06/06/2026
Dua Kelab Kalimangan Barat Sah Gegar Saribas - Jambori Antarabangsa MTB Edisi Ke-7 2026 Dijangka Palin Sengit!
DEBAK, SARAWAK: Suasana perlumbaan dijangka bertukar menjadi medan pertempuran penuh adrenalin apabila dua kelab berbasikal dari Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia iaitu CMCT dan AACC telah secara rasmi mengesahkan penyertaan mereka dalam Perlumbaan Berbasikal MTB Jamboree Antarabangsa Saribas Edisi Ke-7 2026.
Acara berprestij yang akan berlangsung pada 26 Julai itu anjuran Pusat Khidmat DUN Saribas dengan kerjasama Persatuan Berbasikal Bahagian Betong (PBBB), dan kini sudah mula mencetuskan gelombang keterujaan di peringkat serantau apabila penyertaan antarabangsa terus mengalir masuk.
Pengerusi perlumbaan, Saiful Hanizam Suhaini, menyifatkan pengesahan dua kelab dari Indonesia itu sebagai isyarat awal bahawa edisi kali ini bakal menjadi antara yang paling sengit dan berprestij dalam sejarah penganjuran.
“Dua kelab dari negara jiran itu sudah mengesahkan penyertaan. Tahun lepas mereka turut serta, dan kali ini kita menjangkakan saingan yang jauh lebih getir dan mendebarkan,” katanya.
Menurut beliau, kehadiran pelumba-pelumba handalan dari seluruh Sarawak serta penyertaan antarabangsa dari Indonesia akan menjadikan laluan perlumbaan sejauh 40 kilometer itu sebagai medan ujian sebenar ketahanan fizikal dan mental.
Sebanyak 12 kategori dipertandingkan, merangkumi Lelaki Terbuka, Perempuan Terbuka, kategori Master, Veteran, Senior, Otai Legend, Super XL BMI, Remaja serta Tertutup Betong, dengan jumlah hadiah keseluruhan mencecah RM28,000.
Saingan dijangka bukan sahaja tertumpu kepada kelajuan, tetapi juga strategi, stamina dan keberanian menakluk laluan lasak yang terkenal dengan cabaran semula jadi Saribas.
Dengan yuran penyertaan antara RM90 hingga RM110 dan tarikh tutup pendaftaran pada 19 Julai, penganjur menyeru lebih ramai pelumba dari dalam dan luar negara untuk merebut peluang beraksi di pentas berprestij ini.
“Perlumbaan ini bukan sekadar pertandingan, tetapi pentas untuk mencungkil bakat baharu yang mampu pergi lebih jauh ke peringkat lebih tinggi,” kata Saiful.
Orang ramai dan komuniti sukan berbasikal dijangka membanjiri Saribas pada hari perlumbaan, menjadikan edisi ke-7 ini bukan sekadar acara sukan tetapi sebuah perhimpunan besar pencinta lasak, semangat, dan kejuaraan.