17/11/2022
BERIMAN DENGAN AL-QURAN
Umur dah nak 40 ni saya dah mula slow sikit nak kejar dunia nak kejar impian saya.. walaupun impian saya tu takdelah besar mana.. saya cuma nak kehidupan yang sederhana dan tenang..
Begitulah.. tapi sesederhana mana pun saya dalam menjalani kehidupan saya sekarang, masih lagi kadang-kadang saya tercari-cari apa yang saya mahukan.. kadang-kadang rasa sedih, rasa kecewa, rasa marah, rasa yang entah apa-apa.. 😔
And then, one day i realiase sebenarnya saya dah jauh dari mengejar cita-cita dan impian saya.. Dan mudah down walau kerja saya ok je.. tak boleh silap sikit saya terus slow and down.. mudah down walau ramai je orang di sekeliling saya.. mudah down bila diri sendiri-sendiri..
Saya rasa macam ada yang tak lengkap.. macam ada yang saya terlepas pandang..
Rupanya dah lama saya tak pegang Al-Quran.. mengaji memang mengaji.. tapi saya tak pegang Al-Quran, tak peluk Al-Quran macam dulu-dulu.. dah lama tak menangis pegang Al-Quran.. Dah lama tak menangis masa mengaji Al-Quran..
Saya lupa Al-Quranlah yang akan selamatkan saya kat akhirat nanti.. Allahu.. 😭😭😭😭😭 Takutnya tak dapat syafaat nanti masa di akhirat.. Nafsu duniawi saya lebih kuat hingga saya lupakan Al-Quran.. sedangkan saya sebagai orang Islam wajib beriman dengan Al-Quran.. 😭😭😭 Kalah dengan nafsu sendiri..
Sedangkan dalam Surah Abasa, ayat 33 hingga 37, sudah gambarkan keadaan manusia apabila munculnya kiamat.. Allah Allah.. Tiada siapa yang kita boleh harapkan dan dapat bantu kita masa tu.. waima ahli keluarga kita sendiri, ayah, ibu, pasangan kita, adik beradik, ahli keluarga, kawan-kawan, malah orang yang kita paling sayang dan orang yang paling sayang kita pun tak dapat membantu.. sibuk dengan urusan masing-masing.. sibuk bergelut nak menyelamatkan diri sendiri.. 😭😭😭😭
Antara yang dapat membantu nanti ialah Al-Quran yang kekal mendampingi orang mengimaninya dalam bentuk syafaat, iaitu menjadi perantara ketika dihisab segala amal dan perbuatan yang pernah dilaksanakannya..
Daripada Abu Umamah RA, Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah kamu semua membaca al-Quran, sesungguhnya Al-Quran akan datang pada kiamat memberi syafaat kepada orang yang membaca dan beramal dengan hukum-hakamnya.”
(HR Bukhari dan Muslim)
Jom kita sama-sama sayang Al-Quran, dampingi Al-Quran, baca Al-Quran dan beriman dengan Al-Quran..
Semoga kita mendapat syafaat asbab daripada mendampingi dan mengimani Al-Quran.. aminnn aminnn YRA..
Alhamdulillah saya dah dapatkan Al-Quran tagging dari eNuur ni.. senang nak baca, senang nak rujuk, senang nak faham.. hati pun makin tenang.. 🥰🥰
Send a message to learn more