11/06/2026
Tragedi Anak Beranak Dari Rumah Lubok, Debak Dekat Pelasok, Skrang, Jalan Pan Borneo Sri Aman-Betong
BETONG, 11 Jun โ Seorang bapa berusia 64 tahun maut, manakala anak lelakinya berusia 30 tahun cedera dalam satu kemalangan jalan raya yang berlaku di Jalan Pan Borneo berhampiran P-Turn Pelasok, Skrang, laluan Sri Aman-Betong, tengah hari tadi.
Dalam kejadian yang dilaporkan pada jam 1.46 petang itu, sebuah kereta Perodua Axia dipercayai hilang kawalan sebelum merempuh penghadang jalan di lokasi kejadian.
Pas**an dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Betong yang diketuai oleh PBK II (TBK I) Mohamad Faizal Haji Rashid bergegas ke lokasi dengan sebuah jentera Fire Rescue Tender (FRT) dan sebuah kenderaan Unit Perkhidmatan Penyelamatan Perubatan Kecemasan (EMRS).
Menurut Komander Operasi, setibanya di lokasi, pas**an mendapati seorang lelaki mengalami kecederaan, manakala pemandu kenderaan tersepit di tempat duduk pemandu.
Unit EMRS telah memberikan rawatan awal kepada mangsa yang cedera sebelum menyerahkannya kepada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk tindakan lanjut. Sementara itu, anggota bomba menjalankan operasi menyelamat bagi mengeluarkan pemandu yang tersepit.
Bagaimanapun, mangsa yang merupakan seorang bapa berusia 64 tahun disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian oleh pihak KKM sebelum mayatnya diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk tindakan selanjutnya.
Difahamkan, kedua-dua mangsa merupakan anak beranak yang berasal dari Rumah Lubok, Debak. Anak lelaki mangsa yang berusia 30 tahun mengalami kecederaan dan telah dihantar ke hospital untuk menerima rawatan lanjut.
Selepas operasi menyelamat selesai, anggota bomba turut menjalankan kerja-kerja pembersihan serpihan kemalangan bagi memastikan keselamatan pengguna jalan raya yang lain.
Operasi yang turut melibatkan tujuh anggota polis dan tiga petugas KKM itu berakhir sepenuhnya pada jam 3.20 petang. Pas**an bomba berdepan kes**aran akibat kedudukan P-Turn yang jauh serta kesesakan lalu lintas di kawasan kejadian.
Pihak berkuasa sedang menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti punca sebenar kemalangan.
Foto : JBPM & APM Betong