02/05/2026
[Regensburg Turkuaz Camii resmi açılışı: "Kardeşliğin merkezi olsun"]
Hizmete girişinin beşinci yılında DİTİB Regensburg Turkuaz Camii, 1 Mayıs 2026'da düzenlediği programla resmi açılışını yaptı. Törene T.C. Nürnberg Başkonsolosluğu'ndan Başkonsolos Fatma Taşan Cebeci, Din Hizmetleri Ataşesi Necmettin Saydan, Eğitim Ataşesi Mustafa İkbal ve Çalışma Ataşesi Ali Haksever katılırken, Regensburg Belediyesi'ni temsilen Eğitim Dairesi Başkanı Dr. Sabine Kellner-Mayrhofer geldi. Köln'den DİTİB Genel Sekreteri Eyüp Kalyon ve Nürnberg'den DİTİB Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Cemil Kimyacıoğlu'nun yanı sıra Regensburg'un bin yıllık tarihi kilisesi Alte Kapelle'den iki din görevlisi de programa katıldı. Regensburg'un camisiz kaldığı bir dönemde din görevlisi olmasına rağmen yeni caminin yapımının inşaat işleriyle uğraşan Siirt Baykan İlçe Müftüsü İsmail Numanoğlu ve yazar Mine İzgi de Türkiye'den gelen misafirler oldular.
EMEK, EĞİTİM VE BİRLİKTELİK ÖNE ÇIKTI
1 Mayıs İşçi Bayramı tatiline denk gelen caminin resmi açılışında günün anlamına dair caminin yapımında emeği geçenlere ve gönüllü katkılara vurgu yapıldı. İbadethanelerin toplumsal anlamı üzerinde özellikle duruldu.
Ev sahibi olarak selamlama konuşmasını yapan Regensburg Turkuaz Camii Din Görevlisi Ali Aydın ve DİTİB Regensburg Başkanı Mahir Koçak, camilerin sadece ibadet yerleri değil, aynı zamanda eğitim ve sosyal buluşma alanları olduğunu ifade etti. Cami din görevlisi Aydın, göreve başladığından bu yana 38 kişinin camide Müslüman olduğu bilgisini verirken, dernek başkanı Koçak da cenaze yıkama yeri ve gençlik merkezi açma hedeflerini paylaştı.
Konuşmalarda söz alan Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Cemil Kimyacıoğlu, caminin "barışın, huzurun ve kardeşliğin merkezi" olması temennisinde bulunurken, DİTİB Genel Merkezi'ni temsilen gelen Genel Sekreteri Eyüp Kalyon ise camilerin farklı kesimlerin bir arada buluştuğu mekanlar olduğunu söyledi.
Nürnberg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Necmettin Saydan da, caminin yapım sürecinde emeği geçenlerin yanı sıra gerekli izinlerin alınmasında açık tavrıyla genel ve yerel yetkililere ve hoşgörülerinden dolayı komşulara teşekkür etmeyi de ihmal etmedi. Saydan, dünyanın birçok yerinde sinema ve benzeri bulamayabilirsiniz ama mutlaka bir kilise, havra ve camiye rastlanacağını belirterek ibadethanelerin toplum üzerindeki önemini dile getirdi.
Daha sonra Regensburg Belediyesi'ni temsilen gelen Dr. Sabine Kellner-Mayrhofer de, kısa yaptığı konuşmasında, bu tür mekanlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek tebriklerini iletti. Kapanış konuşmasını yapan Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci ise, camilerin eğitmek, güzelliği yaymak ve sosyalleşmek gibi önemli fonksiyonlarının da olduğunu ifade etti. Büyük bir medeniyetin temsilcileri olarak gençlerin güzellikle ve dürüstlükle eğitilmesi, güzel emanetlerin bırakılması dileğinde bulundu.
Cuma namazı öncesi konuşmaların yapıldığı Regensburg Turkuaz Camii Özel Açılış etkinliği, cuma namazı sonrası Kindermoschee'ye giden anaokul çağındaki küçük çocukların dua ve ilahi okuması ile ilkokul çağı çocukların folklor oyunlarıyla devam etti. Yaz mevsimi tadında güneşli ve sıcak bir havaya denk gelen cami özel açılış programında Türk mutfağından yemekler sunuldu.
TEK ODALI EVDEN BÜYÜK KOMPLEKSE
Regensburg'da yaşayan Türklerin 1977'deki ilk ibadet yeri (Alte Manggasse 3) ile 2021'deki sekizinci ibadet yeri (Maxhüttenstraße 3), küçük ve tek odalı mekandan yüzlerce kişinin ibadet edebileceği, sosyal alanları ve otoparkı bulunan 2.341 metrekarelik alana sahip dev bir cami kompleksine dönüştü.
İlk yedi cami kent merkezinde yer alırken, son cami ise sanayi bölgesine yapıldı. Caminin temeli 21 Temmuz 2018 tarihinde dönemin Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül ve Regensburg 2. Belediye Başkanı Gertrud Maltz-Schwarzfischer tarafından atıldı.
Biri cami yapımı öncesinde arsa üzerine olmak üzere iki defa ırkçı saldırıya uğrayan cami, günümüzde okul ziyaretlerine misafirlik ediyor ve minareli olmasına rağmen kentin bir parçası olarak kabul görüyor.