
27/06/2025
SELANGAU, 27 Jun 2025 – Majlis Perasmian Kejohanan Futsal Piala YB Ir. Christopher Gira Sambang Edisi Ke-3 Tahun 2025 telah berlangsung dengan penuh semangat dan penyertaan yang menggalakkan di Gelanggang Futsal, Pejabat Daerah Selangau.
Kejohanan ini merupakan anjuran bersama Kelab Bola Sepak Selangau dan Belia PRS DUN N.59 Tamin, bertujuan memperkukuh penglibatan belia melalui platform sukan yang sihat dan membina.
Majlis telah dirasmikan oleh wakil YB Ir. Christopher Gira Sambang, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.59 Tamin iaitu
Kr. Nyireng Anak Saleh, selaku Exco Pemuda Pusat Parti Rakyat Sarawak (PRS).
Dalam ucapannya, beliau menegaskan bahawa sukan merupakan alat penyatuan yang amat penting dalam kalangan masyarakat, khususnya generasi muda.
“Kejohanan ini menjadi platform penting untuk melahirkan belia yang aktif, berdisiplin dan bersatu padu."
"Ia juga mencerminkan komitmen berterusan YB ADUN Tamin dalam menyokong pembangunan bakat belia di kawasan luar bandar,” ujar Kr.Nyireng Saleh.
Sebanyak 17 pasukan mengambil bahagian dalam kejohanan edisi kali ini, antaranya termasuk:
Selangau FC, Lucak FT, Belia Dijih, Ulu Sikat, Rimba Selangau, KBPS, Rizqi FT, Ayo Jima, Sesuka FT, Magnus FT, Jeriah FC, Altypo FT, Friday Night, Bomba Selangau, SPN, Pengelaman Besai dan Family FC.
Kehadiran para penyokong dan komuniti setempat menyemarakkan suasana gelanggang, menjadikan kejohanan ini sebagai bukti semangat kesukanan dan solidariti komuniti yang tinggi.
Pihak penganjur yang terdiri daripada golongan Belia di DUN Tamin turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada YB Ir. Christopher Gira Sambang atas sokongan penuh terhadap penganjuran kejohanan ini, serta kepada semua pihak yang turut sama menjayakannya.
-Tamat-