Agència Flama

Agència Flama Agència de notícies cristiana i catalana dedicada a la divulgació d’informació d’àmbit religiós.

💬 Després d’unes setmanes a Mèxic recorrent arxius i espais devocionals per continuar investigant sobre les germandats i...
15/03/2025

💬 Després d’unes setmanes a Mèxic recorrent arxius i espais devocionals per continuar investigant sobre les germandats i les confraries arreu d’aquells països on més arrelament tenen, un dels experts més consolidats en la història de les devocions populars a Espanya, el logronyès Fermín Labarga, visita aquest dissabte 15 de març la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Ho farà amb motiu de l’únic acte quaresmal que la Germandat de Confraries de la Passió de la Ciutat de Logronyo, de la qual és prior, celebra fora dels límits de la capital de la Rioja, i “en una arxidiòcesi en què es troba un dels devots que més empremta han deixat a la ciutat, l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella“, detalla.

De fet, el matarranyenc, que va ser bisbe de la diòcesi de Calahorra i La Calzada-Logronyo entre els anys 2004 i 2015 i va ser el pregoner, el 2006, de la Setmana Santa d’aquesta localitat, participarà en aquesta presentació al temple de Gaudí, en què, juntament amb Labarga —teòleg, periodista, crític d’art, museòleg i director de l’Institut Superior de Ciències Religioses (ISCR) de la Universitat de Navarra—, hi haurà Francisco José Marín de Diego, president de la germandat de confraries logronyesa, i Manuel Zamora, director del Secretariat Diocesà de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona.

I és a Barcelona on Labarga troba, cada vegada que visita la ciutat, una essència devocional a la qual dona més que “un entranyable agraïment” per ser guardonat amb el Premi Immaculada, el 2012, pel Consell General de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona: “Sempre és un orgull trobar-hi sacerdots i laics que fan créixer la pietat popular amb les confraries, alguna de les quals sap què significa tenir una història de diversos segles“, remarca, posant l’exemple de l’Arxiconfraria de la Sang barcelonina, del 1547 i fundada deu anys després que la Confraria de la Santa Vera Creu de Logronyo.

👣 El passat 6 de març els Carmelites Descalços de Barcelona van iniciar una nova etapa amb la incorporació de tres relig...
15/03/2025

👣 El passat 6 de març els Carmelites Descalços de Barcelona van iniciar una nova etapa amb la incorporació de tres religiosos procedents de l’Índia que es van sumar als dos catalans que fins ara conformaven la comunitat. Aquesta reestructuració reflecteix la creixent internacionalització de l’orde i suposa un repte pel que fa a la convivència i l’adaptació.

L’acte de formalització va comptar amb la presència del superior general de l’orde, Miguel Márquez, el vicari general Agustí Borrell, el superior de la Província Ibèrica, Francisco Sánchez, i altres religiosos de Badalona, Tarragona i Lleida.

La nova comunitat està formada per Enric Camps i Gabriel Isal, de Catalunya, i pels religiosos indis Varghese Cheriyakadavil (província de Manjummel), Sebastian Rayappam (Tamil Nadu) i Prudhvi Rajesh (Andhra Pradesh). Cheriyakadavil ha estat elegit vicari de la comunitat.

Aquest procés de reorganització s’ha dut a terme al llarg de diverses setmanes i ha inclòs reunions i entrevistes personals amb el superior de la Província Ibèrica, Francisco Sánchez Oreja. Segons Agustí Borrell, vicari general de l’orde des de 2015, aquest canvi és un reflex de la realitat actual de l’Església i de la societat, cada cop més diverses i internacionals.

🎭 Quan arriba la Setmana Santa, La Passió d’Olesa de Montserrat es converteix en un dels grans referents culturals de Ca...
15/03/2025

🎭 Quan arriba la Setmana Santa, La Passió d’Olesa de Montserrat es converteix en un dels grans referents culturals de Catalunya. Amb gairebé cinc-cents anys d’història, aquesta representació és una de les més emblemàtiques del país, mantenint viva una tradició que ha passat de generació en generació.

L’origen documentat de La Passió es remunta a l’any 1538, i des d’aleshores ha anat evolucionant fins a convertir-se en una de les posades en escena més espectaculars d’Europa. Amb la participació d’un miler de persones, totes elles voluntàries, Olesa demostra el seu amor per les arrels culturals i religioses, oferint cada any un espectacle.

El muntatge actual es representa en un escenari de més de 30 metres de boca i 500 metres quadrats de superfície útil, fent d’aquesta Passió una de les més impressionants a escala tècnica i artística. El text que es representa és de Joan Povill (1947) i la música, interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Madrigal, va ser composta per Josep Maria Roma el 1977. Els efectes especials i els canvis de decorats en temps rècord són alguns dels grans atractius de l’espectacle.

Aquesta llarga trajectòria i la seva execució van portar La Passió d’Olesa a rebre la Creu de Sant Jordi el 2002, convertint-se en la primera representació catalana a obtenir aquest reconeixement. Això reafirma la seva rellevància com a peça clau del patrimoni cultural i religiós del país.

🖥️ En un col·legi d’advocats, en una habitació de matrimoni, en una església o en qualsevol altra part del món, el 13 de...
14/03/2025

🖥️ En un col·legi d’advocats, en una habitació de matrimoni, en una església o en qualsevol altra part del món, el 13 de març de fa dotze anys l’anunci de l’elecció del cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio com a pontífex i bisbe de Roma va il·lusionar a milions de persones, esperançades amb un personatge que, a molts, els va canviar la vida.

Quatre d’ells van ser, com van testimoniar en una nova edició del webinar de Religión Digital, aquest dijous 13 de març, Emilce Cuda, secretària de la Pontifícia Comissió per a l’Amèrica Llatina, i una de les primeres dones a ocupar llocs de responsabilitat en la cúria vaticana; Juan Carlos Cruz, víctima d’abusos a Xile i membre de la comissió antipederàstia de la Santa Seu; la religiosa tucumana Lucía Caram; i el capellà de la presó de Navalcarnero, Javier Sánchez, moderats per Jesús Bastante.

Qui durant aquests últims anys s’ha convertit en un “dic moral” en un món mancat de líders globals, com el va presentar el moderador del debat, va tornar a ser definit en profunditat per quatre veus que han pogut entaular les seves particulars relacions d’amistat i professionalitat amb el bisbe de Roma des de múltiples espais, però sobretot des del Vaticà.

📲 Segueix llegint al nostre web!

🇦🇩 Aquest divendres 14 de març se celebra el trenta-dosè aniversari de la ratificació, mitjançant un referèndum, de la C...
14/03/2025

🇦🇩 Aquest divendres 14 de març se celebra el trenta-dosè aniversari de la ratificació, mitjançant un referèndum, de la Constitució d’Andorra, quaranta dies després de ser aprovada. Per això, el copríncep andorrà i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, celebra “la voluntat sobirana que l’ha mantinguda i la manté encara avui plenament vigent” en una carta dirigida a una població de més de 85.000 habitants i que, amb aquesta, ha redactat en vint-i-una ocasions des que va accedir als dos càrrecs, el maig de 2003.

La carta magna —que enguany fa els mateixos anys que va durar el mandat de qui va precedir Vives com a copríncep i va ser-ne una de les persones que van fer possible el pacte constitucional, l’arquebisbe tarragoní Joan Martí Alanis (1928-2009)— continua sent “marc de l’acció col·lectiva i projecte compartit de país”, com detalla Vives en la seva missiva. “Al llarg de tots aquests anys—afegeix—, ha contribuït decisivament a la convivència, l’estabilitat institucional i el progrés d’Andorra”, per bé que, segons indica el diplomàtic, “no és una obra acabada, sinó un projecte comú obert al futur que expressa la vocació i el compromís amb la justícia, la democràcia, el progrés social, els drets humans i la pau en el món“.

📲 Segueix llegint al link de la bio!

🗣️ La catedral de Barcelona inicia aquest 13 de març una nova edició de les predicacions quaresmals, que tindran lloc du...
13/03/2025

🗣️ La catedral de Barcelona inicia aquest 13 de març una nova edició de les predicacions quaresmals, que tindran lloc durant les pròximes tres setmanes dins la missa diària del dijous, a les 19.15 h.

El cicle tindrà per títol ‘Signes d’Esperança’, i anirà a càrrec del canonge Josep Ramon Pérez. A partir d’aquest tema, vinculat amb el jubileu en curs dedicat a l’esperança, el canonge i exdegà de la catedral oferirà diferents dissertacions per reflexionar amb profunditat sobre el valor de l’esperança en diferents àmbits de la societat actual.

La primera predicació (13 de març) tindrà per títol ‘La pau i el dret a la vida com a signes d’esperança’; la segona (20 de març), ‘Les obres de misericòrdia com a signes d’esperança’; i la tercera (27 de març), ‘Els joves i les persones grans com a signes d’esperança’.

Totes elles es podran seguir telemàticament en temps real a través de la pàgina web de l’arquebisbat, el canal de YouTube de la catedral i per Ràdio Estel.

🇻🇦El 13 de març es compleixen 12 anys de l’elecció de Jorge Mario Bergoglio com a Papa 266 de l’Església, un fet que aqu...
13/03/2025

🇻🇦El 13 de març es compleixen 12 anys de l’elecció de Jorge Mario Bergoglio com a Papa 266 de l’Església, un fet que aquell dia es va considerar doblement innovador per la condició de jesuïta i de llatinoamericà del nou pontífex, quelcom inèdit en la història bimilenària de la institució. A més d’una dècada d’aquell dia, i mentre el Papa es recupera de la internació més llarga del seu pontificat, que arriba a gairebé un mes (alhora que s’ha convertit ja en el segon pontífex més longeu de la història), la situació sembla propícia per analitzar el recorregut passat i rumb futur d’un magisteri que ha aportat moltes més novetats i sorpreses que aquells dos fets biogràfics que van sorprendre el món el 2013.

Així, en un 2025 en què també arribarà al seu 12è aniversari l’exhortació Evangelii gaudium, full de ruta del pontificat, veurem alguns dels eixos dels seus primers anys (la geopolítica, la mirada integral per analitzar el món) juntament amb d’altres del darrer lustre (l’ascens de les dones, el pensament sobre la Intel·ligència Artificial), tot a la llum dels quatre principis rectors que han marcat el seu magisteri i que constitueixen, a nivell intel·lectual, una de les més grans novetats per a un bisbe de Roma.

🎂 Amb motiu del 12è aniversari de l’elecció del Papa Francesc, el Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM) ha fet arriba...
13/03/2025

🎂 Amb motiu del 12è aniversari de l’elecció del Papa Francesc, el Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM) ha fet arribar al pontífex un afectuós missatge de felicitació, en el qual expressen la seva gratitud a Déu “pel seu fecund servei i ministeri” al capdavant de l’Església Catòlica.

El 13 de març de 2013, el cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio esdevenia el primer Papa llatinoamericà. “Sabeu que el deure del conclave era donar un bisbe a Roma. Sembla que els meus germans cardenals han anat a buscar-lo gairebé a la fi del món…”, van ser les primeres paraules del papa Francesc, després de ser elegit.

El CELAM remarca en la seva felicitació que durant aquests dotze anys de pontificat, Francesc ha impulsat una “Església en sortida“, “pobra per als pobres“, marcada per la misericòrdia, l’esperança i la sinodalitat, i compromesa amb la defensa i la cura de la casa comuna.

La missiva recorda les nombroses visites del Papa al continent llatinoamericà i els desafiaments que ha proposat per fer de l’Església una comunitat sinodal i missionera. Així mateix, li demanen que segueixi resant pels bisbes d’Amèrica Llatina i el Carib i per tot el Celam, que el 2025 complirà 70 anys de servei.

📚 Es compleixen aquest dijous dotze anys de l’històric conclave del 13 de març de 2013 en què, pocs minuts després de le...
13/03/2025

📚 Es compleixen aquest dijous dotze anys de l’històric conclave del 13 de març de 2013 en què, pocs minuts després de les set del vespre, els membres del col·legi de cardenals van presentar el papa Francesc, 266è pontífex de l’Església catòlica. “Els meus germans cardenals han anat a buscar un bisbe per a Roma a la fi del món”, va dir el recent elegit pontífex en la seva primera al·locució des de la lògia central del Palau Apostòlic del Vaticà.

Avui, en l’aniversari del pontificat, el món torna a mirar cap a Roma, aquest cop, però, per seguir l’evolució de la salut del pontífex, que va ser ingressat el 14 de febrer en l’Hospital Policlínic Gemelli per tractar-se d’una bronquitis. Al llarg d’aquest ingrés, milions de persones han tingut el líder de l’Església catòlica més present que mai en les seves oracions. Al mateix temps, la seva autobiografia, Esperança, ha captivat molts lectors, oferint una mirada més profunda a la seva vida, valors i trajectòria.

Una d’aquestes persones ha sigut Antoni Matabosch, que es va llegir l’obra en dues tardes i, a més a més, en va fer una recensió per a la revista Qüestions de vida Cristiana. “És una autobiografia en què Bergoglio es mostra tal com és”, assegura el prevere sobre el llibre, la meitat dels capítols del qual serveixen per explicar el període vital de Bergoglio des del naixement fins a la seva ordenació com a capellà a 30 anys. “Tot el que va viure al llarg d’aquesta etapa va donar sentit al que va fer posteriorment com a capellà, bisbe i Papa”, afirma Matabosch.

Som Cristians ha posat a disposició del públic dos cursos sobre cristologia i seguiment de Jesús impartits pel recentmen...
13/03/2025

Som Cristians ha posat a disposició del públic dos cursos sobre cristologia i seguiment de Jesús impartits pel recentment traspassat jesuïta José Ignacio González Faus en el Seminari de Teologia Cristiana, organitzat per la mateixa entitat. Els materials inclouen també una xerrada introductòria extreta d’una ponència de Faus a Cristianisme i Justícia, curs que va oferir en un curs de Cristianisme i Justícia.

“Són intervencions extraordinàries que ell va viure conscient que eren un llegat que ens deixava per a les generacions que el seguíem”, admet Xavier Garí, un dels fundadors de Som Cristians, un projecte d’Església domèstica impulsat fa cinc anys per una trentena de famílies que busquen formar-se i transmetre la fe als fills.

Per a Garí, en aquest material queda reflectit “el saber i la clarividència” del reconegut teòleg valencià, que va morir el passat 7 de març a l’edat de noranta-un anys a Sant Cugat del Vallès, on vivia des de feia dècades amb la comunitat jesuïta del Centre Borja.

🙏🏻 En un Saló Sant Jordi ple de gom a gom i en el marc de la Setmana de l’Harmonia Interconfessional, el Palau de la Gen...
12/03/2025

🙏🏻 En un Saló Sant Jordi ple de gom a gom i en el marc de la Setmana de l’Harmonia Interconfessional, el Palau de la Generalitat va acollir aquest passat dimarts la celebració del vintè aniversari del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), “un exemple de diàleg i de compartir“, com va reconèixer el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, que va tancar l’acte amb un discurs en què va mostrar la seva satisfacció pel bon funcionament del GTER “tant a Catalunya com a Barcelona”.

La celebració va comptar amb reflexions de representants de diverses tradicions religioses i espirituals del territori, com ara del president d’aquesta entitat interconfessional i representant de la comunitat islàmica, Mohamed Halhoul, i de la pastora evangèlica Ruth Giordano, que va conduir l’acte. A més, la cerimònia va disposar d’una glossa sobre l’essència de l’harmonia interconfessional, des d’una perspectiva monàstica, per part de l’abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat, Maria del Mar Albajar.

Tant Halhoul i Giordano van coincidir a assenyalar, d’una banda, que el GTER va ser en els seus orígens “el primer grup de treball a Catalunya i Espanya a partir d’un model singular a escala europea”, com va detallar el primer, i, de l’altra, que la seva missió principal es fonamenti en la “pedagogia de l’acció“. “Va néixer de la inspiració de creients que volien anar més enllà del que podien fer sols”, va admetre Halhoul.

🎓 El filòsof, teòleg i escriptor Francesc Torralba ha estat reconegut com a doctor honoris causa per la Universitat Juár...
12/03/2025

🎓 El filòsof, teòleg i escriptor Francesc Torralba ha estat reconegut com a doctor honoris causa per la Universitat Juárez Autónoma de Tabasco (Mèxic) per la seva trajectòria acadèmica, literària i filosòfica, que ha deixat una empremta significativa en el pensament contemporani a escala global.

“Em sento sorprès i alhora emocionat, em plaurà molt conèixer de prop aquesta universitat i formar part del seu claustre”, assegura a Flama el pensador català, que espera “il·lusionat” el moment de participar de l’acte d’investidura que tindrà lloc el pròxim mes de maig a Mèxic. “Serà una ocasió per fer ponts amb l’altra banda de l’Atlàntic i conèixer un món i una cultura immensa, sento gratitud i aquesta gratitud es converteix en un motor per continuar escrivint i ensenyant“, afegeix.

En la presentació d’aquesta distinció, el professor Roberto Valencia va destacar la influència i rellevància de Torralba, subratllant la seva extensa obra, que inclou més de cent llibres i 1.500 articles. A més de la seva tasca docent, Torralba és membre del Dicasteri de Cultura i Educació de la Santa Seu, director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull i acadèmic de número de la Reial Acadèmia Europea de Doctors.

El filòsof ha combinat la seva activitat investigadora amb una intensa tasca divulgativa en mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, La Vanguardia i El Punt Avui. Entre les seves obres destacades es troben El sentit de la vida (2008), El valor de tenir valors (2012), Món volàtil (2018) i L’ètica algorítmica, premi Bones Lletres d’Assaig Humanístic. L’any passat va ser distingit amb el Premi Ratzinger 2023, un dels reconeixements internacionals més prestigiosos en l’àmbit del pensament teològic.

Dirección

Barcelona

Horario de Apertura

Lunes 09:00 - 18:00
Martes 09:00 - 18:00
Jueves 09:00 - 18:00
Viernes 09:00 - 18:00

Teléfono

+34933630364

Notificaciones

Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando Agència Flama publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.

Contacto La Empresa

Enviar un mensaje a Agència Flama:

Compartir