08/03/2025
Manifestos, biografies literàries, estudis, a través de totes aquestes obres pots conèixer les escriptores que ens ha precedit i que ens ofereixen reflexions sobre la seva obra des d’una perspectiva que té en compte el gènere, les opressions rebudes i els silencis imposats.
Silencis, de Tillie Olsen. Pròleg de Pilar Godayol i traducció d’Anna Llisterri. Seguint esperit Woolfià, Olsen adverteix de les dificultats que té la humanitat, i sobretot les dones, per trobar un espai mental i físic per crear.
On són les dones? Antologia de Pilar Godayol i Germanes de Shakespeare. 20 del XX. Godayol ens fa sentir la veu de vint escriptores que, amb valentia i talent, van trencar els límits d’un món que els quedava petit.
Maria Dolors Orriols, viure i escriure, de Montserrat Bacardí. El retrat d’una narradora poderosa i una guia de lectura de les seves obres, publicades i inèdites, que mereixen sortir de l’oblit.
La veritat literària de Teresa Pàmies, de Montserrat Bacardí. Un estudi profund sobre la figura de Pàmies que teixeix amb versemblança els clarobscurs d’una trajectòria intensa i fructífera.
Maria-Mercè Marçal. L’escriptura permeable, de Caterina Riba Estudi sobre l’obra de l’autora, des de la intertextualitat i el procés obert de significació que permet la
seva poesia.
Dins el tinter, de Caterina Riba, Montserrat Sanmartí i Carme Sanmartí. Una reivindicació de la correspondència familiar com a espai de memòria i font d’informació sobre les formes de sociabilitat i la vida privada i íntima.
Viatgeres i escriptores, de Pilar Godayol. Un petit homenatge a totes les dones que van tenir el coratge d’anar a contracorrent i viatjar: Mary
Wollstonecraft, Florence Nightingale, Edith Wharton, Vita Sackville-West, Aurora Bertrana i Montserrat Roig, entre d’altres.
Carme Karr contra la incultura femenina, de Susanna Tavera i Araceli Bruch. Sobre la fertilitat i la vigència del pensament d’una pionera del feminisme.