Bintulu Edition

Bintulu Edition Posting info news terkini di seluruh Sarawak, don't forget to like and share Thank You..

Amaran hujan berterusan tahap buruk dikeluarkan bagi beberapa kawasan di Sarawak hingga esok.Menurut Jabatan Meteorologi...
09/01/2026

Amaran hujan berterusan tahap buruk dikeluarkan bagi beberapa kawasan di Sarawak hingga esok.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) dalam hantaran di Facebook, kawasan itu termasuk Kuching (Bau dan Kuching), Serian, Samarahan, Sri Aman, dan Betong (Pusa dan Betong).

Selain itu, amaran hujan berterusan tahap waspada turut dikeluarkan bagi beberapa kawasan lain termasuk Kuching (Lundu), Sri Aman (Lubok Antu), Betong (Saratok dan Kabong), Sarikei, Sibu, Mukah, Bintulu dan Miri (Subis).

Dalam hantaran berasingan, METMalaysia memaklumkan hujan lebat, ribut petir dan angin kencang dijangka membadai beberapa kawasan di Selangor, Sarawak, Sabah selain Labuan sehingga jam 9 pagi ini.

Katanya di Selangor, cuaca itu dijangka berlaku di Sabak Bernam, Kuala Selangor, Klang dan Kuala Langat,

Di Sarawak katanya, hujan lebat dijangka membadai Miri (Beluru, Telang Usan, Miri dan Marudi) dan Limbang manakala Sabah membabitkan Kawasan pedalaman (Sipitang, Kuala Penyu dan Beaufort), Sandakan (Beluran) dan Kudat (Pitas dan Kudat).

"Amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter per jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

"Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran," katanya.

Sementara itu setakat jam 6.30 pagi ini masih terdapat 832 mangsa daripada 274 keluarga masih berlindung di tujuh pusat pemindahan sementara (PPS) di tiga negeri - Sabah, Sarawak dan Perak.



05/01/2026

Bantuan awal persekolahan Rm150, dari Prasekolah sehingga Tingkatan 6, Terima kasih Pmx..


05/01/2026

Tarikh penting bantuan kerajaan

SARA bulanan Januari : 09.01.2026 ( Jumaat )

SARA Penghargaan Khas RM 100 untuk semua rakyat Malaysia berusia 18 tahun dan ke atas : 09.02.2026( Isnin )

STR Fasa 1️⃣ : 20.01.2026( Selasa )


PETROS Station baru di Tatau jalan Pan Borneo
10/12/2025

PETROS Station baru di Tatau jalan Pan Borneo

Habislah jambatan mukah dipolah camtok, apa kata ktorang gaiss..
05/12/2025

Habislah jambatan mukah dipolah camtok, apa kata ktorang gaiss..

05/12/2025

Regatta Bintulu December 2025

24/11/2025

SKAS DINAIKKAN DALAM BELANJAWAN 2026 - RM640 JUTA DIPERUNTUKKAN

KUCHING, 24 Nov – Kerajaan akan meningkatkan kadar bantuan di bawah Sumbangan Keperluan Asas Sarawak (SKAS) bagi membantu meringankan kos sara hidup rakyat serta memastikan setiap keluarga di negeri ini sentiasa mempunyai makanan di atas meja.

Di bawah Belanjawan Sarawak 2026, kadar bantuan baharu akan disalurkan sekali setiap empat bulan.

Isi rumah berpendapatan RM5,000 dan ke bawah Bantuan tahunan meningkat sebanyak RM150, daripada RM800 kepada RM950, dengan setiap pembayaran berjumlah RM316.

Bagi warga emas tanpa pasangan atau anak, berpendapatan RM5,000 dan ke bawah bantuan tahunan meningkat sebanyak RM100, daripada RM400 kepada RM500, dengan setiap pembayaran berjumlah RM166.

Manakala individu bujang berpendapatan RM2,500 dan ke bawah bantuan tahunan meningkat sebanyak RM50, daripada RM250 kepada RM300, dengan setiap pembayaran berjumlah RM100.

Dengan penambahbaikan ini, Kerajaan Sarawak memperuntukkan RM640 juta bagi pelaksanaan SKAS di bawah Belanjawan 2026, dan menjangkakan lebih satu juta rakyat Sarawak akan menerima manfaat daripada sokongan yang dipertingkatkan ini.

Pada tahun ini, SKAS telah berjaya dilaksanakan dengan memberikan bantuan tahunan antara RM250 hingga RM800 kepada rakyat Sarawak yang layak.

Beliau berkata demikian pada pembentangan Belanjawan Negeri 2026, di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak hari ini.





Dimaklumkan bahawa Pejabat Meteorologi Bintulu akan melaksanakan pengujian Siren Tsunami Malaysia (SAATNM) di Lembaga Ke...
28/10/2025

Dimaklumkan bahawa Pejabat Meteorologi Bintulu akan melaksanakan pengujian Siren Tsunami Malaysia (SAATNM) di Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) seperti ketetapan berikut:-

Lokasi: Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA), Wisma Bintulu
Tarikh: 29 Oktober 2025 (RABU)
Masa: 9.00 pagi - 11.00 pagi

Pengujian Siren Tsunami SAATNM ini merupakan salah satu kerja penyelenggaraan berkala bagi memastikan sistem tersebut beroperasi dengan baik. Adalah dinasihatkan agar tidak cemas dengan bunyi siren tersebut kerana ia merupakan satu UJIAN sahaja. Sebarang pindaan daripada pihak Pejabat Meteorologi Bintulu akan dimaklumkan semula.

Sekian, terima kasih.

24/10/2025

20/10/2025

Mall legend, tetapi tetap dikunjungi oleh masyarakat luar..

17/10/2025

STR diawalkan pembayaran pada esok hari

12/10/2025

Address

Jalan Bintulu Tatau
Bintulu
97000

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Bintulu Edition posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Bintulu Edition:

Share