30/04/2024
Spitalul, care a costat 100 de milioane de lei și care nu a fost deschis încă pentru pacienți, ar putea fi vândut.
Ministerul Sănătății a identificat doi agenți economici interesați să cumpere un complex format din 35 de clădiri, situate pe un teren de 37 de hectare. Acest lucru a fost anunțat de secretarul de stat Alexandru Gasnaș în cadrul unei ședințe a Comisiei de control financiar al parlamentului, unde a fost prezentat un raport privind auditul efectuat anul trecut la Institutul de ftiziopneumologie „Chiril Drăgan” din Chișinău, care deține acest spital.
„Spitalul nu își îndeplinește misiunea în calitate de instituție și cu profilul pentru care a fost creat. Expertiza a arătat că blocul nr. 2 are probleme la subsol, unde apa se acumulează în mod constant, deoarece clădirea nu a fost izolată corespunzător. Există, de asemenea, o problemă cu pompele de apă, apa nu ajunge la etaje. Această problemă poate fi rezolvată și nu este costisitoare”, a spus Gasnaș.
Reprezentanții ministerului afirmă că primăria satului Vorniceni din raionul Strășeni își dorește să preia infrastructura spitalului.
Problemele legate de renovarea spitalului sunt discutate în două dosare penale, a menționat șefa Departamentului de gestionare a moștenirii Institutului de ftiziopneumologie „Chiril Drăgan” Aliona Turovschi. Unul dintre ele a fost inițiat de inspectoratul de poliție Strășeni, iar celălalt de Centrul Național de Luptă Anticorupție.
Despre ce se va întâmpla cu blocul nr. 1, jurnaliștii au încercat să afle de la directorul institutului, Doyna Rusu, singura persoană care încă lucrează, dar nu au primit un răspuns până la publicarea acestui articol.
Anterior, ministrul Sănătății, Alla Nemerenco, a declarat că pe teritoriul spitalului din Vorniceni ar putea fi organizat un sanatoriu sau o casă de bătrâni.
Europa Liberă a vizitat spitalul la sfârșitul anului trecut și a surprins o imagine dezolantă. Terenul de 37 de hectare este neîngrijit, iar 15 din cele 35 de clădiri sunt în stare de degradare avansată.
Spitalul, pentru care statul a cheltuit 100 de milioane de lei și care a fost deschis în 2014, nu a fost încă dat în exploatare. În blocul nr. 2 al spitalului, o expertiză tehnică efectuată în 2020 a arătat că nu poate fi utilizat în starea sa actuală. Printre neregulile descoperite de experți se numără tablourile electrice deteriorate din cauza umidității, panourile de automatizare și control, semnele de umiditate în structurile de construcție ale clădirilor, finisajele deteriorate și căderea tencuielii de pe pereții subsolului din cauza apei freatice.
În blocul nr. 1, redeschis după renovare în 2008, tratamentul pacienților cu diverse forme de tuberculoză continuă, lucrează cinci medici de gardă, asistente medicale și personal auxiliar.
În rapoartele sale de audit, Curtea de Conturi amintește în mod constant Ministerului Sănătății că anii trec, iar problemele legate de acest spital nu au fost încă rezolvate.