08/09/2025
📚✨ LangBuku–Langkawi Writers Festival 2025
Setiap penulis — sama ada baru bertatih atau sudah lama berkarya — pasti pernah berdepan dengan kritikan. Ada kritikan yang menjatuhkan semangat, ada juga yang benar-benar membantu kita berkembang.
Di LangBuku, kami percaya dunia penulisan seharusnya menjadi ruang tumbuh, berani dan berkongsi, bukan ruang ketakutan.
💭 Penulis sekalian, apakah jenis kritikan yang paling anda tidak s**a terima?
Adakah komen samar seperti “cerita ini membosankan” tanpa penjelasan? Atau perbandingan dengan penulis lain yang menenggelamkan suara asli anda?
Dan sebaliknya — apakah bentuk maklum balas yang benar-benar membuka mata, memperhalusi cerita, atau membuat anda bersemangat untuk menulis semula?
🌊 Di Langkawi, di tengah udara laut dan cerita-cerita yang hidup, mari kita buka bicara tentang bagaimana kita memberi dan menerima kritikan sebagai sebuah komuniti penulis.
Kata-kata anda penting. Perjalanan anda penting. Dan mungkin, pengalaman anda bisa menjadi panduan kepada penulis lain di festival ini.
👇 Kongsikan pandangan anda. Mari kita sama-sama bina budaya kritikan yang lebih sihat dan membangunkan.
📚✨ LangBuku–Langkawi Writers Festival 2025
Every writer, whether seasoned or emerging, knows this truth: criticism can either break you down or build you up.
At LangBuku, we believe writing should be a space of growth, courage, and conversation — not fear.
That’s why we ask:
💭 Writers, what kind of criticism do you hate receiving the most?
Is it the vague “This doesn’t work” with no explanation? Or comparisons to other authors that erase your voice?
And on the flip side — what kind of feedback has helped you polish your words, deepen your stories, and keep your spirit alive?
🌊 Here in Langkawi, surrounded by salt air and stories, let’s open the conversation on how we give and receive criticism as a community of writers.
Your words matter. Your growth matters. And maybe, just maybe, your experience could guide another writer at the festival who needs to hear it.
👇 Share your thoughts. Let’s rewrite the culture of feedback together.
Langkawi Development Authority
MORNE Art Gallery
Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia