelmans (GROEN) stak uitvoerig van wal.
“*Een ongelukkige timing en er wordt een verkeerde volgorde gehanteerd. De vzw bestaat nog. Ook al verloopt de werking niet zoals verhoopt, dat neemt niet weg dat er een structuur is die we moeten respecteren.
*Er wordt geclaimd dat er op 8 maart en 12 maart vergaderingen waren tussen de stad en de ondernemers. Toch zijn er leden van de algemene vergadering die uit de lucht vallen. Nergens werden de plannen gecommuniceerd met de Algemene Vergadering, noch kon, door de overhaaste acties, het verslag van de kernvergadering tijdig bij de juiste mensen geraken om hen op de hoogte te brengen of om feedback te krijgen.
*Op de laatste vergadering werd het tegenvoorstel van de handelaars voor een nieuwe vzw die zich enkel zal focussen op het kernwinkelgebied "bijgestuurd", zonder een concrete uitwerking waaruit kan worden afgeleid dat de nieuwe structuur wel reden tot slagen heeft. We zijn ermee akkoord dat bepaalde taken beter gecoördineerd worden vanuit de stad, maar over welke taken gaat het hier concreet? Welke verantwoordelijkheid ligt nog bij de nieuwe vzw, aangezien zij maar een fractie van het budget krijgt?
*Een week na die laatste vergadering werd een persconferentie georganiseerd die dan last minute werd gecanceld zonder verdere verklaring. In de uitnodiging staat: "De voorstelling van de nieuwe vzw Handelshart Events gebeurt door de kernleden van de vzw, schepen Eva Brandwijk en schepen Patrik De Cat." Moet ik hieruit afleiden dat de nieuwe vzw ook weer zal bestaan uit politieke leden? Wat met de bekommernis van de handelaars dat er gebrek is aan autonomie en daadkracht?
*In dit hele verhaal horen we van de handelaars (zowel de leden van het kernteam die actief meewerken aan de events, als andere leden van de vzw die de werking wat meer op de achtergrond opvolgen) dat ze zich niet gehoord voelen en er een groot gebrek aan transparantie is. Ze voelen zich voor het blok gezet.
*Dan horen we ook nog dat de algemeen directeur rechtstreeks communiceert met individuen en niet met het gehele kernteam. Ze gebruikt hier dan ook nog eens de term ‘confidentieel’. Wat is hier de bedoeling van? Waarom wordt er niet met een heel team gecommuniceerd? Waarom wordt er geen nieuwe vergadering vastgelegd, idealiter met een uitnodiging naar alle stakeholders om hun visie te horen? Deze manier van communiceren is not done en kan enkel kwaad bloed zetten.
*Budgetgewijs zitten we ook nog met enkele onduidelijkheden: jullie spreken nu van 33% van het gehele budget dat overblijft voor de nieuwe vzw. Een budget dat zal fluctueren navenant de inkomsten die binnenkomen van de bijdragen door de handelaars in het KWG. Maar op basis van wat is dit bepaald? Is er dan duidelijkheid over het bedrag dat wordt verzameld bij de handelaars binnen dat KWG? Blijft het uitgangspunt dat de stad het bedrag steeds verdubbelt?
*En wat met die bijdrage: er wordt beweerd dat deze bijdrage niet door iedereen betaald wordt en zij hier ook niet toe worden aangemaand. In het verleden vernam ik van verschillende handelaars in kwestie dat dit ook effectief het geval is. En blijft de Handelshart-belasting überhaupt overeind of komt deze juridisch op losse schroeven te staan nu de vzw wordt ontbonden?
*Wat met de benaming Handelshart? Die wordt gebruikt voor de website en de Facebookpagina. Wie zal de social media en de website beheren? Wie maakt de kosten? En hoe wordt ervoor gezorgd dat zowel de communicatie van Handelshart Events als die van handelaars buiten het KWG via dezelfde kanalen zal gebeuren? Of wordt de naam in de toekomst enkel nog gebruikt voor het kernwinkelgebied?
*Dit alles, en dan de haast die er nu wordt achter gezet, wekt enorm veel argwaan. Hoe kunnen wij als gemeenteraad nu weten dat deze ontbinding van de vzw effectief zal leiden naar een betere versie waarin de handelaars snel kunnen schakelen om beleving in onze stadskern te verwezenlijken? Welke garantie biedt het bestuur dat ze effectief ondersteunend zullen werken en niet solo slim spelen zoals nu het geval lijkt te zijn?
Om het opzet van de nieuwe vzw te doen slagen is er een duidelijke taakverdeling nodig, en communicatie en overleg tussen de stakeholders. Hoe garanderen we dat de algemene vergadering de beslissing die hier nu valt zal volgen? Wat als dit niet het geval is? Wij kunnen enkel vaststellen dat de valkuilen van voorheen nog steeds aanwezig zijn en jullie er met open ogen lijken in te lopen. Heeft 5 jaar besturen jullie dan niets geleerd?”

“Een patroon, middenveld weg.”
Jan Bertels (Vooruit):
Enfin, het verhaal dat we gekregen hebben op de commissie en ook het verhaal dat Evelyn nu vertelt en dat, terecht, gevoed wordt door een aantal betrokkenen, - en dat is ook ruiterlijk toegegeven door leden van de commissie - is dat het proces compleet verkeerd gelopen is. Daardoor heb je niet alleen een procedureel probleem maar ook een inhoudelijk probleem. Wat krijg je nu? Waar het de doelstelling was om meer samen te werken met handelaars, krijg je nu minder samenwerking. Mensen die aanvankelijk mee de kar trokken, zijn nu ook gedemotiveerd. Ge kunt dat mooi vertalen in het Frans he: dégoûté, degoutant. Waar zijn we nu geraakt? Waarom? Iets breder gezien dan begin ik dat stilaan als een patroon te zien. Veranderingen die doorgevoerd zijn, hebben als het ware het resultaat dat de modale burgers geweerd worden. We hebben heel die discussie gehad over de strategisch ateliers en de sport- en cultuurverenigingen. Allemaal weg, ze zijn niet meer betrokken. Toerisme, weg. De middenstandsraad ofte wel de vzw Handelshart. Weg! Is het patroon nu echt dat jullie ervoor zorgen dat heel het middenveld - de betrokken burgers dan – weg is? Is dat de bedoeling? Niet goed! Een erge vaststelling.”

Lasten voor alle handelaars en lusten voor het kernwinkelgebied?
Els Sterckx (Vlaams Belang):
“Een bijkomende vraag in verband met het oprichten van Handelshart Events. 33% gaat daar naartoe. Als ik Evelyn hoor praten, gaat zij ervan uit dat dit enkel voor de handelaars uit het kernwinkelgebied gaat zijn. Als ik dit in jullie uitleg lees, gaat het over alle handelaars. Dan is mijn bijkomende vraag: alle handelaars dragen de lasten, maar enkel het kernwinkelgebied krijgt de lusten? Want enkel events in het kernwinkelgebied worden ondersteund, lees ik. Wat met de handelaars uit de deelgemeentes, wat als die een event organiseren? Die kunnen dan niet rekenen op Handelshart Events. Gaat de stad dat dan op zich nemen?”

“Een beetje vierkant”
Hans Horemans (Stadslijst):
“Er is al heel veel gezegd. Het is duidelijk dat alles rond Handelshart een beetje vierkant draait. Ik kan Evelyn, Jan en Els wel volgen, maar een doorstart van Handelshart is zeker dringend nodig. En wij staan 100% achter die doorstart want de handelaars moeten ondersteund worden. Dat er getalmd is in de onderhandelingen, is een feit maar ik ga ook een positief puntje zeggen: er was een akkoord. Spijtig dat dit akkoord afgesprongen is door een deel van de handelaars in de raad. Dat zou niet mogen. Als er een overeenkomst is, dan moet men die volgen. Ik sta wel achter de feiten die aangehaald zijn. Dat we niet goed werken rond Handelshart en dat moeten we vermijden.”

“Handelaars de lusten, de stad de lasten”
Eva Brandwijk (N-VA):
“Niemand is meer teleurgesteld dan ikzelf. De stad was geen vragende partij om de vzw EVA Handelshart op te zeggen, dat wil ik toch even benadrukken. Want jullie laten uitschijnen alsof de stad dacht: ‘how joh, dat werkt hier niet goed, we gaan hier is effe de stekker uittrekken. Neen zo is het niet gegaan. Handelshart is naar de stad gekomen en heeft gezegd ‘Help, wij zien efkes niet hoe het verder moet.’”
Waarop Eva heel het concept van Handelshart nog eens uitlegde. Volgens de schepen zou het na covid moeilijk zijn geweest om terug het niveau te halen van voor de epidemie omdat de handelaars hun tijd en inspanningen moesten leveren om te herstellen. De schepen onderstreepte dat er een hernieuwde aanpak was, maar dat helaas ook toen gemotiveerde handelaars beperkt bleven. Toen in 2023 de voorzitter ontslag nam, werd Eva voorzitter. “Ondertussen ben ik één jaar voorzitter, we hebben geen voorzitter gevonden op één jaar tijd, geen penningmeester, geen secretaris. En van de zes leden die elke 3 weken toch proberen naar die kernvergaderingen te komen, wil niemand een van deze taken op zich nemen. De ondernemers vroegen de stad om het huidige samenwerkingsmodel volledig te herbekijken en de uitvoerende rol binnen EVA Handelshart vzw niet meer bij de handelaars te leggen. We werkten enkele scenario’s uit.” De schepen overliep de verschillende scenario’s, maar de kerngroep vroeg een extra scenario, namelijk het ontbinden van Handelshart en het oprichten van een nieuwe vzw Handelshart Events. De ondernemers wensten niet langer in een vzw te opereren waarin de stad bestuurders afvaardigt. Dat creëert verwarring en leidt tot verminderde participatie en betrokkenheid. Het voorstel van de betrokkenen was dat Handelshart Events 3 tot 4 evenementen organiseert in het kernwinkelgebied. Lenteshopping, braderij, herfstshopping en eindejaarshopping. De stad zorgt voor de algemene aankleding van de straten: muziekinstallatie, overspanningen en dergelijke. Verkoop en organisatie cadeaubonnen blijft volledig bij de stad. Noorderwijk en Morkhoven, daar gaat de stad zorgen dat deze mensen niets tekort komen. Dus de lusten voor de handelaars en de lasten voor de stad. En ze wensen hiervoor 120.000 euro. Dat hebben we herbekeken met de facturen van afgelopen jaar waar Handelshart voor 60.000 euro effectieve kosten maakte voor hun events. We klopten af op 70.000 euro op de vergadering met de kernleden waarvan één persoon ontbrak. Voor buitenstaanders lijkt het snel, maar dat is het niet. Hier zijn maanden aan voorafgegaan. De 33% dat de nieuwe vzw krijgt zal altijd 33% blijven: zijn er meer winkels dan gaat het geld omhoog, zijn er minder winkels dan gaat het omlaag. De stad zal altijd verdubbelen zoals we dit nu doen. Iedereen betaalt zijn belasting. Het rommelt eerder intern bij handelshart dan hier bij de stad. Dat is interne keuken en daar kom ik niet tussen, ik kan het alleen maar heel erg jammer vinden. Mondige burgers geweerd? Ik vind dat raar Jan, dat je dat zei. Want ze waren altijd welkom. Waarom zien we die mensen die zich nu zo in de steek gelaten voelen niet? Raar.”

“Niet ernstig, nietwaar en gelogen”
Bart Michiels (CD&V):
“Ik betreur een aantal dingen. Ten eerste, er wordt hier gebrek aan transparantie geïnsinueerd, insinuaties gemaakt ten aanzien van onze hoogste ambtenaar, er worden gewoon manifest onjuiste beweringen hier in deze raadzaal rondgegooid, statements gemaakt,… zonder enige kennis van zaken. Ik vind dat heel kras. Ik denk dat er op de commissie veel gezegd is en zo transparant mogelijk duidelijkheid gegeven. De antwoorden op een aantal vragen die vandaag gesteld werden, waren op de commissie te horen. Je mag ook van een gemeenteraadslid verwachten dat hij zijn stiel kent. Wanneer er geponeerd wordt dat wij het middenveld uitschakelen… Jan gaf het al aan: ne mens is ne patroonzoeker. Maar je kan ook andere patronen gaan zoeken.” Waarop Bart enkele projecten belichtte die wel met het middenveld gerealiseerd werden: “In Morkhoven, nieuwe projecten Over ’t Water, project Herentals Linkeroever, Herentals aan Z, Zomerspoor. Op een nieuwe manier. Want de wereld he Jan, die is wel aan ’t veranderen. En uiteraard, dat geef ik ook toe, we zijn vanalle nieuwe middelen en manieren aan ’t zoeken om met dat middenveld aan de slag te gaan. En daar zullen er een aantal van mislukken. Ik zie ook andere patronen waar we wel aan het slagen zijn. Maar wie verwacht dat alles perfect gaat zijn, ja die leeft volgens mij niet in deze wereld. Zeggen dat wij het middenveld uitschakelen dat is niet ernstig, dat is niet waar en dat is gelogen.”

Evelyn Breugelmans:
“Die transparantie. Ik heb het niet over wat op de commissie gezegd is, maar over wat er voorafging. Er is geen tijd genomen tussen 8 en 12 maart én de commissie. Allez, ’t is nu 26 maart. 12 maart was er zogezegd een akkoord, 19 maart werd er een persconferentie georganiseerd die niet is doorgegaan, God knows why. En de mensen die betrokken zijn bij Handelshart hebben niet de tijd gehad om het akkoord te lezen, die moeten het nu via deze weg krijgen. Had er wat meer tijd over laten gaan. Had het ne keer anders aangepakt. Eva, alle begrip voor het mislukken van Handelshart he. De ingrediënten zaten niet juist, u was toen ook nog niet aan zet, corona, … Maar het gaat over het nu en het is heel jammer hoe het nu is verlopen. Je had het ook over het budget van 70.000 euro. Ik heb daar geen oordeel over, maar ik vind het wel straf dat het als een akkoord wordt bestempeld terwijl de mensen mij zeggen dat ze meer hadden gevraagd en het niet zien zitten. Dan is er toch iets misgegaan in de communicatie.”
Evelyn herhaalde even nog haar vragen die niet beantwoord werden.

“Het zonlicht ontkennen”
Jan Bertels:
“Bart, op de commissie heb ik u horen zeggen dat het niet ok was. Laat ons ruiterlijk erkennen dat het proces niet goed gelopen is. Ge kunt proberen te ontkennen dat er ruis op zit, maar er zit ruis op. Dat gaat niet alleen over 33% belastinginkomsten. Het gaat over meer, hoe het gelopen is en hoe men (niet) betrokken is. Ik ben blij dat Zomerspoor georganiseerd werd en dat daar verenigingen bij betrokken werden, gelukkig maar. Maar als ge nu gaat ontkennen dat bijvoorbeeld sport- en cultuurverenigingen in de algemene zin zich niet betrokken voelen bij de beleidsvoorbereidingen en – opmaking, dan ontken je het zonlicht. Gij gaat mij hier geen woorden in de mond leggen die ik niet gezegd heb, en als ge mij gaat beschuldigen voor leugenaar… da moogde gij doen maar dat is een waardeoordeel van u. Daar ben ik het gewoon niet mee eens.”

“Schepen Ik”
Eva Brandwijk:
“Evelyn, de stad heeft dat persmoment niet afgelast, Handelshart heeft gezegd dat het niet mocht doorgaan. Waarom schepen De Cat en schepen Ik (Eva) er ook bij waren, was om het verhaal mooier te maken. Ik ging ze uitzwaaien, Ik ging ze heel veel succes wensen. Het moest een poooositief verhaal worden. Dat heeft enkel en alleen te maken met de communicatie van Handelshart omdat die niet op dezelfde golflengte komen.”

“Terug meer ruimte, rust en vertrouwen.”
Pascal Van Nueten (N-VA):
“Een beetje ter afronding. Wat mij bezighoudt en waar ik mij meer op focus is ‘waar staan we nu?” We staan aan de vooravond van de oprichting van vzw Handelshart Events, waarbij - en dat is heel belangrijk- we de handelaars gaan ontzorgen. Het beperktere programma dat vandaag voorligt gaat die mensen terug meer ruimte, rust en vertrouwen geven om terug te werken aan dat team dat er een aantal jaar geleden stond. Die ontzorging, daar zullen ze met zijn allen bij gebaat zijn. En niemand is gebaat met dat negativisme. Zeker onze handelaars niet.”


De stemming
17 voor
9 tegen
1 onthouding

Tekst en beeld: El Caballero de la Triste Figura

Adres

Herentals
2200

Telefoon

0477 288 473

Website

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Politicasters 2200 nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Politicasters 2200:

Video's

Delen


Andere Nieuws- en mediawebsite in Herentals

Alles Zien

Dit vind je misschien ook leuk