09/07/2025
De nieuwe politiezone Scheldewaas kampt met een groot personeelstekort, terwijl het aantal meldingen stijgt. Dat blijkt uit de jaarcijfers. Ondanks een daling van het aantal inbraken en verkeersongevallen, blijven het tekort aan agenten en maatschappelijke problemen zoals intrafamiliaal geweld de grootste uitdagingen. Een nieuw veiligheidsplan moet dat aanpakken.
Politiezone Scheldewaas kampt met een groot personeelstekort, terwijl het aantal meldingen en interventies in 2024 fors is gestegen.
Vooral intrafamiliaal geweld en maatschappelijke overlast vormen de zwaarste uitdagingen voor de zone.
Een nieuw veiligheidsplan legt de focus op verkeer, intrafamiliaal geweld, drugs en ICT-criminaliteit, met meer lokale teams.
De nieuwe Politiezone Scheldewaas, ontstaan uit de fusie van de zones Waasland-Noord, Kruibeke/Temse en Zwijndrecht, startte met een tekort van 74 operationele en 14 administratieve medewerkers op een totaal van 413,5 voltijdse equivalenten (FTE). Vooral in Zwijndrecht was de personeelsbezetting in 2024 erg laag. De politie moest zich daardoor beperken tot kerntaken en had weinig ruimte voor proactieve acties.
Intussen zijn er 6 nieuwe mensen en loopt de aanwervingsprocedure voor 25 extra medewerkers. "Het is een erfenis uit het verleden", verklaart voorzitter en burgemeester van Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht Marc Van de Vijver (CD&V). "Er waren voor de fusie al tekorten. Maar we merken dat het korps toch aantrekkelijk is voor nieuwe rekruten, dankzij de sterke lokale verankering en het persoonlijke karakter van onze zone. De mensen kennen elkaar hier nog. Het is niet anoniem zoals in de steden."
Stijging meldingen, daling inbraken en verkeersongevallen
In 2024 registreerde de politiezone 35.194 meldingen, een stijging van 11% tegenover 2020. Het aantal interventies op het terrein steeg met 7% tot 25.438. De burgemeester noemt het een dubbelzinnige evolutie: "Meer meldingen kunnen betekenen dat mensen zich bewuster en actiever opstellen, wat positief is, maar het zet natuurlijk ook druk op ons korps."
Opvallend is de daling van het aantal inbraken in gebouwen in bijna alle gemeenten, behalve in Sint-Gillis-Waas, waar het aantal met 20% steeg. Ook het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel daalde, behalve in Sint-Gillis-Waas (+2%) en Stekene (+46%). De gemiddelde inbraakgraad in de zone ligt met 2,2 per 1.000 inwoners onder het provinciale gemiddelde.
Maatschappelijke overlast en intrafamiliaal geweld nemen toe
Van de Vijver stelt dat maatschappelijke overlast en intrafamiliaal geweld de zwaarste uitdagingen zijn. "Vooral geluidshinder blijft een probleem. Daarnaast zien we een verontrustende stijging van intrafamiliaal geweld. Dit is helaas een spiegel van bredere maatschappelijke problemen die we niet kunnen negeren."
Hij benadrukt dat politie en lokale overheid hier samen moeten optreden: "Het vraagt om een geïntegreerde aanpak, waar ook sociale diensten, welzijnswerkers en buurtorganisaties bij betrokken zijn. Veiligheid stopt niet aan het politiekantoor. We moeten de kracht van de gemeenschap benutten."
Inwoners voelen zich veilig, maar vragen meer zichtbare politie
Uit de Veiligheidsmonitor 2024 blijkt dat slechts 6 tot 9% van de inwoners zich vaak tot altijd onveilig voelt. Onaangepast rijgedrag is de belangrijkste oorzaak. De tevredenheid over de politie blijft hoog, vooral over het contact op het politiekantoor en de aandacht die men krijgt. Toch is er nood aan meer zichtbare politie op straat, wat door het personeelstekort nu nog onvoldoende mogelijk is.
Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is voorzitter van de politiezone.
"De aanwezigheid alleen al kan een preventieve werking hebben", meent Van de Vijver. "Het is iets waar we hard aan werken, maar zolang het tekort blijft, zal het moeilijk zijn om aan die vraag volledig te voldoen. Dat frustreert ons allemaal."
Het zonaal veiligheidsplan voor de periode 2026-2031 legt de nadruk op verkeer, intrafamiliaal geweld, drugs, ICT-criminaliteit en bestuurlijke handhaving. De politiezone wordt verdeeld in 8 gebieden met elk een eigen team dat werkt aan veiligheid en leefbaarheid. "We willen dichter bij de burger staan. Dit wordt een belangrijk nieuw hoofdstuk voor onze zone", besluit Van de Vijver.
Niki Vandriessche
De nieuwe politiezone Scheldewaas kampt met een groot personeelstekort, terwijl het aantal meldingen stijgt. Dat blijkt uit de jaarcijfers. Ondanks een daling van het aantal inbraken en verkeersongevallen, blijven het tekort aan agenten en maatschappelijke problemen zoals intrafamiliaal geweld de gr...