01/05/2024
Vi s-a întâmplat ca cei care vă lăudau ieri să vă “răstignească” azi? Asta e una din lecțiile pe care ni le-a dat Iisus. Cei care te laudă azi, te pot trăda mâine. Iisus a intrat în Jerusalim, aplaudat de aceiași oameni care îl vor răstigni peste câteva zile.Ne-a pregătit astfel pentru ce ni se va întâmpla și nouă…
Diferența este ca în zilele noastre, se numără “argintii”, chiar și înainte să fi “sărutat”.
Trădarea , fiind o crimă de natură politică, la scara istoriei, trădătorii de ieri sunt printre liderii de azi, iar trădătorii de azi pot fi printre liderii de mâine”
Vin cu un exemplu, Constantin Brancoveanu. Am ales acest exemplu ca sa vedem ca probabil dintotdeauna “ România peste granițe” (…și nu numai) a fost scăldată în mlaștina trădării.
Un boier ruda cu domnitorul Brâncoveanu, spatarul Toma Cantacuzino, fara stirea si permisiunea lui, ii ajutase pe rusi in razboiul acestora cu turcii (1711), lucru care ii suparase pe acestia din urma si ii facuse sa-l suspectezea pe domn de necredinta fata de ei. O alta ruda, unchiul sau, stolnicul Constantin Cantacuzino, ravnind sa-l puna pe tron pe propriul sau fiu Stefan, a uneltit la Poarta, tesand intrigi care i-au alcatuit domnului o reputatie proasta in ochii turcilor.
Brancoveanu, pe atunci in varsta de 60 de ani, si cei patru fii ai sai au fost adusi la Stambul si inchisi. Turcii l-au torturat pe batranul voievod pentru a afla unde-i sunt bogatiile apoi, la data de 26 august 1714, Brancoveanu a fost decapitat, d**a ce turcii il silisera sa asiste la executia celor patru fii. I-a urmat la tron Stefan Cantacuzino, asa cm dorise (si uneltise) tatal acestuia dar, d**a cm scrie Nicolae Iorga: „Ca o rasplata dumnezeiasca, i-a venit aceeasi pieire silnica, d**a doi ani singuri de domnie. Fu gatuit in temnita la Constantinopol, impreuna cu tatal sau foarte batran. „