14/10/2025
🇲🇾 Taraf Hidup Rakyat Malaysia 2025 — Kita Dah Jauh Berubah!
✍️ Oleh: Zul Apple
Pernah tak kita terfikir… “Sebenarnya, macam mana taraf hidup rakyat Malaysia sekarang ni? Naik ke? Turun ke?” 🤔
Ramai rasa hidup makin mencabar, tapi bila kita tengok semula data dan realiti sebenar tahun 2025, rupanya banyak perkara yang patut buat kita bersyukur dan bangga dengan perjalanan negara ni.
Jom saya cerita gaya santai, tapi penuh fakta 💪
💰 Pendapatan Semakin Baik, Tapi Masih Ada Cabaran
Kalau kita imbas balik, tahun 2019 pendapatan isi rumah purata Malaysia sekitar RM7,900. Tapi menjelang 2025, pendapatan purata rakyat Malaysia dah mencecah lebih RM9,000 sebulan! 😍
Yang menariknya, jurang kaya dan miskin makin mengecil. Nisbah Gini Index (pengukur jurang pendapatan) dah turun ke 0.39 — tanda kita menuju arah yang lebih adil dan seimbang.
Dan paling menggembirakan, kemiskinan tegar hampir sifar! Dari lebih 27,000 keluarga miskin tegar beberapa tahun lepas, kini tinggal sekitar 7,000 sahaja di seluruh Malaysia.
Maknanya, semakin ramai rakyat dah lepas dari zon susah kepada kehidupan yang lebih stabil dan selesa. 🌅
🟢 Sumber: Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) – Household Income & Basic Amenities Report 2024
🛒 Kos Sara Hidup – Masih “Feel” Tapi Dah Terkawal
Betul, semua orang rasa harga barang naik, dari makanan, sewa rumah, sampai teh ais dekat mamak pun kadang-kadang “naik sikit”. 😅 Tapi berita baiknya, kadar inflasi 2025 hanya sekitar 1.3%, antara yang terendah di rantau ini.
Kerajaan masih kekalkan subsidi minyak dan barang asas, sebab tu RON95 dan barang keperluan utama masih terkawal. Jadi walaupun kita rasa kos hidup tinggi, realitinya harga-harga dah mula stabil.
Cuma ya lah… rakyat tetap berharap gaji naik seiring, bukan harga naik dulu baru gaji ikut belakang. 😆
🟢 Sumber: Bank Negara Malaysia – Laporan Ekonomi 2025; Jabatan Perangkaan Malaysia (CPI & Inflation Bulletin)
👩💼 Kerja Ada, Tapi Ramai Nak Kerja Yang Lebih Baik
Satu lagi berita baik, pengangguran di Malaysia kini sekitar 3% sahaja! Dah sama macam zaman sebelum pandemik. Hampir semua yang nak kerja, boleh kerja.
Majoriti rakyat sekarang kerja dalam sektor perkhidmatan dan industri moden. Tapi trend menarik ialah, makin ramai yang mula berniaga sendiri atau freelancing. Ini tunjuk rakyat kita semakin kreatif cari rezeki dan tak bergantung sangat pada kerja makan gaji.
Kerja banyak, peluang pun luas, tinggal kita nak kejar atau tak je. 🔥
🟢 Sumber: DOSM – Labour Force Report Malaysia 2024; Kementerian Ekonomi Malaysia
🏥📚 Kesihatan & Pendidikan – Akses Semakin Baik
Dalam bab kesihatan, Malaysia makin cemerlang. Jangka hayat kita meningkat ke 75 tahun purata. Dan kerajaan pun tengah gila-gila naik taraf hospital, tambah doktor pakar, dan perkenal sistem kesihatan digital, termasuk rekod pesakit online dan konsultasi AI! 💉💻
Dalam pendidikan p**a, Malaysia kini antara negara dengan kadar literasi tertinggi dunia (lebih 95%). Kerajaan p**a nak wajibkan prasekolah 5 tahun untuk semua kanak-kanak, supaya tak ada yang tercicir dari awal.
Sekolah pun makin moden, ada sekolah vertikal, pembelajaran AI, dan penekanan pada STEM serta kreativiti. Anak-anak kita bukan sekadar pandai teori, tapi juga pandai fikir. 🌟
🟢 Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia – Pelan Strategik Kesihatan 2025; Kementerian Pendidikan Malaysia (RMK13)
📈 Kualiti Hidup & Indeks Kebahagiaan Rakyat
Malaysia kini berada pada kategori “Negara Pembangunan Insan Sangat Tinggi” dengan HDI 0.807, bermaksud taraf hidup, pendidikan dan kesihatan rakyat kita antara terbaik di rantau Asia Tenggara (selepas Singapura & Brunei).
Kalau ikut Indeks Kesejahteraan Rakyat Malaysia (IKRM) p**a, tahun 2025 mencatat peningkatan ke 121.3 mata, membuktikan rakyat semakin sejahtera dari segi sosial, ekonomi dan gaya hidup.
Kita dah jauh berubah, saya ulang, dah jauh berubah dari 10 tahun lepas! 🚀
🟢 Sumber: UNDP Human Development Report 2024; DOSM – Malaysian Wellbeing Index 2025
❤️ Tapi… Persepsi Rakyat Masih Campur-Campur
Walaupun angka cantik, rakyat tetap ada rasa berat. Dalam satu kajian tahun 2025, lebih separuh rakyat kata kos sara hidup masih membebankan, dan ramai rasa pendapatan mereka belum cukup selesa.
Ini menunjukkan emosi & realiti belum selari sepenuhnya. Ekonomi negara mungkin baik di atas kertas, tapi rakyat nak “rasa” sendiri dalam poket.
Dan di sinilah datangnya tanggungjawab semua, kerajaan, majikan, dan juga kita sendiri untuk bantu seimbangkan semula. Bantu kecilkan jurang. Bantu naikkan semangat. Bantu buat perubahan. 💪
🟢 Sumber: Institut Masa Depan Malaysia (MIDF) – Kajian Persepsi Rakyat 2025
🌈 Kesimp**an saya:
Kalau nak tahu taraf hidup Malaysia sekarang?
Jawapannya mudah:
Kita sedang menuju ke arah yang betul.
Ekonomi makin baik, rakyat makin celik, teknologi makin luas, dan peluang makin terbuka.
Cuma cabaran kita sekarang, bukan nak kejar kemewahan, tapi nak kejar keseimbangan hidup.
Biar kita hidup cukup, sihat, tenang dan bahagia. Itu baru sebenar-benar standard of living. 🌿
Moral of the story:
Kita bukan negara sempurna. Tapi kita negara yang terus belajar, bangun, dan bergerak ke depan, dengan semangat yang tak pernah padam. 🇲🇾✨