Info Marhaen

Info Marhaen Kami memaparkan pelbagai INFO untuk semua lapisan, khidmat masyarakat dan apa jua INFO terkini.

Rawatan Al Idrus fishy jga. Bikin duit dr org sakit dan di doktrin psl jin memanjang. Ruqyah ni dah jadi lubuk duit. Asa...
03/07/2025

Rawatan Al Idrus fishy jga. Bikin duit dr org sakit dan di doktrin psl jin memanjang. Ruqyah ni dah jadi lubuk duit. Asal org x sihat je bantai ada jin. Allah ciptakan manusia dan jin utk beribadah kpd Nya. Dan alam kita berbeza. Ni siap buat paranormal kantoi pakai props. Buat la duit dgn cara doktrin org, ckup masa nti dpt la bahagian yg di tuai. Allah azzawajalla sentiasa mentadbir alam Nya.

Benarkah Rasulullah Ajar Ketika Hendak Mandi Mulakan Basuh Daripada Bawah Iaitu Kaki Terlebih Dahulu, Kemudian Baru Naik Ke Atas?

1. Saya diberikan gambar ini yang mengatakan bahawa Rasulullah mengajarkan kita berkaitan mandi, mula membasuh dari bawah iaitu dari kaki naik ke betis, peha, perut, bahu, kemudian berhenti sejenak beberapa saat, lalu mandi seperti biasa.

2. Jawapan ringkas saya, saya tidak menemukan hadis anjuran baginda memerintah agar memulakan basuhan ketika mandi mula dari kaki, betis dan naik ke atas. Sebaliknya yang saya jumpa dalam hadis, kaki merupakan anggota terakhir yang baginda basuh. Apa dalilnya?

Dalam Sahih al-Bukhari, Maimunah berkata:

وَضَعْتُ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَاءً لِلْغُسْلِ فَغَسَلَ يَدَيْهِ مَرَّتَيْنِ أَوْ ثَلَاثًا ثُمَّ أَفْرَغَ عَلَى شِمَالِهِ فَغَسَلَ مَذَاكِيرَهُ ثُمَّ مَسَحَ يَدَهُ بِالْأَرْضِ ثُمَّ مَضْمَضَ وَاسْتَنْشَقَ وَغَسَلَ وَجْهَهُ وَيَدَيْهِ ثُمَّ أَفَاضَ عَلَى جَسَدِهِ ثُمَّ تَحَوَّلَ مِنْ مَكَانِهِ فَغَسَلَ قَدَمَيْهِ

"Aku menyediakan kepada baginda air untuk baginda mandi. Lalu baginda membasuh kedua tangannya dua kali atau tiga kali. Kemudian baginda menuangkan air pada tangan kiri baginda. Lalu baginda membasuh pada bahagian kemaluannya. Setelah itu baginda menyapu (menggosok) tangan baginda ke lantai (tanah). Lalu baginda berkumur dan istinsyaq (sedut air ke dalam hidung), membasuh muka dan kedua tangan. Lalu baginda mencurahkan air ke atas badan baginda. Kemudian baginda beralih mengubah dari tempat baginda mandi tersebut lalu membasuh kedua kakinya"
(Sahih al-Bukhari)

Bahkan terdapat lagi riwayat-riwayat lain yang berbeza, namun tetap tidak menunjukkan terdapat anjuran daripada Rasulullah memerintahkan agar memulakan basuhan daripada bawah kemudian naik ke atas seperti kaifiat dalam gambar ini.

3. Berhati-hati untuk sandarkan sesuatu kepada Rasulullah. Walaupun sesuatu perkara itu benar dari sudut perubatan atau fakta, tapi jika ia tidak pernah disebutkan atau dilakukan oleh baginda, maka haram menisbahkan perkara itu kepada Rasulullah.

Contohnya, fakta bahawa Dr Harris Ismail (protagonis insight) diperintahkan oleh mahkamah untuk membayar kos tertentu kepada Rozaimi Ramle. Ini fakta.

Namun tidak boleh kita katakan Rasulullah bersabda bahawa mahkamah memerintahkan Dr Haris Ismail bayar pada Rozaimi. Tidak boleh, ini haram dan berdosa besar.

4. Komentar saya, untuk sandarkan sesuatu kepada baginda, memerlukan kepada dalil. Ini kepentingan bertanya dalil. Orang awam bertanya dalil bukan untuk istinbat hukum, namun untuk mengetahui tentang amalan-amalan Rasulullah sebegini untuk diikuti berdasarkan syarahan ulamak muktabar.

Ketahuilah, menyebarkan hadis palsu tanpa diterangkan kepalsuannya merupakan salah satu dosa besar dalam Islam.

Dr Rozaimi Ramle

Tahniah ! Malaysia ku..
26/06/2025

Tahniah ! Malaysia ku..

KUALA LUMPUR: Komandan Maktab Ketahanan Nasional (MKN), Datuk Johnny Lim Eng Seng melakar sejarah apabila menjadi anak berbangsa Cina pertama yang dinaikkan pangkat ke Leftenan Jeneral Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Pemakaian pangkat disempurnak...

13/06/2025
07/06/2025

Min pun tertanya-tanya jgk, pelik bin hairan. Apa mcm ni? Jgn tidoq!

Address

Thongwa

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Info Marhaen posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Info Marhaen:

Share