16/05/2025
Huplakee, nog een straatportret voor jullie! Straatportretten zijn geanonimiseerde verhalen die een unieke inkijk bieden in onze dagelijkse praktijk, die vaak moeilijk te begrijpen is. Veel leesgenot!
Van de zijlijn naar het stadscentrum
Elke dag zat Leo aan de Lamotsite, een pintje in de hand, omringd door mensen die net als hij hun tijd daar doorbrachten. Mensen noemden hen zwervers, verslaafden, daklozen. Maar Leo was vooral een man met een leven dat vastzat: schulden, een zwakke gezondheid door de drank, geen werk, geen daginvulling, geen contact met zijn kinderen. Hij praatte weinig, keek de kat uit de boom.
Dat veranderde toen hij meedeed aan “Piraten van de Dijle”, een project waarbij hij samen met anderen een vlot bouwde en de tocht maakte van Leuven naar Mechelen. Twee dagen op het water, weg van de gewoonte, weg van de Lamotsite. Leo begon te vertellen. Hoe hij het anders wilde, hoe hij iets wou doen met zijn dagen, hoe hij zijn schulden eindelijk wou aanpakken. Hij vroeg of dat kon, of iemand hem daarin kon helpen.
Ik bracht hem in contact met het OCMW en de dienst sociale tewerkstelling van Stad Mechelen. Niet veel later had Leo een job als glutton-bestuurder. Eerst wat onwennig, maar al snel werd hij een vaste waarde in het Mechelse straatbeeld. Mensen begonnen hem te herkennen, een praatje te slaan. Zijn schulden verminderden, zijn verslaving raakte onder controle. Hij genoot van zijn werk, van het contact met de stad en de mensen.
Vijf jaar later rijdt Leo nog steeds trots door Mechelen. Hij is niet meer de stille man van vroeger, maar iemand die gezien en gewaardeerd wordt. Soms gaat hij nog langs bij zijn oude vrienden aan de Lamotsite. Niet om te blijven hangen, maar om contact te houden. Soms helpt hij iemand die het moeilijk heeft, geeft onderdak als dat nodig is. Want hij weet hoe het voelt om nergens heen te kunnen.
En als het eens tegenzit? Dan stopt hij met zijn glutton bij een bekend adres. Voor een gesprek, een luisterend oor, een duwtje in de rug. Zoals dat ooit voor hem gebeurde.