Eroi și Pământuri

Eroi și Pământuri Fiți eroii propriilor povești

Val de căldură în Republica Moldova: Temperaturile vor crește până la +35°CServiciul Hidrometeorologic al Republicii Mol...
03/07/2025

Val de căldură în Republica Moldova: Temperaturile vor crește până la +35°C

Serviciul Hidrometeorologic al Republicii Moldova a emis o avertizare meteo galbenă din cauza căldurii extreme care se apropie.

Conform prognozelor, pe 4 iulie, în majoritatea regiunilor țării, termometrul va crește până la +33…+35°C. Se așteaptă temperaturi constante, care pot afecta negativ sănătatea oamenilor.

Meteorologii recomandă insistent cetățenilor să evite expunerea prelungită la lumina directă a soarelui, în special la prânz. De asemenea, recomandă consumul mai multor lichide, purtarea de haine lejere și acordarea unei atenții deosebite sănătății copiilor, vârstnicilor și a celor care suferă de boli cronice.

Bijuterii ascunse în bagaje, descoperite de vameșii din sudul țării.La postul vamal Cahul, în timpul controlului unui Vo...
20/06/2025

Bijuterii ascunse în bagaje, descoperite de vameșii din sudul țării.

La postul vamal Cahul, în timpul controlului unui Volvo XC60, o pasageră de 40 de ani a ascuns 56 de obiecte presupuse a fi din metal prețios în geanta aflată pe bancheta din spate, fără să le declare. Toate bunurile au fost confiscate și trimise spre expertiză, iar ancheta continuă.

Tineri interpreți din opt țări, premiați la Gala „Maria Cebotari”.Gala Laureaților celei de-a doua ediții a Concursului ...
11/06/2025

Tineri interpreți din opt țări, premiați la Gala „Maria Cebotari”.

Gala Laureaților celei de-a doua ediții a Concursului Internațional de Operă „Maria Cebotari” a reunit peste 60 de tineri din opt țări, pe scena TNOB „Maria Bieșu”. Marele Premiu a fost câștigat de soprana Rakhmetova Firuza (Kazahstan), iar premiile I au revenit artiștilor Pynchuk Oksana (Ucraina) și Allabirinov Talgat (Kazahstan).

Pe lângă trofeele principale, juriul a oferit și distincții speciale pentru interpretări remarcabile, iar concertul a fost animat de nume sonore ale operei internaționale. Evenimentul a fost susținut de Ministerul Culturii și parteneri culturali internaționali.

Furnizarea apei potabile, sistată temporar în mai multe zone din Chișinău și or. Vatra.Locuitorii din mai multe sectoare...
03/06/2025

Furnizarea apei potabile, sistată temporar în mai multe zone din Chișinău și or. Vatra.

Locuitorii din mai multe sectoare ale municipiului Chișinău și orașului Vatra vor rămâne astăzi, 3 iunie, fără apă la robinet din cauza unor lucrări planificate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

📍 În Vatra, între orele 09:00 și 17:00, nu va fi apă pe străzile Fîntîniței și Tineretului, în legătură cu spălarea și dezinfectarea turnurilor de apă potabilă.

📍 În intervalul 09:00 – 15:00, sistări sunt planificate și în sectorul Costiujeni și zonele adiacente:
- str. Ialoveni (nr. 1–69, 2–66)
- Garofițelor, Vîlcele, Cișmele, Văleni, Crizantemelor,
- Costiujeni (nr. 14–76, 1/1)
- Sf. Pavel, Sf. Petru, Sf. Ion, Plaiului.

Intervențiile sunt necesare pentru înlocuirea robinetelor și a apometrelor.

🔹 Apă-Canal Chișinău recomandă consumatorilor afectați să-și pregătească rezerve minime de apă pentru consum și necesități casnice.

Noi plafoane la carburanți: benzina se scumpește ușor, motorina rămâne la fel.ANRE a anunțat prețurile maxime pentru 28 ...
27/05/2025

Noi plafoane la carburanți: benzina se scumpește ușor, motorina rămâne la fel.

ANRE a anunțat prețurile maxime pentru 28 mai: benzina A95 va costa cel mult 22,87 lei/litru, cu un ban mai mult decât ieri. Prețul motorinei rămâne neschimbat, la 18,61 lei/litru.

Cimișlia: eficiența energetică începe să dea roade.Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a vizitat raionul Cimișlia pentr...
21/05/2025

Cimișlia: eficiența energetică începe să dea roade.

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a vizitat raionul Cimișlia pentru a evalua proiectele de eficiență energetică. La spitalul raional au fost izolate clădiri și renovată o secție, iar grădinița din Ecaterinovca a fost complet modernizată.

Investițiile, de peste 8 milioane lei, au îmbunătățit semnificativ condițiile pentru beneficiari. Junghietu a declarat că astfel de proiecte vor continua și la nivel național, contribuind la economii și confort.

Situația gripei în Chișinău: informații actualeAgenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă monitorizarea i...
14/05/2025

Situația gripei în Chișinău: informații actuale

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă monitorizarea infecțiilor respiratorii și a circulației virușilor gripali și SARS-CoV-2 în țară. În săptămâna trecută au fost înregistrate 1310 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, cu 4% mai puține decât săptămâna precedentă.

🔹 Dintre acestea, 6 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău – 3, Edineț – 1, Rîșcani – 1, Soroca – 1), cu 46% mai puține față de săptămâna anterioară.

🔹 De asemenea, au fost înregistrate 4 cazuri de COVID-19, dintre care două cazuri la copii cu vârsta sub 14 ani.

📅 De la începutul sezonului (30.09.2024 - 11.05.2025):

4207 cazuri de gripă,

161 375 cazuri de infecții respiratorii acute,

15 923 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

👨‍⚕️ Vă reamintim că este important să respectați măsurile de precauție și să consultați un medic la primele simptome de gripă sau alte afecțiuni respiratorii.

A fost lansat concursul pentru funcția de șef al aparatului Procuraturii Anticorupție.A fost dat startul procesului de d...
06/05/2025

A fost lansat concursul pentru funcția de șef al aparatului Procuraturii Anticorupție.

A fost dat startul procesului de depunere a dosarelor pentru ocuparea funcției de șef al aparatului Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova.

Candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții, inclusiv studii juridice, experiență profesională relevantă și competențe administrative.

Selecția va avea loc în mai multe etape, printre care evaluarea dosarelor și interviul.

Parlamentul va examina o nouă lege a energiei electrice, armonizată la cadrul normativ al Uniunii Europene.Parlamentul R...
30/04/2025

Parlamentul va examina o nouă lege a energiei electrice, armonizată la cadrul normativ al Uniunii Europene.

Parlamentul Republicii Moldova urmează să examineze un nou proiect de lege privind energia electrică, elaborat în conformitate cu legislația Uniunii Europene.

Scopul documentului este modernizarea sectorului energetic, asigurarea transparenței, competitivității și durabilității pieței de electricitate.

Proiectul prevede, de asemenea, consolidarea independenței operatorului de transport și protejarea drepturilor consumatorilor.

Salvatorii din Cahul, instruiți să opereze autospecialele japoneze moderne.În perioada 14–18 aprilie 2025, 11 angajați a...
22/04/2025

Salvatorii din Cahul, instruiți să opereze autospecialele japoneze moderne.

În perioada 14–18 aprilie 2025, 11 angajați ai Direcției Situații Excepționale Cahul au participat la un curs intensiv de instruire privind utilizarea noilor autospeciale oferite de Japonia, în cadrul unui proiect comun susținut de JICA.

Timp de câteva zile, participanții au urmat sesiuni teoretice și exerciții practice menite să-i familiarizeze cu dotările tehnice ale echipamentelor moderne, care vor deservi peste 1,3 milioane de cetățeni din Republica Moldova în caz de urgență.

După instruire, salvatorii vor disemina cunoștințele colegilor, sporind capacitatea de intervenție a tuturor subdiviziunilor. Amintim că, la 4 aprilie, Moldova a recepționat 19 autospeciale ce vor fi distribuite în 10 localități, printre care Chișinău, Bălți, Cahul și Orhei.

Trenul Chișinău – Odessa ar putea fi relansat în vara anului 2025.Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” anun...
15/04/2025

Trenul Chișinău – Odessa ar putea fi relansat în vara anului 2025.

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” anunță că trenul Chișinău – Odessa ar putea circula din nou începând cu vara acestui an.

Autoritățile analizează condițiile de relansare, inclusiv siguranța, fezabilitatea economică și aspectele logistice. O decizie va fi luată în baza unei evaluări complete.

Vinificatorii din Moldova vor fi nevoiți să caute noi piețe de desfacere.Vinificatorii moldoveni se confruntă cu necesit...
08/04/2025

Vinificatorii din Moldova vor fi nevoiți să caute noi piețe de desfacere.

Vinificatorii moldoveni se confruntă cu necesitatea de a-și reorienta exporturile din cauza introducerii de către administrația SUA a taxelor vamale la mărfurile moldovenești. Șeful Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, a menționat că, anul trecut, exportul de vinuri moldovenești în SUA a crescut semnificativ. Acum, Guvernul și producătorii analizează posibilitățile de redirecționare a acestor volume către alte piețe.

Tradițional, peste 55% din vinurile moldovenești sunt exportate pe piața Uniunii Europene, care este un partener strategic. Totuși, în lumina noilor circumstanțe, sunt luate în considerare direcții alternative, precum Asia, Coreea de Sud, Japonia și Canada. În ultimii ani, exporturile în SUA au crescut vertiginos, inclusiv vinurile îmbuteliate, astfel că, împreună cu Guvernul, se caută soluții pentru vinificatorii moldoveni.

Numai în primele opt luni ale anului 2024, exporturile de vin moldovenesc în SUA au atins aproape 23 de milioane de dolari, de opt ori mai mult comparativ cu 2023. În aceeași perioadă, volumul exporturilor de vin în România a fost de puțin peste 17,5 milioane de dolari. Astfel, aceste două țări au asigurat aproximativ jumătate din totalul exporturilor de vin moldovenesc.

Address

Riscani

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Eroi și Pământuri posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share