Revista SPORT ÎN MOLDOVA

Revista SPORT ÎN MOLDOVA Revistă de sport şi educaţie sportivă din Republica Moldova

ANASTASIA CATANA Candidat de Maestru al Sportului la Gimnastică RitmicăData nașterii: 12.10.2010, ChișinăuPerformanțe: p...
14/03/2025

ANASTASIA CATANA
Candidat de Maestru al Sportului la Gimnastică Ritmică
Data nașterii: 12.10.2010, Chișinău
Performanțe: participantă la Cupa Europeană

- De mică, am fost fascinată de felul în care gimnastele își combină mișcările fluide și delicate cu obiectele folosite la competiții. Mi-a plăcut ideea de a transmite emoții prin mișcare și de a crea un spectacol vizual, iar acest sport mi-a oferit toate aceste oportunități. Gimnastica ritmică reprezintă pentru mine grație, frumusețe și dragoste. Este un sport care îmi permite să mă exprim, să arăt lumii nu doar tehnica, ci și partea mea artistică. Fiecare antrenament și fiecare competiție sunt o oportunitate de a învăța și de a crește, iar această disciplină a devenit o adevărată pasiune pentru mine.

Visul suprem al unui sportiv de performanță este să ajungă la cel mai înalt nivel al competițiilor internaționale, să obțină medalii și să își reprezinte țara cu mândrie. Este vorba despre atingerea excelenței, despre îndeplinirea visurilor personale și acumularea de experiență în cele mai importante competiții, cm ar fi Campionatele Mondiale, Europene și, de ce nu, Jocurile Olimpice. În plus, pentru mine, visul suprem este să ajung să obțin titlul de Maestru al Sportului și să contribui la promovarea gimnasticii ritmice atât în țara mea, cât și pe plan internațional.

Mă mândresc cu prestația pe care am avut-o la Cupa Europeană, un turneu important în cariera mea. A fost o oportunitate de a-mi arăta puterea, dedicația și munca depusă în pregătire. La acest turneu, am reușit să îmi depășesc limitele și să dau tot ce am mai bun, demonstrând cât am învățat și evoluat de-a lungul timpului. A fost un moment deosebit, care m-a făcut să realizez cât de mult am progresat și cât de mult înseamnă acest sport pentru mine.

EMILY-KATE BEZNOS Maestru al Sportului la Gimnastică RitmicăData nașterii: 1 iunie 2006, Los AngelesPerformanțe: Campioa...
14/03/2025

EMILY-KATE BEZNOS
Maestru al Sportului la Gimnastică Ritmică
Data nașterii: 1 iunie 2006, Los Angeles
Performanțe: Campioană a Republicii Moldova, categorie Seniori, participantă la multiple Cupe Mondiale, Campionatele Europene 2023 și 2024 și Campionatul Mondial 2023

- Am îndrăgit gimnastica ritmică încă de la vârsta de trei ani. M-a fascinat frumusețea și grația acestui sport, dar și capacitatea de a-mi exprima emoțiile prin performanțele mele. Gimnastica ritmică mi-a oferit un mijloc extraordinar de a mă exprima artistic și de a transmite mesaje prin mișcări de coregrafie. Gimnastica ritmică reprezintă o parte imensă din identitatea mea. Totul în viața mea se învârte în jurul acestui sport. M-a învățat lecții valoroase despre dedicație, muncă grea și perseverență, care mă ghidează nu doar în sport, ci și în viața de zi cu zi. Este mult mai mult decât un simplu hobby – este un stil de viață. Rețeta succesului constă în muncă grea, dedicație și în a avea atitudine corectă față de antrenamente.

Este esențial să fii deschis la lecțiile oferite de antrenor, să fii respectuos și să te dedici complet ca sportiv de performanță. De asemenea, este important să te înconjori de persoane motivate care te pot sprijini pe parcursul acestui drum dificil, dar plin de satisfacții.

Visul meu suprem este să execut fiecare element dificil al exercițiului cu precizie, menținând un nivel ridicat de artisticitate și muzicalitate. Este important să concurezi cu încredere și calm, știind că ai dat tot ce ai mai bun și ai făcut-o cu pasiune și dedicare. Că atunci când închei exercițiul să știi că ai atins cel mai înalt nivel al tău. Campionatele Mondiale au fost acele competiții care cel mai mult m-au făcut să mă simt mândră. A fost prima dată când am evoluat pe o scenă atât de mare, iar experiența a fost emoționantă, deși destul de stresantă. Am reușit să demonstrez potențialul meu maxim pe o scenă atât de mare. A fost un moment cu adevărat semnificativ pentru mine. Nu doar că am avut ocazia să mă prezint lumii întregi ca gimnastă profesionistă, dar și să reprezint țara mea.

Clubul Sportiv PETROCUB, leagăn de perpetuare a tradițiilor sportive autohtone Judo-ul moldovenesc, ajuns la maximă glor...
14/03/2025

Clubul Sportiv PETROCUB, leagăn de perpetuare a tradițiilor sportive autohtone

Judo-ul moldovenesc, ajuns la maximă glorie odată cu evoluția sportivilor noștri la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, este de neimaginat fără școala de specialitate de la Hâncești. Fără înființarea în acea regiune a unor tradiții de judo ce semnifică de fapt nașterea acestui gen de sport pentru întreaga republică. Tradiții clădite de redutabilul Vasile Colța, originar din satul Cărpineni, Hâncești, care a fost printre primii antrenori din Moldova ce au realizat, la începutul anilor ‘70 ai secolului trecut, trecerea discipolilor săi de la sambo la practicarea probei de judo. Din acest izvor de apă vie pentru domeniul judo-ului moldovenesc, s-a alimentat o veritabilă pleiadă de atleți autohtoni cu care se mândrește o țară întreagă.

La Olimpiada din capitala Franței am fost cu toții martorii unei evoluții fulminante a judocanilor noștri, unul dintre ei fiind Adil Osmanov, discipol al Clubului PETROCUB. Într-un stil de zile mari, el și-a adjudecat bronzul olimpic, dând dovadă de determinare, măiestrie tehnică și, mai cu seamă, de caracter. De remarcat că lotul național a fost ghidat de antrenorul Valeriu Duminică, un alt produs aș școlii de judo de la Hâncești, participant la o ediție de Jocuri Olimpice și în calitate de sportiv. După încheierea Olimpiadei din Orașul Luminilor, la rampă a ieșit un alt elev format la CS PETROCUB, și anume judoka Victor Sterpu, care în luna septembrie a câștigat în stil magistral Grand Prix-ul de la Zagreb (Croația). De notat că în 2021 el a evoluat onorabil la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Acești performeri de mare clasă menționați supra au fost formați pe baza unor tradiții și metode de pregătire extrem de eficiente, verificate în timp. Ei au drept fundament niște forțe sănătoase ce își trag seva din experiența prolifică a unor redutabili specialiști și sportivi precum frații Mihai și Ilie Buiuc (succesorii de drept ai lui Vasile Colța), Sergiu Cașnicov (câștigător la Spartachiada elevilor din URSS), Tudor Lazarenco (medaliat cu bronz la Europene), Ion Covurluean (campion european la tineret) ș.a. Dintre judocanii care sunt în plină activitate aducătoare de glorie țării îi vom aminti pe Dorin Goțonoagă (campion european U-23, locul 3 la Zagreb Grand Prix 2021, în prezent antrenor secund al lotului național), Radu Izvoreanu (campion european U-23 în 2023) și se pare că această listă nu are capăt.

„La Clubul Sportiv Petrocub Hâncești m-am antrenat sub bagheta legendarilor Mihai și Ilie Buiuc. Ei întotdeauna m-au sprijinit și mă sprijină în efortul depus de mine zi de zi. De asemenea, Mihai Crăciun şi Mihai Usatîi, patronii Clubului Petrocub, m-au susținut în permanență, atât din punct de vedere financiar, cât şi moral. Apreciez mult și le sunt extrem de recunoscător pentru acest lucru. N-o să uit niciodată ajutorul oferit și cuvintele lor de încurajare care au venit într-o perioadă dificilă pentru mine, când eram grav accidentat, viitorul meu sportiv devenind brusc incert”, se confesează Dorin Goțonoagă.

Petrocub reprezintă o Asociație obștească cu scopuri bine definite, confirmându-și pe parcursul anilor eficacitatea. Datorită Clubului, s-au construit în regiune săli moderne de judo, dotate cu aparataj și echipament în conformitate cu standarde internaționale în domeniu. Iar despre calitatea muncii antrenorilor vorbesc înseși rezultatele, care sunt de-a dreptul răsunătoare. Nu este lăsat de izbeliște nici sportul de mase. Proiectul Clubului Sportiv Petrocub este unul social, ce-și propune să atragă un număr cât mai mare de copii, în vederea antrenamentelor și practicării unui mod de viață sănătos.

Mihai Crăciun și Mihai Usatîi, fondatorii Clubului Sportiv Petrocub Hâncești, au depus eforturi nemăsurate ca proba de judo să poată supraviețui la noi în țară. Ne referim la anii ‘90 ai secolului trecut, când segmente întregi ale economiei și ale sportului național se aflau în derivă sau chiar au sucombat.

„Mai întâi, în anii ’70, ne pregăteam sub îndrumarea neobositului specialist Vasile Colța. Condițiile de antrenament erau cu adevărat extreme, sala de sport aflându-se într-un subsol. Baia era situată la vreo 100 de metri distanță, în altă clădire. Iarna, pe ger sau pe ninsoare, după antrenamente, echipați în kimono-uri și cu gențile în spate, mergeam cu toții într-acolo. În asemenea condiții reușeam să câștigăm turnee republicane, unionale și să obțină rezultate notabile la nivel european”, mărturisește Mihai Crăciun.

Odată cu plecarea lui V. Colța ca să antreneze în Bulgaria, frații Ilie și Mihai Buiuc au preluat munca de antrenorat la secția de judo din Hâncești. Atunci, în anii ’90, pe teritoriul întregii republici persistau condiții precare nu doar de pregătire, ci și de existență. În 1993 Mihai Crăciun împreună cu Mihai Usatîi s-au întâlnit cu frații Buiuc, luând o hotărâre crucială pentru dezvoltarea judo-ului moldovenesc: au decis să se implice în susținerea și promovarea acestei probe sportive la noi în țară. Astfel, fondatorii Clubului au hotărât din mijloace proprii să finanțeze acest domeniu, pentru beneficiul atleților.

„Acele rezultate de excepție se datorau în mare parte sprijinului oferit de conducerea Clubului Petrocub. Știți ce perioadă grea și complicată era atunci, când statul nu era în stare să susțină sportul. Așa că Mihai Crăciun, în trecut elevul nostru și multiplu campion al Moldovei, maestru al sportului, împreună cu Mihai Usatâi, un susținător înflăcărat al fotbalului din Hâncești, au înlocuit pentru noi statul”, spune antrenorul Ilie Buiuc.

La rândul său, Mihai Crăciun a specificat că „Judocanii sunt ca o familie. Se susțin reciproc, fiindu-le străină indiferența. Iar judo este un sport foarte frumos – combină în mod armonios asemenea calități de o importanță incontestabilă în viața oricărui om, cm ar fi inteligența, forța, dibăcia, disciplina... Dacă e să vorbim de Dorin Goțonoagă, finul meu de botez, eu l-am determinat să facă sport. În general, îi sfătui și în prezent pe toți copiii cunoscuților mei să facă judo sau lupte, căci acest lucru le va fi de mare folos în viață. În orice caz, nimeni până în prezent nu a regretat faptul că s-a dedicat acestei ocupații.”

Potrivit statisticilor, din 50 de mii de copii care practică judo, doar unul singur ajunge premiant olimpic. Însăși calificarea la Olimpiadă este un mare succes. Să nu uităm însă cât de important este procesul de pregătire în sine. Nu toți copiii vor deveni campioni, iar tânărul când vine la secție, are nu doar scopul să-și mărească performanțele, ci și să aibă plăcere de pe urma acestei activități legată de dezvoltarea lui ca ființă umană.

„Tatălui meu, Alexandru Crăciun, îi plăceau luptele. El m-a determinat ca după absolvirea a opt clase să intru, în 1977, la Tehnicumul de Construcții din Hâncești și să fac sport. „Acest lucru o să te ajute mult în viață”, mi-a zis părintele. M-am înscris la secția de judo, pe care am frecventat-o timp de patru ani. Apoi am continuat să mă pregătesc în cadrul companiei de sport din armată și am devenit campion al republicii. Ulterior, tata a murit într-un teribil accident rutier – el era șofer de profesie. Familia noastră s-a pomenit într-o situație financiară extrem de grea, iar eu trebuia să am grijă de frații mai mici, așa că m-am lăsat de sport. A trecut ceva timp și am început să fac business. Aveam afaceri în republică și peste hotare, însă acest lucru nu m-a îndepărtat câtuși de puțin de lumea sportului, de doleanțele atleților. Din contră, mi-am propus să susțin judo-ul moldovenesc pe toate căile ce le aveam la dispoziție, ceea ce am și realizat, ceea ce fac în continuare”, a punctat Mihai Crăciun.

Юрий ПАРАСКИВ: «Молдове есть кем гордиться»На протяжении последних трех лет лидером молдавской сборной по боксу является...
14/03/2025

Юрий ПАРАСКИВ: «Молдове есть кем гордиться»

На протяжении последних трех лет лидером молдавской сборной по боксу является Александру Параскив, который прошел все этапы становления под руководством отца - тренера, а медали, завоеванные на международной арене, являются результатом их продуктивных совместных тренировок. Два года назад Юрий ПАРАСКИВ был назначен главным тренером сборной Молдовы по боксу с задачей завоевать путевку для нашей страны на Олимпийские игры 2024 года в Париже.

- В 2022 году я участвовал с сыном в Ереване (Армения) в чемпионате Европы, который проводится, к сожалению, только один раз в два года, - вспоминает Юрий Параскив. – Там Александру выступил лучше всех наших боксеров и завоевал бронзовую медаль, уступив в полуфинале натурализованному россиянину Вахиду Аббасову из Сербии. Именно тогда я получил приглашение возглавить национальную сборную страны. Честно говоря, были некоторые опасения, что не справлюсь, так как никогда ранее не работал на таком высоком уровне. Одно дело, готовить одного спортсмена, а здесь речь шла о целом коллективе. Но представители Федерации бокса Молдовы - вице-президент Максим Чертыковцев и генеральный секретарь Анатолий Кайгородов поддержали меня, выразив уверенность в моем потенциале. Наметив олимпийские перспективы, нам удалось создать боеспособный коллектив, способный побороться за олимпийские путевки. В расширенный список молдавской сборной вошли Александру Параскив, Даврон Бозоров, Андрей Кирьяков, Андрей Заплитный и Василий Чеботарь…

- Главная задача – завоевание олимпийской лицензии – пришлась на 2024 год…

- Два квалификационных турнира прошли в текущем году. Мы были близки к заветной цели завоевания даже двух путевок, но удача отвернулась от нас. Александру Параскив на первом мировом февральском отборочном турнире в Италии, после одержанных трех побед, в решающем четвертом бою за лицензию в категории 63,5 кг уступил опытному боксеру из Иордании. Другие наши боксеры – Василий Чеботарь (71кг), Андрей Кирьяков (80 кг), Андрей Заплитный (92 кг) и Юлия Король (54 кг) - проиграли свои стартовые бои.

На заключительный турнир в столицу Таиланда Бангкок в мае поехали два боксера, имеющие реальные шансы стать олимпийцами. К сожалению, Александру Параскив и Василе Чеботарь, победив в нескольких предварительных поединках, проиграли решающие бои за лицензии, остановившись в шаге от завоевания путевок на Олимпийские игры в Париже.

Отмечу также, что в марте в Белграде (Сербия) прошел чемпионат Европы среди мужчин и женщин, где молдавские боксеры завоевали три медали. Александру Параскив, к сожалению, из-за сильного рассечения в области брови, не смог выступить в финале и завоевал серебряную медаль в весовой категории 63,5 кг. Дарья Козорез стала чемпионкой Европы в весовой категории свыше 81 кг среди женщин, а Василий Чеботарь в категории 71 кг завоевал бронзовую медаль. Пятые места, проиграв в боях за выход в полуфинал, где гарантируются бронзовые медали, заняли Ион Плынга, Данила Окоман, Януш Караван, Даврон Бозоров, Дмитрий Кощуг, Андрей Киряков, Андрей Заплитный и Николай Бурдюжа.

- Если взглянуть на результаты по школьникам, юниорам и молодежи этого года, то можно заметить, что подрастает перспективное поколение…

- Действительно, Молдове есть кем гордиться. Это результат продуктивной работы Федерации бокса и тренерского коллектива. Призеров чемпионатов Европы подготовили тренера: кишиневец Алексей Тимошков, бельчане Игорь Черненков и Сергей Гуранда, тираспольчанин Анатолий Ахмадиев, оргеевец Михаил Буханюк, комратчанин Шерали Тургунов и Илья Черниогло из Чадыр – Лунги. Высокий тренерский потенциал имеет также заслуженный мастер спорта Молдовы, бронзовый призер Олимпийских игр в Пекине, вице-чемпион Кубка мира, чемпион и вице-чемпион Европы Вячеслав Гожан, который в течении нескольких лет успешно руководит молодежной сборной Молдовы.

Если говорить о результатах, то они, действительно, вселяют надежду. Так, на чемпионате Европы среди молодежи в Хорватии Данила Гуранда завоевал серебряную медаль, а Павел Задорожнюк – бронзовую. На чемпионате Европы среди юниоров Кирил Слепой завоевал «серебро», бронзовыми медалями награждены Василий Бузайжи и Илья Хорнец. На первенстве Европы среди школьников чемпионами стали Егор Чертыковцев и Андрей Тимошков, серебряной медалью награжден Александру – Ахиле Буханюк, бронзовые медали завоевали Никита Слепой, Александру Бужор и Тудор Стратан.
Похвально, что и на чемпионате Европы U23 Молдова не осталась без наград. Так, в весовой категории 81 кг Дарья Козорез завоевала золотую медаль, a Владислав Гудзь в категории 67 кг награжден бронзовой медалью.

В ноябрьском чемпионате Балканских стран среди юниоров, молодежи и взрослых, который прошел в сербском городе Лозница, приняли участие около 200 боксеров из 13 стран. Сборная Молдовы, состоящая только из девяти боксеров и не представленная среди молодежи, показала впечатляющий результат, завоевав четыре золотые, одну серебряную и две бронзовые медали, что позволило нам занять пятое место в неофициальном общекомандном зачете. Роман Шпак стал чемпионом в весовой категории 52 кг, Януш Караван принес «золото» в категории 63,5 кг, в категории 67 кг первое место завоевал Александру Параскив, а Михай Поромбак стал чемпионом в категории 48 кг. Серебряной медалью в категории 92 кг награжден Ливиу Мунтяну, бронзовые награды получили Каталин Турку (51 кг) и Кристиан Лемнару (свыше 80 кг).

ANTONINA SARGU Maestru al Sportului la Gimnastică RitmicăData nașterii: 11.03.2005, KievPerformanțe: Vicecampioană a Rep...
12/03/2025

ANTONINA SARGU
Maestru al Sportului la Gimnastică Ritmică
Data nașterii: 11.03.2005, Kiev

Performanțe: Vicecampioană a Republicii Moldova, participantă la Campionatele Europene 2022 și 2023, Grand Prix Brno 2022, Grand Prix Marbella 2023, Grand Prix Tartu 2023 și 2024, Cupa Mondială Cluj-Napoca 2024

- În copilărie, am ales gimnastica ritmică pentru că îmi plăcea să urmăresc competițiile la televizor și acest sport mi-a captat imediat atenția. La început, era doar un hobby, dar acum am realizat că gimnastica ritmică îmi oferă mult mai mult decât m-aș fi așteptat. Și nu este vorba doar despre antrenamente și competiții, ci și despre explorarea unor noi țări, întâlnirea de oameni noi, călătorii și prietenii. De asemenea, am avut oportunitatea de a mă exprima și în alte domenii, ca antrenor, arbitru și organizator de evenimente sportive. Prin gimnastică, am devenit ambasador al brandului sportiv Swirl&Twirl și al Companiei EBS Mindset, care ajută gimnastele să își mențină o stare mentală pozitivă. Dar cel mai important motiv pentru care am ales gimnastica este plăcerea imensă pe care o simt în timpul antrenamentelor și competițiilor, din fiecare nouă experiență și fiecare realizare.

Visul meu suprem este acela de a concura la mari competiții internaționale și de a reprezenta Republica Moldova cu demnitate. Una dintre competițiile la care îmi doresc să particip este Cupă Mondială și Campionatele Mondiale. Atunci când îmi voi încheia cariera de gimnastă, mi-ar plăcea să fiu antrenor sau arbitru și să contribui la dezvoltarea acestui sport. M-am simțit cu adevărat mândră de mine la Campionatul Moldovei din 2022 și la participarea simultană în cadrul turneului internațional „Moldova Open Cup”. Competițiile au avut loc pe parcursul a două zile. Am avut 12 evoluții timp de două zile, ceea ce a fost o provocare imensă pentru mine. Aceste întreceri au fost un test al rezistenței fizice și mentale, dar am simțit că am atins un nou nivel de performanță. La acea competiție, am obținut titlul de Maestru al Sportului din Republica Moldova și am câștigat 9 medalii.

Maxim GAUS: „Am muncit mult pentru a fi prezent la Paris” Maxim GAUS este primul arbitru moldovean de taekwondo WT care ...
12/03/2025

Maxim GAUS: „Am muncit mult pentru a fi prezent la Paris”

Maxim GAUS este primul arbitru moldovean de taekwondo WT care a activat la două ediții consecutive ale Jocurilor Paralimpice.

Maxim GAUS a început să practice taekwondo-ul în 1995, încă de la grădiniță. În devenirea sa sportivă a fost modelat de antrenorii Nelia Șelenco, Veaceslav Tricolici, Andrei Berezicov, Mircea Bețian. Accidentându-se la o competiție, a fost îndemnat de colegi să meargă la seminare de arbitraj. În scurt timp și-a îndeplinit visul și a arbitrat competiții de nivel începător pentru copii, cadeți, juniori, apoi și întreceri rezervate categoriei de vârstă seniori la Campionatul Moldovei.

„Testul de rezistență ca arbitru este să rămâi neutru, să-ți controlezi emoțiile, să dai dovadă de reținere, deși uneori e destul de dificil să-ţi păstrezi calmul și să nu reacționezi la provocări. Odată cu dobândirea experienței, devii mai sigur de sine. Când cunoști la perfecție regulamentul şi te conduci de el, nimeni nu-ți va putea reproșa nimic”, consideră Maxim Gaus.

Grație profesionalismului de care a dat dovadă, a obținut titlul de cel mai bun arbitru la mai multe turnee internaționale: „Kiev Open” (Ucraina), „Riga Open” G1 (Letonia), „Beirut Open” G1 (Liban), 1st Open Multi European Games (or. Plovdiv, Bulgaria), Campionatul European intercluburi printre cadeți (or. Marina D’Or, Spania), „Turkish Open” (or. Antalya, Turcia). De asemenea, a arbitrat diverse competiții cm ar fi: Campionate Europene printre copii, cadeți, juniori, tineret U21, seniori, cluburi; Campionatul Mondial printre cadeți (Uzbekistan); Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska, Polonia 2023; Grand Prix (Marea Britanie, Maroc, Arabia Saudită); Jocurile Mondiale Universitare din Chengdu, China 2023; Campionatul Mondial la Parataekwondo (Mexic și Turcia); turneele de calificare (Bulgaria și Iordania) pentru Jocurile Paralimpice din Tokyo; turneele de calificare (Senegal și China) pentru Jocurile Paralimpice din Paris, etc.

„Aceste distincții sunt importante pentru mine. Sunt o dovadă că evoluez, că nu stagnez. Dacă la o competiție activează 40-50 de arbitri, fiind ales și eu ca unul dintre cei mai buni, înseamnă că acționez corect. Se ia în considerare nu numai arbitrajul, dar și comportamentul în general pe tot parcursul turneului. De fapt, arbitrajul este o plăcere pentru mine, dar am și alte hobby-uri. Iubesc să citesc cărți despre dezvoltarea propriei personalități, lucru care mă ajută şi în activitatea profesională de arbitru”, se destăinuie Maxim Gaus.

Grație talentului său și experienței acumulate, Federația Internațională de Taekwondo l-a selectat pe Maxim Gaus, în premieră, să reprezinte Republica Moldova la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, iar în anul 2024 și la cele de la Paris.

„Am muncit mult pentru a fi demn de o astfel de alegere, arbitrând la întreceri internaționale de cel mai înalt rang. La Tokyo am avut mari emoții, incomparabile cu cele trăite la alte competiții. La Paris deja a fost mai ușor, din punct de vedere psihologic. Este impresionant faptul să văd cm sportivii se antrenează și obțin rezultate frumoase, în pofida dizabilităților pe care le au. Consider că o medalie adjudecată la Jocurile Paralimpice are aceeași valoarea ca și cea cucerită la Olimpiada propriu-zisă, doar că adeseori este mai greu de obținut, date fiind dizabilitățile fizice ale sportivilor. De asemenea, este bine ca și copiii să practice taekwondo, deoarece este o probă care le oferă posibilitatea să se dezvolte multilateral, să facă cunoștință cu multe persoane, să aplice în diferite situații calitățile dobândite datorită practicării acestui sport, cm ar fi lucrul în echipă, respectul pentru adversar”, și-a exprimat părerea Maxim Gaus, care este și director al Școlii sportive specializate la Taekwondo WT nr.6 din Chișinău.

Grigore POPOVICI Cuvânt la un popas al viețiiLa câte s-au vorbit și scris în termeni laudativi despre Grigore POPOVICI î...
12/03/2025

Grigore POPOVICI
Cuvânt la un popas al vieții

La câte s-au vorbit și scris în termeni laudativi despre Grigore POPOVICI într-o activitate de mai bine de cinci decenii pe ogorul sportului, puține lucruri sunt de adăugat. Nu e cazul, credem, să enumerăm toate etapele traseului parcurs, reperele cruciale, realizările și meritele vieții sale. Riscăm să cădem în descriptivism. Toată lumea din domeniu le cunoaște.

A străbătut calea de la simplu învățător de educație fizică până la cea de conducător al sportului moldovenesc de rang înalt. Oriunde a lucrat a știut să formeze echipe bine închegate și serios intenționate, montate spre fapte durabile, temeinice. De cm a fost promovat în funcția de președinte al ASB „Colhoznicul”, a rezolvat, într-o primă fază, problema sediului și asigurării specialiștilor cu apartamente, după care a atras în mari proiecte conducători de stat și organizații obștești. Și s-a purces la construcția a zeci de stadioane, terenuri și săli de sport în întreaga republică. Se desfășurau numeroase întreceri cu caracter de masă, inclusiv Jocurile sportive pentru tineri de la sate. A fost pregătită o pleiadă de performeri care evoluau cu succes la competiții unionale.

Grigore Popovici a preluat ulterior conducerea ASB „Moldova”, căzută în declin, punând-o pe picioare în scurt timp. Și de astă dată accentul s-a pus pe baza tehnico-materială. S-au construit mai multe piscine, a fost renovat Complexul de sport „Iunost” de la sectorul Botanica al Chișinăului, s-a creat un Centru de medicină sportivă, s-a înființat Centrul de pregătire olimpică „Codru”, etc. Eforturile depuse s-au concretizat în medalii strălucitoare ale atleților moldoveni, cucerite la edițiile Jocurilor Olimpice de la Moscova, Seul, Barcelona, Atlanta și Sydney.

La Comitetul Național Olimpic, Grigore Popovici a fost strategul și organizatorul tuturor performanțelor sportivilor noștri. De ce a reușit realizări deosebite pretutindeni unde a activat? Din simplul motiv că el a trecut prin suflet tot ce a făcut. Mulți tineri specialiști, dar și atleți de mare clasă au avut în el un sprijin constant durabil, un sfat înțelept, dar mai ales un ajutor necesar acordat la timp, în momentele dificile.

Domnia sa a avut mereu o viziune clară asupra obiectivelor pe termen lung și priceperea de a trasa pașii necesari ai performerilor pentru ca aceștia să atingă la țanc forma sportivă de vârf, condiție indispensabilă ca să urce acolo, sus, pe podiumul olimpic. Marea noastră campioană, Larisa Popova, susținea tranșant că anume Grigore Popovici a ajutat-o mult în procesul de pregătire ca să câștige aurul olimpic la Jocurile din 1980 de la Moscova.
Ca maestru al sportului, Grigore Popovici cunoștea din interior zbuciumul nestăvilit al eforturilor profesionale. El de mic a înțeles adevărul că în muncă este rostul și esența vieții. Merită reținut încă un aspect care-l caracterizează deplin: doar acea persoană trăiește mult care e de folos neamului, oamenilor de aceeași viță și sânge, care trăiește pentru binele acestora. A știut și știe să-și păstreze prestația profesională, verticalitatea morală și demnitatea de fiu al Basarabiei. A văzut țări de țări de pe întreg pământul, dar de fiecare dată revenea cu drag la casa părintească, la baștină, la satul natal – Țânțărenii din valea Răutului. A avut tăria să rămână, aidoma unui stejar, vertical, în ciuda unor vremuri cumplite, de odinioară, să poarte cu demnitate și cinste veșmântul Omeniei, să reziste la toate atacurile unor indivizi de o probitate morală și umană mai mult decât îndoielnică.

Grigore Popovici a știut și știe să trăiască frumos clipele de odihnă, să petreacă vesel și cu sens sărbătorile și întâlnirile cu rudele și prietenii de suflet, să cânte o melodie veche, să glumească, să-și amintească cu drag și cu multă recunoștință de părinți, bunici, strămoși, dar și de colegii de studii și de lucru, să păstreze în orice împrejurări simțul demnității. El a dobândit o reputație solidă prin fapte și realizări concrete, prin caracter, temeinicie, tenacitate, voință, fermitate și printr-o mare dragoste de viață și de tot ce este frumos și netrecător. Cam acestea ar fi secretele longevității vieții sale, una pusă în întregime în slujba sportului.
..Recent, Grigore Popovici a împlinit 88 de ani, doi de opt – două semne ale infinitului, ale spiritului și sufletului nemărginit. Ce am vrea să-i dorim la acest solid prag de viață? Un singur lucru: multă, multă sănătate, bucurii de la oameni dragi sufletului său, că în rest le are pe toate, întrucât, în orice situații, s-a dovedit a fi Omul de o amabilitate, onoare și verticalitate proverbiale.

POLINA BULAT Candidat de Maestru al Sportului la Gimnastică RitmicăData nașterii: 19.09.2010, ChișinăuPerformanțe: Campi...
12/03/2025

POLINA BULAT
Candidat de Maestru al Sportului la Gimnastică Ritmică

Data nașterii: 19.09.2010, Chișinău
Performanțe: Campioană națională absolută la categoria juniori, participantă la Cupa Europeană și la Campionatul European, medalie de argint la Campionatul Balcanic

- Am ales gimnastica ritmică ca ocupație primordială dintr-o pasiune profundă pentru acest sport, care m-a fascinat încă din copilărie, model fiind sora mea mai mare, Sofia. Este un sport care combină grația cu precizia și disciplina, iar eu am fost mereu atrasă de aceste valori. De-a lungul anilor, am realizat că gimnastica ritmică nu este doar o activitate fizică, ci și o formă de exprimare artistică. Îmi doresc să continui să practic acest sport la cel mai înalt nivel, iar fiecare zi de antrenament mă ajută să îmi transform visurile în realitate. Gimnastica ritmică este mult mai mult decât un sport pentru mine – este o parte esențială a vieții mele. Este locul unde îmi petrec majoritatea timpului, unde mă simt în largul meu și în care pot să îmi depășesc limitele. Mă ajută să îmi dezvolt atât fizicul, cât și mentalul, și îmi oferă o structură de viață, o rutină care mă motivează zi de zi.

Visul suprem al unui sportiv de performanță este să ajungă în vârful carierei sale, să își depășească limitele și să obțină rezultate notabile la nivel internațional. Pentru mine, visul suprem este să continui să mă antrenez din ce în ce mai bine, să evoluez constant și să îmi îndeplinesc obiectivele la fiecare competiție. Visez să ajung să concurez la cele mai importante competiții internaționale, cm ar fi Campionatele Mondiale și Europene, și în calitate de senioară și să îmi reprezint țara cu mândrie. De asemenea, îmi doresc să obțin medalii și să demonstrez că prin muncă și dedicare orice vis poate deveni realitate. Cel mai bun al meu rezultat l-am obținut la Campionatul Republican, unde am devenit campioană absolută la categoria juniori, cucerind 5 medalii. Acesta a fost un moment important în cariera mea sportivă. A fost o competiție în care am reușit să dau tot ce am avut mai bun, să îmi controlez emoțiile și să îmi îmbunătățesc performanțele. Au urmat Cupa Europeană, Campionatele Europene și Campionatul Balcanic, la care am obținut medalia de argint.

Address

Centru

Opening Hours

Monday 09:00 - 17:00
Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00
Saturday 09:00 - 17:00
Sunday 09:00 - 17:00

Telephone

+ 373 69178800

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Revista SPORT ÎN MOLDOVA posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Revista SPORT ÎN MOLDOVA:

Share