Moldova Solidară Nouă

Moldova Solidară Nouă Sper să fie mai bun, dar nu te aștepta la asta. Așteptați cu nerăbdare viitorul, dar nu așteptați niciodată să se întâmple.

Recensământul populației și locuințelor din Moldova va începe pe 8 aprilie. Comisia parlamentară pentru administrație pu...
13/03/2024

Recensământul populației și locuințelor din Moldova va începe pe 8 aprilie. Comisia parlamentară pentru administrație publică și dezvoltare regională a organizat audieri publice, în cadrul cărora Biroul Național de Statistică a prezentat informații despre organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din Moldova. Recensământul va avea loc în perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024, iar aproximativ cinci mii de persoane - recenzori și controlori, vor fi special instruiți pentru a efectua acest proces complex.

Participanții la audieri au discutat aspectele legate de modul de desfășurare a recensământului populației, ceea ce implică alocarea resurselor, ajustarea și testarea chestionarului pe baza căruia vor fi colectate datele, utilizarea metodelor de intervievare a oamenilor, planul de comunicare, măsurile pentru asigurarea securității și protecția informațiilor.

"Acest recensământ este vital pentru următorii 10 ani. Rezultatele sale vor depinde de calitatea colectării datelor și de responsabilitatea persoanelor implicate, motiv pentru care este necesar să mobilizăm toți, inclusiv primăriile, pentru a furniza societății informații corecte și utile", a declarat președintele comisiei, Larisa Voloh.

Pentru recensământ au fost alocate 329,2 milioane de lei din bugetul de stat, iar partenerii externi au contribuit cu 2 milioane de euro. Datele finale ale recensământului vor fi prezentate în termen de 18 luni.

"Poșta Moldovei": Salariile poștașilor au crescut cu 30%"Poșta Moldovei" a reacționat la informațiile privind salariile ...
12/03/2024

"Poșta Moldovei": Salariile poștașilor au crescut cu 30%

"Poșta Moldovei" a reacționat la informațiile privind salariile poștașilor din Republica Moldova. Conform datelor furnizate de instituție, în anul 2022 salariile poștașilor au fost majorate cu aproximativ 20-30% și sunt ajustate anual în conformitate cu legislația în vigoare.

"Poșta Moldovei" este una dintre companiile cu cel mai mare număr de angajați, motiv pentru care înțelegem importanța evaluării lor. Noi lucrăm constant la îmbunătățirea condițiilor de muncă și satisfacția angajaților. În ultimii ani, ne aflăm într-un proces de transformare, concentrându-ne pe modernizarea și eficientizarea proceselor noastre. Ca rezultat, am obținut multe succese, iar unul dintre ele este creșterea salariului întregii echipe, formată din peste 4000 de angajați.

Subliniem faptul că în anul 2022 salariile angajaților (poștași, operatori) au fost majorate cu aproximativ 20-30% și sunt ajustate anual, cel puțin până la nivelul salariului minim lunar din economie, conform legislației în vigoare. Ultima ajustare (creștere) a sumei minime la nivel național, conform Hotărârii Guvernului 985 din 06.12.2023, a fost efectuată la data de 01.01.2024.

Menționăm că salariul unui poștaș este între 5000 și 6400 de lei. Salariul este calculat și stabilit în funcție de volumul de muncă (numărul de scrisori, ziare, colete mici, facturi etc.).

În prezent, în funcția de poștaș lucrează aproximativ 1918 persoane, conform informațiilor furnizate de "Poșta Moldovei".

Reamintim că poștașii din Moldova se plâng că munca lor este grea, iar salariul este mizerabil.

Cel mai locuitorilor din Moldova le este important să cumpere produse locale din magazine.Aproximativ 85% dintre cumpără...
11/03/2024

Cel mai locuitorilor din Moldova le este important să cumpere produse locale din magazine.

Aproximativ 85% dintre cumpărătorii din Moldova achiziționează bunuri din rețelele moderne de retail. Conform unui studiu efectuat, acest procent este cu 2% mai mare decât în 2022.

"În același timp, 31% dintre ei vizitează supermarketurile de proximitate zilnic, 34% - discounterele de două-trei ori pe săptămână, 20% - hipermarketurile săptămânal", - a declarat directorul general al agenției de cercetare de piață Xplane Market Research, Angela Chițevski.

Conform rezultatelor studiului, 15% dintre cumpărători cumpără produse lactate, inclusiv brânză, 14% - fructe și legume proaspete (în creștere cu 4 puncte procentuale față de 2022), 13% - produse de carne ambalate, 13% - produse de panificație, 11% - produse alimentare, 9% - băuturi răcoritoare fără alcool, 7% - băuturi alcoolice, 7% - produse de patiserie, 6% - produse de uz casnic și de curățenie (scădere cu 2 p. p.), 5% - produse de igienă personală (scădere cu 2 p. p.).

În cadrul studiului, compania a evaluat cererea consumatorilor pentru produse "Fabricat în Moldova".

"97% din populația urbană a Moldovei au cumpărat produse autohtone în ultimele 12 luni", - a remarcat un manager superior al companiei.

Cercetarea a arătat că 86% dintre consumatori preferă produsele lactate, carne și produse din carne; 84% - fructe și legume proaspete, produse de panificație; 76% - produse alimentare; 73% - produse de patiserie; 64% - pește proaspăt sau sărat; 53% - apă îmbuteliată; 52% - miere; 44% - băuturi răcoritoare fără alcool; 41% - băuturi alcoolice; 40% - nuci, 23% - fructe și legume congelate.

În companie se consideră că în marile magazine ar trebui să se găsească cel puțin 70% produse moldovenești.

"Prezența produselor locale este foarte importantă pentru 65% dintre consumatori, destul de importantă pentru 26%, mai puțin importantă - pentru 1%, și deloc importantă - pentru 8% dintre consumatori", - arată studiul companiei Xplane Market Research.

Femeile reprezintă aproape jumătate din deputații Parlamentului Republicii MoldovaÎn Parlamentul Republicii Moldova, leg...
08/03/2024

Femeile reprezintă aproape jumătate din deputații Parlamentului Republicii Moldova

În Parlamentul Republicii Moldova, legislatura a XI-a, sunt 41 de deputate. Acest lucru este un record pentru țară. Majoritatea dintre ele - 29 - fac parte din fracțiunea Partidului "Acțiune și Solidaritate", 10 - din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar două sunt deputate independente.

În plus, cinci din cele 11 comisii parlamentare permanente sunt conduse de femei. Ponderea femeilor în Biroul Permanent al Parlamentului depășește 30%.

Departamentul pentru relații cu publicul al forumului legislativ a subliniat că egalitatea de gen și protejarea drepturilor femeilor sunt priorități pentru Parlamentul XI. Deputații au deja o serie de legi adoptate pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale femeilor și pentru promovarea participării lor active în viața publică. De exemplu, a fost înființată o Agenție pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. O altă inițiativă este orientată spre susținerea femeilor în concediul de maternitate și stimularea întoarcerii lor la muncă, cu posibilitatea de a primi salariu și plăți suplimentare.

Majorarea alocațiilor pentru copiii fără ocrotirea părinților în Moldova cu 13,4%Începând cu 1 aprilie, alocațiile pentr...
07/03/2024

Majorarea alocațiilor pentru copiii fără ocrotirea părinților în Moldova cu 13,4%

Începând cu 1 aprilie, alocațiile pentru copiii temporar fără părinți și cei plasați în servicii sociale vor fi majorate cu 13,4%. Această cifră reflectă indicele mediu anual al prețurilor de consum pentru anul 2023 în Moldova, conform datelor Biroului Național de Statistică.

Astfel, alocația zilnică pentru copiii plasați în diverse instituții sociale va crește de la 20 la 23 de lei în zilele obișnuite, de la 167 la 190 de lei în ziua de naștere și de la 119 la 135 de lei în zilele de sărbătoare.

Aceste alocații sunt acordate tuturor copiilor plasați în instituții de asistență socială și care sunt înscriși în instituții de învățământ, începând cu clasa a cincea și până la vârsta de 18 ani.

În bugetul pe anul curent, este prevăzută o sumă de 15,2 milioane de lei pentru plata alocațiilor, inclusiv 2,8 milioane de lei pentru transferuri, alocate de către Consiliul Municipal Chișinău și ATU Găgăuzia, precum și 12,4 milioane de lei din bugetul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Conform datelor structurilor teritoriale de asistență socială, în anul 2024, aproximativ 2.900 de copii plasați în instituții sociale vor beneficia de aceste alocații.

Moldova elevii intră în vacanța de primăvarăÎn Elevii claselor primare, gimnaziale și liceale intră în vacanța de primăv...
07/03/2024

Moldova elevii intră în vacanța de primăvară

În Elevii claselor primare, gimnaziale și liceale intră în vacanța de primăvară începând de mâine, 8 martie, care va dura până pe 12 martie.
Perioada vacanțelor școlare în anul școlar 2023-2024 este stabilită de Ministerul Educației în cadrul planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal.

Următoarea vacanță va fi cea de Paște, care va dura zece zile.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova funcționează aproximativ 1.200 de instituții de învățământ primar și secundar general.

Hutsul: Chestiunea ieșirii Găgăuziei din componența Moldovei nu este pe ordinea de ziAcest lucru a fost declarat de ea d...
06/03/2024

Hutsul: Chestiunea ieșirii Găgăuziei din componența Moldovei nu este pe ordinea de zi

Acest lucru a fost declarat de ea după încheierea vizitei sale săptămânale la Moscova și Soci, organizată de autoritățile ruse.

În întrebarea unui jurnalist despre posibila ieșire a Găgăuziei din componența Republicii Moldova, Guțul a declarat că "Legea Republicii Moldova privind Statutul Special al UTA Găgăuzia prevede că acest lucru poate avea loc doar în cazul în care țara noastră își pierde independența".

"În prezent, nu există niciun fel de premise pentru a discuta despre această chestiune în mod concret. Locuitorii Găgăuziei sunt patrioți ai statului nostru - Republica Moldova. Conviețuim bine cu alte popoare care locuiesc în țara noastră. Toate contradicțiile care apar sunt de natură politică și au un caracter artificial. Sunt convinsă că odată cu creșterea culturii politice și cu venirea la putere la nivel național a unor politicieni responsabili și cu o gândire de stat, toate problemele disputate între centru și autonomie vor fi rezolvate destul de rapid prin dialog", a spus Guțul.

Ea a criticat cursul autorităților Moldovei spre integrarea europeană, numind-o "o poveste frumoasă".

"Sub frumoasa panou "viitorului european" se ascund riscuri enorme pentru economie, sfera socială și identitatea națională a Republicii Moldova și a Găgăuziei, în special. Politica integrării europene este promovată de Maia Sandu fără a ține cont de interesele naționale și în ciuda poziției locuitorilor Găgăuziei. Cu toate acestea, aici sunt posibile discuții cu privire la în ce măsură autoritățile moldovenești sunt chiar independente în luarea deciziilor", a subliniat președinta.

Experți din cadrul delegației de experți ai Proiectului de Asistență Tehnică pentru Implementarea și Managementul Progra...
06/03/2024

Experți din cadrul delegației de experți ai Proiectului de Asistență Tehnică pentru Implementarea și Managementul Programelor de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Parteneriat ENI CBC (TESIM) s-au întâlnit cu Ministerul Finanțelor din Moldova pentru a discuta reorganizarea Inspecției Financiare.

Discuțiile s-au concentrat pe aspectele cheie ale noilor programe Interreg NEXT în Republica Moldova, precum și pe schimbările în structura și funcționarea sistemului național de management și control în domeniul finanțelor publice.

Potrivit biroului de presă al Ministerului Finanțelor, întâlnirea cu conducerea ministerului a pus accentul pe problemele legate de reorganizarea Inspecției Financiare (ICFS), preluarea funcției de controlor național al fondurilor europene, stabilirea de noi obiective și consolidarea experienței avansate în acest domeniu.

Secretarul de stat Vladimir Aracelov a subliniat importanța eforturilor continue de consolidare a sistemului național de management și control, precum și de creștere a capacităților ICFS în urma procesului de reorganizare instituțională în scopul protejării intereselor financiare ale UE.

O echipă de lucru din cadrul președinției sectorului Centru din Chișinău verifică în aceste zile starea tehnică a echipa...
05/03/2024

O echipă de lucru din cadrul președinției sectorului Centru din Chișinău verifică în aceste zile starea tehnică a echipamentelor de fitness și a terenurilor de joacă din curțile interioare ale blocurilor, din piețe și parcuri. Departamentul locativ-comunal al președinției verifică pe teren nivelul de funcționalitate și siguranța tuturor elementelor constitutive din jurul parcelei de teren pentru a identifica eventualele defecte.

În cel mai scurt timp posibil, vor fi efectuate lucrări de reparații sau înlocuirea elementelor deteriorate cu altele noi identificate în urma verificărilor.

În același timp, Primăria Chișinăului va continua să amenajeze noi terenuri de joacă și sportive în curțile interioare ale blocurilor de locuințe din sectoarele capitalei.

Deținătorii de carduri bancare din Moldova pot acum primi pensii și plăți sociale. Suma totală a finanțării a fost de 15...
05/03/2024

Deținătorii de carduri bancare din Moldova pot acum primi pensii și plăți sociale. Suma totală a finanțării a fost de 1560 de milioane de lei, conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări Sociale. De asemenea, s-au finanțat alocații pentru familii cu copii în valoare totală de 229 de milioane de lei.

Accesul la bani va fi posibil după procesarea plăților de către furnizorii de servicii de plată prin intermediul serviciului de plăți electronice al statului (MPay).

Persoanele asigurate pot verifica contul lor personal de asigurări sociale prin intermediul serviciului electronic Acces CPAS, care oferă posibilitatea de vizualizare și tipărire a informațiilor acumulate în contul personal, inclusiv date despre angajator, perioada de activitate, fondul salariului și alte recompense, precum și contribuțiile de asigurări sociale efectuate în bugetul de asigurări sociale.

Inainte de uă spitale din Moldova au primit astăzi echipamente medicale moderne, achiziționate cu sprijinul Japoniei.Ace...
04/03/2024

Inainte de uă spitale din Moldova au primit astăzi echipamente medicale moderne, achiziționate cu sprijinul Japoniei.
Acestea au fost achiziționate cu sprijinul financiar al guvernului Japoniei prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).
La ceremonia de predare a echipamentului au fost prezenți ministrul sănătății Alla Nemerenco, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, reprezentantul biroului ucrainean JICA, Satoshi Sugimoto, conducerea și personalul instituțiilor medicale.

Astfel, la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșniagi" au fost livrate opt mese de operație moderne și 13 tărgi mobile, în valoare totală de 370.000 de euro. Pentru Institutul de Urgență au fost achiziționate cinci defibrilatoare și 16 tărgi mobile în valoare de aproximativ 185.000 de euro.

Echipamentele au fost achiziționate cu sprijinul financiar al guvernului Japoniei prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) și vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite pacienților, inclusiv refugiaților din Ucraina.

În noiembrie 2022, Ministerul Sănătății și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională au semnat un acord de granturi în valoare totală de aproximativ 7 milioane de euro pentru implementarea Programului de consolidare a sistemului medical. Astfel, datorită sprijinului financiar nerambursabil acordat de guvernul Japoniei, în total cinci instituții medicale de stat din țară vor fi dotate cu echipamente medicale: Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșniagi", Institutul de Urgență, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Maltei, Jan Borg, va vizita în curând Republica Moldova pentr...
04/03/2024

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Maltei, Jan Borg, va vizita în curând Republica Moldova pentru a discuta modalitățile de rezolvare a problemei transnistrene. Aceasta a fost anunțat de Ministerul Afacerilor Externe al Maltei. În timpul vizitei, va fi discutată, de asemenea, dezvoltarea încrederii între părți în beneficiul persoanelor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

"Președinția malteză urmărește cu atenție evoluțiile de pe ambele maluri ale Nistrului. Înțelegem și salutăm dialogul continuu dintre părți, confirmat de ultima întâlnire în formatul "1+1", care a avut loc la 16 ianuarie. În același timp, apreciem înalt ambele părți pentru confirmarea lor constantă a disponibilității de a rezolva toate problemele deschise și conflictul în mod exclusiv pașnic", se arată în comunicat.

Conform declarației, "prin intermediul misiunii sale în Republica Moldova și al reprezentantului special al președintelui în exercițiu, OSCE va continua să lucreze la soluționarea cuprinzătoare a conflictului pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria în componența Moldovei".

"În viitorul apropiat, președintele în exercițiu intenționează să viziteze Republica Moldova, unde va lucra pentru consolidarea încrederii și stabilității între părți în interesul tuturor locuitorilor care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului", au menționat în Ministerul Afacerilor Externe al Maltei.

Address

Chisinau

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Moldova Solidară Nouă posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share