05/03/2025
În medie, fiecare locuitor din Republica Moldova consumă cu aproape 50% mai multă energie decât cel din Uniunea Europeană, în mare parte din cauza eficienței energetice mai scăzute. De exemplu, cca 40% din energia termică se pierde inutil prin pereți. Avem locuințe neizolate, infrastructura energetică adesea învechită, iar mulți consumatori folosesc modele vechi de frigidere, mașini de spălat sau aer condiționat, care nu respectă standardele moderne de eficiență energetică.
Pe lângă măsurile de eficiență energetică ce revin statului, fiecare dintre noi poate să adopte propriile măsuri, chiar și cu resurse minime.
În primul comentariu găsiți link-ul spre un ghid cu recomandări foarte utile și aplicabile pentru oricine.
--------------
Câteva fragmente din text:
✅Energia termică
Folia reflectorizantă pentru calorifere
Sunt foarte ieftine, accesibile și sunt diferite – de la obișnuitele folii de aluminiu (deseori numită în popor în limba rusă „folga”), până la folii prevăzute anume în acest scop. Fiind aplicate pe peretele din spatele caloriferelor, pot adăuga până la 2°C în încăpere. Ele nu permit căldurii să iasă prin perete afară, ci reflectă căldura în interior. Sunt o soluție ieftină, ușor de aplicat, iar economia poate ajunge la 5-10% din factura de încălzire. Astfel de folii sunt utile în special pentru locuințele cu pereți subțiri.
(...)
Izolăm termic geamurile termopan și cele din lemn
Geamurile termopan sunt prevăzute să fie ajustate la regimurile de vară și iarnă. Procedura este foarte simplă, nu este nevoie să chemi un specialist, e suficient să ai o șurubelniță potrivită. Această ajustare simplă reduce pierderile de căldură cu aproximativ 10%.
Filosofia reglării este foarte simplă. Garniturile geamurilor (benzile elastice) se comprimă de la frig și se dilată de la căldură. Atunci când vine iarna, dacă geamul e setat la regimul de vară, sau neutru, garnitura se comprimă și face loc frigului să intre în interior. Atunci când vine vara, garnitura se dilată și îți vine greu să închizi geamul. Instalatorii geamurilor, pentru a reduce bătăile de cap, de regulă, setează geamurile la regimul neutru (nici nu izolează bine geamul, nici nu-i greu să-l închizi vara).
Legat de garnituri, acestea trebuie să fie și într-o stare bună (își pierd elasticitatea în timp) – în mod ideal, e bine să le schimbăm o dată în 5 ani.
(...)
Eliberăm caloriferele de obstacole
Perdele lungi, mobilierul, uscătoarele de rufe din fața caloriferelor etc., blochează circulația căldurii. Dacă le eliberăm, căldura se va dispersa uniform, iar eficiența poate crește cu 10-15%.
Este importantă, de asemenea, curățarea corespunzătoare a caloriferelor – o dată în 3-5 ani. Știm exact când trebuie s-o facem, atunci când caloriferele dau mai puțină căldură sau dacă observăm porțiuni mai reci pe suprafața lor.
Utilizăm termostate
Fiecare grad scăzut la termostat scade factura cu 3%.
De exemplu, setarea temperaturii la 19°C pe timpul nopții și la 21°C pe timpul zilei poate economisi până la 10-15% din costurile de încălzire anual.
(...)
Greșeala foarte răspândită este oprirea completă a centralei până locuința se răcește de tot – această metodă ne aduce facturi mai mari și scurtează durata de viață a centralei. Cantitatea de gaz necesară pentru a reîncălzi casa va fi mai mare decât cea folosită pentru menținerea unei temperaturi constante.
Dacă nu avem termostat, pentru încălzirea locuinței este optim să setăm centrala la 50-60°C.
E bine de știut că la o temperatură de peste 70°C centrala nu va încălzi și mai tare încăperile (ea deja a atins capacitatea sa maximă), ci va consuma inutil combustibilul.
Un alt detaliu care ne scapă deseori este temperatura apei pentru uz general. Utilizarea apei presupune o aprindere frecventă a flăcării în centrală și un consum foarte mare de gaz. Este important să setăm temperatura apei până la 40°C și s-o ridicăm doar atunci când avem nevoie de o baie.
Covor pe podea
Covoarele groase reduc pierderile de căldură prin pardoseală și pot adăuga până la 1°C în încăpere. Cu toate acestea, dacă avem încălzirea prin podea, atunci e cazul să facem invers – să scoatem covoarele, pentru a lăsa căldura să circule liber în încăpere.
O încăpere cu un nivel ridicat de umiditate ne dă senzația de frig. Chiar dacă afară este ger, este important să aerisim locuința. Pentru a evita pierderea excesivă de căldură, trebuie să o facem în reprize de 5-10 minute – o aerisire prelungită poate scădea temperatura cu 2-3°C.
✅Energia electrică
Utilizăm becuri LED
(...)
Este adevărat că de multe ori am auzit despre deteriorarea rapidă a becurilor LED. În primul rând, recomandarea specialiștilor este să cumpărăm becuri de calitate, cu garanție. Becurile produse în Republica Moldova, care oferă garanție, sunt o alegere foarte bună. Garanția funcționează – noi am testat. Păstrați neapărat și bonul. Noi vă recomandăm să-l fotografiați, întrucât în timp el se decolorează.
Alte plângeri legate de becurile LED au fost disconfortul pentru ochi. Aici trebuie să menționăm că marea majoritate a becurilor LED vândute pe piață, ba chiar și în unele magazine, sunt cu lumina rece, iar unii vânzători o să rupă haina de pe ei să te convingă că sunt cele mai potrivite.
Becurile sunt însă în trei culori:
cu lumină neutră (3000-4000K), foarte confortabilă pentru ochi, potrivită pentru spaţiile în care ne petrecem cel mai mult timp (bucătărie, hol, birou etc.);
cu lumină caldă (2700-3000K), ideală pentru dormitoare sau zone de relaxare;
lumină rece (5000-6500K), potrivită pentru birouri, bucătărie, magazine, depozite etc., unde e nevoie de mai multă concentrare a ochiului sau o lumină mai puternică.
Pentru a alege becul potrivit, trebuie să verificăm pe ambalaj unitatea de măsură în Kelvini (K) și, desigur, să fie din clasa energetică cât mai înaltă, din clasele A, B.
Poziţionarea corectă a frigiderului
Frigiderul, de regulă, este cel mai mare consumator de energie electrică din casă. Dar și mai mult consumă dacă îl amplasăm lângă surse de căldură (aragaz, sobă, în fața geamului prin care pătrund direct razele soarelui etc.). În același timp, frigiderul economiseşte până la 10-15% din consum prin menţinerea unei temperaturi interioare mai scăzute.
(...)
Dacă frigiderul nu are sistem de auto-dezghețare, trebuie să avem grijă noi să-l dezghețăm. Dacă garnitura ușii este deteriorată, frigiderul va consuma mai multă energie pentru a menține temperatura.
Temperatura optimă a frigiderului este între 3-5°C, iar a congelatorului între -18 și -20°C. Temperaturile mai scăzute decât acestea consumă mai multă energie.
(...)
Prioritizează electrocasnice din clasa A
În prezent, clasa A reprezintă cea mai înaltă clasă energetică, iar modelele recente sunt etichetate de la A la G, fără a mai exista clasele A++ sau A+++. Comparativ cu modelele din clasele inferioare (B sau C), un aparat din clasa A poate consuma cu până la 30% mai puțină energie. Așadar, alegerea echipamentelor din clasa
A reduce semnificativ costurile la facturile de electricitate pe termen lung.