24/10/2025
[Merz’in "Stadtbild" söylemi Regensburg'u da karıştırdı]
Federal Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz'in birkaç gün önce yaptığı tartışmalı "Stadtbild" (şehir görünümü) açıklaması, ülke genelinde büyük yankı uyandırdı. Gazetecilerin daha sonra neyi kastettiğini sorması üzerine Merz'in "Kızlarınıza sorun" yanıtını vermesi, tartışmaları daha da alevlendirdi. Başbakan en sonunda "çalışmayan, boş gezen yabancıları" kastettiğini açıklayarak geri adım atsa da kamuoyundaki tepkiler dinmedi.
BAVYERA BAŞBAKANI SÖDER'DEN DESTEK, REGENSBURG MİLLETVEKİLİ AUMER'DEN DAVET
CDU'nun kardeş partisi CSU'lu üst düzey siyasilerden tartışmaların alevlenmesi üzerine Başbakan Merz'e destek mesajları gecikmedi. Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder ile Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König, Merz'e destek açıklamaları yaparak tartışmalara dahil oldu.
CSU'lu Federal Milletvekili Peter Aumer ise Başbakan Merz'e bir mektup göndererek, memleketi Regensburg'a davet etti. Aumer, Başbakan'ın "şehir görünümü" konusunu yerinde görmesi için özellikle Bahnhof (tren istasyonu) çevresinde izlenim yapmasını istedi. Başbakan Merz'in yoğun gündemine rağmen bu davete icap edip Regensburg'a gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.
REGENSBURG'DA "WIR SIND DAS STADTBILD" MİTİNGİ
Almanya'daki şehir görünümü tartışmaları, Bavyera'nın üniversite kenti Regensburg'da da bir mitingle protesto edilecek. Şehirde "Wir sind das Stadtbild" (Şehir görünümü biziz) adı altında bir inisiyatif kuruldu.
Oluşum, 1 Kasım 2025 tarihinde Dachauplatz'da bir miting düzenleyecek. Çeşitli derneklerin ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı mitingde, şehir merkezinde yapılacak yürüyüşle dışlanmaya karşı durulacak ve çoğulculuğun önemi vurgulanacak.
Ayrıca 4 Kasım 2025'te, Regensburg'un bir zamanlar popüler isimlerinden Bora Ataman, CSU'lu 2. Belediye Başkanı Astrid Freudenstein ile konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleme hazırlığında olduğunu paylaştı.
ATAMAN: "MERZ AFD'YE YAKINLAŞMAK İSTİYOR"
Bir dönem CSU'nun Bavyera teşkilatında Göç ve Entegrasyon Çalışma Grubu Üyesi olan ve CSU Regensburg teşkilatının entegrasyon sorumlusu olarak görev yapan Bora Ataman, büyük yankı uyandıran tartışmalar üzerine, uzun bir aradan sonra suskunluğunu bozdu.
Regensburg Haber'e konuşan Bora Ataman, Merz'in açıklamalarına dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. "Başbakan Merz aslında kötü bir şey söylemedi ama yanlış formüle etti. Söyledikleri tüm yabancıları aynı potaya atıyor." diyen Ataman, "Kızlarınıza sorun demesi de yanlıştı. Bu genel bir problem; tüm suçu yabancılara atmak doğru değil." şeklinde konuştu.
Almanya'da Bahnhof çevrelerinin sorunlu hale geldiğini söyleyen Ataman, 2026 yılının 2025 yılından çok daha kötü olacağına inandığını söyledi. Ona göre evsizlik, uyuşturucu bağımlılığı ve kriminalitedeki artışlar şehir görünümü açısından bugünü de aratacak. Sokaktaki insanların bu konuda konuşmaktan kaçındığını da belirten Ataman, tartışmanın daha çok TikTok'ta döndüğünü söyleyerek, konuyla ilgili yapılan videoların kısa zamanda yüzbinlerce izleyiciye ulaştığını söyleyerek, konunun tartışma potansiyeline dikkat çekti.
CSU ve AfD'li siyasetçileri yakından tanıyan ve bu güncel tartışmayı yakından takip ettiği anlaşılan Bora Ataman, son olarak final niteliğinde bir iddia ortaya atmayı da ihmal etmedi: "Bence Başbakan Merz'in söylemi bilinçliydi; AfD'ye yakınlaşmak istiyor. Bir sonraki seçimler için zemin hazırlıyor olabilir."