ECOlogic, ECOnomic

ECOlogic, ECOnomic Conținut produs de jurnaliști de mediu, împreună cu specialiști în domeniu. Cu suportul Suediei.

Informație utilă despre economisirea energiei și energia alternativă; compensații, asigurarea cu lemn, impactul utilizării resurselor energetice asupra mediului etc. Campanie creată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu/Ecopresa, cu specialiștii în eficiență energetică Green City Lab, AEER, Renașterea Rurală, de Ecovisio, Centrul Național de Mediu, Biotica, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a

Naturii. Scopul:
- asigurarea locuințelor cu încălzire și electricitate, cu facturi minime;
- utilizarea rațională a resurselor energetice, în beneficiul mediului și a calității vieții pe termen lung.

05/03/2025

O invenție moldovenească care reduce facturile la încălzire

Un colector solar de tip aer-aer, dezvoltat de Renaşterea Rurală, ajută locuințele să consume mai puțin gaz, încălzind aerul cu energie solară. Vitalie Boico, unul dintre utilizatori, și-a redus facturile la gaz cu 50%.

Instalația este eficientă, accesibilă și poate fi folosită inclusiv pentru uscarea fructelor și legumelor vara. Investiția într-un astfel de sistem se răscumpără în circa 2 ani și jumătate.

Articolul complet îl făsiți pe: https://shorturl.at/pH0iz

În medie, fiecare locuitor din Republica Moldova consumă cu aproape 50% mai multă energie decât cel din Uniunea European...
05/03/2025

În medie, fiecare locuitor din Republica Moldova consumă cu aproape 50% mai multă energie decât cel din Uniunea Europeană, în mare parte din cauza eficienței energetice mai scăzute. De exemplu, cca 40% din energia termică se pierde inutil prin pereți. Avem locuințe neizolate, infrastructura energetică adesea învechită, iar mulți consumatori folosesc modele vechi de frigidere, mașini de spălat sau aer condiționat, care nu respectă standardele moderne de eficiență energetică.
Pe lângă măsurile de eficiență energetică ce revin statului, fiecare dintre noi poate să adopte propriile măsuri, chiar și cu resurse minime.
În primul comentariu găsiți link-ul spre un ghid cu recomandări foarte utile și aplicabile pentru oricine.

--------------
Câteva fragmente din text:

✅Energia termică
Folia reflectorizantă pentru calorifere
Sunt foarte ieftine, accesibile și sunt diferite – de la obișnuitele folii de aluminiu (deseori numită în popor în limba rusă „folga”), până la folii prevăzute anume în acest scop. Fiind aplicate pe peretele din spatele caloriferelor, pot adăuga până la 2°C în încăpere. Ele nu permit căldurii să iasă prin perete afară, ci reflectă căldura în interior. Sunt o soluție ieftină, ușor de aplicat, iar economia poate ajunge la 5-10% din factura de încălzire. Astfel de folii sunt utile în special pentru locuințele cu pereți subțiri.
(...)
Izolăm termic geamurile termopan și cele din lemn
Geamurile termopan sunt prevăzute să fie ajustate la regimurile de vară și iarnă. Procedura este foarte simplă, nu este nevoie să chemi un specialist, e suficient să ai o șurubelniță potrivită. Această ajustare simplă reduce pierderile de căldură cu aproximativ 10%.

Filosofia reglării este foarte simplă. Garniturile geamurilor (benzile elastice) se comprimă de la frig și se dilată de la căldură. Atunci când vine iarna, dacă geamul e setat la regimul de vară, sau neutru, garnitura se comprimă și face loc frigului să intre în interior. Atunci când vine vara, garnitura se dilată și îți vine greu să închizi geamul. Instalatorii geamurilor, pentru a reduce bătăile de cap, de regulă, setează geamurile la regimul neutru (nici nu izolează bine geamul, nici nu-i greu să-l închizi vara).

Legat de garnituri, acestea trebuie să fie și într-o stare bună (își pierd elasticitatea în timp) – în mod ideal, e bine să le schimbăm o dată în 5 ani.
(...)
Eliberăm caloriferele de obstacole

Perdele lungi, mobilierul, uscătoarele de rufe din fața caloriferelor etc., blochează circulația căldurii. Dacă le eliberăm, căldura se va dispersa uniform, iar eficiența poate crește cu 10-15%.

Este importantă, de asemenea, curățarea corespunzătoare a caloriferelor – o dată în 3-5 ani. Știm exact când trebuie s-o facem, atunci când caloriferele dau mai puțină căldură sau dacă observăm porțiuni mai reci pe suprafața lor.

Utilizăm termostate

Fiecare grad scăzut la termostat scade factura cu 3%.
De exemplu, setarea temperaturii la 19°C pe timpul nopții și la 21°C pe timpul zilei poate economisi până la 10-15% din costurile de încălzire anual.
(...)
Greșeala foarte răspândită este oprirea completă a centralei până locuința se răcește de tot – această metodă ne aduce facturi mai mari și scurtează durata de viață a centralei. Cantitatea de gaz necesară pentru a reîncălzi casa va fi mai mare decât cea folosită pentru menținerea unei temperaturi constante.
Dacă nu avem termostat, pentru încălzirea locuinței este optim să setăm centrala la 50-60°C.

E bine de știut că la o temperatură de peste 70°C centrala nu va încălzi și mai tare încăperile (ea deja a atins capacitatea sa maximă), ci va consuma inutil combustibilul.

Un alt detaliu care ne scapă deseori este temperatura apei pentru uz general. Utilizarea apei presupune o aprindere frecventă a flăcării în centrală și un consum foarte mare de gaz. Este important să setăm temperatura apei până la 40°C și s-o ridicăm doar atunci când avem nevoie de o baie.

Covor pe podea

Covoarele groase reduc pierderile de căldură prin pardoseală și pot adăuga până la 1°C în încăpere. Cu toate acestea, dacă avem încălzirea prin podea, atunci e cazul să facem invers – să scoatem covoarele, pentru a lăsa căldura să circule liber în încăpere.

O încăpere cu un nivel ridicat de umiditate ne dă senzația de frig. Chiar dacă afară este ger, este important să aerisim locuința. Pentru a evita pierderea excesivă de căldură, trebuie să o facem în reprize de 5-10 minute – o aerisire prelungită poate scădea temperatura cu 2-3°C.

✅Energia electrică
Utilizăm becuri LED
(...)
Este adevărat că de multe ori am auzit despre deteriorarea rapidă a becurilor LED. În primul rând, recomandarea specialiștilor este să cumpărăm becuri de calitate, cu garanție. Becurile produse în Republica Moldova, care oferă garanție, sunt o alegere foarte bună. Garanția funcționează – noi am testat. Păstrați neapărat și bonul. Noi vă recomandăm să-l fotografiați, întrucât în timp el se decolorează.

Alte plângeri legate de becurile LED au fost disconfortul pentru ochi. Aici trebuie să menționăm că marea majoritate a becurilor LED vândute pe piață, ba chiar și în unele magazine, sunt cu lumina rece, iar unii vânzători o să rupă haina de pe ei să te convingă că sunt cele mai potrivite.

Becurile sunt însă în trei culori:
cu lumină neutră (3000-4000K), foarte confortabilă pentru ochi, potrivită pentru spaţiile în care ne petrecem cel mai mult timp (bucătărie, hol, birou etc.);

cu lumină caldă (2700-3000K), ideală pentru dormitoare sau zone de relaxare;

lumină rece (5000-6500K), potrivită pentru birouri, bucătărie, magazine, depozite etc., unde e nevoie de mai multă concentrare a ochiului sau o lumină mai puternică.

Pentru a alege becul potrivit, trebuie să verificăm pe ambalaj unitatea de măsură în Kelvini (K) și, desigur, să fie din clasa energetică cât mai înaltă, din clasele A, B.

Poziţionarea corectă a frigiderului

Frigiderul, de regulă, este cel mai mare consumator de energie electrică din casă. Dar și mai mult consumă dacă îl amplasăm lângă surse de căldură (aragaz, sobă, în fața geamului prin care pătrund direct razele soarelui etc.). În același timp, frigiderul economiseşte până la 10-15% din consum prin menţinerea unei temperaturi interioare mai scăzute.
(...)
Dacă frigiderul nu are sistem de auto-dezghețare, trebuie să avem grijă noi să-l dezghețăm. Dacă garnitura ușii este deteriorată, frigiderul va consuma mai multă energie pentru a menține temperatura.

Temperatura optimă a frigiderului este între 3-5°C, iar a congelatorului între -18 și -20°C. Temperaturile mai scăzute decât acestea consumă mai multă energie.
(...)
Prioritizează electrocasnice din clasa A

În prezent, clasa A reprezintă cea mai înaltă clasă energetică, iar modelele recente sunt etichetate de la A la G, fără a mai exista clasele A++ sau A+++. Comparativ cu modelele din clasele inferioare (B sau C), un aparat din clasa A poate consuma cu până la 30% mai puțină energie. Așadar, alegerea echipamentelor din clasa
A reduce semnificativ costurile la facturile de electricitate pe termen lung.

23/01/2025

Acum patru ani, Mihai Mîrzenco a decis să devină independent energetic. Astăzi, are facturi de invidiat și ne povestește că tot ce trebuie să facem, e să vrem și să acționăm.

16/01/2025

Miron Cristina, partea numărul doi: “Cum reții căldura în casă 🏠”

15/01/2025

Preluat de la Miron Cristina: “Aici, oameni buni, informații utile cm să economisești gaz și să ai casa caldă”🔥

O maşină de spălat vase poate economisi lunar tone de apă – aceasta este mai avantajoasă decât spălatul manual, susţin e...
24/04/2024

O maşină de spălat vase poate economisi lunar tone de apă – aceasta este mai avantajoasă decât spălatul manual, susţin experţii. În plus, dacă apa din robinet este încălzită de centrala termică, boiler etc., atunci trecerea la o mașină de spălat vase va reduce și din factura de electricitate.

„La noi s-a redus cu 3 tone consumul lunar de apă și cu 300 de lei consumul la energia electrică”, povestește din experiența sa Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică, directorul executiv al AO Renaşterea Rurală.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Bonn din Germania, prin spălarea manuală consumăm în medie 103 litri de apă la un ciclu complet de spalare, în timp ce mașina de spălat vase consumă aproximativ 15-22 de litri de apă.

Cum să alegem corect mașina de spălat vase, cm s-o instalăm dacă sursa de apă este fântâna, ce facem dacă apa are duritatea înaltă etc., ne explică expertul Vladimir Ursu: https://shorturl.at/dgiIJ
***
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene. Vezi mai puţin

02/02/2024

Au început să apară primele case „pasive” în RM. Sunt mai mult decât case eficiente energetic care își adună energia din panouri fotovoltaice și colectoare solare.

O casă pasivă este atât de corect construită, încât ar putea să se descurce chiar și fără cazane, calorifere, sobe, aparate de aer condiționat, colectoare și panouri solare.

Se încălzește iarna pe seama luminii soarelui care pătrunde prin geamul performant corect amplasat, a termoizolării, ventilației precum și materialelor de construcție corespunzătoare normelor. Vara, este răcoare în casă.

O casă pasivă reduce costurile de energie cu 75-90% și de regulă nu are nevoie de sisteme de încălzire – șemineu, încălzitoare, boilere etc. – , întrucât are o temperatură constantă ideală.

Cum arată, cm s-o construiești sau transformi și cm s-o întreții, ne povestește Alexandru Vrabie, inginer, proprietarul unei astfel de case din satul Colonița.

Mai multe detalii găsiți pe https://shorturl.at/akCP1

***
Materialul realizat în cadrul proiectului „REDU ENERGIA: Soluții de eficiență energetică pentru comunități mai bune”, finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei și implementat de EcoVisio, în parteneriat cu „Active Commons e.V.” și Ecopresa.

🔎 RO/РУ   Revenim la subiectul becurilor. Vă recomandăm să cumpărați becurile LED cu eticheta energetică actualizată. Ce...
27/12/2023

🔎 RO/РУ Revenim la subiectul becurilor. Vă recomandăm să cumpărați becurile LED cu eticheta energetică actualizată. Ce-a fost cândva A+, astăzi deja este C, sau chiar D - tehnologiile avansează.

Pe ambalajele becurilor mai observăm în ultima vreme că tot mai des lipsește puterea și echivalentul ecesteia față de becurile incandescente (obișnuite). De exemplu, 10 W = 66w. Acest indicator tinde să fie înlocuit de lumeni (900 lm=10W=66w).

Ambalajele de astăzi sunt mai complicate, pentru că becurile sunt foarte-foarte diferite, adaptate pentru nevoile noastre.

Citiți în materialul complet ce înseamnă toate indicatoarele de pe bec, care e diferența între culorile de lumină și la ce sunt bune fiecare, la ce sunt bune unghiurile de sifuzare (și ele diferite) etc., etc.: https://shorturl.at/blwMU

Alegeți cele mai potrivite becuri pentru ochii voștri și utilizarea rațională a resurselor.

****

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
----

🔎РУ
Возвращаемся к теме лампочек.
Мы рекомендуем приобретать светодиодные лампочки с обновленной энергетической этикеткой. То, что когда-то было класса A+, сегодня уже может быть класса C или даже D - технологии продвигаются вперед.

На упаковках лампочек мы также замечаем последнее время, что все чаще отсутствует указание мощности и эквивалента обычным лампочкам накаливания. Например, 10 W = 66 w. Этот показатель начинает заменяться люменами (900 lm = 10 W = 66 w).

Упаковки сегодня более сложные, потому что лампочки очень-очень разные, адаптированные под наши потребности. Прочтите в статье о том, что означают все индикаторы на лампочке, какая разница между цветами света, для чего каждый из них полезен, для чего разные углы рассеивания (тоже разные) и так далее: https://shorturl.at/blwMU

Выбирайте наиболее подходящие лампочки для ваших глаз и рационального использования ресурсов

Данный материал был создан при финансовой поддержке Европейского Cоюза в рамках Программы "Анализ воздействия энергетического кризиса в Республике Молдова", финансируемой Европейским союзом и реализуемой ПРООН в Молдове. Содержание материала является ответственностью авторов и не обязательно отражает точку зрения Европейского Cоюза.

16/12/2023

🔎 RO/РУ Cum alegem corect un bec LED?

Culori de Lumină:
Atmosfera unei încăperi, dar și sănătatea ochilor, sunt influențate în mod direct de temperatura de culoare a becurilor. ”Culoarea” luminii se măsoară în grade Kelvin.

🟡Lumina Caldă (2700K - 3500K), crează o atmosferă intimă, confortabilă și relaxantă, dând senzația de căldură. Se folosește în încăperile unde nu trebuie să te concentrezi la detalii - de regulă, în dormitoare, holuri, sau living-uri.

⚪️Lumina neutră (naturală) (3500K - 4500K), nu modifică aproape deloc culorile din încăpere, nu este nici galbenă, nici albăstruie, fiind de fapt o lumină rece mai blândă. Este ideală pentru bucătării, holuri și pentru băi, însă mai puțin pentru dormitoare.

🔵Lumina Rece (4500K sau mai mult), cu tentă alb-albăstruie, este mai obositoare pentru ochi, însă asigură vizibilitatea maximă - te ajută să distingi mai bine detaliile, culorile și stimulează concentrarea. Este potrivită pentru iluminarea zonelor de lucru, depozitelor, spațiilor comerciale, sălilor de operații etc.

Puterea (Wattaj) și Eficiența Luminii

Cu cât este mai mică puterea (Wattajul) unui bec LED, cu atât este mai eficient energetic, iar factura mai mică.

Verifică eticheta pentru a vedea echivalența cu becurile incandescente (tradiționale). În medie, puterea unui bec de LED de 10W este echivalentă cu a unui bec incandescent (obișnuit) de 80-100W.

Alege clasa de eficiență energetică A pentru a economisi pe termen lung.

Lumina Stabilă:
Pe unele ambalaje poți găsi și mențiunea ”nu licărește”. Este un criteriu extrem de important pentru sănătatea ochilor. Optează pentru becuri LED de înaltă calitate, pentru a obține o iluminare stabilă.

Alte Criterii Importante:
Verifică durata de viață a becului LED (orele de funcționare).

Asigură-te că becul are o bază (soclul) compatibilă cu lămpile tale (E 27, E14).

Alege un unghi de difuzie potrivit pentru necesitățile de iluminare (de exemplu, unghi larg pentru zone mari și unghi îngust pentru iluminarea accent).

Alege surse de încredere:
Cumpără becuri LED de la magazine cu garanție pentru calitate. Alege producători renumiți pentru durabilitate.

Bonul de plată se decolorează în timp – fă-i o copie xerox și depoziteaz-o în cutia becului până la expirarea termenului.

Instalează becuri cu senzor automat de conectare/deconectare pe hol, în scara casei, sau în exteriorul locuinței.

🇲🇩*În Republica Moldova, la fel, sunt fabricate becuri LED. Potrivit specialiștilor, sunt de calitate înaltă și putem să le cumpărăm cu încredere.

În materialul video: Irina Plis și Petr Comarov (Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, AEER).

🔎 РУ

"Выбирайте надёжные источники:
Покупайте светодиодные лампы в магазинах с гарантией качества. Выбирайте известных производителей для повышения долговечности.

Цветовая температура света:
Атмосфера помещения и здоровье глаз напрямую зависят от цветовой температуры ламп. 'Цвет' света измеряется в градусах Кельвина.

🟡Тёплый свет (2700K - 3500K) создаёт интимную, уютную и расслабляющую атмосферу, создавая ощущение тепла. Используется в помещениях, где не требуется сосредоточенность на деталях - обычно в спальнях, коридорах или гостинных.

⚪️Нейтральный (натуральный) свет (3500K - 4500K) почти не изменяет цвета в помещении, не жёлтый и не синий - это более мягкий холодный свет. Идеален для кухонь, коридоров и ванных комнат, но менее подходит для спален.

🔵Холодный свет (4500K или больше), с бело-синим оттенком, более утомителен для глаз, но обеспечивает максимальную видимость - помогает лучше различать детали, цвета и способствует концентрации. Подходит для освещения рабочих зон, складов, коммерческих помещений, операционных и т.д.

Мощность (ваттаж) и эффективность света:
Чем меньше мощность (ваттаж) у светодиодной лампы, тем больше её энергоэффективность и меньше счет за электроэнергию.

Проверьте этикетку, чтобы увидеть эквивалентность с лампами накаливания (традиционными). В среднем, мощность светодиодной лампы 10 Вт эквивалентна лампе накаливания (обычной) 80ти - 100 Вт.

Выбирайте энергосберегающий класс A для долгосрочной экономии.

Стабильный свет:
На некоторых упаковках можно найти информацию 'не мерцает'. Это крайне важный критерий для здоровья глаз. Выбирайте высококачественные светодиодные лампы для стабильного освещения.

Другие важные критерии:
Проверьте срок службы светодиодной лампы (часы работы).

Убедитесь, что у лампы совместимое основание (патрон) с вашими лампами (E 27, E14).

Выберите подходящий угол рассеивания для вашего освещения (например, широкий угол для больших зон и узкий угол для акцентного освещения).

Квитанция со временем выцветает - сделайте ксерокопию и храните в коробке лампы до окончания срока гарантии.

Установите лампы с автоматическим сенсором включения/выключения в коридорах, на лестнице дома или на улице у дома.

🇲🇩В Республике Молдова также производятся светодиодные лампы. По мнению специалистов, они высокого качества, и мы можем покупать их с уверенностью."

27/03/2023

🔎 RO/РУ Ca să vezi 🤔 Credeam că le știm deja pe toate, însă am vizitat o casă obișnuită de la țară (din lut și paie), împreună cu un expert, și ne-a arătat el nouă 🥸

Iată doar câteva dintre lecțiile învățate de la Vladimir Ursu/ Renaşterea Rurală (detalii și precizări sunt în video atașat):

✅ Ferestrele trebuie să fie cu balamalele reglate; izolate cu benzi de etanșare; cu cauciucul elastic;

✅ CALORIFERELE, le curățăm și pe interior;

✅ Casele tradiționale din lut și paie sunt cele mai bune;

✅ CENTRALA TERMICĂ (când e ger afară)
regimul optim de lucru pentru:
- calorifere: 60-70°C
- încălzirea apei: cca 40°C
(1°C = 3% din factură);

✅ Fără consultarea specialiștilor, TERMOIZOLAREA ne poate costa scump;

✅ Pentru o evaluare energetică, sau un audit, consultăm ingineri, auditori energetici, manageri energetici

✅ Prețul pentru
- evaluare energetică: 500-2000 MDL

- audit energetic: 2000-3000 euro
_____
💚Material produs de Asociația Jurnaliștilor de Mediu/ Ecopresa, în parteneriat cu Primăria Chetrosu Anenii Noi și Renaşterea Rurală, cu suportul financiar al
💙 Uniunii Europene/ European Union in the Republic of Moldova/ ,
💛 în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană,
❤ implementat de People in Need Moldova.

🔎 РУ
Однако 🤔 Мы думали, что уже знаем все, но оказались в обычном деревенском доме (из глины и соломы) вместе со специалистом, и он нас удивил 🌞

Вот лишь некоторые из извлеченных уроков (подробности и пояснения в приложенном видео):

✅ Окна должны быть с регулируемыми петлями, изолированные, с уплотнителями, с эластичной резиной

✅ Hе заслоняем РАДИАТОРЫ, прочищаем и внутренние каналы

✅ Традиционные глинобитные дома являются самыми лучшими

✅ ОТОПИТЕЛЬНЫЙ КОТЕЛ
оптимальный режим работы для:
- радиаторов: 60-70°C
- нагрева воды: около 40°C
(1°C = 3% из счета-фактуры)

✅ Потери тепла могут быть и у откосов

✅ Без консультации со специалистом, ТЕПЛОИЗОЛЯЦИЯ
может стоить дорого

✅ Для энергетической оценки,
или аудита, консультируемся с инженером, энергетическим аудитором, энергетическим менеджером

✅ Стоимость:
- энергетическая оценка: 500-2000 леев
- энергетический аудит: 2000-3000 евро

💚 Этот материал подготовлен Asociația Jurnaliștilor de Mediu / Ecopresa, в сотрудничестве с Primăria Chetrosu Anenii Noi, и Renaşterea Rurală,
💙 при финансовой поддержке Европейского Союза/ European Union in the Republic of Moldova/ ,
💛 в рамках проекта «Вместе мы поддерживаем уязвимую часть населения в преодолении энергетического кризиса, финансируемого Европейским Союзом,
❤ реализуемого организацией People in Need Moldova.

07/03/2023

🔎 RO/РУ 🔥 Cum să facem focul în sobă, ca să economisim până la 40% din lemnele cumpărate anual. 🔥🔥🔥🔥

Expert: Maxim Burduja, meșter sobar, expert în sisteme de încălzire,
_____
💚Material produs de Asociația Jurnaliștilor de Mediu/ Ecopresa, cu suportul financiar al
💙 Uniunii Europene/ European Union in the Republic of Moldova/ ,
💛 în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană,
❤ implementat de People in Need Moldova.

🔎 РУ 🔥

Как правильно развести огонь в печи?

У каждого из нас есть свой способ разжигания огня в печи, но большинство из нас совершает одни и те же ошибки, из-за которых уходят на ветер 40% покупаемых дров.🔥🔥🔥🔥

Максим Бурдужа, печник, специалист по системам отопления, пошагово показал нам, как правильно развести огонь в печи.

Этот материал подготовлен Asociația Jurnaliștilor de Mediu/ Ecopresa, при финансовой поддержке Европейского Союза/ European Union in the Republic of Moldova/ ,
в рамках проекта «Вместе мы поддерживаем уязвимую часть населения в преодолении энергетического кризиса, финансируемого Европейским Союзом,
реализуемого организацией People in Need Moldova.
🔥

02/03/2023

🔎 RO/РУ Cum arată evaluarea energetică a unui apartament într-un bloc de locuințe 🤔

🌞Vladimir Ursu (Renaşterea Rurală), expert în eficiență energetică și microclimat, a evaluat un apartament din orașul Ialoveni - să vedem ✅ce verifică, ✅ce lacune a depistat și ✅ce soluții poate să propună pentru un 💛 confort mai mare și 💛facturi mai mici.
_____
💚Spot produs de Asociația Jurnaliștilor de Mediu/ Ecopresa, în parteneriat cu Primăria Ialoveni și Renaşterea Rurală,
💙cu suportul financiar al Uniunii Europene/ European Union in the Republic of Moldova/ ,
💛 în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană,
❤ implementat de People in Need Moldova.

🔎 РУ
Как выглядит энергетическoe обследование квартиры в многоквартирном доме 🤔

Владимир Урсу ( Renaşterea Rurală), эксперт по энергоэффективности и микроклимату, обследовал квартиру в городе Яловены - посмотрим, что он проверит, какие пробелы найдет и какие решения может предложить для большего комфорта и снижения счетов.
-------
💚 Этот материал подготовлен Asociația Jurnaliștilor de Mediu / Ecopresa, в сотрудничестве с Primaria Ialoveni и Renaşterea Rurală,
💙 при финансовой поддержке Европейского Союза/ European Union in the Republic of Moldova/ ,
💛 в рамках проекта «Вместе мы поддерживаем уязвимую часть населения в преодолении энергетического кризиса, финансируемого Европейским Союзом,
❤ реализуемого организацией People in Need Moldova.

Address

Chisinau

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when ECOlogic, ECOnomic posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share