01/07/2025
ŞEDINŢĂ AŢRU CU ALEGERI DE DIRECTORI PENTRU ŞCOLILE DIN BĂTANIA ŞI CHITIGHAZ
Adunarea Generală a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a ţinut o şedinţă de lucru în ziua de luni, 30 iunie, pe ordinea de zi figurând cinci puncte. Primele patru au fost votate în unanimitate, fără prea multe discuţii, dar ultimul punct, cel referitor la alegerea directorului pentru Şcoala Generală şi Grădiniţa de Naţionalitate Românească din Chitighaz, care de fapt s-a dezbătut cu uşile închise, a stârnit multe emoţii şi tensiuni. La şedinţa care a durat mai bine de două ore au participat şi numeroşi profesori, pedagogi activi şi pensionari, angajaţi ai şcolii şi grădiniţei din Chitighaz, precum şi conducerea satului, în persoana primăriţei şi a viceprimăriţei.
Primele trei puncte pe ordinea de zi – (1) cea de-a doua modificare a bugetului pe anul 2025 al AŢRU şi al instituţiilor subordonate; (2) stabilirea numărului de clase şcolare şi grupe de grădiniţă ce vor putea fi lansate în anul şcolar 2025/2026; (3) aprobarea registrului prenumelor de naţionalitate română din Ungaria – au fost prezentate de preşedintele Gheorghe Cozma şi votate de toţi cei 22 de membri prezenţi la şedinţă. (A lipsit un singur deputat, Mihai Ardelean din Micherechi.)
La sfârşitul lunii iulie a.c., expiră mandatul a doi directori de şcoală românească, la Bătania şi Chitighaz, astfel, AŢRU a lansat concursuri pentru ocuparea acestor posturi.
Înainte de a trece la votarea celui de-al patrulea punct – decizie privind alegerea noului director general al Şcolii Generale şi Grădiniţei Româneşti „Lucian Magdu” din Bătania – deputatul dr. Vasile Sucigan a propus ca Adunarea Generală să prelungească, prin votare, pentru următorii cinci ani, mandatele ambelor directoare care ocupă actualmente aceste posturi. AŢRU a decis însă, încă la şedinţa sa anterioară, că are posibilitatea doar în cazul şcolii din Bătania să prelungească fără concurs mandatul de director general al doamnei Viorica Şutea, care a îndeplinit această funcţie şi în perioada 2020–2025. Acest drept, de prelungire fără concurs, AŢRU îl are doar o singură dată, astfel că în cazul şcolii din Bătania şi-a putut exercita acest drept, dar nu şi în cazul instituţiei de învăţământ din Chitighaz. În acest sens, toţi deputaţii au votat încredere şi pentru următorii cinci ani, 2025–2030, actualei directoare Viorica Şutea.
Până la acel moment, sala de şedinţe a AŢRU a fost neîncăpătoare pentru mulţimea interesată, de fapt, de ultimul punct de pe ordinea de zi: alegerea directorului din Chitighaz. Au dorit să asiste la şedinţă în rândurile publicului aproape toţi angajaţii şcolii şi grădiniţei din Chitighaz, printre care s-a aflat şi primăriţa Emese Tripon Rákóczi şi viceprimăriţa Andreea Abrudan, în ciuda faptului că instituţia de învăţământ românesc nu aparţine primăriei locale, ci este administrată de AŢRU încă din anul 2012.
La concursul lansat de AŢRU pentru postul de director general al Şcolii şi Grădiniţei pentru Naţionalitatea Română din Chitighaz au fost înaintate 4 dosare de candidatură, dintre acestea însă doar trei au corespuns tuturor criteriilor. Candidaţi au fost: Erica Borbély, directoarea de până acum, care a ocupat această funcţie începând din anul 2005, membră în Adunarea Generală a AŢRU şi preşedintă a Autoguvernării Româneşti din Chitighaz, Maria Bordaş Marc, originară din Micherechi, profesoară la şcoala maghiară din Mezőgyán şi Simona Müller, originară din Micherechi, învăţătoare de limba română la Şcoala Generală Bilingvă din Aletea.
Audierea celor trei candidaţi, precum şi votarea s-a desfăşurat cu uşile închise, astfel nimeni din cei interesaţi, precum nici presa nu a fost prezentă în sala de şedinţe. După deschiderea uşilor, ieşind în curtea sediului, Erica Borbély şi-a anunţat colegii cu lacrimi de bucurie în ochi că a fost realeasă în funcţia de director general şi pentru următorii cinci ani, iar aceştia au felicitat-o.
În acelaşi timp, preşedintele AŢRU, Gheorghe Cozma a făcut un anunţ pentru reprezentanţii presei româneşti în care i-a informat că Erica Borbély a fost realeasă cu 13 voturi pentru, 6 abţineri şi 1 vot contra, deoarece la momentul votului în sală se mai aflau doar 20 de deputaţi (Beata Condoroş Szöllősi şi Bertold Netea nu se mai aflau în sala de şedinţe).
E.Ş.