Prevent Agri

Prevent Agri "Veiligheid komt niet 'per ongeluk'
Ondersteuning en begeleiding (géén controle) in preventie op land- en tuinbouwbedrijven Dit gebeurt dmv
1.

Prevent Agri is het initiatief waaronder de sociale partners uit de groene sectoren in mei 2015 hun schouders hebben gezet met als doel ten volle te voorzien in ondersteuning en begeleiding van het veiligheidsbeleid in de land- en tuinbouw en tuinaanleg. Het uitvoeren van bedrijfsbezoeken en screenings (op vraag, laagdrempelig, vertrouwelijk en deskundig)
2. Het blijvend in kaart brengen van de me

est voorkomende risico's/machines en aan de hand daarvan het ontwikkelen van uniforme standaarddocumenten
3.Informeren op een gerichte manier dmv beurzen, artikels,...
4. Opvolgen en vertalen van sectorgerichte wetgeving

Volgens  zitten we in de piekperiode van het tekenseizoen en is het risico op tekenbeten dus erg hoog. Zeker nu is het d...
03/07/2025

Volgens zitten we in de piekperiode van het tekenseizoen en is het risico op tekenbeten dus erg hoog. Zeker nu is het dus belangrijk om extra alert te zijn tijdens werken in het groen.

1️⃣ Tekenbeten vermijden:
- draag gesloten schoenen en kledij die je armen en benen bedekken
- stop je broekspijpen in je kousen
- draag lichtgekleurde kleding (dan zie je een teek beter)
- gebruik een insectenwerend middel op je onbedekte huid

2️⃣ Controleer achteraf grondig op tekenbeten (deze kunnen erg klein zijn):
Een teek ziet eruit als een klein zwart stipje en zoekt vaak een warm plekje, zoals de liesstreek, knieholte of achter de oren. Laat je helpen of gebruik een spiegel zodat je heel je lichaam kan controleren.

3️⃣ Verwijder een teek zo snel mogelijk op de correcte manier.

Meer info op tekenbeten.be

Te hoge temperaturen op de werkplek vormen niet alleen een gezondheidsrisico, maar verminderen ook de prestaties en conc...
30/06/2025

Te hoge temperaturen op de werkplek vormen niet alleen een gezondheidsrisico, maar verminderen ook de prestaties en concentratie. Dit leidt tot meer fouten en een verhoogd risico op ongevallen.
Hier zijn enkele tips om veilig te werken in de hitte 🥵:
☀️ Begin vroeg als het nog koel is en eindig wat eerder met werken.
☀️ Vermijd zwaar fysiek werk tijdens de heetste uren van de dag.
☀️ Werk tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk in de schaduw en doe het binnenwerk in deze periode.
☀️ Neem regelmatig korte pauzes in de schaduw.
☀️ Drink voldoende water, wacht niet tot je dorst hebt. Neem altijd een fles water mee naar de werkplek.
❌ Vermijd alcohol en koffie, want deze werken vocht afdrijvend.
☀️ Draag luchtdoorlatende en Uv-beschermende kleding.
☀️ Smeer onbedekte huid in met zonnebrandcrème en herhaal dit elke 2 uur. Onbeschermd contact met Uv-straling verhoogt het risico op verschillende soorten huidkanker. Zonnebrandcrème is een verplicht persoonlijk beschermingsmiddel en moet voor elke werknemer beschikbaar zijn.
Lees het volledige artikel: https://bit.ly/3Tf11Wb

Het doel van het project "zet een punt achter puntvervuiling" is om puntvervuiling te voorkomen door het gebruik van ges...
25/06/2025

Het doel van het project "zet een punt achter puntvervuiling" is om puntvervuiling te voorkomen door het gebruik van gesloten vulsystemen, continue reinigingssystemen en het correct inrichten van vul- en spoelplaatsen. In het project worden alle zaken op punt gezet om het werken met gewasbeschermingsmiddelen zo efficiënt en veilig mogelijk te laten verlopen. Hierdoor sp***en landbouwers niet alleen efficiënter, ook komen ze minder in contact met de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen.
Meer info:
🔸Vul- en spoelplaats serrespuit: https://bit.ly/4jSykcm
🔸Continu reinigingssysteem voor serresp***en: https://bit.ly/405QVug
🔸Vul- en spoelplaats veldspuit: https://bit.ly/4l9un45

LIVE met Inagro vzw vanop op het Lindenhof/  VLTI Torhout – Studienamiddag ‘Arbeid en Melkvee’* 🐄🛠️Vandaag kwamen melkve...
19/06/2025

LIVE met Inagro vzw vanop op het Lindenhof/ VLTI Torhout – Studienamiddag ‘Arbeid en Melkvee’* 🐄🛠️

Vandaag kwamen melkveehouders, onderzoekers en praktijkexperten samen voor het slotevent van het LEADER-project: "Arbeid en melkvee".
Van ergonomie tot werkorganisatie, of hoe het werk op het erf lichter, veiliger en toekomstgericht maken.

💡 Op de foto's zie je een demonstratie van een exoskelet. In de melkput helpt deze technologie fysieke belasting te verminderen en kan vooral bij repetitieve of belastende taken een echte meerwaarde betekenen!

👉 Tijdens de namiddag belichtten we o.a. hoe je door het toepassen van concrete ergonomische tips tijdens het melkproces en het doorvoeren van kleine aanpassingen een groot verschil kan maken in arbeidsefficiëntie. En ook hoe je werkprocessen kunt optimaliseren mét extra werkkrachten.

Geslaagd webinar ‘Opgroeien op de boerderij’ 👨‍👩‍👧‍👦Vanavond organiseerden we samen met Groene Kring een goedgevuld webi...
17/06/2025

Geslaagd webinar ‘Opgroeien op de boerderij’ 👨‍👩‍👧‍👦

Vanavond organiseerden we samen met Groene Kring een goedgevuld webinar rond veiligheid voor opgroeiende kinderen en zwangerschap op de boerderij.

We blikken tevreden terug op een vlotte samenwerking en een actieve opkomst van jonge landbouwers en gezinnen.

Een bijzonder dankjewel aan landbouwster Susan Mahieu die openhartig en vlot haar verhaal deelde over het combineren van zwangerschap, gezinsleven en werken op het erf.

Wat bleef hangen:
*De boerderij is een prachtige plek om op te groeien, maar niet zonder risico’s
*Duidelijke afspraken, aangepaste taken en veilige zones maken écht het verschil
*Als ouder is het belangrijk het goede voorbeeld te blijven geven en om veiligheid bespreekbaar te maken zonder angst te zaaien

📋 De bijhorende checklist voor gezinnen is nu beschikbaar: met concrete tips per leeftijd én aandacht voor gezinscommunicatie.
💌 Interesse? Vraag je exemplaar via [email protected]

Dank aan Groene Kring voor de fijne samenwerking en aan alle deelnemers!
👉 Meer info via www.preventagri.vlaanderen

Het belooft een "goed" jaar te worden voor de invasieve Aziatische hoornaar. 😅De kolonie die in het voorjaar het primair...
17/06/2025

Het belooft een "goed" jaar te worden voor de invasieve Aziatische hoornaar. 😅

De kolonie die in het voorjaar het primaire (kleinere) nest maakte - meestal te vinden op een tweetal meter hoogte of iets lager (in bijgebouwen, struiken of hagen) - verhuist vanaf juli naar een secundair nest, welk uitgroeit tot het effectieve nest. In de meeste gevallen wordt dit zomernest zeer hoog gemaakt in boomtoppen of hoge constructies. Dit maakt dat zij moeilijker te vinden zijn aangezien ze pas zichtbaar worden als de bladeren van de bomen vallen. Andere plaatsen waar zomernesten zich kunnen bevinden zijn oa hagen, schuren, loodsen, onder een dakoverloop of tegen een gevel.
Soms verhuizen de hoornaars echter niet en bouwt de kolonie het voorjaarsnest uit tot een zomernest.

👉Wat te doen als je een nest van de Aziatische hoornaar spot?
1️⃣ Blijf uit de buurt van het nest en probeer zeker niet om het nest zelf te verwijderen. Dit is specialistenwerk, waarbij extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.
2️⃣ Meld het nest bij: https://vespawatch.be/. Zij bekijken je melding en bepalen of het al dan niet om een Aziatische hoornaar gaat (dit kan enkele dagen duren).
3️⃣ Indien het effectief om de exoot gaat, ontvang je een overzicht van professionele verdelgers. Je kan deze naar keuze contacteren.
4️⃣ Contacteer de brandweer bij acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer het nest zich nabij een woning of andere risicovolle plaats bevindt.

Toch gestoken?
1️⃣ Probeer de angel zo snel mogelijk te verwijderen met behulp van een bot mes of kaartje. De angel kan namelijk nog gif bevatten.
2️⃣ Verwijder bij een steek in een vinger eventuele ringen van die vinger.
3️⃣ Koel de plaats van de steek met een nat kompres of coldpack.

❗️Merk je dat het slachtoffer allergisch reageert, zijn er meerdere steken of is de steek in de mond of keel?
Verwittig dan onmiddellijk de hulpdiensten!

👶🚜 Opgroeien op de boerderij: schrijf je in voor het webinar!Ben jij een landbouwer of landbouwgezin met jonge opgroeien...
12/06/2025

👶🚜 Opgroeien op de boerderij: schrijf je in voor het webinar!

Ben jij een landbouwer of landbouwgezin met jonge opgroeiende kinderen? (Of blijft het momenteel bij dromen?🤰👶)
Dan is dit webinar iets voor jou!

We zoomen in op veiligheid, gezondheid en opvoeding op het erf.
Van zwangerschap tot spelende kinderen tussen de dieren en machines — hoe combineer je landbouw met een veilige, warme gezinsomgeving?

📅 Wanneer: dinsdag 17 juni - 20.30u !
📍 Waar: online
Schrijf je in via onderstaande link.

Groene Kring organiseert om de maand een webinar over een interessant thema. Zet je dus achter je computer en luister een avondje geboeid naar onze sprekers.

11/06/2025

𝗡𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗽𝗼𝗱𝗰𝗮𝘀𝘁𝗿𝗲𝗲𝗸𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗿𝗳𝗯𝗲𝘁𝗿𝗲𝗱𝗲𝗿𝘀 🎧
Wie het erf van onze land- en tuinbouw(st)ers betreedt, ziet en hoort vaak meer dan op het eerste zicht waarneembaar is. Zeker wanneer het bezoek regelmatig gebeurt, vallen bepaalde signalen sneller op.

Onze vierdelige podcast biedt praktische handvatten aan erfbetreders om signalen te herkennen en het gesprek aan te gaan.

Met de steun van Provincie West-Vlaanderen

Luister via https://boerenopeenkruispunt.be/projecten/podcast-erfbetreders-ogen-en-oren-van-de-hulpverleners

🎧 SafetyTalk - Aflevering 19: "Appels met peren vergelijken: preventie in de land- en tuinbouwsector"📢 Te gast: onze eig...
10/06/2025

🎧 SafetyTalk - Aflevering 19: "Appels met peren vergelijken: preventie in de land- en tuinbouwsector"
📢 Te gast: onze eigen collega Mieke Sevenans

In deze aflevering krijg je een blik achter de schermen bij Prevent Agri. Ontdek hoe preventie op het terrein concreet wordt aangepakt, met welke uitdagingen de sector te maken heeft, en waarom veiligheid een absolute prioriteit moet zijn.

🎙️ SafetyTalk: aflevering 19: Appels met peren vergelijken: preventie in de land- en tuinbouwsector - Mieke Sevenans

‘Veiligheid en land- en tuinbouw kunnen hand in hand gaan.’ Dat is het uitgangspunt van Prevent Agri. De doelstelling is om nieuwe inzichten en ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en welzijn binnen de groene sector zo breed mogelijk te verspreiden.

🌽 Beluister hier de podcast:
https://www.prebes.be/nl/nieuws/2025/06/appels-met-peren-vergelijken-preventie-in-de-land-en-tuinbouwsector

INZAMELING MEDISCH AFVAL WEST-VLAANDEREN!Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen , Boerenbond, Algemeen Boerensyn...
09/06/2025

INZAMELING MEDISCH AFVAL WEST-VLAANDEREN!
Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen , Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en Inagro vzw organiseren de centrale inzameling van medisch afval in verschillende West-Vlaamse regio's.
🔸Het project biedt jou de kans om op een correcte manier het medisch afval af te voeren.
🔸Je bekomt de nodige attesten waarmee je kan aantonen dat geneesmiddelenafval reglementair werd afgevoerd.
🔸Je halveert de kostprijs door deel te nemen aan deze collectieve inzameling.

Schrijf je uiterlijk tegen 15 juni in voor de inzamelactie via: https://bit.ly/3ZlPbgd

Vandaag zetten al zo’n 900 West-Vlaamse veehouders hun medisch landbouwafval collectief en correct af. Ze beschikken zo over de juiste attesten. Doe je mee?

OVAM doet een nieuwe oproep voor de kosteloze verwijdering van asbestdaken bij landbouwers! Met deze nieuwe, vijfde opro...
06/06/2025

OVAM doet een nieuwe oproep voor de kosteloze verwijdering van asbestdaken bij landbouwers! Met deze nieuwe, vijfde oproep kunnen opnieuw 600 land- en tuinbouwers zich bijkomend aanmelden voor de gratis ophaling van hun asbestdak.

Inschrijven via: https://bit.ly/4jEKBRI

In de brochure "Stappenplan naar een asbestveilig landbouwdak" lees je hoe je veilig en vlot asbest kan verwijderen: https://ovam.vlaanderen.be/ondersteuning-voor-land-en-tuinbouw

Snel zijn is de boodschap!
06/06/2025

Snel zijn is de boodschap!

Goed nieuws voor de landbouwers met asbestdak: vanaf 3 juni 2025 kan je je terug aanmelden voor een kosteloze ophaling van je asbestdak. In het verleden waren

Adres

Nazareth

Openingstijden

Maandag 07:00 - 17:00
Dinsdag 07:00 - 17:00
Woensdag 07:00 - 17:00
Donderdag 07:00 - 17:00
Vrijdag 07:00 - 17:00

Telefoon

0473999620

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Prevent Agri nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Delen

Veiligheid komt niet ‘per ongeluk’

Prevent Agri is het initiatief waaronder de sociale partners uit de groene sectoren in mei 2015 hun schouders hebben gezet met als doel ten volle te voorzien in ondersteuning en begeleiding van het veiligheidsbeleid in de land- en tuinbouw en tuinaanleg. Dit gebeurt dmv 1. Het uitvoeren van bedrijfsbezoeken en screenings (op vraag, laagdrempelig, vertrouwelijk en deskundig) 2. Het blijvend in kaart brengen van de meest voorkomende risico's/machines en aan de hand daarvan het ontwikkelen van uniforme standaarddocumenten 3.Informeren op een gerichte manier dmv beurzen, artikels,... 4. Opvolgen en vertalen van sectorgerichte wetgeving