27/03/2025
دراما أنا مش متابع أي مسلسلات لكن بالصدفة شفت لقطة جنازة من مسلسل وطبعا منتهى السخف لا المؤلف ولا المخرج تعبوا أنفسهم علشان يعرفوا طبيعة الجنائز في الصعيد زمان كان في عمالقة بيكتبوا ويخرجوا الدراما الصعيدية وكانت مسلسلات الصعيد واقعية ومتعوب فيها وكانوا بيستعينوا بناس متخصصة علشان ضبط اللهجة دلوقتي مجرد هري وخلاص.
على سبيل المثال وليس الحصر السيدات في المجتمع الصعيدي مش بتحضر ولا صلاة الجنازة ولا الجازة ولا الدفنة ولا بتذهب للمقابر مهما كانت صلة قرابتها بالمتوفي، مفيش بنت ولا ست بتحضر جنازة أبوها أو أخوها أو حتى زوجها.
في المجتمع الصعيدي السيدات لا تذهب للمقابر إلا في زيارة بعد أسبوع أو 15 يوم وبعدها بيكون في زيارة بعد مرور 40 يوم وفيهم بيعزلوا السيدات عن الرجال.
في الصعيد عزاء السيدات بيقتصر على المنزل فقط وبيستمر لمدة ثلاثة أيام بعد الجنازة.
وبالمناسبة النظام ده كمان معمول به في الأفراح وملوش أي علاقة بالمستوى التعليمي أو المادي أو الاجتماعي على الإطلاق بالعكس تمامًا ده نظام وعرف مجتمعي سائد ويصعب تبديله أو تغييره بسهولة.
من حوالي شهر حضرت فرح إبنة خالي ورغم إن العريس دكتور ووالده لواء والفرح معمول في أفخم فنادق القاهرة كان في فصل بين الرجال والسيدات لدرجة إن زوجي كان مستغرب باعتبار إنه أول مرة يحضر فرح صعيدي.
لم أحضر جنازة أخي شقيقي لأن مدافن العائلة في مسقط رأسنا محافظة سوهاج وأول جنازة أحضرها في حياتي كانت من حوالي شهرين لزوج أخت زوجي الله يرحمه وكنت مستغربة جدًا وتايهة ومش عارفة أتعامل لأنها كانت تجربتي الأولى في حضور صلاة على متوفي أو جنازة.
طالما اسمه فن وإبداع يبقي لازم كمان يكون متعوب فيه وأقرب للواقعية ارحمونا من دراما التيك أواي واجتهدوا شوية نص الوسط الصحفي صعايدة استعينوا بحد منهم ينقلكم الصورة واللهجة والعادات والتقاليد الصعيدية بواقعية بلاش افتكاسات ضحكتوا الصعايدة عليكم.
وللعلم معظم أثرياء الصعيد تجارتهم مشروعة ووارثينها أبًا عن جد والعائلات الكبيرة بتكون معروفة وراسخة من جدود الجدود مش لازم الثري الصعيدي يكون نوافل او عزت حنفي أو تاجر أثار أو مخدرات عيب بجد التفاهة والسطحية دي.