Comments
de lage landen presenteert internationaal, via het unieke digitale platform van The Low Countries, een nieuwe Engelstalige reeks: Tour of Flanders. Een reeks van vijftien stadsportretten over kleinere en minder bekende Vlaamse steden dan , , en . Het eerste stadsportret (over de Stad Lier staat nu online:
https://www.the-low-countries.com/article/the-sweet-pleasures-of-lier.
Eind vorig jaar is de 50ste verjaardag van in Bozar vastgelegd door het team van de lage landen. Septentrion is al vele decennia de krachtige spiegel in de van o.a. de , , taal en samenleving in en .
Een lange eindejaarsaflevering van 'De papieren man' met de boekenactualiteit uit Nederland en Vlaanderen, bij de lage landen. Vanaf nu steeds met een zeswekelijkse frequentie 👉
"Maar de Brakke Grond was niet alleen het kraambed van BOG., het was ook een thuishonk voor een groep pas afgestudeerde Belgen in ballingschap die zich probeerden vestigen in Amsterdam", aldus Kroongetuige BOG. in het interview met De Zendelingen voor .
Helaas kan hun speelreeks in Frascati niet doorgaan, maar als troost een heerlijke interview met deze eigenzinnige club die groot geworden is in de Brakke Grond.
☕ brakkegrond.nl/verdieping/176/kroongetuigen-bog
Via onze website lees je ook het artikel dat de lage landen schreef over BOG. in 2016 - Over ritmische gedachtekronkels en spannende taalexperimenten.
Spelen utopieën nog een rol in onze samenleving? En wie zijn dan de utopisten van vandaag? Daarover gaat het in de nieuwste de lage landen.
Maar ook: het belang van meertaligheid bij nieuwkomers, waarom jonge lezers nieuwe helden nodig hebben en of de Vlaams-Nederlandse boekenmarkt eigenlijk wel bestaat?
Ontdek het snel en bestel het nummer via:
www.de-lage-landen.com/edition/de-lage-landen-n-4-2021
De voorzitter van ons bestuur, Luc Devoldere, was jarenlang werkzaam bij Ons Erfdeel / de lage landen. Hij kent ons dan ook al heel lang en in zijn herinnering werd duidelijk hoe gesteld hij is op onze beroemde Rode zaal. "Intiem, met de zwoelte van een bo***ir, en Cartesiaans helder tegelijk."
→ Lees Lucs volledige herinnering via onze website: brakkegrond.nl/verdieping/174/luc-devoldere-voorzitter-bestuur-de-brakke-grond
toch niet te geloven : de lage landen , die het voorbeeld zou moeten geven, schrijft in hun nieuwsbrief van heden onder meer :
"Hoe komt het dat VLAAMSTALIGE en Franstalige Belgen elkaar nauwelijks kennen?"
In Vlaanderen is de voertaal het NEDERLANDS!
Reynaert @ Ons Erfdeel
Laatste kans voor Wonder! Deze week is de laatste van het creatieve stadsfestival op de Van Marcke site.✨ Bezoek zeker onze geluidskunstenexpo, waar Gabey Tjon a Tham haar installatie "The Monads" voorstelt. Deze speakers lijken willekeurig te bewegen, maar worden gestuurd door een wiskundig systeem.👀
Alle info over de expo:
https://bit.ly/3EBSfsD
de lage landen interviewde de artiest een tijd geleden:
https://bit.ly/3wqAU1Y
AELBERT CUYP ARTIKEL | door lage landen
Bekijk het mooie artikel over de tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' op de website van de lage landen en ontdek meer over de impact van Cuyp op de Engelse landschapsschilders.
https://bit.ly/2Z1a5VK
Het is . We blikken terug op ons huis in de roerige jaren 90 en op de jaren daarna, aan het begin van deze eeuw. Evelyne Coussens schreef in opdracht van de lage landen een reflectie op de Brakke Grond en de veranderende gedaanten die ons huis de afgelopen vier decennia heeft aangenomen. Met natuurlijk een serie oude foto's.
Lees het volledige artikel op onze website: brakkegrond.nl/verdieping/141/van-een-idee-naar-een-huis-en-terug-40-jaar-de-brakke-grond-in-amsterdam
België heeft het Europees Handvest voor regionale talen of van nooit ondertekend. Nederland heeft dat wel. Daar zijn het , het en het erkend als regionale taal, en hebben het en het het statuut van erkende .
Wat houdt die erkenning precies in? Waarom hebben beide landen een andere kijk op regionale talen? En hoe gaat het er elders in de wereld aan toe? Kunnen België en iets leren van het talenbeleid bij de buren?
Met wie? Met Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands Radboud Universiteit, onderzoeker Meertens Instituut) gaat daarover in gesprek met Veronique De Tier (taalkundige /INT, streektaaladviseur ) en Nanna Hilton (professor Rijksuniversiteit , taaladviseur Europese Vrijhandelsassociatie).
Waar? Het panelgesprek is op 7 oktober vanaf 12u. te volgen door
Het panelgesprek kan men terugkijken op de webpagina’s van de lage landen en Taalunie
https://youtu.be/-0OXzVzHzXE.
𝟎𝟔.𝟏𝟎 | 𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟑:𝟎𝟎 | 𝐕𝐢𝐫𝐭𝐮𝐞𝐞𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡𝐠𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐤 ‘𝐇𝐨𝐞 𝐝𝐞𝐤𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐡𝐞𝐭 𝐍𝐞𝐝𝐞𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝𝐬?’
Taal weerspiegelt de heersende verhoudingen in de maatschappij. Ook als die onrechtvaardig zijn. Daarom klinkt de roep naar dekolonisering van de taal steeds luider. Maar hoe pak je dat aan? Moet je regels opleggen of net niet?
In het tweede virtueel lunchgesprek van de lage landen gaan Marc van Oostendorp, Raf Njotea en Tessa Leuwsha dieper in op de dekolonisatie van het Nederlands.
➡️ Volg het gesprek hier:
https://youtu.be/uEqfzFe-fF4