Moldova ieri azi mâine

Moldova ieri azi mâine Stabilește-ți întotdeauna obiective pe care nu ți-e rușine să le atingi.

În nordul Moldovei va fi construit un depozit de deșeuri: proiect în valoare de 5,4 milioane de euroBanii furnizați de B...
01/05/2024

În nordul Moldovei va fi construit un depozit de deșeuri: proiect în valoare de 5,4 milioane de euro
Banii furnizați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare vor fi utilizați pentru infrastructura de gestionare a deșeurilor solide în Republica Moldova.
Proiectele vor fi implementate în regiunile Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Este vorba despre construirea unui depozit de deșeuri, a unei stații de sortare și a unei stații de compostare în Dondușeni, precum și a stațiilor de transfer în Edineț și Briceni.

De asemenea, vor fi achiziționate echipamente și utilaje pentru transport, sortare, reciclare și compostare: vehicule de transport și containere de gunoi.

Grantul va fi folosit pentru implementarea proiectului "Deșeuri solide în Republica Moldova", semnat pe 22 februarie 2024. Acești bani vor fi direcționați spre dezvoltarea infrastructurii corespunzătoare în trei regiuni de gestionare a deșeurilor, conform prevederilor Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova și a Programului Național de Gestionare a Deșeurilor pentru perioada 2022-2027.

Spitalul, care a costat 100 de milioane de lei și care nu a fost deschis încă pentru pacienți, ar putea fi vândut.Minist...
30/04/2024

Spitalul, care a costat 100 de milioane de lei și care nu a fost deschis încă pentru pacienți, ar putea fi vândut.

Ministerul Sănătății a identificat doi agenți economici interesați să cumpere un complex format din 35 de clădiri, situate pe un teren de 37 de hectare. Acest lucru a fost anunțat de secretarul de stat Alexandru Gasnaș în cadrul unei ședințe a Comisiei de control financiar al parlamentului, unde a fost prezentat un raport privind auditul efectuat anul trecut la Institutul de ftiziopneumologie „Chiril Drăgan” din Chișinău, care deține acest spital.

„Spitalul nu își îndeplinește misiunea în calitate de instituție și cu profilul pentru care a fost creat. Expertiza a arătat că blocul nr. 2 are probleme la subsol, unde apa se acumulează în mod constant, deoarece clădirea nu a fost izolată corespunzător. Există, de asemenea, o problemă cu pompele de apă, apa nu ajunge la etaje. Această problemă poate fi rezolvată și nu este costisitoare”, a spus Gasnaș.

Reprezentanții ministerului afirmă că primăria satului Vorniceni din raionul Strășeni își dorește să preia infrastructura spitalului.

Problemele legate de renovarea spitalului sunt discutate în două dosare penale, a menționat șefa Departamentului de gestionare a moștenirii Institutului de ftiziopneumologie „Chiril Drăgan” Aliona Turovschi. Unul dintre ele a fost inițiat de inspectoratul de poliție Strășeni, iar celălalt de Centrul Național de Luptă Anticorupție.

Despre ce se va întâmpla cu blocul nr. 1, jurnaliștii au încercat să afle de la directorul institutului, Doyna Rusu, singura persoană care încă lucrează, dar nu au primit un răspuns până la publicarea acestui articol.

Anterior, ministrul Sănătății, Alla Nemerenco, a declarat că pe teritoriul spitalului din Vorniceni ar putea fi organizat un sanatoriu sau o casă de bătrâni.

Europa Liberă a vizitat spitalul la sfârșitul anului trecut și a surprins o imagine dezolantă. Terenul de 37 de hectare este neîngrijit, iar 15 din cele 35 de clădiri sunt în stare de degradare avansată.

Spitalul, pentru care statul a cheltuit 100 de milioane de lei și care a fost deschis în 2014, nu a fost încă dat în exploatare. În blocul nr. 2 al spitalului, o expertiză tehnică efectuată în 2020 a arătat că nu poate fi utilizat în starea sa actuală. Printre neregulile descoperite de experți se numără tablourile electrice deteriorate din cauza umidității, panourile de automatizare și control, semnele de umiditate în structurile de construcție ale clădirilor, finisajele deteriorate și căderea tencuielii de pe pereții subsolului din cauza apei freatice.

În blocul nr. 1, redeschis după renovare în 2008, tratamentul pacienților cu diverse forme de tuberculoză continuă, lucrează cinci medici de gardă, asistente medicale și personal auxiliar.

În rapoartele sale de audit, Curtea de Conturi amintește în mod constant Ministerului Sănătății că anii trec, iar problemele legate de acest spital nu au fost încă rezolvate.

Cu începând cu 1 mai, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău este interzis pentru cei care nu au bilet de îmbarcar...
29/04/2024

Cu începând cu 1 mai, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău este interzis pentru cei care nu au bilet de îmbarcare. Această măsură a fost anunțată de Ruslan Galușca, șeful Poliției de Frontieră, în cadrul unei conferințe de presă. "Începând cu 1 mai, modificăm regulile de acces în Aeroportul Internațional Chișinău. Doar cei care au bilete de îmbarcare vor putea intra în aeroport. Această măsură este destinată prevenirii situațiilor neplăcute", a declarat Galușca. În același timp, el a îndemnat cetățenii să aleagă alte puncte de trecere a frontierei decât Punctele de Trecere a Frontierei "Leușeni-Albița" sau "Sculean-Sculean", care sunt cele mai aglomerate în acest perioadă. "Situația la frontieră va fi caracterizată de un flux crescut, iar mobilitatea cetățenilor în zonele interne va crește. De asemenea, s-au înregistrat cazuri mai dese de încălcare a regimului frontierei de stat. Se planifică redistribuirea forțelor și mijloacelor existente către cele mai aglomerate puncte vamale, cm ar fi "Leușeni – Albița", "Sculean – Sculean" și Aeroportul Internațional Chișinău. Noi menținem o comunicare extinsă cu colegii din zonele interne, iar patrulele de frontieră vor fi, de asemenea, întărite pentru a monitoriza zonele apropiate de frontieră utilizate în scopuri recreative. Îndemn cetățenii să aleagă alte puncte de trecere a frontierei în afară de cele menționate mai sus și să fie răbdători", a adăugat șeful Poliției de Frontieră.

Președintele organului legislativ, Igor Grosu, invită toți cetățenii Republicii Moldova, atât din țară, cât și din străi...
26/04/2024

Președintele organului legislativ, Igor Grosu, invită toți cetățenii Republicii Moldova, atât din țară, cât și din străinătate, să ridice tricolorul în Ziua Drapelului Național. El îndeamnă moldovenii să poarte cu mândrie acest simbol.

"Acest drapel este un simbol care ne-a adus independența, libertatea și suveranitatea. Dreptul de a ne alege propriul drum. Haideți să ridicăm drapelul în această zi, oricine poate, și să-l purtăm cu mândrie, oriunde ne-am afla, acasă sau peste hotare", a declarat Igor Grosu în deschiderea ședinței Parlamentului.

Cu acest prilej, un grup de elevi de la Liceul "Geamănă" din raionul Anenii Noi a susținut în Parlament un concert poetic dedicat acestei sărbători.

În Moldova, rata de vaccinare a populației a scăzut semnificativ, ceea ce îngrijorează autoritățile. Potrivit Ministerul...
25/04/2024

În Moldova, rata de vaccinare a populației a scăzut semnificativ, ceea ce îngrijorează autoritățile. Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimii ani, procentul de vaccinare a atins 86% din cei 95% recomandați de epidemiologi. Acest lucru a condus la creșterea cazurilor de rujeolă. În acest sens, Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) a lansat Săptămâna Europeană a Imunizării, pentru a convinge populația de importanța vaccinării în reducerea riscului de boli infecțioase.

Un reprezentant al ANSP a subliniat: "Rata de vaccinare a scăzut de la 95% la 86%. Acesta este un procent destul de scăzut. Vaccinarea este cea mai eficientă realizare a omenirii, iar fiecare procent este important. Nu înregistrăm decese din cauza bolilor infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare".

În Moldova, campanii de informare despre vaccinare sunt organizate pe parcursul săptămânii. Acest an marchează aniversarea a 50 de ani de la lansarea Programului European de Imunizare, care include 13 vaccinuri obligatorii pe viață și 17 vaccinuri recomandate în funcție de contextul epidemiologic regional.

În Moldova, statul oferă vaccinarea gratuită conform Calendarului Național de Vaccinare Obligatorie. Cu toate acestea, potrivit ANSP, rata de vaccinare împotriva infecției cu rotavirus a fost scăzută anul trecut în Transnistria, iar vaccinările nu s-au efectuat.

Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Înaltpreasfințitul Vladimir, a adresat un apel către toți preoții care ...
24/04/2024

Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Înaltpreasfințitul Vladimir, a adresat un apel către toți preoții care au părăsit Mitropolia Moldovei pentru a se alătura Mitropoliei Basarabiei, îndemnându-i la pocăință.

După ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 23 aprilie, Mitropolitul Vladimir i-a îndemnat pe toți clericii care au renunțat la Biserica Ortodoxă din Moldova să-și recunoască greșelile și să se întoarcă sub jurisdicția canonică a Mitropoliei Moldovei.

Într-un mesaj adresat acestora, Mitropolitul Vladimir a exprimat durerea și dezamăgirea față de decizia lor de a părăsi calea pe care au jurat să o urmeze, îndemnându-i să reflecteze asupra acțiunilor lor și să se pocăiască sincer pentru a reveni în comunitatea credincioșilor.

El a subliniat că este inacceptabil ca unii clerici să vireze către Mitropolia Basarabiei și le-a cerut să-și recunoască erorile și să revină la angajamentele inițiale. Mitropolitul a evidențiat importanța pocăinței ca singura cale spre reabilitare spirituală și reintegrare în comunitatea credincioșilor.

Mitropolitul Vladimir a amintit de exemplul Sfântului Apostol Petru, care, după ce s-a lepădat de Hristos, s-a pocăit și a fost primit înapoi de Mântuitorul, îndemnându-i pe preoți să urmeze acest model în călătoria lor de revenire. El a subliniat că reîntoarcerea lor nu este doar o victorie personală, ci și o lumină de speranță pentru întreaga comunitate.

Este important de menționat că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, mulți preoți din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Republica Moldova se pregătește să adopte o nouă lege a cetățeniei, cu prevederi mai riguroase, iar una dintre măsurile ...
23/04/2024

Republica Moldova se pregătește să adopte o nouă lege a cetățeniei, cu prevederi mai riguroase, iar una dintre măsurile luate în considerare este obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia. Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat că aceste modificări vor fi propuse Guvernului până la finalul lunii mai. În plus, Eșanu a subliniat colaborarea strânsă cu autoritățile din România în această privință.

Într-un efort de a întări procedurile de acordare a cetățeniei, Eșanu a evidențiat creșterea numărului de refuzuri în acest sens. El a menționat că, în timp ce în 2022 au fost respinse cererile a 65 de persoane, în primele luni ale anului în curs s-au înregistrat deja 67 de refuzuri. În acest context, a subliniat importanța examinării minuțioase a tuturor cererilor depuse, inclusiv a celor din trecut, pentru identificarea schemelor frauduloase și revocarea cetățeniei în consecință.

De asemenea, recent s-a extins perioada de examinare a cererilor pentru obținerea cetățeniei moldovenești, pentru a permite autorităților suficient timp pentru verificări detaliate. Această măsură vine în contextul unei creșteri semnificative a numărului de solicitări și a fraudelor în ultimii ani.

În decembrie 2023, președintele rus Vladimir Putin a simplificat procedurile de acordare a cetățeniei ruse pentru moldoveni, eliminând cerințele privind cunoașterea istoriei și a legislației rusești și perioada de 5 ani de ședere în Rusia anterior depunerii cererii. Conform datelor Agenției de Servicii Publice, de la începutul conflictului din Ucraina, 19.200 de cetățeni străini au solicitat cetățenia Republicii Moldova, majoritatea acestora fiind cetățeni ruși.

Berlinul monitorizează îndeaproape situația din Republica MoldovaȚările din "Triunghiul Weimar" - Germania, Franța și Po...
22/04/2024

Berlinul monitorizează îndeaproape situația din Republica Moldova

Țările din "Triunghiul Weimar" - Germania, Franța și Polonia - sunt pe cale să identifice investiții comune pentru a sprijini finanțele publice fragile ale Moldovei, în contextul presiunii tot mai mari din partea Rusiei asupra acestei țări candidate la UE, a declarat ieri ministrul german de externe, Annalena Baerbock, citată de EURACTIV.

"Vrem să colaborăm cu partenerii noștri din Triunghiul Weimar pentru a spori securitatea Moldovei în toate domeniile, dar în special în cel economic, prin intermediul mecanismelor Triunghiului Weimar", a declarat Baerbock reporterilor după o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Mihai Popsoi, la Berlin.

Pe măsură ce Moldova se apropie de începerea oficială a discuțiilor de aderare la UE, în opoziție cu interferențele Rusiei, economia sa - încă una dintre cele mai sărace din Europa - este sub presiunea consecințelor războiului din Ucraina.

Sprijinul european a fost acordat anterior bilateral și prin intermediul Platformei multilaterale de sprijin pentru Moldova, a remarcat șefa diplomației germane. Mai mult, există planuri de consolidare a forumului Triunghiului Weimar ca promotor al acțiunii europene comune de sprijinire a Moldovei prin acest format, a adăugat Baerbock.

Un astfel de sprijin ar trebui să depășească sfera ajutorului și să ajute țara să-și construiască puterea economică prin investiții în afaceri, a subliniat ea.

"Ajutorul în sine nu poate contracara războiul hibrid al Rusiei, iar puterea economică trebuie să vină din interiorul țării. Aceasta înseamnă că investițiile sunt cruciale", a subliniat Baerbock.

Cei trei membri importanți ai UE au început recent să coopereze pentru a-și întări interacțiunea în cadrul formatului Weimar, cu accent pe apărare și războiul Rusiei în Ucraina.

Forumul de dialog a fost în mare parte inactiv în timpul guvernării partidului conservator naționalist P*S din Polonia, dar s-a reactivat odată cu preluarea puterii de către coaliția pro-europeană condusă de premierul Donald Tusk în octombrie anul trecut.

La întâlnirea formatului de la Berlin din martie, liderii au convenit asupra unor priorități comune pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv prin stimularea economiei acestei țări prin investiții în industria sa de apărare.

Pentru Moldova, sprijinul UE, precum și eventuala sa aderare la comunitate, ar oferi "oportunitatea unui viitor mai bun pentru compatrioții noștri", a subliniat Popsoi.

Stabilitatea economică a țării "a suferit enorm din cauza consecințelor războiului", a adăugat el, evidențiind dependența îndelungată a Republicii Moldova de aprovizionarea cu energie din Rusia.

Ofițerii Serviciului Vamal, sub coordonarea procurorilor PCCOCS, au efectuat ieri, pe 18 aprilie 2024, patru percheziții...
19/04/2024

Ofițerii Serviciului Vamal, sub coordonarea procurorilor PCCOCS, au efectuat ieri, pe 18 aprilie 2024, patru percheziții într-un caz de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, evaluate la peste 1 584 290 lei.

Un conațional este acum suspectat în acest dosar, fiind depistat la vama Leușeni cu obiecte din metale prețioase, inclusiv medalii, monede și un lingou galben, ascunse în bagajul său personal și nedeclarate autorităților vamale.

În timpul investigației, bărbatul în vârstă de 37 de ani a furnizat mai multe versiuni contradictorii despre proveniența și scopul aducerii acestor bunuri în țară.

Perchezițiile efectuate la domiciliul suspectului și în alte locuri au condus la confiscarea unor obiecte presupuse a fi din aur, precum și a unor dispozitive de stocare a informațiilor.

Bărbatul este investigat în libertate, beneficiind de prezumția nevinovăției conform legii, iar ancheta în acest caz este în curs de desfășurare.

Agenția Proprietății Publice a inaugurat un site web nou. Promite că informațiile vor fi mereu actualizate. În același t...
18/04/2024

Agenția Proprietății Publice a inaugurat un site web nou. Promite că informațiile vor fi mereu actualizate. În același timp, a fost prezentată și o platformă de instruire pentru membrii consiliilor de administrație ale întreprinderilor cu capital de stat.

Evenimentul de lansare a site-ului a fost organizat de Expert-Grup, Fundația Soros Moldova și Agenția Proprietății Publice. Directorul APP, Roman Cojuhari, a subliniat că misiunea principală a instituției este gestionarea patrimoniului și a bunurilor statului, care practic sunt proprietatea cetățenilor. Prin urmare, accesul la informații despre acestea trebuie să fie cât mai larg. Cojuhari a menționat că elaborarea paginii web a implicat un efort considerabil, incluzând adăugarea unor informații noi, relevante și interesante pentru public. Noul site este conceput pentru a facilita gestionarea și evidența patrimoniului statului.

Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup, a subliniat că acest site web va servi ca model pentru alte instituții publice. Lucrările de creare a paginii s-au desfășurat în strânsă colaborare cu personalul APP, care a depus eforturi considerabile pentru a furniza și sistematiza datele, inclusiv informații despre companiile de stat, proprietatea publică și indicatorii de performanță și guvernanță a acestor companii.

Guvernul a adoptat astăzi o nouă variantă a Regulamentului privind furnizarea și plata serviciilor comunale și necomunal...
17/04/2024

Guvernul a adoptat astăzi o nouă variantă a Regulamentului privind furnizarea și plata serviciilor comunale și necomunale. Potrivit Ministerului Energiei, aceste modificări vizează asigurarea furnizării populației cu energie electrică, termică și gaze naturale, și au fost propuse pentru a clarifica și îmbunătăți unele aspecte ale reglementărilor existente.

Iată principalele modificări:

Începând cu 1 octombrie a fiecărui an, locatarii, asociațiile de locatari și/sau administratorii blocurilor locative sunt obligați să prezinte un mecanism de repartizare a consumului de energie termică către unitățile termoenergetice. Dacă acest mecanism nu este prezentat până la 1 decembrie, blocul locativ nu va fi conectat la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. În absența prezentării până la 1 decembrie, conectarea va fi făcută cu respectarea noilor prevederi ale Regulamentului.

Pentru a corecta discrepanțele dintre spațiile comerciale și celelalte unități locative, s-a introdus un coeficient care să ia în considerare volumul încălzit.

Pentru apartamentele deconectate cu pereți exteriori în planuri perpendiculare (de colț), plata pentru încălzirea acestora se calculează utilizând un coeficient de reducere de 1/1,2.

Componenta de plată pentru tavan/etaj tehnic sau podea pentru apartamentele debranșate de la SACET și amplasate la primul sau ultimul etaj a fost exclusă.

Repartizarea volumului de apă caldă înregistrat de contorul comun al blocului locativ se face de către asociație/administrator conform deciziei adunării generale. Dacă modul de repartizare a cheltuielilor nu este stabilit în conformitate cu legislația, diferențele se repartizează proporțional consumurilor individuale.

Repartizarea consumului de energie electrică pentru iluminatul de uz comun și pentru funcționarea ascensoarelor se face de către furnizor conform cotei părți din suprafața totală a unităților locative.

Ministerul Energiei subliniază, de asemenea, importanța reorganizării administratorilor fondului locativ în Asociații de Proprietari în Condominiu, conform Legii nr. 187/2022, pentru a facilita aplicarea noului Regulament și pentru a beneficia de programele de finanțare a proiectelor de eficiență energetică administrate de către Centrul Național pentru Energie Durabilă.

Începutul testării aplicației EVO marchează implicarea a 3.500 de persoane care vor utiliza acte de identitate și date d...
16/04/2024

Începutul testării aplicației EVO marchează implicarea a 3.500 de persoane care vor utiliza acte de identitate și date din registrele de stat în format electronic. Pentru a accesa aplicația, autentificarea este necesară cu semnătura electronică. Utilizatorii care nu dețin semnătură electronică vor avea acces limitat. Au fost oferite în total 83 de versiuni pentru testare pe platforma Android și 90 pentru iOS. Versiunea Beta funcționează cu date reale, reflectând identitatea reală a utilizatorului. Feedback-ul utilizatorilor este esențial pentru identificarea erorilor și optimizarea continuă a EVO. Scopul testării în versiunea Beta este de a elimina erorile și problemele neprevăzute care ar putea afecta experiența de utilizare.

Ce este disponibil pentru testare în EVO Beta?

Acte digitale și portofel digital
Plăți MPay și gestionarea conturilor de recepționare a plăților de stat
Informații personale și fiscale
Date ale afacerii
Informații despre sănătate, inclusiv statutul de asigurat al utilizatorului și al copiilor
Acces la informații despre serviciile publice, cu posibilitatea de a iniția procesul de obținere a documentelor electronice din aplicație

Address

Chisinau

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Moldova ieri azi mâine posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share