16/05/2024
عارف ليه الرسول صلى الله عليه وسلم وصانا بقراءة سورة الملك قبل النوم ؟!
الإجابة إن السورة دي اسمها المنجية وإنك بقراءتك ليها ربنا برحمته هينجيك من عذاب القبر
ولكن مش ده السبب الرئيسي . الحقيقة إن سورة الملك فيها إجابة على كل الأسئلة والمشاكل اللي بتفكر فيها في نهاية يومك اللي ممكن تخليك متقدرش تنام بسبب إنك شايل هم حاجات كتير في المستقبل وتدخل بعد كدا في حالة من فرط التفكير وتعاني أضراره.. 🔹تأمل معايا آيات سورة المُلك كدا...
🕋السورة بدأت بقوله تعالى "تبارك الذي بيده الملك وهو على كل شيء قدير" هنا ربنا بيطمنك إنه انت مش لوحدك ده أنت معاك مالك الملك القادر على كل شيء ف أنت بتفكر في إيه حضرتك⁉️
🕋"الذي خلق الموت والحياة ليبلوكم أيكم أحسن عملا وهو العزيز الغفور" ربنا بيجاوبك على سؤالك اللي عمال تفكر في إجابته أنا ليه بمر بالفتره الصعبه دي ؟!
ر🔹بنا بيرد عليك بالرد الصريح وهو أنك "في دار امتحان وإنه ابتلاك عشان يخليك تخرَّج أفضل نُسخه منك وعشان يختبر سَعْيَك وهل أنت هترضى ولا لأ "
🕋"الذي خلق سبع سماوات طباقا ما ترى في خلق الرحمن من تفاوت فارجع البصر هل ترى من فطور؟!" ربنا بيقولك فكر بطريقة تانيه شوف النعم اللي حواليك شوف مظاهر قدرته اللي الشيطان بيحاول يخليك تغفل عنها ومتشوفش غير الجانب المظلم فقط ومتنساش دي "فارجع البصر " كفيلة تخليك ترجع تفكر وتغير نظرتك تجاه حاجات كتير أوي وتتعامل مع الدنيا صح وتفهم قد إيه أنت في نعم كتير أوي بس تفكيرك المحدود جعلك تنساها وتفكر في همومك فقط.
🔹ربنا بدأ بعدها يعرفك انك مش عايش لوحدك وإن في شيطان عايزك تبعد عن ربنا وإنه ملاحق من شهب السماء"ولقد زينا السماء الدنيا بمصابيح وجعلناها رجوما للشياطين " وقاللك في سورة تانيه"إن كيد الشيطان كان ضعيفا" كأنه بيقولك مين الكائن ده اللي عايزك دايما خايف وعايز يبعدك عن ربنا ومخليك مش قادر تشوف النعم اللي حواليك وتشكر ربنا عليها .
🕋"وقالو لو كنا نسمع أو نعقل ما كنا في أصحاب السعير " دول فئة الكفار في مشهد هنشوفه يوم القيامة وسببه إن ربنا أرسل ليهم الأنبياء والرسل وأنكرو وجود ربنا ووجود عذاب يوم القيامة. والنتيجة انهم ندمو وقالو "لو كنا نسمع أو نعقل ما كنا في أصحاب السعير"
🔹ربنا كمان بيعلمك إن الحكمة بدايتها حاجتين مهمين اوي وهما "إنك تسمع اللي قدامك وتفكر في كلامه" وده منطقي جدا 🤗
🕋"وأسروا قولكم أو اجهروا به إنه عليم بذات الصدور" ربنا بيبين لك إنه يعلم ما في داخلك من أسئلة أو هموم ومتنساش"ألا يعلم من خلق وهو اللطيف الخبير" ما تقلقش ربنا فاهمك كويس أوي
🔹بعد الآيات دي ربنا بدأ يكلمك عن القلق الأكبر وهو"قلق السعى"
🕋"هو الذي جعل لكم الأرض ذلولا فامشوا في مناكبها وكلوا من رزقه" تخيل إن ربنا خلقلك كل حاجه في الكون مُذلَّلة ليك
ربنا خلقلك الدنيا بنواحيها بكل حاجه موجوده حواليك اسعى وهو هيجازيك على السعى ده . هو قادر يعوضك عن اللي فات واللي خسرته باللي هو يعلم إن ده الخير ليك بس أنت ارضى عشان تفهم حكمة الابتلاء ده فيما بعد .
🔹بعد كدا ربنا بيجاوبك على سؤال خوفك من الرزق
🕋 "أمن هذا الذي يرزقكم إن أمسك رزقه بل لجوا في عُتُوِّ ونُفور" خايف من الرزق ؟! الرزق بيد الله وهوا اللي رزقك امبارح والنهارده قادر إنه يرزقك بكرا وقادر إنه يُمسك رزقه. "إذا كان الله معك فمن عليك".
🔹ربنا كمان بيوجهك لحقيقة "انك مش هتتجاوز إلا بنظرك للمستقبل مع توكلك على الله"
ربنا بدأ يعرفك على الأدوات اللي تساعدك في طريقك وأهمها "السمع والبصر والفؤاد"
"قل هو الذي أنشأكم وجعل لكم السمع والأبصار والأفئدة قليلاً ما تشكرون.. قل هو الذي ذرأكم في الأرض وإليه تُحشَرون". اشكره وادعيه إنه ينور بصيرتك ويرزقك الصبر على البلاء.
🔹 وأخيراً ربنا أنهى السورة بما بدأ عشان يعرفك إن الملك بيد الله وأنه مفيش حاجه هتقدر تضرك لو هو أراد نفعك وأنه قادر على كل شيء.
"قل أرأيتم إن أصبح ماؤكم غَوْرًا فمن يأتيكم بماء معين"
وفي النهاية أذكركم وأذكر نفسي بقراءة سورة الملك في نهاية اليوم عساها تخفف عنا فرط التفكير وتجعلنا نفكر في نعم الله
✍️ Sara shalapy