Platzforma

Platzforma Platforma de gîndire și atitudine critică din Republica Moldova

Portalul platzforma.md (PZF) îşi propune să devină un spaţiu online de reflecţie şi atitudine critică. Prin publicarea unor discuţii şi analize calificate ale anumitor fenomene şi problematici sociale neglijate sau manipulate în spaţiul public (inegalităţi, vulnerabilitate, opresiune, identităţi, culturi, ideologii etc.), PZF aduce în prim plan interpretări necesare pentru deconstruirea înţelegeri

lor dominante ale acestor fenomene în societatea noastră. Totodată, PZF doreşte să contribuie la lărgirea discursului public în Moldova prin includerea unor puncte de vedere marginalizate sau ignorate, precum și prin găzduirea unor întîlniri între viziuni diferite sau opuse.

Balázs Jarábik de la Centrul Carnegie despre alegerile parlamentare din Moldova. ”Moldova se îndreaptă spre alegerile pa...
17/07/2025

Balázs Jarábik de la Centrul Carnegie despre alegerile parlamentare din Moldova.

”Moldova se îndreaptă spre alegerile parlamentare din 28 septembrie, iar majoritatea observatorilor evită să facă predicții. Experiența amară a referendumului din toamna trecută, prin care chestiunea privind integrarea în UE a fost înscrisă în Constituție, dar și alegerile prezidențiale care au urmat – două scrutine ale căror rezultate au diferit semnificativ de sondajele preelectorale – fac ca actorii politici și analiștii să fie reticenți. Două variabile-cheie au impact asupra rezultatelor electorale: influența tot mai mare a diasporei moldovenești precum și inevitabilul factor rusesc.

Principalul instrument de mobilizare a forțelor pro-guvernamentale rămâne însă amenințarea hibridă rusă. Moscova s-a implicat activ în campania prezidențială de anul trecut și o face și în acest an. Totuși, eticheta politică de „pro-rus” a fost folosită prea des, nu doar împotriva apropiaților oligarhului fugar Ilan Șor și Partidului Socialist condus de fostul președinte Igor Dodon, ci și împotriva altor forțe de opoziție, inclusiv noul bloc politic Alternativa.

PAS și aliații săi au consolidat o narativă politică ce îi poziționează ca fiind singura forță pro-UE legitimă, iar prin aceasta PAS efectiv prezintă alegerile ca o alegere binară între integrarea europeană și regres.
UE a preluat această abordare binară simplistă, crescând miza aderării și consolidând rolul central al PAS. În mod paradoxal, această narativă pare să îi fie comodă și Rusiei. Oficialii ruși au reluat recent retorica privind pretențiile asupra Odessei, inclusiv în discuții informale de tip track-two, chiar dacă o ofensivă militară asupra acestui oraș portuar pare foarte puțin probabilă, având în vedere realitățile actuale de pe câmpul de luptă.

Deși zvonurile privind manipularea alegerilor persistă – în special în ceea ce privește votul diasporei, pe care unii îl consideră în mod esențial incorect în ciuda statutului său legal – nu au apărut dovezi concrete care să susțină aceste zvonuri.

Drumul Moldovei către UE va continua și după alegeri: ritmul integrării va depinde mai mult de disponibilitatea Bruxelles-ului de a se extinde decât de disponibilitatea Chișinăului de a face reforme.

Opoziției îi lipsește atât capitalul financiar, cât și capacitatea organizațională. Schimbările demografice profunde – însoțite de o schimbare generațională și de atitudine – continuă să încline electoratul moldovean spre Uniunea Europeană. Cu toate acestea, discuții precum cea despre neutralitatea constituțională, dar și îngrijorările socio-economice, în special cele legate de politica energetică, rămân profund relevante. Aceste preocupări nu ar trebui respinse ca fiind „proruse”. Ele reflectă anxietăți reale în rândul alegătorilor, în special în afara clasei mijlocii urbane.

Lucrul care agravează și mai mult fragilitatea opoziției este excluderea acesteia din ecosistemul societății civile finanțate de Occident și prin canalele instituționale europene: aceste spații sînt dominate de PAS și aliații săi. Dincolo de formalitățile procesului de aderare la UE, sistemul politic al Moldovei are nevoie urgentă de reînnoire: mai multă diversitate politică, o mai mare responsabilitate instituțională și un cadru economic mai receptiv la nevoile sociale. PAS s-a bazat într-o mare măsură pe societatea civilă pentru a compensa capacitatea limitată a statului, dar această abordare riscă să slăbească și mai mult mecanismele deja fragile ale Moldovei în materie de supraveghere civică și politică pluralistă.”

- - - -

Articolul a apărut inițial, cu titlul Consolidating Power, Losing Ground: Moldova Risks Repeating Past Mistakes Ahead of Fall Elections pe pagina Centrului Carnegie și a fost tradus de redacția Platzforma.

Moldova se îndreaptă spre alegerile parlamentare din 28 septembrie, iar majoritatea observatorilor evită să facă predicții. Experiența amară a referendumului din toamna trecută, prin care chestiunea privind integrarea în UE a fost înscrisă în Constituție, dar și alegerile prezidenția...

Cinci femei din Moldova cer ajutor pentru evacuarea soților lor blocați în Gaza: „Statul a făcut-o în trecut. Se poate ș...
16/07/2025

Cinci femei din Moldova cer ajutor pentru evacuarea soților lor blocați în Gaza: „Statul a făcut-o în trecut. Se poate și acum”

Cinci cetățene ale Republicii Moldova cer ajutorul autorităților pentru a-și salva soții palestinieni, blocați de luni de zile în Fâșia Gaza – una dintre cele mai periculoase zone de conflict din lume. Bărbații nu sunt cetățeni moldoveni, dar sunt soții și tații unor cetățeni moldoveni și nu pot părăsi teritoriul afectat de război fără sprijin diplomatic.

Majoritatea acestor bărbați sunt medici, absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, care au contribuit ani la rând în sistemele medicale locale și internaționale. Astăzi, ei se află captivi într-o zonă de război, în imposibilitatea de a părăsi Gaza, în pofida apelurilor disperate ale familiilor.

Cinci cetățene ale Republicii Moldova cer ajutorul autorităților pentru a-și salva soții palestinieni, blocați de luni de zile în Fâșia Gaza – una dintre cele mai periculoase zone de conflict din lume. Bărbații nu sunt cetățeni moldoveni, dar sunt soții și tații unor cetățeni mo...

Home » Galeria Plai vă invită la expoziția «GradinaUrzică» a artistei Tatiana Fiodorova-Lefter / Plai Gallery invites yo...
15/07/2025

Home » Galeria Plai vă invită la expoziția «GradinaUrzică» a artistei Tatiana Fiodorova-Lefter / Plai Gallery invites you to the exhibition «Gradina Urzică» by Tatiana Fiodorova-Lefter / Галерея Plai приглашает на выставку «GradinaUrzică» Татьяны Фёдоровой-Лефтер
AFIS
Galeria Plai vă invită la expoziția «GradinaUrzică» a artistei Tatiana Fiodorova-Lefter / Plai Gallery invites you to the exhibition «Gradina Urzică» by Tatiana Fiodorova-Lefter / Галерея Plai приглашает на выставку «GradinaUrzică» Татьяны Фёдоровой-Лефтер
14/07/2025Add Commentby Platzforma Redacția

Written by Platzforma Redacția
Locație: Galeria Plai
Perioada: 16 iulie – 1 august 2025
Vernisaj: miercuri, 16 iulie, ora 18:00

Intrarea la expoziție este gratuită

Galeria Plai vă invită la expoziția «GradinaUrzică» a artistei Tatiana Fiodorova-Lefter — o cercetare artistică a legăturii sublime, dar subestimate, dintre om și natură în contextul unei transformări urbane și tehnologice accelerate.

Proiectul subliniază necesitatea regândirii acestei relații, pierdute sub presiunea urbanizării și a expansiunii digitale.

În centrul atenției se află plantele și solul, privite drept agenți non-umani, capabili să fie purtători ai propriilor tradiții și a unei memorii culturale și istorice. Interacțiunea cu acești agenți deschide noi perspective de reflecție asupra trecutului și prezentului în contextul transformărilor politice și sociale.

«Gradina Urzică» propune o viziune asupra naturii, nu ca fundalul istoriei umane, ci ca participant egal în imaginarul politic și social — o forță cu voce, memorie și un ritm propriu.

Locație: Galeria PlaiPerioada: 16 iulie – 1 august 2025Vernisaj: miercuri, 16 iulie, ora 18:00 Intrarea la expoziție este gratuită Galeria Plai vă invită la expoziția «GradinaUrzică» a artistei Tatiana Fiodorova-Lefter — o cercetare artistică a legăturii sublime, dar subestimate, ...

08/07/2025

În acest buletin informativ, comemorăm o figură uriașă a mișcării anti-colonialiste de pe continentul african.
Deși a avut o funcție guvernamentală pentru foarte scurt timp, Patrice Émery Lumumba este și azi puternic onorat pe plan internațional pentru concepția sa pan-africană și anti-colonialistă.
În 1960 el a devenit primul-ministru liber ales al Republicii Democratice Congo, fostă colonie belgiană.
Considerat a fi comunist, Patrice Lumumba a fost arestat și, pe 16 ianuarie 1961, ucis după zile de tortură. Corpul său a fost dezmembrat și dizolvat în acid. Numai un dinte care i-a fost scos a rămas în posesia unuia dintre făptașii belgieni.
Odată cu moartea sa, Patrice Lumumba a devenit un mit politic în întreaga Africă sub-sahariană.

INTENSIV DE ȘASE ZILE, 22-27 IULIE 2025 LA IAȘI ȘI CHIȘINĂU.DESCHIDERE: 22 IULIE 2025, ORA 17:00.TRANZIT.RO/IAȘI, STR. S...
30/06/2025

INTENSIV DE ȘASE ZILE, 22-27 IULIE 2025 LA IAȘI ȘI CHIȘINĂU.
DESCHIDERE: 22 IULIE 2025, ORA 17:00.
TRANZIT.RO/IAȘI, STR. SF. ATANASIE NR. 25, IAȘI

Această întâlnire de șase zile (22-27 iulie 2025) analizează ce ar putea oferi un punct de vedere mobil care se mișcă între și în jurul Iașului și Chișinăului pentru a reflecta în compania colegilor din alte părți ale lumii asupra acestor întrebări. Cum ar putea acest punct de vedere să ajute la desfacerea nodurilor momentului politic actual?
Chișinăul și Iașiul, deși fizic la mai puțin de 150 de kilometri distanță unul de celălalt, sau la o călătorie de 2 ore și jumătate cu mașina, oferă între ele un punct de vedere care problematizează orice reducere a perspectivei la simplă geografie. Chișinăul, capitala Republicii Moldova, și-a completat călătoriile istorice prin tulburările geopolitice, inversiunile și valurile succesive de expansiune și retragere ale imperiilor otoman și rus. Iașiul, situat la marginea nord-estică a României; fost centru al principatului Moldovei și fostă parte a limitei nordice a imperiului otoman, este acum un oraș de frontieră al Uniunii Europene, în proximitatea conflictului ucrainean. Aceste orașe vecine ne oferă o oportunitate de a gândi multiplu întrebarea perspectivei.
Fiecare oraș și-a generat propriul câmp cultural particular și propriile energii și dinamici culturale la scară similară și în ceea ce poate fi considerată zona de intersecție a conglomeratelor politice mai mari. Scene artistice precum cele ale Iașiului și/sau Chișinăului pot permite un punct de vedere mobil datorită intersecțiilor și tensiunilor acestor conglomerate politice mai mari, dar și datorită specificității și independenței lor relative. Scopul nostru nu este să gândim o vedere esențialistă dintr-un loc dat, ci mai degrabă să gândim nuanțele schimbătoare ale vederii în mișcările între locuri diferite, pe măsură ce ne adunăm din multe locuri într-o poziție schimbătoare între două locuri vecine.

https://platzforma.md/arhive/394988

INTENSIV DE ȘASE ZILE, 22-27 IULIE 2025 LA IAȘI ȘI CHIȘINĂU. DESCHIDERE: 22 IULIE 2025, ORA 17:00.TRANZIT.RO/IAȘI, STR. SF. ATANASIE NR. 25, IAȘI Chestiunile politice au fost abordate în practica artistică și în sistemele artistice mai largi cu o intensitate crescândă în ultimele decen...

Lilia Nenescu (Cer Albastru) adresează un set de întrebări în legătură cu un caz de hărțuire și abuz raportat recent în ...
23/06/2025

Lilia Nenescu (Cer Albastru) adresează un set de întrebări în legătură cu un caz de hărțuire și abuz raportat recent în cadrul stângii progresiste, culturale, independente, nepartiinice din România și Republica Moldova.

”În loc să întrebăm „de ce abia acum?”, poate e timpul să întrebăm altceva: De ce bărbații nu pot reflecta asupra comportamentelor lor abuzive nici după șapte ani? De ce au nevoie de zeci de mărturii ca să asculte o femeie? Și de ce, când o femeie alege să vorbească public, vine imediat reacția: „de ce pe Facebook?”, „hai să discutăm față în față”, „justiția poporului e periculoasă”?

Mai departe ar trebui să ne întrebăm:

- Cum creăm mecanisme reale prin care femeile din jurul nostru să poată spune ce li s-a întâmplat fără să fie invalidate, ridiculizate, ignorate?

- Cum instituim proceduri și practici colective în cercurile noastre – culturale, academice, politice – care să răspundă acestor mărturii, nu să le acopere?
- Cum ne asigurăm că bărbații nu sunt automat re-validați și reabilitați doar pentru că „scriu bine”, „gândesc complex” sau „sunt ai noștri”?

Solidaritate cu toate femeile care au vorbit. Cu toate cele care nu au vorbit încă. Cu toate cele care au fost silite să plece din aceste spații pentru că nimeni nu le-a crezut.”

Nu e ușor să scriu acest text pentru că vine dintr-un spațiu mic, familiar. Un spațiu în care ne cunoaștem între noi, un spațiu în care ne adunăm pe baza unor valori comune, un spațiu unde oricum trăim la margine – politic, mediatic, instituțional. E spațiul în care ne regăsim ca ...

🪡 „𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚”, 𝐬𝐮𝐧𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞, 𝐧𝐮? Dar v-ați întrebat ce se ascunde adesea sub eticheta hainelor de brand?✂️ În noua a...
18/06/2025

🪡 „𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚”, 𝐬𝐮𝐧𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞, 𝐧𝐮?
Dar v-ați întrebat ce se ascunde adesea sub eticheta hainelor de brand?
✂️ În noua anchetă RISE, realizată în parteneriat cu Platzforma vă spunem istoria unei afaceri cu capital străin, aparent de succes.
Sute de femei au rămas fără loc de muncă după ce fabrica de textile Floreana Fashion s-a închis.
🧵 După ani în care au lucrat în condiții mizere și pe salariul minim pe economie, femeile au mai primit o lovitură — munca lor din ianuarie până în martie 2023 nu a fost remunerată.
Împovărată de datorii, compania a intrat în insolvență. Cei care administrau afacerea și-au înregistrat alte firme și au dispărut cu utilaje în valoare de peste opt milioane de lei. Între timp, hainele cusute de fostele angajate se vând într-un magazin din Chișinău.
RISE Moldova a urmărit cm o afacere cu sute de angajați și vânzări de zeci de milioane de lei a ajuns să-și închidă fabricile și să intre în insolvență la cererea creditorilor.

Sute de femei au rămas fără loc de muncă după ce fabrica de textile Floreana Fashion s-a închis. Afacerea cu capital străin a fost pusă pe roate în 2004, avea șase filiale și cosea pentru mai multe branduri internaționale. După ani în care au lucrat în condiții mizere și pe salariul...

Articolul Liliei Nenescu explorează modul în care regimul de ocupație israelian normalizează violența, umilința și ierar...
13/06/2025

Articolul Liliei Nenescu explorează modul în care regimul de ocupație israelian normalizează violența, umilința și ierarhizarea vieții, de la tratamentul aplicat palestinienilor până la exploatarea lucrătorilor migranți, inclusiv din Moldova. Pornind de la imaginea unui sandviș aparent banal, analiza dezvăluie cm obiecte cotidiene devin instrumente ale dominației, controlului și excluderii. Textul evidențiază estetica ocupației și a violenței administrate într-o ordine globală care tolerează apartheidul și transformă corpurile vulnerabile în resurse sacrificabile.

Nu e exclus ca, peste ani, din întreaga încercare a corăbiei britanice Madleen de a sparge blocada impusă de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, să nu rămână decât această fotografie distribuită de Ministerul Israelian al Afacerilor Externe, ce o are în centru pe Greta Thunberg, ac...

Un manual de istorie în dezacord cu istoria? Istorici din Moldova cer revizuirea conținutului despre Holocaust în manual...
11/06/2025

Un manual de istorie în dezacord cu istoria? Istorici din Moldova cer revizuirea conținutului despre Holocaust în manualul de istorie pentru clasa a XII-a

În contextul mesei rotunde organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” pe data de 11 iunie 2025, privind analiza manualului Istoria românilor și universală pentru clasa a XII-a (Editura Știința, 2024), prezentăm în cele ce urmează un șir de observații formulate de noi, subsemnații, în calitate de istorici, cercetători și cadre didactice. Documentul reflectă preocuparea noastră comună pentru asigurarea unei educații istorice riguroase, echilibrate și aliniate valorilor democratice și standardelor internaționale în materie de predare și reflecție asupra trecutului Republicii Moldova.

În ajunul unei mese rotunde organizate de Ministerul Educației și Cercetării, pe subiectul privind manualul „Istoria românilor și universală” pentru clasa a XII-a, un grup de istorici și cercetători a formulat o serie de observații critice privind conținutul acestuia. Analiza evidenț...

Solicitare de intervenție diplomatică urgentă pentru eliberarea activiștilor reținuți și încetarea blocadei din Gaza/Req...
10/06/2025

Solicitare de intervenție diplomatică urgentă pentru eliberarea activiștilor reținuți și încetarea blocadei din Gaza/Request for urgent diplomatic intervention for the release of detained activists and ending the Gaza blockade

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA

Subiect: Solicitare de intervenție diplomatică urgentă pentru eliberarea activiștilor reținuți și încetarea blocadei din Gaza

Stimați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe,

Ne adresăm dumneavoastră ca cetățeni îngrijorați de situația gravă a 12 activiști reținuți în urma interceptării Flotilei Libertății în apele internaționale luni, 9 iunie 2025.

Această acțiune ridică întrebări serioase privind respectarea dreptului maritim internațional și drepturile fundamentale ale omului.

- - - - - -

OPEN LETTER TO THE MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS OF MOLDOVA

Subject: Request for urgent diplomatic intervention for the release of detained activists and ending the Gaza blockade

Dear representatives of the Ministry of Foreign Affairs,

We are addressing you as concerned citizens regarding the serious situation of 12 activists detained following the interception of the Freedom Flotilla in international waters on June 9, 2025.

This action raises serious questions about compliance with international maritime law and fundamental human rights.

– scroll down for English – SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA Subiect: Solicitare de intervenție diplomatică urgentă pentru eliberarea activiștilor reținuți și încetarea blocadei din Gaza Stimați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Exte...

Podcast Platzforma. Episodul 9. Fondul Cinematografiei în Republica Moldova. Discuție cu Lucia Lupu și Călin Laur- - - -...
03/06/2025

Podcast Platzforma. Episodul 9. Fondul Cinematografiei în Republica Moldova. Discuție cu Lucia Lupu și Călin Laur

- - - - -

Episodul de azi va fi dedicat chestiunii creării Fondului Cinematografiei în Moldova.

Discuția despre Fondul Cinematografiei este una mai veche și durează, cel puțin din cîte țin minte eu personal, încă de la adoptarea Legii Cinematografiei în 2014.

Periodic această temă revine în atenție și, deși toată lumea agreează asupra necesității creării acestui Fond, el nu doar că încă nu a fost creat ci, se pare, nu va fi creat în curînd.

În luna februarie un grup de cineaști și cineaste tinere au lansat o petiție prin care cereau ca pachetul de modificări legislative privind crearea Fondului Cinematografiei să fie pus de urgență pe agenda parlamentară. Semnatarii și semnatarele petiției mai cereau: revitalizarea Cinematografului Odeon, creșterea plafonului de finanțare pentru filme de scurt metraj până la 80% din bugetul total al proiectului și cerem racordarea studiilor de film la standarde internaționale.

Petiția a adunat peste 1300 semnături și a animat, încă o dată discuția.
Dar lucrurile nu s-au schimbat prea mult.
Comunitatea cineaștilor a anunțat pentru miercuri, 4 iunie, un protest în fața Guvernului.

----

Episodul de azi va fi dedicat chestiunii creării Fondului Cinematografiei în Moldova.  Discuția despre Fondul Cinematografiei este una mai veche și durează, cel puțin din cîte țin minte eu personal, încă de la adoptarea Legii Cinematografiei în 2014.  Periodic această temă revine în ...

Podcast PLATZFORMA. Episode 8. Presidential elections in Poland.On May 18, 2025, Poland held the first round of presiden...
31/05/2025

Podcast PLATZFORMA. Episode 8. Presidential elections in Poland.

On May 18, 2025, Poland held the first round of presidential elections. A total of 13 candidates were present on the ballot.

The elections were conducted in a highly polarized environment and the topics of migration, Europe, security were central to the debates in the country, along with other topics such as social policy, economic policies…The campaign was also accompanied by scandals of corruption, connections of certain candidates with the criminal underworld, hypocrisy etc.

Two candidates that collected most of the votes are Rafał Trzaskowski, the Mayor of Warsaw, with 31 % of the votes, and the conservative Karol Nawrocki, with 29 %.Trzaskowski was supported by the current government of Donald Tusk and the Civic Coalition political party (Koalicja Obywatelska) while Nawrocki got the support of the Law and Justice Party (Prawo i Sprawiedliwość) and the incumbent president Andrzej Duda.

To many observers and commentators, the results of these elections represent yet another example of one of the biggest problems of the Polish political system: the so called duopol, the dominance, for more than 20 years, of the political sphere, by two big parties: the Civic Coalition and the Law and Justice parties, who are managing to somehow not only to attract most of the votes, but also to maintain and keep, over two decades already, a stable core of voters who ensure their predominance in Polish politics.

To other observers, while this general picture is true overall, it also hides the fact that the elections also gave prominence to several other smaller political forces, both from the Right and the Left. Much of the competition between the two main political forces took place – in terms of policies and rhetoric – on the right wing of the political spectrum.Both main parties, P*S and Civic Platform, are engaged in a contest on who is pleasing more the voters on the right. In terms of migration policies, for example, the so-called “liberal” Civic Coalition proved to be more to the right, more xenophobic even, than P*S, especially when passed a series of anti immigrant laws, among which the most outrageous was the law on the suspension of asylum procedures.The youth showed in record numbers to the voting station, which could mean, on the one hand, that they want to dismantle the duopol of the two big parties. On the other hand, however, the youth were are casting, in these elections, a protest vote, aimed to punish both parties, but mostly KO, for not keeping their promises from the 2023 parliamentary elections on the legalization of abortion, on the accessibility of housing, on climate change, on Palestine and on other policies. A surprise in these elections is the emergence of a new Left, which, although small and fragile for now, has nevertheless the potential to grow into something bigger some day.

For this episode, I sat down with three comrades that live and work in Poland, to comment on the results of the first round of the presidential elections.

Agnieszka Wiśniewska, Former Editor-in-chief of ⁦⁠KrytykaPolityczna.pl⁠⁩, Activist, feminist, journalist and political comentator.

Claudia Ciobanu, a Polish correspondent for the Balkan Investigative Reporting Network (BIRN)

Teodor Ajder, editor and contributor for the migrant journal ”Mămăliga de Varșovia” (Mamalyga Warszawska).

https://www.youtube.com/watch?v=NYUJLw916tE

On May 18, 2025, Poland held the first round of presidential elections. A total of 13 candidates were present on the ballot.The elections were conducted in a...

Address

Riscani

Website

https://www.patreon.com/platzforma

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Platzforma posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Platzforma:

Share