
15/07/2025
Το μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατέστησε έτσι σαφές ότι η στόχευση της παρούσας κυβέρνησης μέσω της εξεταστικής, δεν είναι παρά να προβάλει για άλλη μια φορά το γνωστό της αφήγημα περί «διαχρονικών ευθυνών» και να προσπαθήσει τη διάχυση των ευθυνών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στα άλλα κόμματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απορρίψει τις όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης για Προανακριτική (επομένως για τα ίδια πραγματικά περιστατικά δεν θα μπορεί να συσταθεί ούτε στο μέλλον Προανακριτική) και άρα αντί της διερεύνησης ποινικών ευθυνών που ζητάει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη περίοδο (2019-2024) και τα συγκεκριμένα πρόσωπα των δύο υπουργών, να οδηγήσει την υπόθεση σε μια αχανή εξεταστική από το 1998, για διερεύνηση πολιτικών ευθυνών γενικώς κι αορίστως.
Όσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η εξεταστική, εφόσον προκύψουν στοιχεία από αυτή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια και με μία προανακριτική, δε μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Κίνδυνος παραγραφής
Πόσο μάλλον όταν η εξεταστική, με δεδομένο τον όγκο από το 1998 που θα κληθεί να διερευνήσει αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες. Και βέβαια εδώ, ακόμα και «γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν τον κίνδυνο παραγραφής. Διότι μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής γιατί επί των δικών μας ημερών άλλαξε το Σύνταγμα», όμως υπάρχει και η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εξήγησε ότι στις 6 Οκτωβρίου «κατά τους ευρωπαίους εισαγγελείς είναι αποσβεστική ημερομηνία για τον έναν εκ των δύο εγκαλούμενων συναδέλφων» (δηλαδή για τον Μ. Βορίδη).
Ουσιαστικά, λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης να τροποποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να τον προσαρμόσει στο αναθεωρημένο άρθρο 86 του Συντάγματος, το μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει το ρίσκο να ισχύσουν ως ευνοϊκότερες οι προϊσχύουσες διατάξεις του νόμου, που όριζαν βραχύτερη αποσβεστική προθεσμία.