09/07/2025
Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova
European Union in the Republic of Moldova
AO Prospect
Jurnaliștii comunitari din Cimișlia – în acțuine ! Final de proiect.
Peste 130 de reportaje TV realizate în 6 luni de zile cu un impact de peste 130 mii vizualizări.
Proiectul “Jurnaliștii comunitari – parteneri ai mass mediei locale și APL în soluționarea problemelor comunitare”, realizat de Asociația Obștească Prospect din or.Cimișlia cu suportul Fundației Est-Europene din resursele Suediei s-a încheiat cu succes.
În perioada de 6 luni de zile ( 1 decembrie 2024- 31 mai 2025) urma să se producă 24 ediții de Știri Alternative cu traducere mimico gestuală cu participarea jurnaliștilor comunitari. Respectiv, in cele 6 luni (decembrie 2024 - mai 2025) s-au realizat 26 ediții de știri (cu două mai multe decât erau planificate). Astfel în luna decembrie 2024, jurnaliștii comunitari au realizat 21 de reportaje TV despre activitățile școlare, problemele sătenilor. În luna ianuarie 2025, jurnaliștii comunitari au fost mai activi- au produs 23 de reportaje TV. In luna februarie 2025 – 20 reportaje TV, martie – 24 reportaje tv, aprilie – 20 reportaje TV și luna mai – 20 reportaje TV. În total pe 6 luni s-au produs 130 reportaje tv cu participarea a peste 45 de jurnalisti comunitari, inclusiv 4 jurnaliști comunitari din diasporă și 2 jurnaliști comunitari din rândul persoanelor hipoacuzice.
La categoria_Cele mai multe reportaje TV realizate de Jurnaliștii comunitari la Media TV Comunitar
în perioada decembrie 2024- mai 2025, Locul 1 a obținut Cătălin Mocanu, jurnalist comunitar GM “Tudor Strișcă” din Satul Nou (18 reportaje), locul 2- Cornescu Viorica, jurnalistă comunitară din or.Cimișlia (11 reportaje) și locul 3- Mihai Matei, jurnalist comunitar de la Centrul Raional de Creație al Copiilor și Adolescenților din Cimișlia (10 reportaje TV). Câștigătorii au fost menționați cu premii și cadouri.
La categoria Cel mai bun reportaj TV cu impact social (decembrie 2024-mai 2025), locul 1 l-a obținut Ion Bargan, jurnalist comunitar din Cimislia pentru reportajul TV din 26 aprilie 2024_ Sergiu Andronachi în acțiuni de înverzire a orașului Cimișlia _cca 15 mii vizualizări. Locul 2 i-a revenit Jurnalistei comunitare Edera Sara Botea din satul Porumbrei pentru Reportajul TV_Pericolul rugeolei in gimnaziul satului Porumbrei- Cum il depășim_cca 1500 de vizualizări Locul 3- Alina Ursu din Satul Nou pentru reportajul TV Acțiuni d eînverire a localității_peste 1000 de vizualizări și Mihaela Nahut pentru seria de reportaje TV despre satenii din satul Cenac.
În perioada decembrie 2024- mai 2025, au fost deasemenea realizate cu succes 7 emisiuni TV Debate_Pro și Contra, din cele 6 planificate cu participarea jurnaliștilor comunitari de la
Centrul Raional de Creație al Copiilor și Adolescenților Cimișlia cu Tema: Intelegența Artificială (AI) în școală , gimnaziul Hărtop cu tema- Lectură pe internet sau din cărți, gimnaziului Tudor Strișcă din Satul Nou cu tema - lntâlnire cu scriitorii – online sau offline, Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Cimișlia cu seria de dezbateri la tema Plecarea tinerilor peste hotare este malefică.
Participanții au examinat ediții de știri, reportaje TV realizate de ei, și-au exprimat opiniile și problemele cu care se confruntă în activitatea lor de jurnaliști comunitari pe teren.
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului “Jurnaliștii comunitari – parteneri ai mass mediei locale și APL în soluționarea problemelor comunitare”, realizat de Asociația Obștească Prospect din or.Cimișlia cu suportul Fundației Est-Europene din resursele Suediei.