Cabinetul Avocatului ION Mocanu

Cabinetul Avocatului ION Mocanu Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Cabinetul Avocatului ION Mocanu, Cimislia.

25/03/2021

Aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc este neconstituțională. Asta a decis Curtea Constituțională, urmare a unei sesizări cu privire la două articole din Codul de executare.

Mai exact, a fost declarat neconstituțional articolul 73 din Codul de executare - „Aducerea forţată a debitorului”, care spune:

1. În cazul în care debitorul nu se prezintă repetat la solicitarea executorului judecătoresc, instanţa de judecată, la demersul acestuia din urmă, va dispune aducerea forţată în faţa lui a debitorului şi a altor persoane indicate la art.44 alin.(3) din prezentul cod. Demersul executorului judecătoresc privind aducerea forţată a debitorului se examinează pe baza materialelor anexate la demers. Instanţa care examinează demersul poate dispune citarea participanţilor la proces şi a executorului judecătoresc pentru a se pronunţa cu privire la temeiurile invocate în demers.

2. Aducerea forţată a debitorului se face de către organul afacerilor interne în a cărui rază teritorială debitorul îşi are domiciliul sau sediul.

3. Cheltuielile de aducere forţată se încasează de la debitor în beneficiul statului de către instanţa de judecată în modul prevăzut la capitolul ###V din Codul de procedură civilă.

În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la controlul constituționalității articolului 72 din Codul de executare - „Căutarea debitorului şi a bunurilor sale”. Acesta prevede următoarele:

1. În cazul când prezenţa debitorului la anumite acţiuni de executare este impusă de lege, de documentul executoriu sau când executorul judecătoresc ori creditorul o consideră necesară, iar locul de aflare a debitorului nu este cunoscut, instanţa de judecată, la demersul executorului judecătoresc sau la cererea creditorului, adoptă o încheiere de căutare a debitorului. Demersul executorului judecătoresc privind căutarea debitorului se examinează pe baza materialelor anexate la demers. Instanţa care examinează demersul poate dispune citarea participanţilor la proces şi a executorului judecătoresc pentru a se pronunţa cu privire la temeiurile invocate în demers.

2. Căutarea debitorului persoană fizică se efectuează de către organul afacerilor interne în a cărui rază teritorială se află ultimul domiciliu al debitorului.

3. Căutarea debitorului persoană juridică se efectuează de către executorul judecătoresc, la cererea creditorului.

4. Încheierea privind căutarea debitorului sau privind refuzul de a da debitorul în căutare poate fi contestată cu recurs.

5. Mijloacele de transport sunt declarate în căutare de executorul judecătoresc prin emiterea unei încheieri. În temeiul încheierii de declarare în căutare a mijlocului de transport, posesorul acestuia poate fi înlăturat de la conducere de către colaboratorii organului afacerilor interne, iar mijlocul de transport poate fi reţinut pe un termen de până la trei zile lucrătoare de la comunicarea faptului reţinerii, la expirarea căruia mijlocul de transport este restituit proprietarului sau posesorului legal, după caz

16/05/2020

Decizii importate luate după Comisia pentru Situații Excepționale:
1. A fost instituită stare de urgentă în sănătate publică, pentru perioada 16 mai -30 iunie.
2. Instituțiile de învățământ de toate nivelurile nu vor activa.
Dacă vorbim de grădinițe acestea, nu vor activa pînă pe 30 iunie.
3. Purtarea măștilor în spații închise devine obligatorie la nivel național.
4. Trasportul aerian, dar și cel feroviar rămîne sistat.
5. Serviciile stomatologice vor fi reluate, dar vor fi stabilite careva regori de securitate.
6. Accesul la terunurile de joacă și stadioane sunt restricționate pănă pe data de 31 mai.
7. Din data de 16 mai se redeschid frezeriile.

16/05/2020

‼️HoReCa continuă să activeze în regim de catering și la pachet, conform Hotărârii CNESP nr. 11 din 15 mai 2020

06/05/2020

7 reguli bine de știut atunci când cumpărați un telefon mobil

Verificați atent funcționalitatea produsului înainte de a-l achiziționa. Vânzătorul este obligat să elibereze consumatorului la comercializarea telefonului mobil toate documentele necesare şi anume: instrucţiunea de utilizare sau cartea tehnică şi certificat de garanţie (în limba de stat, chiar dacă sunt de import), să ofere un document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii cu indicarea datei cumpărăturii, denumirii agentului economic, denumirii produsului şi costul lui.

Fiți precauți la promoțiile, ofertele speiale din magazine. Nu vă lăsaţi influenţaţi de ambalaj și publicitate, deoarece acestea nu sunt întotdeauna reale sau pot ascunde anumite defecțiuni.

Reveniţi la agentul economic, dacă ulterior cumpărării aţi constatat că produsul nu corespunde calităţii, pentru a solicita înlocuirea acestuia sau restituirea contravalorii.

Dacă aţi solicitat înlocuirea gratuită a produsului necorespunzător cu un produs similar de calitate adecvată sau restituirea contravalorii produsului necorespunzător citiţi cu atenţie documentele care vi se oferă pentru semnat, e posibil sa fiţi duşi în eroare.

Dacă aţi dat acordul la remedierea gratuită a deficienţelor apărute la telefonul mobil necorespunzător în cadrul, termenului de garanţie, fiţi atenţi ca termenul stabilit de vânzător să nu fie mai mare, care în conformitate cu prevederile Legii privind protecţia consumatorului este de 14 zile calendaristice.

Înainte să oferiţi telefonul pentru reparaţie, cereţi vânzătorului ca în prezenţa dvs. să se facă un act de constatare, că telefonul nu are deficienţe mecanice.

Prejudiciul moral cauzat consumatorului de către producător, vânzător, prestator prin încălcarea drepturilor lui prevăzute de prezenta lege, precum şi de alte acte normative se repară în mărimea stabilită de instanţa judecătorească.

Vânzătorul /prestatorul este în drept să refuze satisfacerea pretenţiilor consumatorului în cazul în care va prezenta dovezi (în baza expertizei efectuate din contul său, iar consumatorul este în drept să participe la expertiză personal sau prin reprezentanţii săi), în termen de 14 zile calendaristice de la data depunerii reclamaţiei, că deficienţele produselor au apărut ca urmare a nerespectării de către consumator a instrucţiunilor de manipulare, instalare, utilizare sau a nerespectării regulilor de transportare şi păstrare prevăzute în documentaţia de însoţire a produselor.

18/02/2020

Începând cu 20 mai va fi interzisă expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului (magazine, chioșcuri, secții comerciale).

Interdicția se regăsește și în prezent în Legea privind controlul tutunului, dar un grup de deputați au înregistrat un proiect de completare a Legii respective, care prevede obligarea agenților economici care comercializează astfel de produse să ia toate măsurile necesare ca locurile de amplasare a acestor produse să fie închise sau acoperite astfel încât produsele să nu fie vizibile niciunei persoane cu excepția angajaților spațiului commercial, inclusiv în momentul deschiderii sau descoperirii de către vânzător a locurilor de amplasare a produselor pentru deservirea consumatorilor adulți.

Nerespectarea acestei prevederi se va considera expunere vizibilă a produselor de tutun, fiind susceptibilă de sancționare contravențională.

Proiectul de completare a Legii privind controlul tutunului aduce și precizări privind cerințele față de Lista produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora disponibile pentru comercializare cu indicarea preţurilor acestora. Mai exact, Lista urmează a fi imprimată pe hârtie albă de format A4, cu caractere negre de dimensiunea 14.

Lista va fi prezentată de vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulți.

Noile prevederi ar putea intra în vigoare în data de 20 mai.

17/02/2020

Baza generalizată a practicii fiscale a fost completată cu informații privind obligațiile fiscale care revin fondatorilor, în cazul în care unul din fondatori a efectuat donația unei părți din cota sa de participare în capitalul social altui fondator al entității date.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 39 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, active de capital reprezintă acţiunile, obligaţiunile, alte titluri de proprietate în activitatea de întreprinzător.

Conform art. 40 alin. (4) din Codul fiscal, persoana care face o donație se consideră că a vândut bunul donat la un preț ce reprezintă mărimea maximă din baza lui valorică ajustată sau prețul lui de piață la momentul donării.

Prin urmare, obligația fiscală la impozitul pe venit apare la fondatorul care a efectuat donația unei părți din cota sa de participare în capitalul social.

Venitul în scopuri fiscale urmează a fi evaluat conform prevederilor articolului nominalizat.

Astfel, luând în considerație că cota parte donată reprezintă activ de capital, urmează de a determina creșterea de capital, care se va supune impozitării, în mărime de 50% din suma excedentară a creșterii de capital recunoscute peste nivelul oricăror pierderi de capital suportate pe parcursul anului fiscal.

Prin urmare, fondatorul care a efectuat donația unei părți din cota sa de participare în capitalul social, iar în rezultat a fost constatată creștere de capital, atunci apare obligația de achita impozitul pe venit și de a prezenta declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, în conformitate cu prevederile art.83 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, nu mai târziu de data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune.

În ceea ce privește, impozitarea venitului obținut ca donație, potrivit prevederilor art. 20 lit. i) din Codul fiscal, patrimoniul primit de către persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova cu titlul de donație, se califică drept sursa de venit neimpozabilă, care nu se include în venitul brut.

Prin urmare, la fondatorul care a primit cota parte menționata cu titlul de donație, obligații fiscale aferente venitului respectiv nu apar.

13/02/2020

Parlamentul a aprobat în ședința din 6 februarie, în lectura a doua, proiectul de lege pentru completarea articolului 4 din Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului.

Modificările au drept scop facilitarea consolidării terenurilor agricole prin dezvoltarea pieței și anume – a tranzacțiilor funciare de vânzare-cumpărare.

Legea va fi completată cu un nou alineat - privind vânzarea, la prețul normativ al pământului, a terenurilor din cadrul unui câmp sau a unei porțiuni a acestuia ocupate de drumuri existente care servesc activități agricole și/sau drumurilor proiectate în acest scop, precum și fâșiilor forestiere proiectate dar neplantate.

Vânzarea-cumpărarea se va efectua la cererea proprietarului terenurilor supuse consolidării, în cazul în care proprietar al acestui teren este una și aceeași persoană, și cu condiția să nu fie afectate procesele tehnologice de lucrare a terenurilor adiacente, precum și căile de acces către alte utilități.

Urmare a consolidării terenurilor agricole se va elabora un nou proiect de organizare a teritoriului, reieșind din scopul propus de proprietarul terenurilor consolidate.

12/02/2020

Art 86 ”Concedierea” din Codul Muncii al R.Moldova

Vă prezint lista la zi a temeiurilor legale de desfacere, din iniţiativa angajatorului, a contractului individual de muncă, indiferent de durata acestuia:
a) rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă (art.63 alin.(2));
b) lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică;
c) reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate;
d) constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, în conformitate cu certificatul medical;
e) constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza calificării insuficiente, stabilită în urma atestării efectuate în modul prevăzut de Guvern;
f) schimbarea proprietarului unităţii (în privinţa conducătorului unităţii, a adjuncţilor săi, a contabilului-şef);
g) încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior salariatul a fost sancţionat disciplinar;
h) absenţa fără motive întemeiate de la lucru timp de 4 ore consecutive (fără a ţine cont de pauza de masă) în timpul zilei de muncă;
i) prezentarea la lucru în stare de ebrietate alcoolică, în stare cauzată de substanţe stupefiante sau toxice, stabilită în modul prevăzut la art.76 lit.k);
j) săvîrşirea unei contravenţii sau infracţiuni contra patrimoniului unităţii, stabilită prin hotărîrea instanţei de judecată sau prin actul organului de competenţa căruia ţine aplicarea sancţiunilor contravenţionale;
k) comiterea de către salariatul care gestionează nemijlocit mijloace băneşti sau valori materiale ori care are acces la sistemele informaţionale ale angajatorului (sisteme de colectare şi gestiune a informaţiei) sau la cele administrate de angajator a unor acţiuni culpabile, dacă aceste acţiuni pot servi drept temei pentru pierderea încrederii angajatorului faţă de salariatul respectiv;
k1) încălcarea obligaţiei prevăzute la art.6 alin.(2) lit.a) din Legea nr.325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrităţii instituţionale;
l) încălcarea gravă repetată, pe parcursul unui an, a statutului instituţiei de învăţămînt de către un cadru didactic (art.301);
m) comiterea de către salariatul care îndeplineşte funcţii educative a unei fapte imorale incompatibile cu funcţia deţinută;
n) aplicarea, chiar şi o singură dată, de către un cadru didactic a violenţei fizice sau psihice faţă de discipoli (art.301);
o) semnarea de către conducătorul unităţii (filialei, subdiviziunii), de către adjuncţii săi sau de către contabilul-şef a unui act juridic nefondat care a cauzat prejudicii materiale unităţii;
p) încălcarea gravă, chiar şi o singură dată, a obligaţiilor de muncă;
r) prezentarea de către salariat angajatorului, la încheierea contractului individual de muncă, a unor documente false (art.57 alin.(1)), fapt confirmat în modul stabilit;
s) încheierea, vizînd salariaţii ce prestează munca prin cumul, a unui contract individual de muncă cu o altă persoană care va exercita profesia, specialitatea sau funcţia respectivă ca profesie, specialitate sau funcţie de bază (art.273);
u) transferarea salariatului la o altă unitate cu acordul celui transferat şi al ambilor angajatori;
v) refuzul salariatului de a continua munca în legătură cu schimbarea proprietarului unităţii sau reorganizarea acesteia, precum şi a transferării unităţii în subordinea unui alt organ;
x) refuzul salariatului de a fi transferat la o altă muncă pentru motive de sănătate, conform certificatului medical (art.74 alin.(2));
y) refuzului salariatului de a fi transferat în altă localitate în legătură cu mutarea unităţii în această localitate (art.74 alin.(1)); precum şi
y1) deţinerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vîrstă;
z) pentru alte motive prevăzute de prezentul cod şi de alte acte legislative.
Notă. Persoanele concediate în temeiul lit.y1) pot fi angajate pe o durată determinată conform art.55 lit.f) Codul Muncii.
Cu toate acestea, trebuie să cunoașteți că nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.

Address

Cimislia

Telephone

+37360133773

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Cabinetul Avocatului ION Mocanu posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share